Saturday, September 4, 2010

bayi boleh menyelam? boleh terapung?

bayi boleh menyelam dan terapung ka? persoalan ni dah muncul dalam kepala otak aku sejak kecik lagi.. dulu aku tengok cover album nirvana la yang membuatkan aku terfikir pasal ni.. zaman tu mana ada lagi teknologi canggih nak edit gambar, jadi aku memang yakin bahawa gambar itu adalah 'real' dan bukan hasil editing.. jadi ntah kenapa aku tergerak hati nak research sikit pasal ni aku pun taktau.. ahaha..



selepas membuat carian di youtube dan membuat sedikit pembacaan, terbukti bahawa bayi memang mampu membuka mata didalam air dan menahan nafas didalam air.. kesemua bayi adalah sama.. sekiranya bayi itu diselamkan didalam air, secara automatik bayi itu akan menahan nafasnya.. hebat bukan? selain itu, bayi juga mampu belajar dengan cepat untuk mengapungkan diri (latihan selama beberapa jam sudah memadai untuk bayi berusia 5 bulan untuk belajar mengapungkan diri)..

video : bayi tahan nafas dalam air
video : bayi boleh terapung

rasulullah pun menyuruh umatnya mengajar anak memanah, menunggang kuda dan berenang kerana itu adalah salah satu sukan yang membantu meningkatkan kecergasan fizikal dan kecerdasan mental.. tetapi ini cerita mengenai 'bayi'.. adakah mengajar bayi untuk berenang tidak menyeksakan bayi? mengikut kajian saintifik, hal ini tidak memudaratkan bayi tetapi air kolam yang digunakan perlulah air yang asli (tanpa klorin atau unsur lain yang merbahaya)

video : bayi seronok boleh selam
video : pecubaan membunuh bayi tidak berhasil

tapi yang hairannya, masa aku kecik-kecik dulu ada orang pernah berkata bahawa bayi memang takkan lemas kalau kita campak dalam kolam.. adakah latihan berenang untuk bayi telah dipraktikkan oleh orang malaysia sejak dulu? aku ketinggalan atau memang orang dulu-dulu lebih advance dari orang sekarang? ahaha.. kat UK, memang dah ada pusat latihan renang khas untuk bayi.. pusat ini ditubuhkan untuk mengurangkan ketakutan manusia terhadap air dan mengurangkan risiko kematian bayi sekiranya berlakunya bencana alam.. lihat saja bayi berumur 17 bulan ini, aku pun tak mampu nak buat camni.. kah kah kah..

video : bayi 17 bulan pandai berenang
Related Posts with Thumbnails


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
38 Comments
Comments


38 comments:

Rizuan Ismail said...

aku pun pernah tgk kat discovery channel pasal hal ni.tp xde lak aku siasat lebih terperinci.yg aku masih ingatlah kate rancangan tu "baby dalam rahim pun dikelilingi air, jd xde masalah kalo dibiar dlm air"..huh..lebih kurang camtu lah..tp tu baby la..kalo aku pun kene humban rasenye terapong putih je..hahah

waveX said...

mmg kajian terbaik..

Isa said...

Salam bro,

Lu asyik melawat jer..., ni gua datang melawat lu pulak... hehehe...

link blog gua kat sini bro... TQ

Gua pun selalu gak menyelam bro.. amacam..? Macam Bayi tak...???

mai pot! pot! said...

oh! jap lagi aku kaji anak buah aku pula. ;p



* geram siot tgk baby tu. iskkk! xD

* sorry. malas nak log in ;p

naz said...

haha baik punya baby

Nadia Abdullah said...

salam ziarah: mgkn sbb 2 kot kt oversea mak2 bo bersalin dlm air..kononnya dpt mengurangkn rasa sakit bersalin...(sbb dlu aku terpk..baby die x lemas ker he3)..lupa plak air ketumban 2 mmg air :D

taqie said...

haha..yeke? baru tau psl ni..teringin gile nk wat kt baby lain. kang mati anak org kang..hahahaha

Nurul Harun said...

bagus sungguh!! rajin ye buat researh.. heee

raina said...

slalu video hang aku bleh view..awat kali neh tableh plak??????????

pakcikLie said...

memang anak mat saleh depa ajaq cm tu kot...bapak bayi pon ada x reti berenang..

budak _kecik said...

yang bersalin dlm air tu sbb bayi selepas je keluar dr perut ibu..kalau dia tak mencecah udara lagi...pernafasan dia mcm x start lg..so anything happen masa tu boleh la proses tunggang terbalik baby tu dlm air...lps hidung klu cecah udara,anything happen dia mudah lemas..ni stakat yg tau la..wallahualam..kalau salah boleh dibetulkn

gnesop.com said...

huhuuh..
sop dah besar baru pandai berenang :)

hana nabihah said...

gud!! rajen wat research ! :) baby tau berenang..tapi aku tak reti pon :D

HonEyBuNNy said...

he2..ila pun nak wat kajian la..nak cari baby sapa neh..uhuhu

JAY said...

aiseh.. malu aku dengan bayi2.. aku tak pandai berenang!

Affan Ruslan said...

ni aku pnh baca/tgk.
cool gak eh, happy je diorg.

LOGINWANG said...

Program terbaru dan Pertama di Malaysia!

Hanya dengan login sahaja boleh dapat wang. Daftar Percuma.

Hadiah menarik lagi. Ada iPhone, DELL Laptop, Vivaz Sony Ericsson.

Jadi yang terawal.

penyu said...

kalau rasulullah yang suruh,memang ada hikmahnya kerana kata2 rasulullah adalah sama ada wahyu @ ilham dari Allah

ciktomyam said...

tapi kalau buat mcam tu telinga dorg x masuk air ke


bahaya la buat anak2 macam tu

Solihin Zubir said...

Subhanallah...

Marvin said...

was here... nice post... :D


Kindly check my other blogs:
My Online Computer Tips
Marvz Anime Blog
Every Rhose...

ZihNuN FaTiN said...

bayi mmg ajaib&suci...=)

Mas_emerald said...

=) salam ziarah..

hebatnya ciptaan Allah...

Pencacai Alim said...

sensor tuh..wakakakakka

misyamissyou said...

ngee~~..kalau tak silap mase tgk majalah 3 bulan bile tah..pasal org sabah yang kerjanya tangkap ikan bilis kat laut tu..diorg cakap, baby diorg sejak lahir terus campak kat laut..

rasenye org kat semenanjung je yg xbuat..huhuu..lame dah xswimming nihh

Pak Karim said...

bukankah bayi di dalam rahim ibu di kelilingi air...

Pak Karim said...

...bukan air... cecair..

^baju kurung^ said...

woa..dasyat..tp tkut nak wat xperimen kt baby..hoho

Tie-Ibu wawanisolehah said...

akak dah tua renta x reti2 berenang wahaha

Haw said...

aku dulu masa kecik pun rasa kagum baca pasal baby blh tahan dlm air nih.. klu laa kat anak sendiri kompom tak berani nak buat

ibu_BatRiSya @wardah said...

pernah gak dgr pasal baby bleh terapug/selam...tp xberani ar nak cuba kat anak i...uhuhu

syue said...

ayooooo, nampak baby tu punya tutttt!

aiseh, malu je dgn baby tu. kite yg dh 18 thn ni still tk gheti gheti nk menyelam + berenang --"

chekjuaino said...

lawak awat ank x letak chat box malaihla nak komen2 nie

The Poyo Me said...

ak tringat mak ak citer.
time die kecik2 dlu kalau lambat bangun bapak dia CAMPAK dalam sungai.

"that's why I am good at swimming."katanya. LOL

jane mojiol said...

pernah saya nampak dekat tv astro.. ada kelas berenang bagi bayi... hahahah

Nesa 21 said...

huiyo~~hebat.

mucangkelly said...

klu aku try kt baby aku, rasa2 mak aku dh pelangkung aku kot..huhuhuhu

ain said...

ms lam perot kan baby da mg dok lam kantung air...that`s y lah..leh berenang...ceh tetibe je aku ni...mihahah...!!

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk