Sunday, December 16, 2012

Assalamualaikum sekalian alam

Related Posts with Thumbnailsberfikirlah wahai rakan-rakan semua.. jangan malas.. Islam mengajar anda semua untuk berfikir.. galilah pendapat anda sendiri.. sekiranya anda merasakan syariat islam mengharamkan umatnya memakan babi dan anjing, fikirlah.. kenapa Allah mengatakan begitu.. fikirlah wahai rakanku sekalian.. adakah benar Allah menghalang kita dari bersikap ihsan terhadap makhluk-makhluk ini? sudah pasti tidak.. Allah itu maha pengasih.. maha penyayang..


indahnya ciptaan

kalau malas berfikir, minda anda takkan terbuka.. anda akan nampak babi dan anjing tu sekadar haram dimakan dan terus diabaikan kerana itu sahaja pegangan anda.. sekiranya anda berfikir.. anda akan menemui sikap buruk yang ada dalam babi dan anjing ini yang tidak patut diikuti oleh kita semua yang bergelar insan.. contohnya :

- pemarah.. (anjing menyalak sakan)
- main saja yang dia tau
- pengotor (babi siap makan taik sendiri)
- kuat tidur (babi lepas makan mesti akan tidur)
- pemalas
- kuat makan
- tak kenal asal usul sendiri (dia kan lupa pada ibu bapa bila dah dewasa)

itu sikap yang buruk terdapat pada babi dan anjing.. juga boleh digelar sebagai sifat-sifat mazmumah.. masih ada banyak lagi.. anda fikirlah sendiri sikap buruk lain yang tak patut anda ikuti.. akan tetapi, kita tidak boleh terus memandang keburukan sahaja.. setiap sesuatu pasti ada kebaikan tersendiri juga.. tak kiralah perkara itu sebesar zarah sekali pun.. apa yang kita boleh pelajari dari kebaikan dari anjing dan babi ini ialah :

- anjing sangat taat pada tuannya
- babi akan makan, apabila diberi makan walaupun dia masih kenyang 
- anjing akan menjaga tuannya siang dan malam

fikirlah seluas-luasnya.. kalau anda baca Al-Quran pun, berapa banyak perkatan "tafakkarun" dan "ta'qilun" yang ada dalam Al-Quran? sangat banyak bukan? jadi janganlah malas.. nescaya rugilah mereka yang tidak mahu berfikir dan membataskan pemikiran mereka dengan sekadar apa yang mereka ketahui.. fikirlah.. fikirlah.. fikirlah.. aku akan kembali menulis blog ini untuk tatapan orang-orang yang suka berfikir.. sori artikel ni terlalu serius.. hahaha.. lepaih ni ceq tulih artikel lawak balik no~ muahs :*

tiada yang esa melainkan Allah, Muhammad itu utusan Allah.. 
islam itu benar sebenar-benarnya..

"la hawla wala quwwata illa billah"


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
32 Comments
Comments


32 comments:

Ym.Bundle said...

lama hang tak update..sibuk jage anak bini ke apa?hahaha..tubelawak ni hang tukar jadi tubeilmiah pon ok..bagus la perkongsian camni..tak kisah la apa pon..aku layan je..haha..

tubelawak said...

Ym.Bundle
aku tak kawin lagi la.. haha.. saja menghilangkan diri sat.. fokus kat bidang lain pulak.. tima kasih baca.. aku hargai tahap dewa.. kalau terjumpak, aku blanja minum..

Affan said...

Akhirnya hang keluar gua..

-fyoneex- said...

akhirnyaaaaa hang dah insaf.

Wadi AR said...

baguss. kau pegi mana? lama aku tunggu

yangbaik said...

dok fikir gak nih... kenapa la lama sangat tak update...

Annakholat Atastokhdevishizar said...

tapi tok guru/ ustaz/ ustazah cakap yg fikir banyak2 esp bab agama tanpa ajaran mereka. nanti sesat huhuhuhu

btw, Quran x pernah mengharamkan anjing, bahkan binatang yg diburu guna anjing halal dimakan (Quran 5:4). hadith bukhari dan muslim je cakap haram.

ParaLoya said...

nak tambah sikitlah.
dalam daging babi ada banyak cacing kerawit.

Watercolour said...

akhirnya muncul dengan kisah babi dan anjing. good good.

me shuhada said...

Welkam back. Nice artikel to read :-)

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

ada projek best?

Daddy Zuki said...

salam. penuh mendalam maksud yg ingin disampaikan. InsyaAllah, saya akan cuba merajinkan diri..

Muhammad Ariff Mohd Rohzaini said...

awak apa khabar?

TinaSofea said...

haiiii!rindu tubelawak XD

namzaman zaman said...

Assallammualaikum.. salam ukhuwah.. semoga salam yg di hulur dapat memanjangkan silahturahim.. amin... Jemput la menziarah blog saya..

namzaman zaman said...

bahan2 yg saudara masuk dalam blog saudara ini sememangnya menarik utk di baca.. ye la.. kdg kala kebenaran sememangnya sukar utk di terima.. semoga apa yg anda sampaikan dapat memberi banyak menafaat kepada ummah.. Insya Allah...

Carlos Santiago said...

lamanya xupdate.

Pesta Ulang Tahun said...

salam kenal yaaa :D artikelnya menarikkk

putih said...

as what I commented in one of ur previous entry, I'm glad you've found the light. :)

Sakura Ariela said...

Assalamualaikum...hai... nice entry...

-blogwalking- ^_____^

nfl jerseys cheap said...

akhirnya muncul dengan kisah babi dan anjing. good

cara pemesanan ace maxs said...

aslmalkm, salam kenal ni mas atau mbk, kunjungan pertama saya disini

obat diabetes kering said...

iya juga ya saya baru kepikiran

obat gondok said...

informasi bagus dan sangat menambah ilmu baru

cara mengobati kelenjar tiroid said...

nice info

Mohd Islam said...

Assalamualaikum,

Kenapa biarkan laman web dan blog anda yang baik dan berpotensi ini tidak

diketahui orang?

Sebarkan dan tambah pengunjung dengan bertukar iklan laman web di

Produk Muslim Ads Network

Baru dilancarkan.. Daftar segera ia percuma!!.. kelulusan serta merta...

Terima kasih

Engku Syarul Syazuan Tuan Din said...

assalam :)

Ami Scott said...

Finaly...dah berapa lama bertapa baru nak kuar satu post...ni kena tunggu lama mana plak post yang akan datang ;P

M-Cosplay said...


I love information that you share with us and i want to be friends with you:) i am a girl who love animation and cosplaying. I like the following cosplay: Anime cosplay, video game cosplay, TV and movie cosplay. Recently, i fnnd that one online shopping website: M-cosplay has different cosplay costumes in stock. You can have a visit if you are interested in cosplay costumes.

DENNY BLOGSPOT said...

thank you have visited my blog

School Of Tots said...

Agak menarik entri kali ini
Semoga menjadi ilmu bermanfaat..

fiefaryulim said...

Salam, kami student Universiti Malaysia Pahang, buat satu campaign awareness so that Malaysian will inspect their car regularly, mohon follow dan bantu kami :D http://umpautoinspector.blogspot.com/

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk