Thursday, November 4, 2010

luangkan masa anda bersama keluarga tersayang

luangkan masa anda bersama keluarga tersayang

aku rasa sesiapa pun akan merasai keadaan yang sama seperti aku dimana waktu kecil dulu dapat dirasakan hubungan dengan keluarga tidak kiralah bersama ibu, bapa, adik, kakak atau abang memang sangat rapat dan intim kan? tapi apabila dibawa arus masa masing-masing ada tanggungjawab masing-masing, masa yang terluang bersama keluarga sudah kurang tidak seperti waktu kecil dahulu.. aku masih belum berkahwin, mungkin aku tidak layak lagi untuk memberikan pendapat berkaitan hubungan dengan adik-beradik yang masing-masing sudah berkahwin..


aku anak bongsu, kesemua abang kakak aku sudah pun berkahwin.. jadi sudah pasti aku dapat melihat komitmen atau tanggungjawab yang perlu dihadapi oleh abang kakak aku.. kami masih rapat seperti waktu kecil dahulu cuma 'masa' yang selalu mencemburui kami.. jadi kepada anda semua yang masih ada masa terluang untuk bersama-sama keluarga, luangkanlah masa anda.. janganlah abaikan tanggung jawab anda dengan keluarga walaupun dengan hanya melawat dan menjenguk mereka..

bagi anda yang sudah berkahwin pula, kepada lelaki, jangan disangkakan pemberian nafkah dan batin itu sudah memadai.. semailah hubungan yang erat dan mesra bersama isteri dan anak-anak anda.. luangkan masa anda untuk membawa anak dan isteri makan angin bersama-sama, berkelah, melancong dan lain-lain.. adakah anda gembira melihat anak anda melalui rutin-rutin harian dalam dunia yang sempit ini? bukalah minda mereka.. pastikan anda jadikan hujung minggu anda sebagai hari untuk bersama keluarga..

aku lebih menitik beratkan hal ini kepada lelaki kerana lelaki yang selalu sebok dengan urusan kerja sehingga terpinggir anak dan isteri.. hari biasa mereka bekerja, dan hari minggu mereka tiada dirumah kerana 'outstation' (kononnyalah).. aku rasa tidak ramai perempuan atau isteri yang 'workaholic' kan? jarang didengari.. kalau ada isteri yang selalu sebok, suami pulak kena lebihkan banyak masa di rumah dan bersama anak-anak..

sekarang mereka ada di depan mata kita, memanglah tidak terasa apa-apa.. bayangkan sekiranya mereka sudah tiada atau dalam erti kata lain sudah meninggal dunia? tidakkah anda akan menyesal kerana tidak banyak meluangkan masa untuk mereka? pembunuh yang pernah bunuh orang pun boleh menangis kalau ahli keluarganya meninggal dunia.. kah kah kah.. jadi, kepada anda yang masih ada keluarga, ada ibu dan bapa, ada adik,abang dan kakak, ada anak dan isteri.. luangkanlah masa anda!

video : hiburan hujung minggu bersama keluarga
Related Posts with Thumbnails
Share This

66 comments:

  1. Abah selalu busy. bila weekends duduk rumah je sebab dia penat. haha. tapi duduk rumah pun best. haha :D

    ReplyDelete
  2. nadrah : hehehe.. luang masa kat rumah pun ok gak.. layan tengok astro discovery ka mythbuster ka.. hahahaha

    x7 : ghey!

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. eiffel : itu personal.. jangan crita kat sini.. satgi jadi kontroversi lak.. apa2 pun be cool!

    ReplyDelete
  5. This post has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. WOi!!! remove komen aku watpaaa!!!!!! FUCK YOU!!! hahahahahha

    ReplyDelete
  7. agree..kena gk luang masa dgn anak2..yg anak2 pulak jg asyik kuar umah je..spent time ngan family sgt best..oh how i miss that moment

    ReplyDelete
  8. abah selalu balik keja awal sebab nak duk ngn fameli hehheheh sayang abah....kami semua seronok kalau abah balik keja awal hehehhe..mak la orng yng paling seronok sbb suami tercinta leh luang mase untuk die n anak2 just want to share about my family ok :)

    ReplyDelete
  9. wahidah : hahaha.. budak2.. kalo keluar rumah pun petang ja.. maghrib KENA balik, kalau tak konfem kena marah..

    leeza : hehehehe.. syok kan? skarang pun masih duduk dengan famili? wow! syoknyaaa

    ReplyDelete
  10. xlah skrng duk hostel merantau hehheheh...minggu depan nak blik umah r kt kedah skng kt kl ..MINGGU DEPAN BRU SERONOK HEHHEHHE...nasib baik kat umah x banjir huuuhu

    ReplyDelete
  11. leeza : rumah kat mana? aloq staq harini makin teruk banjir.. rumah aku pun baru naik ayaq hari ni.. skarang tengah hujan plak tu..

    ReplyDelete
  12. wah family man rupanya kau nih...haha

    ReplyDelete
  13. lah ya ka...heheh leh guna aku ang x ni hehehheh...umah ang kat na?hehehhe umah aku kat area kuala kedah r kat telok chengai.tau ka..huhuhu..situ memg susah air naik sbb tinggi gak..huuuhhu

    ReplyDelete
  14. Dulu masa kecik2, biler nakal dan kena rotan dgn ayah, mak mesti akan masakkan Megi lepas tu. Bestnyer zaman masa kecik2 dulu :-)

    ReplyDelete
  15. uhh...
    banyak2 pic...y dis pic?!!..
    hahaha-__-''

    ReplyDelete
  16. waktu kecik2 tak boleh menanges. tak boleh manja2. kena kental. baru jadi laki yg hati kering. baru sesuai jadi calon ketua mafia

    ReplyDelete
  17. betul, foto kt atas tu hilangkan mood aku..arrghh

    ReplyDelete
  18. waaaa, x sabo nye nak balik tapi kena exam dulu..huk3

    ReplyDelete
  19. saya selagi tak kawen takleh kuar dari langkawi n tak boleh duduk berasingan dari family. alhamdulillah..masih boleh keluar bersama keluarga tiap2 minggu. setengah tu dh tak kuar sama - sama ngn family bila dh besar. kuar ngn family best sebab boleh buat apa yg kita suka tanpa paparazzi kampung soseh2 yg bukan - bukan. sekian adanya..

    ReplyDelete
  20. eyh..betul ke makin teruk banjir?
    exam postpone gara gara banjir.
    na balik esok!
    hope jalan ta tutup.

    ReplyDelete
  21. ya rosmah mmg sangat sayangkan anak2 dan pentingkan keluarga sebab tu buat permata supaya leh sayang anak org lain lak... :P

    ReplyDelete
  22. kat Malaysia ada x jual board game ni? hahaha

    ReplyDelete
  23. InsyaAllah,kalau tak de aral,akan aku bawa keluarga aku bercuti..tu pun kalau dapat cuti dan ada duit lebih..tapi duduk kat rumah pun ok juga..

    ReplyDelete
  24. kalau ada dekat malaysia ni and main dgn family, kompem kena penampor memanjang sebab sebut FUCK YOU! xDDDDDDD

    ReplyDelete
  25. haha.. mslhnye tak cuti dua hari.. umah dkt ganu.. camne nak spend dgn family? huhu..

    Blog Johari Hamzah

    ReplyDelete
  26. mak, ayah, abang, kakak and adik perempuan and lelaki, cukup lengkap , beruntung saya dapat jadi anak tengah, anak tengah yg selalu jadi posmen untuk mereka haha. love it. ohh, tertinggal pulak, dan yang paling degil juga. bye.

    Ain love her big family. =D

    ReplyDelete
  27. leeza : aku dok jalan sultanah.. ni tengah online dalam ayaq bah ni.. hahaha.. banjir teruk kot..

    peraih udang : masak megi? hahah.. senang gila nak pujuk hang.. untung sapa jadi bini hang nanti..

    fina fento : duk langkawi tang mana?

    missapple : exam postpone.. convocation pon postpone gak

    azrul hisham : kat malaysia tadak jual.. tapi boleh order dari tubelawak.. hahahhaha.. mati aku kena tangkap nanti..

    raybond : begantung kemampuan ok :)

    ain : ain memang.. ketegaq bulu!!

    ReplyDelete
  28. hahahhaha ya ka? gila ah dapat plak ko online erk..teruk sangt ke weh aku nak balik nanti naik train dengr kata jalan train ke kedah pon da tutop....huhuhu eh sorry la termasuk bab banjir plak kat pasal fameli ni huuhu sorry ya

    ReplyDelete
  29. salam..
    saya cuba lah nanti..
    terima kasih nasihat anda..
    he he..

    ReplyDelete
  30. salam ..
    saya sejak dari dulu ... memang weekend untuk keluarga, dapat atau tidak mesti keluar, kalau ada function ke apa2 ke yang dekat2 yang boleh pergi .. angkut semua sekali dengan kamera2 sekali.

    Memang meletihkan kadangkala sebab bawak askar2 .. tetapi sangat berbaloi. Lagipun baik untuk tumbesaran dan pengetahuan anak yang nak membesar.

    http://hasrulhassan.blogspot.com

    ReplyDelete
  31. Keluarga bahagia menjana keimanan sejati..

    ReplyDelete
  32. opocot! i igt u ank bongsu PM! =P

    ReplyDelete
  33. praktikkan bila dah kawen nanti okey... good boy

    ReplyDelete
  34. walaupun happy dengan kawan tapi dgn keluarga still no 1 !

    ReplyDelete
  35. mmg btl!
    bila dh besar n kerja...lagi pulak kalau dah kawin mmg masa tu sgt terhad.dgn penat lagi....
    harap2 pas kawin kang dpt lagi kumpul dgn fam...

    ReplyDelete
  36. hasrul hassan : hahaha.. semua lelaki ka? nanti boleh la buat team futsal ;)

    relevan : betul tu.. kena mesra2

    miss D : aku anak ikan dia la.. hahaha

    ibuintan : tq ibuintan.. insyaallah tubelawak akan praktikkan

    diyanarghh : ya! family first :)

    cyberboy : ermm.. tambahan pulak makin tua badan makin lemah kan? hahaha.. memang cepat penat dan tak kuat la.. bawak keta pun sengal bahu dah..

    ReplyDelete
  37. n3 ko ni myedarkn ak lah...ak jrg2 balik kg..cuti raya aji ni pun x balik...

    ape leh wat ak keje smbil blja...balik kg, confirm ak xblja

    ReplyDelete
  38. kitorg belom ada lagi y berkahwin n suatu ari t mesti akan bkeluargakan.tapi ayah walaupun busy tetap akan luang masa terutama sekali kalo kami semua balik bercuti~

    ReplyDelete
  39. kadang-kadang, ada orang lebih pentingkan kawan dari keluarga sendiri. Lepastu bila dalam kesusahan nak mintak tolong baru cari keluarga. hmm..

    ReplyDelete
  40. thank God I have a good family. boleh kira rapat jugak la. cuma things about love i tak cerita kt my parents haha. tk biasa la :P

    ReplyDelete
  41. =D..sy suka entry ni..walaupun masing2 dah bawa haluan masing2, tapi kena ingat yang hubungan persaudaraan tu tetap kekal tak luput dek masa...=D

    ReplyDelete
  42. easy to say - hard to do
    especially kalau kerja di bidang yang memang perlukan commitment, extra effort dan extra time
    doctor, architect, politician, etc
    we are born to be workaholic

    tapi aku akan try my best untuk luangkan masa dengan anak2 aku in future.. :)

    ReplyDelete
  43. betul tu hubungan dengan keluarga sedikit terbatas akibat dek kena embahagikan masa untuk keluarga sebelah mertua.kena la seimbang.

    ReplyDelete
  44. tu la pasal.
    semua benda kena postpone.
    na cari bas balik pun susah.
    semua gara gara alor setar banjir.

    ReplyDelete
  45. ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
    Kami DAtang Ziarah Blog Anda
    Sila Lawat Kami kembali
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★

    Salam kunjungan salam ziarah….


    eeemmmm abah cari rezeki.... sebagai anak kita kena fahammmmm.... nanti kita jadi abah kita akan faham....

    ReplyDelete
  46. :) Zaty anak tunggal tapi dari kecik diajar berdikari. Since form 4, tak bnyk masa dengan family sebab belajar tempat lain punya pasal~ T_T

    ReplyDelete
  47. apsal laki yg kiri tu muke cam joe jek?
    hurm...

    ReplyDelete
  48. kita saling memerlukan, jadi buatlah yg terbaik untuk memenuhi tuntutan dan jgn asyik memikirkan diri sendiri saja.

    ReplyDelete
  49. hjung minggu xdpt blik..umah jauh..huu

    ReplyDelete
  50. hujung minggu kena keje..waaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  51. senangnya bisa berkumpul dengan keluarga.sudah lama tidak bertemu dengan mereka, jadii rindu :(

    ReplyDelete
  52. hargai masa yang ada. tapi selalunya manusia nih, bila dah hilang baru tau MENGHARGAI. time tuh menangis air mata darah sekalipun tak dapat kembalikan apa yang hilang. tanpa family siapalah kita dan siapalah aku.. Kasih sayang family dengan orang lain tak sama. =)

    ReplyDelete
  53. angah kalau hujung minggu ngan mu small family hehehe

    ReplyDelete
  54. suka topic ni~
    sgt suka....

    hargailah insan kesayangan anda sementara ada..
    mcm aku~
    abah dah xada..
    rasa xpuas rasa kasih sayangnyaa..

    ReplyDelete
  55. ayu : sama la kita.. saja nak ingatkan orang lain supaya beringat selagi masih ada 'mereka'..

    ReplyDelete
  56. pembunuh yang pernah bunuh orang pun boleh menangis kalau ahli keluarganya meninggal dunia.. kah kah kah.. ini lawak -,-

    biasalah manusia, bila ada depan mata taknak hargai. dah hilang esok baru nak menyesal mcm syaitonnirrojim punye perangai.oleh itu, sayangilah keluarga anda jangan bila ada depan mata taknak hargai. dah hilang esok baru nak menyesal mcm syaitonnirrojim punye perangai. eh?

    ReplyDelete
  57. bahgianya keluarga yg dlm gambar tu..keluarga contoh ...hahaha...

    ReplyDelete
  58. saya hanya bercuti SETAHUN SEKALI saja.itu pun hujung tahun sempena MENYAMBUT HARI KELUARGA belah mak jela..weekend???kemas rumah dengan mak dan abang jer...sedih...crayon mesti jadi suami dan ayah yang best kan???cepat-cepatlah kahwin......

    ReplyDelete
  59. Err... would like to read the post but it's in Malay.

    Have a good day!

    ReplyDelete

Designed By Blogger Templates