Wednesday, August 17, 2011

tips bersolek / mekap untuk wanita

tips bersolek / mekap untuk wanita

baru-baru ni ada sorang kawan perempuan aku meluahkan perasaan kecewanya dengan pembaca-pembaca blog di malaysia ni sebab kurang memberi sambutan terhadap blognya.. dia ada mengatakan "hang takpa la, blog hang menyentuh benda-benda lawak, ramai nak baca.. cuba hang buat tips untuk wanita tengok, mesti lari pembaca-pembaca hang" hahaha.. untuk itu, aku menyahut cabaran rakan aku itu untuk menulis entry tips kepada wanita..

dalam range umur 20an hampir mencecah 30 ni, memang banyak kenduri kawin sanak saudara dan rakan-rakan yang telah aku hadiri.. kadang-kadang aku geram bila tengok mak andam yang tangan tak seni ni mekap si pengantin perempuan.. kah kah kah.. rasa cam nak komen ja "mekap hang buruk weh".. ada banyak benda dan perlu dielakkan ketika bersolek ni.. tips ni adalah mengikut pendapat dan pandangan mata aku sendiri..


 
perhatikan, biasanya kalau tak mekap, pembayang bawah mata tu membuatkan muka nampak tak bermaya dan nampak comot.. ada setengah perempuan bibir dia original kaler merah, dan ada jugak yang tak (bibir pucat dan nipis).. kat kening tu pulak, biasanya kalau tak solek, memang akan nampak tak seimbang dua-dua belah.. ini perkara biasa.. semua orang pun camni.. kalau anda tak mekap, memang akan nampak macam 'orang biasa'



ini perlu dielakkan.. ada setengah orang tu, kalau kening dia nipis, dia tebalkan melampau-lampau.. perlu diingatkan, part kening ni kalau anda tersalah solek, anda akan kelihatan macam pondan bekas player rugby.. percayalah!! tapi kalau kening anda memang dah tebal, kurangkan sikit kaler hitam pada kening anda tu..



eyeliner ni pun kena jaga.. kalau silap buat pun boleh jadi macam pondan striker argentina.. line belah bawah tu, jangan terlalu tebal.. kalau tak nampak cam budak-budak baru 'nak up' atau lebih mudah jika disebut 'emo' dan 'gothic'.. kah kah kah



cuba perhatikan gambar atas ni.. kalau kening tu tebal, lepas tu pakai lipstik pun salah.. orang pasti akan menyangka bahawa anda sebenarnya ada telur untuk bergaduh dengan shark kl gangster.. part bibir ni, kalau boleh pastikan yang belah atas lebih nipis dari yang bawah.. kalau bibir anda besar belah atas, pastikan anda tak pakai lipstik yang berwarna terang.. konfem buruk!!



gambar ni menunjukkan kening digelapkan sikit sebab kening asal tu nipis.. tapi gelapkan sikit ja.. jangan nak ngada-ngada buat tebal-tebal.. huduh oi!! kat bibir tu pun biar pakai yang berwarna rilek-rilek (lembut) ja.. setakat nak nampakkan garisan bibir tu ja..



haaaa.. kalau anda perasan.. benda ni la yang menampakkan ketara kat wajah seseorang.. artis artis pun banyak pakai benda ni.. ya!! bulu mata palsu ataupun brush yang kasi bulu mata nampak tebal (aku taktau nak panggil apa).. kalau anda tak penah pakai, cubalah.. pasti nampak kelainan..



hehehe.. kalau anak mata anda kecik, anda boleh pakai contact lense yang diameter dia besar sikit dari anak mata anda.. aku pun pernah tertipu dan tergoda dengan mata seorang perempuan yang aku ingatkan original cantik (nampak cam berlinang-linang) padahal contact lense ja..



kalau anda bukan muslimah dan tidak bertudung (ehem2), silalah lepaskan rambut anda.. sebab apa? sebab kalau anda ikat rambut, nampak macam nak pegi jogging takpun nak pegi pasar.. macam 'belemoih' ja.. hahahaha..



kalau anda muslimah, pakai tudung, dah siap!! takyah mekap teruk-teruk sangat.. nanti mesti ramai orang rasa nak pijak muka anda.. kah kah kah.. selamat beramal dan selamat menambat hati suami.. kalau tak kawin lagi, jangan dok gatai sangat nak mekap-mekap.. isk.. pang kang!


p/s : anda tak cantik? semua orang boleh cantik aih!! anda ingat artis-artis tu semua cantik sangat ka? kalau buang mekap, muka kebanyakan cam budak-budak lepak pavilion jugak.. kah kah kah.. ni tips mekap ka tips melukis?
Share This

116 comments:

  1. aku tak reti pakai mekap. sekiann

    ReplyDelete
  2. hahah mne2 pun boleh.. pandai jugak bg tips ea.. ^_^

    ReplyDelete
  3. brush yang kasi bulu mata nampak tebal (aku taktau nak panggil apa).. ~ itu maskara namanya bang.

    tepek maskara kasi bulu mata panjang dan lebat.
    tips entri ni lain dari yang lain. mungkin sebab pakai katun sebagai model. tapi menarik :)

    ReplyDelete
  4. brush kasi bulu mata tebal??itu mascara la incik tubelawak..hehe

    ReplyDelete
  5. aah kdg2 geram ngn mak andam yg tgn x brape nk b'seni..mekup tebal gile..smpai da xnmpk muke asal..

    ReplyDelete
  6. ahah salah mekap bole jadi macam pondan!

    ReplyDelete
  7. nak solekan yg menonjol bhgian mata n bibir mcm mane..??

    ReplyDelete
  8. 'pondan bekas player rugby, ada telur untuk bergaduh dengan shark kl gangster, budak-budak lepak pavilion' hahahahaa! klaka! ni tips melukis k0tt.. sbb suke tgk lukisanlukisan je.. hehee..

    ReplyDelete
  9. ijuali,hg bleh jadi mak andam lepas ni.sebelum nk mekap,hg kena lukis dulu. plan betul2.

    anda berjaya izuari!!!

    krooohhh3

    ReplyDelete
  10. haha...simple but nice..wat make up natural...

    ReplyDelete
  11. peh tips kalah mak andam pondan kauu!

    tapi betol la baca tajuk ni ja lintang pukang aku masuk, salu mcm berat2 sikit nak smp sini. HAHA.

    alaa, pedulik la berlemoih pon mcm aku. ada jodoh nnti aku kawen gak. mekap sangat pon fake, tak best. mekap light2 dah la. kan? haha. (padahal FA)

    ReplyDelete
  12. tolong makeup kan aku.. hah hah hah~~

    ReplyDelete
  13. walaweess. todiaaa. tak make up lagi cantik habaq ang~

    ReplyDelete
  14. entry kali ni betul2 buat aku rasa hang ni totally gay ! haha

    ReplyDelete
  15. macam mane nak mekap kasi boobs nampak besar?

    ReplyDelete
  16. rimas aihh pakai bulu mata FAKE nie..

    ReplyDelete
  17. dah macam tips melukis! cantik aih hang lukih. ayat perli tempias2 mmg best la kann . kah tiga kali!

    ReplyDelete
  18. hehe berguna jugak tips2 ko ni untuk pompuan2 yg makeup tebal giler nk mati kt luar tu..ehehe

    ReplyDelete
  19. hang ni memang dajey la.. aku masuk sini nak benda lawak!!!!!! ni apa lancau benda untuk pondan ni??????

    ReplyDelete
  20. wahhhhhhhhhhh..suka gila MO tengok lukisan2 tu..cun r.. tambah2 gambaq last tu.. :-)

    ReplyDelete
  21. ewahh.. pandainyaa.. ehh lukisan tu cantikk

    ReplyDelete
  22. hehehe...suka2 entry ni..menarik jiwa nak membaca...ehemmm..terasa lak, zu pakai contact lens jgk...

    ReplyDelete
  23. hahaha , tips yg sangat berguna

    ReplyDelete
  24. terbaikkk, tapi klu kurus baru cantik,hihihi

    ReplyDelete
  25. best tips ni.. en crayon dh bleh jd bapak andam dh.. hehe. seryes cantek drawing.. :)

    ReplyDelete
  26. hebat ! hebat ! leh jdi wanita nih..eh? haha
    lukisan cun gila ;)

    ReplyDelete
  27. Sederhana itu menawan... berlebihan mcm kena sawan ;)

    ReplyDelete
  28. style la tubelawak ni. sumpah tak tipu. jujur setiap kali sy keluar rumah just pakai bedak. sebab tak pndai mekap2 ni. haha. tapi tubelawak terror. lepas ni buat lagi tips. meletops !

    ReplyDelete
  29. gadis yg last pakai tudung tu cun gilos walaupun hanya lukisan..

    ReplyDelete
  30. perghh tips make-up ko mmg superb habis kot. even guna lukisan je kan tp very useful kot. weh tp kan ko cuba tengok dlm magazine, model minah salleh kening dorang make-up tebal cun je..nmpk natural

    ReplyDelete
  31. siottt!! ilmu ape ko pakai nie?? mcm mne ko leh wat entry mcm nie?? hahaha.. nice laa bro!!

    ReplyDelete
  32. aku suka kalo laki komen psal mekap. xdala depa dok komen kot blakang! hahaha

    ReplyDelete
  33. wahhh!!love u laaa..ok..nnt ikut tips ni XD

    ReplyDelete
  34. aku kagum kat hang lukis jer pun...heh

    ReplyDelete
  35. Nice tips utk panduan wanita. huhu.. agaknyer kawan kau tu sekarang nih, sedang tepuk dahi tanda respect kot.

    ReplyDelete
  36. sebenarnya, ain tak sangka izuariaq pandai jugak bermake up riaq.. hahahha..

    tapi sekarng ni dah malas nak make up , tak de mood.

    ReplyDelete
  37. oit tubelawakk!!!

    wah ak tak sangka ko pandai bermekap mekap nih... senang cite ko jd le juru mekap... konfem ramai orang abik ko weiii....

    hahahaha @_@

    ReplyDelete
  38. aku bayaq hang jadi makeup peribadi bule.wakaka..

    ReplyDelete
  39. kalau tubelawak nak jadi mak andam,perlu ke tukar watak kepada sedikit lembut? awwww~

    ReplyDelete
  40. haha..penerangan da bley phm da cuma nme alat2 mekap kne improve lg ye..kui2..pe pon lukisan ang terbaik (kalau de colour lg kebabom lah!)

    ReplyDelete
  41. 1. kalau make up saya tak pernah kacau kening. kemas2kan ja.

    2. saya suka tips2 ni

    3. "brush yang kasi bulu mata nampak tebal " itu namanya maskara

    4. lukisan2 tu lawooooo

    5. lukis muka saya pulak pasni boleh?

    kbai

    ReplyDelete
  42. aku harap bf aku bc post ko hari ni..hehe..xdela dia pandang pelik sgt bile aku mekap.ke aku mekap buruk hah..?hahaha

    ReplyDelete
  43. tips mekap dari lelaki..pandai ang na..cek setuju beno dengan ape yg ang ngomel ni hahha

    ReplyDelete
  44. tip yang best nie . heheh

    suke tengok lukisan tu . cantik . he e

    :)

    ReplyDelete
  45. Compem ni tips melukis la ...hehehhe...tu yg aku nampak la ..bab2 mekap ni memang aku tak pandai...heheh

    ReplyDelete
  46. waaa.. tubelawak, sila la ajar aku melukis.. sukernyerr

    camne nk mekap bg idung kembang nampak kempis?

    ReplyDelete
  47. biasanya lelaki lg tau make up mcm ne lagi lawa..huhuhu..sbb diorg yg akan lebih perasan sm ada make up tu cantik or buruk..lau ppuan dia tau dia mmg cantik je taruk apa pun..ahahha..

    ReplyDelete
  48. touching...sekian...

    ReplyDelete
  49. payah la mekap2 ni.. kang nk solat kena cuci betul2.. buang mase.. ngee.. biase2 sudah..

    ReplyDelete
  50. biasanya mak andam tua2 ni suke mekap over2.
    liptik bukan maen merah mak ngah lagik.
    bedak tebal2 sangat. haih.
    buruk bebeno ghupenye.

    ReplyDelete
  51. he3..
    pndainya die aja pmpuan make up..
    nice info..
    sy sndiri pun xbrape nk reti pakai make up..

    ReplyDelete
  52. pandainya ang? cantik minah lm lukisan ang tuu...btw xyah mekap terok2 aih..natural beauty suda.....

    ReplyDelete
  53. berbakat dalam serbe serbi...selamat puasa bro

    ReplyDelete
  54. tak suka mekap dan tak suka perempuan mekap tebal. dan memang betul nampak macam pondan XD

    ReplyDelete
  55. wahhhh entri ko yg ini sngt mengancam!!!!

    ReplyDelete
  56. aku tak pernah pakai mekup.. HAHA wahh kauuu expert nampakk.. aku hire kau je la jadi mak andam aku kawen nanti buleh? :D

    ReplyDelete
  57. aku suka kau lukis kartun nih...
    tak make up pun nampak cun.. no colour shadow..
    black white jer,...

    ReplyDelete
  58. terer lukih. hang ni perfect lah. i love you

    ReplyDelete
  59. kesian budak2 lepak pavilion kena tempias.hehe

    ReplyDelete
  60. cantik nya lukisan..pandai melukis pandai mekap plak tu. pakej.. hik3.

    malang nya dh baca tips tubelawak nie still x pandai nk mekap lagi..hehe

    ReplyDelete
  61. kalau belum kawen x leyh pakai make up ea?

    ReplyDelete
  62. nak taula sapa kwn crayon niii....

    ReplyDelete
  63. gila ah.. tips sini agy detail dri blog psal make up kot!!

    bley la buat tips lg nnt!!

    ReplyDelete
  64. hahahahahha, pakai bedak nipis dah oke dah. :)

    ReplyDelete
  65. aduhhhhhh tak tahan laaaa gilakkk lawakkkk...tu la baru nak tanya ni tips melukis ka tutorial makeup...hope makeup saya tak overrr gituw

    ReplyDelete
  66. kah kah, mane reti mekap.. just tepek krim n bedak pas 2 siap hehe

    ReplyDelete
  67. selalu dgr pendapat pompuan je pasal make up ni.tak sangka lelaki pun pandang berat tentang tips make up ni.thumb up!

    ReplyDelete
  68. hahahahaha. mmg terbaek ah tips ni. lukisan tak menahan. kahkahkah

    ReplyDelete
  69. hehe ! nice. makeup cntek tak jadi momok pon ;p

    ReplyDelete
  70. yup suka simple makeup...cuba tgk pic2 kahwin julia yg terbaru..ok x tube lawak? komen cikit mintak pendapat...

    ReplyDelete
  71. cantik pempuan kt sketch

    ReplyDelete
  72. buat laki2 bisa gaa yaa ? haha :)

    ReplyDelete
  73. wah..pandainya...malas nak make up...natural ja..hehe..:P

    ReplyDelete
  74. wowwww.sonok nyeee ;D tq for the info

    ReplyDelete
  75. yg asli tu paling cantik, tak payah mekap2, Allah dah jadikan kita sempurna...betul tak?

    ReplyDelete
  76. memang tbaek la awk...sgt2 menarik ati sy...

    ReplyDelete
  77. wahh!! pandai laa abam tubelawak lukis! da pandai nak makeup2 org nie bole laa jd pak andam berjaya!!! hohoho

    ReplyDelete
  78. boleh la ni mintak korg mekap artis lepas ni..haha..

    ReplyDelete
  79. perghh gilos ass..

    kalau bluser ade pinkkkk sikit ade lawoo..huhu

    ReplyDelete
  80. betul2.. semua pon dah cantik... bersyukur la dengan apa yang ada...

    ReplyDelete
  81. ko ade pengalaman jd mak andam ke :D

    HAHAHAHAHAHA..

    ReplyDelete
  82. pakai tudung lagi senang..kalo nak make up pon stakat muka je laaa..tp aku xsuke make up..muka plastik!!

    ReplyDelete
  83. cantik lukisan..:)
    btw thanks 4 da info..xtau nk mekap pon,hehe2..

    ReplyDelete
  84. wahhh.. terbaek laa..

    shukee! :)

    ReplyDelete
  85. wahahahahahhaa....xsgka tubelawak leh bg tips make up..bgus2..bukan calang2 neh..hahaha..

    ReplyDelete
  86. wawawawawa..pandai la tubelawak bg tips..da mcm rupe dak pmpn dlm cite boboboi..shomelll

    ReplyDelete
  87. wawawa...pndai la bg tips..shomelll

    ReplyDelete
  88. kehkeh, pelik je tips make up tu :D

    ReplyDelete
  89. hahaahhaa. sukasukasukasukasuka dan sukaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  90. kalo tadak somi...xleh mekap ka?

    ReplyDelete
  91. tips yang bagus .
    Aku suka postingan mu..
    Salam kenal ...
    www.word-sqword.blogspot.com

    ReplyDelete
  92. pandangan jujur dari seorang lelaki dan memang benar..sederhana itu menawan dari over

    ReplyDelete
  93. ramainye perempuan komen..hehehe

    ReplyDelete

Designed By Blogger Templates