Wednesday, June 8, 2011

cara aku menilai orang melalui internet

cara aku menilai orang melalui internet

setiap orang ada pendapat masing-masing dalam menilai rakan dan orang lain.. begitu juga dengan aku.. terus-terang aku ingin katakan bahawa aku adalah jenis yang susah nak percaya dengan orang sekiranya aku tak duduk depan-depan dan berkawan dengan seseorang itu untuk tempoh yang lama.. tambah pulak zaman sekarang ni ramai orang berkenalan melalui facebook ja.. hahaha.. aku dah terjebak dalam dunia internet ni agak lama.. sejak aku sekolah rendah lagi aku dah berjinak-jinak dengan aplikasi sosial seperti mIRC, ICQ dan lain-lain..

apa kesimpulan yang dapat dibuat ialah, kebanyakan orang memiliki personality yang berlainan ketika berada di internet dan di dunia reality.. sama juga seperti aku.. aku menggelarkan diri aku sebagai 'tubelawak' padahal di dunia reality, aku takda la lawak sangat pun.. kuat mencarut ja lebih.. kah kah kah.. kat facebook, banyak lagi friend request yang aku tak approve lagi.. penat owh nak filter satu-satu :( bukannya aku sombong.. tapi sebabnya facebook limitkan satu akaun boleh ada friend sampai 4000+ ja.. kalau tak, aku tak kesah nak approve semua orang.. hahaha.. bila banyak friend request, mesti la banyak karenah yang aku sendiri boleh nampak..


aku akan check satu persatu siapa yang request aku.. ada sorang perempuan ni, gambar dia bertudung.. nampak sopaaaan ja.. bila baca kat info siap ada tulis "bismillah dan assalamualaikum".. ok sejuk hati aku tengok setakat tu.. tapi bila aku scroll kat bawah sikit.. ada tulis "part time model".. kah kah kah.. terus merudum pandangan positif aku terhadap perempuan tu.. aku cukup menyampah bila tengok perempuan bajet baik bertudung tapi part time model.. tak payah nak debat ngan aku.. sebab aku akan pastikan aku menang gak.. kah kah kah

baru kat info.. lepas tu aku tengok pulak gambar-gambar dia yang dia allow view untuk public.. ada satu gambar ni, gaya dia buat muka ala-ala kiut sikit dari beruk.. lepas tu ada la sorang minah ni komen dan puji dia.. "awak cantik".. lepas tu si perempuan tu reply "awak pun cantik juga" (padahal minah yang puji dia tu sumpah tak cantik langsung) kah kah kah.. apakah ini semua.. apakah??? apakah???


hahaha.. itu baru perempuan.. belum masuk bab lelaki lagi.. kebanyakan lelaki kalau profile picture dia gambar tak berbaju, memang konfem aku reject terus.. takdanya aku nak baca info dia dah.. 1st impression aku kat gambar dia tu ja dah boleh agak yang dia tu gay.. tapi paling aku menyampah ialah bila ada yang perasan gengster dan samseng kat internet, padahal realiti mat skema ja pun (muka jenis kalau kena tampar sekali konfem nangis)

dulu masa zaman laman sosial ni tak wujud lagi, aku rasa aku still boleh percaya kepada pengguna internet, sebab kalau orang tu dibenci, konfem kita akan kena DOS (nuke) sampai biru screen komputer.. hahaha.. aku ada kenal ngan sorang mamat ni.. blog dia ganas.. cara dia menulis, cara dia wujudkan personaliti dia dalam internet memang ganas habis.. tapi sebenarnya dia tak ganas pun.. aku tengok muka dia, aku teringat kat video ni.. kah kah kah


p/s : video tu tak lawak.. tapi sila tengok jumlah like & dislike.. lepas tu cuba baca komen-komen user yang tengok video tu.. mesti jadi lawak.. kah kah kah.. kepada anda yang mudah percaya kat orang melalui internet, sila hati-hati.. ayat pujangga lama ada mengatakan "internet is an illusion pack of greatest lie"
Share This

75 comments:

  1. haha gile kemas ayat ko bagi dalam entri ni..

    ReplyDelete
  2. ok aku like entry ni ! haha aku tau dah awai2 hang memang tak lawak pon.

    ReplyDelete
  3. muka ala-ala kiut sikit dari beruk <------- haha jahat gila.

    ReplyDelete
  4. abg ijuali,i pulak i macamana awwwwww

    ReplyDelete
  5. hang balik mai kl dulu.. aku crita.. hahahaha

    ReplyDelete
  6. identiti yang berbeza... aku pun cam tu gak..

    ReplyDelete
  7. Hahaha..awat gay mcm hang xsuka laki yg xpakai bju..kn ke hotttt gamba xberbaju..brula gay sejati!

    ReplyDelete
  8. SGT SETUJU...lagi2 profile fb gambar baby mat salleh mana ntah,xpakai baju la,letak bunga la eee xde maknya nak approve!!

    ReplyDelete
  9. aku tergolong lah tu dalam senarai ni..

    dalam internet aku hensem
    realiti aku huduh..

    waakakakaka

    ReplyDelete
  10. sy mcm mane .?? ce citer ce citer.sy part time jual eskrem jeeee.tak pa kan?? -..-' HAHAHA.

    ReplyDelete
  11. bukan orang dekat internet je, orang yang menghadap hari hari pun nad tak percaya. masalah itu :)

    ReplyDelete
  12. tau xpe...samalah...aku pun berjinak2 dr mirc lg..umo br 12thun..skrg aku dh 25thun..mcm2 jenis org aku jumpa...kat dunia it ni ssh..lg fb nie...bila kita komen kat pic org 2 komen yg benar2 ikhlas,trus kena block...ape kes?? abis 2 nak aku tipu ko la..puji melambung2..bru la u r my bff..haktuih la....pape pun,aku sokong tubelawak!!!heheh!!

    ReplyDelete
  13. hahaha.. anon.. samala kita.. 25.. ni mesti webnet ni.. HAHAHAHAHAHAH.. cerita lama

    ReplyDelete
  14. wah wah memang filter habes... sudah nye,xde sorang pon ko approve kan.. hahaha

    ReplyDelete
  15. knp x suka perempuan bertudung buat part time modelling? saya x buat tp kwan rmai yang buat..so just curious..hehe:)

    ReplyDelete
  16. sebab nanti masa depan.. cucu aku akan gunakan pic anda sebagai 'modal'.. lepas tu cucu anda akan marah 'wei! tu nenek aku beb!'

    ReplyDelete
  17. yeah sokong kata kata u 100 percent babe~
    part time model kan serupa macam jual muka.
    i pon mula2 terkejot dengan gurl skarang yg berani expose diri. but now who care what they want to do. lantak diorang la.

    ReplyDelete
  18. haha..sokong dengan pendapat dan pandangan hang weiyh.Bukan boleh percaya sangat dengan orang sekarang ni..haha

    ReplyDelete
  19. Aku dah dekat kl la ,tak alert betui,hahaha

    ReplyDelete
  20. ok la tu brO kiut sket dri beruk..klau kiut sket dri BaB* lg penat..har3

    ReplyDelete
  21. hahha.. suketi ko la bero.. lain org , lain filter dia.. entry ni klaka.. hehehe

    ReplyDelete
  22. kah kah kah...lawak...
    setuju tang laki tak pakai baju,...hiks ~
    patutlah fren request LT takde respond :P....
    hiks..

    ReplyDelete
  23. yup betol setuju, b4 ni yart mcm apv je lah kan aslkan pompan kalau lelaki yart tapis dulu, tapi dalam masa yang sama ade orang buat serangan hendap melali fb dia create fb lain dan add yart,, peh payah nak barik balik fuhh,, serik!!

    ea terpanjang pulak ;)

    ReplyDelete
  24. muke abang 'fail' tu mmg lawak.retard gila.

    ReplyDelete
  25. gaya kiut sket dr beruk..hahaha..pergh...:p

    tp sokong...byk gk fake kt internet ne..so kena beware...

    ReplyDelete
  26. Aku kalau tengok pompan tu cute je,terrrautomatik approve!HAHA

    ReplyDelete
  27. sib saya lepas jadi fren kat fb kehkehkeh.

    ReplyDelete
  28. hang bg penampaq sedas dua kat video tu blh ka? kahkahkah. byk nak mampuih dislike

    ReplyDelete
  29. haha.. ok.. trtnye2 ape pulak penilaian tubelawak kat pandaputih. heh

    ReplyDelete
  30. kira macam dalam dunia it, hang cuba nak jadi gay. tp reality , hang kiut miut kan abam cayon ? hahahaha

    ReplyDelete
  31. tubelawak,saya bukan model..hehehhe

    ReplyDelete
  32. oh..baru nak add tubelawak nye fb sbb kwn bek encik suh add..hahaha..tp dh agk msti byk request so xpe ah~~..hahaha..=p mirc mirc mirc..yeay..sy pn umo 25..hahaha..men tenet dr skolah rendah..klo nk kne tpu or menipu dlu msuk ah #kampung..hahahahaha..byk org sangap ctu! =)

    pssst: gulp..jgn nilai sy..sy takut..~

    ReplyDelete
  33. ..tampar sekali, konfem nangis yek! haha!!

    ReplyDelete
  34. hihi..lawak tol ler entry ni..senyum2 tekoyong aku baca..tapi itulah realiti sekarang..

    ReplyDelete
  35. yup. kadang2 sapa2 entah mai dari kot celah mana orang dok request kat facebook ni. haih

    ReplyDelete
  36. glup2.. yang kiut siket dr tenuk tu sape... hahahaha..

    ReplyDelete
  37. HAHAHA
    like habis entry ni...kih kih kih :)

    ReplyDelete
  38. tak nak puji lebih...sebab nanti kamu riak...
    cuma nak angakt naik dua-dua ibu jari jek utk entry ni...

    *kulit buku pun tak sama tebal, apatah lagi kulit muka...isi durian belum tentu penuh pangsa...apatah lagi isi hati manusia..

    senyummm (:

    ReplyDelete
  39. i like 100%

    bleh dikatakan kebykan org dlm fb hipokrit.
    puji bagai sana sini. buat2 baik sana sini bagai..
    dalam fb nmpak baik,sopan, pendiam.. kat luar kasaqq,byk cakap, suka mengutuk. menyampah tol..

    ReplyDelete
  40. paling bosan update fb ttg sarapan apa, lunch apa, dinner apa, siap dgn gambar lauk-pauk (telor mata dgn ulam jer pon). anak nangis balik sekolah pon nak update dan tah apa2.....

    ReplyDelete
  41. huhuhihi..aku knl mirc, ym segala mak nenek ni time study diploma..yg bestnya, b4 aku terjebak aku dh kumpul dan baca segala info yg perlu dan tak perlu kita buat bila kita ber mirc and ber ym..
    p/s:bru nk add..sekali rmi la pulok..tak jdi la.:)

    ReplyDelete
  42. retis kan kene filter dlu request friend. auch.

    ReplyDelete
  43. ya saya artis.. nanti saya nak buat vlog banyak2

    ReplyDelete
  44. auwww kalau aku add kau kat fb kau approve tak? haha

    ReplyDelete
  45. ohoho.. sepanjang aku menilai ko kat intenet, bab menulis ko power ahh, tp vlog? vlog? x payah laa takut jd cam jejaka @epicfail.com tu

    ReplyDelete
  46. wannurfazrini : nak add aku, add ja.. sebenaqnya aku approve ja sapa2 yang ada mutual friend.. kalau takda langsung, memang aku tak approve.. hahaha..

    anon : aku bagitau tipu-tipu ja aku nak buat vlog.. komen miss b cakap aku artis sebab aku filter friend kat fb... artis mesti la kena ada vlog? ya dak? HAHAHAHAHAHA

    ReplyDelete
  47. oh.. retis=artis? bahasa budak skang.. jenuh

    ReplyDelete
  48. Saya setuju dgn entri di atas. Teknologi ni ada bnyk kebaikan tak kurang juga kelemahan. Mengenali manusia secara berdepan tidak sama sebaliknya.

    Saya asalnya 'allergic' sangat dengan facebook. Namun kemudian saya sedar, saya perlu tanggalkan kacamata hitam dan guna yang putih melihat kebaikannya. Kini ada rasa gembira kerana dapat 'trace' kawan-kawan lama dari menengah ke ITM. Saya cuba ambil yang baik, dan semoga jauh dari buruknya.

    ReplyDelete
  49. suke2..lepas ni kene lagi hati2 la..hahaha

    ReplyDelete
  50. yg jantan klu bergambo tak pakai baju tu, patut dibako kan aje hidup2...

    ReplyDelete
  51. kesian lah si pemuji tu hahaha tak baik kata di tak lawa

    ReplyDelete
  52. haha. siapa siapa tengok fb aku sure nangis. sebab semuanya farmville dan cityville... ok.. boleh add aku untuk tambah neighbour ye. hihi

    ReplyDelete
  53. cik putih pulak macam mana ? hehe :P

    jom lihat sini: BLOGGER MURAHAN?

    ReplyDelete
  54. ntah2 aku yg comment " awk lawa " tu .
    bontot punya tubelawak . kah kah .

    ReplyDelete
  55. bagus2.. jgan percaya sangat kat orang

    ReplyDelete
  56. firstime bace blog ni sbb takleh tido.. tQ tuan blog, entry klakar gileeeee!! hahahhaha~

    ReplyDelete
  57. aku tau spe yg jenis muka penampar sekali je dh ngis tu
    'amek gmba ngn spek hitam psr mlm,posing tepi lambo spe ntah'

    ReplyDelete
  58. mesti kat dunia sbnr muka kau skema kan???

    ReplyDelete
  59. a'a.. i skema jew.. skema is better

    ReplyDelete
  60. 1st time tgk ini blog.. like3... hik3...

    ReplyDelete
  61. hoho btul..everyone had their own perception on their 1st sight.
    aku lebih kurang cam kau gak..

    ReplyDelete
  62. xde fb pon...zaman teknologi sekarang bnyk di salah gune.. takotla tjebak..like entry ni..(^_^)

    ReplyDelete
  63. dunia maya, nak jadi gaban ker, spenderman ker, hulk ker, semua boley...keh3x...

    ReplyDelete
  64. sy akan ingat ni "internet is an illusion pack of greatest lie"

    ReplyDelete
  65. hahaha...
    dah taw dah hg msti tak lawak kat luar..

    laalalallaala

    ReplyDelete

Designed By Blogger Templates