Thursday, November 4, 2010

luangkan masa anda bersama keluarga tersayang

aku rasa sesiapa pun akan merasai keadaan yang sama seperti aku dimana waktu kecil dulu dapat dirasakan hubungan dengan keluarga tidak kiralah bersama ibu, bapa, adik, kakak atau abang memang sangat rapat dan intim kan? tapi apabila dibawa arus masa masing-masing ada tanggungjawab masing-masing, masa yang terluang bersama keluarga sudah kurang tidak seperti waktu kecil dahulu.. aku masih belum berkahwin, mungkin aku tidak layak lagi untuk memberikan pendapat berkaitan hubungan dengan adik-beradik yang masing-masing sudah berkahwin..


aku anak bongsu, kesemua abang kakak aku sudah pun berkahwin.. jadi sudah pasti aku dapat melihat komitmen atau tanggungjawab yang perlu dihadapi oleh abang kakak aku.. kami masih rapat seperti waktu kecil dahulu cuma 'masa' yang selalu mencemburui kami.. jadi kepada anda semua yang masih ada masa terluang untuk bersama-sama keluarga, luangkanlah masa anda.. janganlah abaikan tanggung jawab anda dengan keluarga walaupun dengan hanya melawat dan menjenguk mereka..

bagi anda yang sudah berkahwin pula, kepada lelaki, jangan disangkakan pemberian nafkah dan batin itu sudah memadai.. semailah hubungan yang erat dan mesra bersama isteri dan anak-anak anda.. luangkan masa anda untuk membawa anak dan isteri makan angin bersama-sama, berkelah, melancong dan lain-lain.. adakah anda gembira melihat anak anda melalui rutin-rutin harian dalam dunia yang sempit ini? bukalah minda mereka.. pastikan anda jadikan hujung minggu anda sebagai hari untuk bersama keluarga..

aku lebih menitik beratkan hal ini kepada lelaki kerana lelaki yang selalu sebok dengan urusan kerja sehingga terpinggir anak dan isteri.. hari biasa mereka bekerja, dan hari minggu mereka tiada dirumah kerana 'outstation' (kononnyalah).. aku rasa tidak ramai perempuan atau isteri yang 'workaholic' kan? jarang didengari.. kalau ada isteri yang selalu sebok, suami pulak kena lebihkan banyak masa di rumah dan bersama anak-anak..

sekarang mereka ada di depan mata kita, memanglah tidak terasa apa-apa.. bayangkan sekiranya mereka sudah tiada atau dalam erti kata lain sudah meninggal dunia? tidakkah anda akan menyesal kerana tidak banyak meluangkan masa untuk mereka? pembunuh yang pernah bunuh orang pun boleh menangis kalau ahli keluarganya meninggal dunia.. kah kah kah.. jadi, kepada anda yang masih ada keluarga, ada ibu dan bapa, ada adik,abang dan kakak, ada anak dan isteri.. luangkanlah masa anda!

video : hiburan hujung minggu bersama keluarga
Related Posts with Thumbnails


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
66 Comments
Comments


66 comments:

nadrah zainuddin said...

Abah selalu busy. bila weekends duduk rumah je sebab dia penat. haha. tapi duduk rumah pun best. haha :D

x7 said...

grow it!

crayon said...

nadrah : hehehe.. luang masa kat rumah pun ok gak.. layan tengok astro discovery ka mythbuster ka.. hahahaha

x7 : ghey!

eiffel said...
This comment has been removed by the author.
crayon said...

eiffel : itu personal.. jangan crita kat sini.. satgi jadi kontroversi lak.. apa2 pun be cool!

Edward Haste said...

This post has been removed by the author.

Edward Haste said...

WOi!!! remove komen aku watpaaa!!!!!! FUCK YOU!!! hahahahahha

Wahidah said...

agree..kena gk luang masa dgn anak2..yg anak2 pulak jg asyik kuar umah je..spent time ngan family sgt best..oh how i miss that moment

leeza said...

abah selalu balik keja awal sebab nak duk ngn fameli hehheheh sayang abah....kami semua seronok kalau abah balik keja awal hehehhe..mak la orng yng paling seronok sbb suami tercinta leh luang mase untuk die n anak2 just want to share about my family ok :)

crayon said...

wahidah : hahaha.. budak2.. kalo keluar rumah pun petang ja.. maghrib KENA balik, kalau tak konfem kena marah..

leeza : hehehehe.. syok kan? skarang pun masih duduk dengan famili? wow! syoknyaaa

leeza said...

xlah skrng duk hostel merantau hehheheh...minggu depan nak blik umah r kt kedah skng kt kl ..MINGGU DEPAN BRU SERONOK HEHHEHHE...nasib baik kat umah x banjir huuuhu

crayon said...

leeza : rumah kat mana? aloq staq harini makin teruk banjir.. rumah aku pun baru naik ayaq hari ni.. skarang tengah hujan plak tu..

DuniakuAbstrak said...

wah family man rupanya kau nih...haha

leeza said...

lah ya ka...heheh leh guna aku ang x ni hehehheh...umah ang kat na?hehehhe umah aku kat area kuala kedah r kat telok chengai.tau ka..huhuhu..situ memg susah air naik sbb tinggi gak..huuuhhu

Peraih udang dari Zimbabwe said...

Dulu masa kecik2, biler nakal dan kena rotan dgn ayah, mak mesti akan masakkan Megi lepas tu. Bestnyer zaman masa kecik2 dulu :-)

iamnerves said...

uhh...
banyak2 pic...y dis pic?!!..
hahaha-__-''

Edward Haste said...

waktu kecik2 tak boleh menanges. tak boleh manja2. kena kental. baru jadi laki yg hati kering. baru sesuai jadi calon ketua mafia

manjeamusyuk said...

betul, foto kt atas tu hilangkan mood aku..arrghh

CiK UnGu ViOLeT said...

waaaa, x sabo nye nak balik tapi kena exam dulu..huk3

Fina Fento said...

saya selagi tak kawen takleh kuar dari langkawi n tak boleh duduk berasingan dari family. alhamdulillah..masih boleh keluar bersama keluarga tiap2 minggu. setengah tu dh tak kuar sama - sama ngn family bila dh besar. kuar ngn family best sebab boleh buat apa yg kita suka tanpa paparazzi kampung soseh2 yg bukan - bukan. sekian adanya..

MisApple said...

eyh..betul ke makin teruk banjir?
exam postpone gara gara banjir.
na balik esok!
hope jalan ta tutup.

Ciklinn said...

ya rosmah mmg sangat sayangkan anak2 dan pentingkan keluarga sebab tu buat permata supaya leh sayang anak org lain lak... :P

Azrul Hisham said...

kat Malaysia ada x jual board game ni? hahaha

khairolghani said...

InsyaAllah,kalau tak de aral,akan aku bawa keluarga aku bercuti..tu pun kalau dapat cuti dan ada duit lebih..tapi duduk kat rumah pun ok juga..

maisyara Pot! Pot! said...

kalau ada dekat malaysia ni and main dgn family, kompem kena penampor memanjang sebab sebut FUCK YOU! xDDDDDDD

Raybond said...

haha.. mslhnye tak cuti dua hari.. umah dkt ganu.. camne nak spend dgn family? huhu..

Blog Johari Hamzah

AiN Z said...

mak, ayah, abang, kakak and adik perempuan and lelaki, cukup lengkap , beruntung saya dapat jadi anak tengah, anak tengah yg selalu jadi posmen untuk mereka haha. love it. ohh, tertinggal pulak, dan yang paling degil juga. bye.

Ain love her big family. =D

crayon said...

leeza : aku dok jalan sultanah.. ni tengah online dalam ayaq bah ni.. hahaha.. banjir teruk kot..

peraih udang : masak megi? hahah.. senang gila nak pujuk hang.. untung sapa jadi bini hang nanti..

fina fento : duk langkawi tang mana?

missapple : exam postpone.. convocation pon postpone gak

azrul hisham : kat malaysia tadak jual.. tapi boleh order dari tubelawak.. hahahhaha.. mati aku kena tangkap nanti..

raybond : begantung kemampuan ok :)

ain : ain memang.. ketegaq bulu!!

leeza said...

hahahhaha ya ka? gila ah dapat plak ko online erk..teruk sangt ke weh aku nak balik nanti naik train dengr kata jalan train ke kedah pon da tutop....huhuhu eh sorry la termasuk bab banjir plak kat pasal fameli ni huuhu sorry ya

zulkbo said...

salam..
saya cuba lah nanti..
terima kasih nasihat anda..
he he..

hasrul hassan said...

salam ..
saya sejak dari dulu ... memang weekend untuk keluarga, dapat atau tidak mesti keluar, kalau ada function ke apa2 ke yang dekat2 yang boleh pergi .. angkut semua sekali dengan kamera2 sekali.

Memang meletihkan kadangkala sebab bawak askar2 .. tetapi sangat berbaloi. Lagipun baik untuk tumbesaran dan pengetahuan anak yang nak membesar.

http://hasrulhassan.blogspot.com

relevan said...

Keluarga bahagia menjana keimanan sejati..

Miss D said...

opocot! i igt u ank bongsu PM! =P

ibuintan said...

praktikkan bila dah kawen nanti okey... good boy

Diyanarghhh said...

walaupun happy dengan kawan tapi dgn keluarga still no 1 !

cyberboy said...

masing2 bawa haluan sendiri...

Syima Syaz said...

mmg btl!
bila dh besar n kerja...lagi pulak kalau dah kawin mmg masa tu sgt terhad.dgn penat lagi....
harap2 pas kawin kang dpt lagi kumpul dgn fam...

crayon said...

hasrul hassan : hahaha.. semua lelaki ka? nanti boleh la buat team futsal ;)

relevan : betul tu.. kena mesra2

miss D : aku anak ikan dia la.. hahaha

ibuintan : tq ibuintan.. insyaallah tubelawak akan praktikkan

diyanarghh : ya! family first :)

cyberboy : ermm.. tambahan pulak makin tua badan makin lemah kan? hahaha.. memang cepat penat dan tak kuat la.. bawak keta pun sengal bahu dah..

Pencacai Alim said...

gua jarang dpt luang..

Ann said...

n3 ko ni myedarkn ak lah...ak jrg2 balik kg..cuti raya aji ni pun x balik...

ape leh wat ak keje smbil blja...balik kg, confirm ak xblja

hidayah said...

sini bole conteng2 x

+qAsiH naDiRa+ said...

kitorg belom ada lagi y berkahwin n suatu ari t mesti akan bkeluargakan.tapi ayah walaupun busy tetap akan luang masa terutama sekali kalo kami semua balik bercuti~

Hanida Lavida Moss said...

kadang-kadang, ada orang lebih pentingkan kawan dari keluarga sendiri. Lepastu bila dalam kesusahan nak mintak tolong baru cari keluarga. hmm..

hudhud said...

thank God I have a good family. boleh kira rapat jugak la. cuma things about love i tak cerita kt my parents haha. tk biasa la :P

Tulip said...

=D..sy suka entry ni..walaupun masing2 dah bawa haluan masing2, tapi kena ingat yang hubungan persaudaraan tu tetap kekal tak luput dek masa...=D

najiahtul syafiqah ismail said...

=)

hady rashid said...

easy to say - hard to do
especially kalau kerja di bidang yang memang perlukan commitment, extra effort dan extra time
doctor, architect, politician, etc
we are born to be workaholic

tapi aku akan try my best untuk luangkan masa dengan anak2 aku in future.. :)

Rosliza Roslan said...

dtg jenguk!

wantie said...

betul tu hubungan dengan keluarga sedikit terbatas akibat dek kena embahagikan masa untuk keluarga sebelah mertua.kena la seimbang.

MisApple said...

tu la pasal.
semua benda kena postpone.
na cari bas balik pun susah.
semua gara gara alor setar banjir.

Afzainizam said...

★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
Kami DAtang Ziarah Blog Anda
Sila Lawat Kami kembali
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★

Salam kunjungan salam ziarah….


eeemmmm abah cari rezeki.... sebagai anak kita kena fahammmmm.... nanti kita jadi abah kita akan faham....

Izzaty said...

:) Zaty anak tunggal tapi dari kecik diajar berdikari. Since form 4, tak bnyk masa dengan family sebab belajar tempat lain punya pasal~ T_T

APi said...

apsal laki yg kiri tu muke cam joe jek?
hurm...

p@kcikLie said...

kita saling memerlukan, jadi buatlah yg terbaik untuk memenuhi tuntutan dan jgn asyik memikirkan diri sendiri saja.

Wanie said...

hjung minggu xdpt blik..umah jauh..huu

ber_u_wang said...

hujung minggu kena keje..waaaaaaaaaaaa

liza said...

senangnya bisa berkumpul dengan keluarga.sudah lama tidak bertemu dengan mereka, jadii rindu :(

velasrizal said...

mmg penting masa bersama keluaraga tu..

Zip Bed : Bagi Mereka Yang Malas Mengemas Katil

eiela said...

hargai masa yang ada. tapi selalunya manusia nih, bila dah hilang baru tau MENGHARGAI. time tuh menangis air mata darah sekalipun tak dapat kembalikan apa yang hilang. tanpa family siapalah kita dan siapalah aku.. Kasih sayang family dengan orang lain tak sama. =)

AngahSayang2314 said...

angah kalau hujung minggu ngan mu small family hehehe

aYu said...

suka topic ni~
sgt suka....

hargailah insan kesayangan anda sementara ada..
mcm aku~
abah dah xada..
rasa xpuas rasa kasih sayangnyaa..

crayon said...

ayu : sama la kita.. saja nak ingatkan orang lain supaya beringat selagi masih ada 'mereka'..

Cheno said...

pembunuh yang pernah bunuh orang pun boleh menangis kalau ahli keluarganya meninggal dunia.. kah kah kah.. ini lawak -,-

biasalah manusia, bila ada depan mata taknak hargai. dah hilang esok baru nak menyesal mcm syaitonnirrojim punye perangai.oleh itu, sayangilah keluarga anda jangan bila ada depan mata taknak hargai. dah hilang esok baru nak menyesal mcm syaitonnirrojim punye perangai. eh?

me said...

bahgianya keluarga yg dlm gambar tu..keluarga contoh ...hahaha...

keletahmeera said...

saya hanya bercuti SETAHUN SEKALI saja.itu pun hujung tahun sempena MENYAMBUT HARI KELUARGA belah mak jela..weekend???kemas rumah dengan mak dan abang jer...sedih...crayon mesti jadi suami dan ayah yang best kan???cepat-cepatlah kahwin......

Antonio said...

Err... would like to read the post but it's in Malay.

Have a good day!

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk