Tuesday, March 15, 2011

kalau tak mampu menjadi bulan, jadilah bintang

kalau tak mampu menjadi bulan, jadilah bintang

kita sebagai manusia kadang-kadang ada perkara yang tidak mampu kita lakukan dan kadang-kadang ada melampaui batasan sehingga boleh menjatuhkan diri sendiri.. contohnya dalam bidang matematik.. masa zaman sekolah dulu korang pasti ada rakan yang pandai matematik dan ada yang bangang gila bab matematik kan? itulah uniknya ciptaan tuhan.. setiap individu ada kemahiran masing-masing.. mungkin ada yang mengatakan "aku tak nampak pun apa kemahiran aku" tapi percayalah sebenarnya anda sangat mahir untuk tidak mahir dalam apa jua bidang.. tidakkah itu unik? kah kah kah


kalau tidak mampu menjadi bulan, jadilah bintang.. itu adalah kata-kata dari lecturer aku masa aku study dulu.. lecturer ni seorang yang cantik, comel, lawa, lemah lembut, sopan santun dan baik dengan aku.. nasib baik dia sudah berkahwin, kalau tak dah lama aku mengorat dia.. kah kah kah.. kenapa dia boleh berkata begitu kepada aku? ini semua gara-gara aku dulu seorang pelajar yang bermasalah..

dulu, aku sebenarnya banyak menyumbangkan dan menaikkan nama institusi pengajian aku.. aku aktif menyertai pertandingan, menyertai event-event yang dianjurkan institusi, memegang jawatan dalam persatuan dan lain-lain.. tapi kadang-kadang aku terasa kecil hati.. aku terasa kecil hati kerana aku merasakan diri ini hanya boneka untuk 'mereka-mereka' mendapat pujian hasil dari usaha aku.. aku? aku terpinggir.. tiada siapa sedar kewujudan aku..

akhirnya aku nekad.. aku nekad untuk menghasilkan virus komputer yang mampu tersebar ke seluruh pelusuk institusi pengajian aku.. kenapa? sebab aku nak buktikan 'mereka-mereka' ini sebenarnya hanya reti 'sembang pandai' dan tidaklah bijak seperti yang mereka perlihatkan kepada umum.. walaupun bagi sesetengah orang, virus ciptaan aku agak 'lame' tapi itu lagi membuktikan bahawa 'mereka-mereka' ini lebih 'lame' dari aku.. kah kah kah..

apabila virus mula tersebar, ramai staff dan tenaga pengajar di institusi pengajian aku dijangkiti virus itu.. seperti biasa, bila ada kes seperti ini, mulalah ada staff yang nak jadi polis, ada yang nak jadi bomba, ada yang nak jadi CSI:uganda.. kah kah kah.. akhirnya mereka berjaya menangkap penjenayah yang dikehendaki (aku) selepas mengugut dan menyeksa beberapa orang teman aku (ugut kalau tak cakap, buang institut)

aku dihadapkan ke mahkamah (bilik kaunseling) dan ramai staff dan tenaga pengajar berjawatan tinggi telah menengking, memarahi, dan memberitahu risiko yang terpaksa ditanggung oleh pihak institut.. tiada seorang pun yang bertanya "kenapa kau lakukan?".. sehinggalah ke akhir-akhir hujung sesi kaunseling itu, seorang lecturer perempuan bersuara "tubelawak, kenapa awak buat virus ni?".. tersenyum aku dengar soalan lecturer tu dan aku membalas panjang untuk mejawab persoalan itu.. pendek kata jawapan aku tu menunjukkan aku ni cuma 'nak perhatian & gila glemer'..

lecturer perempuan tu diaaaam ja.. tapi lepas semua dah bersurai, dia cakap in person dengan aku.. dia cakap camni "tubelawak sayangku(saja tambah), memang la realiti mereka-mereka ni nak jaga nama institut ja, awak dipinggirkan.. tapi kalau awak buat benda tak baik camni, boleh merosakkan diri sendiri tau.. kalau tidak mampu menjadi bulan, jadilah bintang.. walaupun kecil ia tetap bersinar di mata saya tau tubelawak"


** p/s : aku kena gantung pengajian seminggu.. tapi masih happy sebab teringat ada lecturer yang sweet macam tu.. auwww.. kah kah kah
Share This

75 comments:

  1. sayangku..bersabarlah..pasni hibernate lagi 10 hari yea...hahha

    1st!

    ReplyDelete
  2. third?
    kah3.. ajor cmna nk wat virus tu...
    aku igt nk jdik awan lah... haha

    ReplyDelete
  3. always dream to be the moon, if u fall..u will fall among the star~

    ReplyDelete
  4. you are brighter than the sun,
    shiner than the star,
    because you are a once-in-all-history event,
    and the uniqueness is in you.

    :)

    ReplyDelete
  5. sygku...lain kali jgn buat jahat lg...huhu

    ReplyDelete
  6. gila ahhh . sweet je ayat lecturer kau ! kalau aku pun kembang gak , hahaha

    ReplyDelete
  7. syg ku?mana kamu?pergi pekena maggi goreng mamak ke?

    ReplyDelete
  8. quote dah smart dahh.
    sekali perahsan sayangku, buat gwa rsa hampir muntah2 darahhh. grrr.
    aku teringin cipta kontroversi yang macam tuh, tp apakan daya aku mmg telah diberi perhatian sepenuhnyaaa! asyik ponteng mmg tumpuan lah kan? pfft.

    bhai, gwa dah tak FA lagikk! :) :) :)

    ReplyDelete
  9. shoot for the moon even u are miss , u'll be among th STARS..ok pe..
    pastu jgn dok buat virus lagi tauuu.. ( camne ek nak buat virus tu ? )

    ReplyDelete
  10. ponde rupanya tube lawak ni..

    ReplyDelete
  11. Kalau tak bisa jadi bulan dan bintang, nak jadi apa? :)

    ReplyDelete
  12. knp bintang? knp x matahari ke??bsr sket...menyala2 lagi..hehe :D

    ReplyDelete
  13. sayang~ mengapa begini sayang?? hahahaa!!!
    yucks yucks yucksssss :D
    tubelawak berlagak cool dgn buat auw auw..padahal die tu jiwang tu ahaha :D kaber lebih arh mu ahha!

    ReplyDelete
  14. sah la ang ni ade A.S syndrome.kah kah kah. gatai na,suma ang nak ngorat.

    ReplyDelete
  15. serius? terbaik la ;)kalau tak mampu menjadi bintang, jadilah awan, yang selalu melingdungi orang lain ;p

    ReplyDelete
  16. lecturer: "tubelawak sygku.. nnt jd TAIK BINTANG pun ok.. wlpun taik ramai tertunggu2, terburu2 kn you tau..glamer tau"

    tubelawak: "baik la! taik pn taik la" :D

    ReplyDelete
  17. kekeke..time tgh kena gantung ni wat satu lagi virus la..kasi satu institut tu tak boleh blajo terus..ahahah

    ReplyDelete
  18. tapi lagu twinkle2 tu memang tangkap feel..ahaha

    ReplyDelete
  19. pergh...mantap gak ko ni...salute ahh

    ReplyDelete
  20. hebat la kanda ney.. dinda engat lagi virus jamban kanda tu :p

    ReplyDelete
  21. ahahaha... lawak la lagu twinklu twinklu tuu.. adoiii

    ReplyDelete
  22. pergh.. lecturer dh bg clue.. apsal lu tak cucuk line?? kan dh melepas.. haha

    ReplyDelete
  23. then ko dah jadi bintang ke belom???

    ReplyDelete
  24. aku jadi tubelawak.. lagi kacak dari bintang

    ReplyDelete
  25. owh awak la orang yang femes itu...masih disebut-sebut hingga ke waktu saya belajar

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. aku nak jadi tong sampah..blh tak? har har har..<---bunyi ulat gonggok..

    ReplyDelete
  28. waa hebat gak bintang ni..kalu kite xmampu nk jd bulan...seringkali kite fikir mende xbaik tok balas dendam..

    ReplyDelete
  29. tgk rain, dah jadi rainbow cloudy hahah..

    ReplyDelete
  30. yeahh...kalau tak mampu jadi bulan...jadilah bintang...perghh...best entry... ;)

    ReplyDelete
  31. jadi bintang dulu..pastu pelan2 jadi bulan pulak. akha!!

    ReplyDelete
  32. wahahaha cam tau je keyon ni blaja mana :D

    ReplyDelete
  33. wah....sungguh menginsprasikan kisah ini...

    ReplyDelete
  34. comelnye stori ni...manjenye kat lec yer...so cute..:p

    ReplyDelete
  35. sweetla cerita ni :'). dpt menhiburkan hati dinda nan luka ini

    ReplyDelete
  36. style weh..
    apsal kau tak hack jek satu m'sia..
    kompom2 orang bagi perhatian kat kau..
    kehkehkeh

    ReplyDelete
  37. jika inginkan bintang itu menjadi milik kita, tawan lah pelangi itu terlebih dahulu....hehe

    ReplyDelete
  38. ganasnya cara tubelawak nie.haha

    ReplyDelete
  39. "...aku? aku terpinggir.. tiada siapa sedar kewujudan aku.."

    nice! ^___^ bley bayang la muka cm kesian...harharhar

    ReplyDelete
  40. dr td nih aku cuba nak post komen..huhu..mak aih..hacker ruponya..jgn htr virus kat aku!!!ahahaha

    ReplyDelete
  41. Kunjungan pagi ini, sambil baca baca sekalian mencari backlink

    ReplyDelete
  42. jadi bintang pun ok walaupun kecil tapi boleh tolong pelaut cari arah jalan... =)

    ReplyDelete
  43. hahaha...kelakarlah, tapi seronok juga baca...

    ReplyDelete
  44. padan muka institusi tu..hahaha

    ReplyDelete
  45. sbb tu ada pepatah, buat baik berpada2, buat jahat jangan sekali...yg sekali itulah merosakkan kebaikan yg byk kali kita lakukan!

    ReplyDelete
  46. haha..mesti best kn ada lcturer baik n cntik cm tu...

    ReplyDelete
  47. ohhhh..aku nak jadik macam ko la beb!!
    keh keh keh..tubelawak idola baru aku..

    ReplyDelete
  48. nak jadi lecturer cam gitu lah.. hehehe..

    ReplyDelete
  49. kalau tak mampu jadi bintang, jadi ler tahi bintang.. heheh...

    ReplyDelete
  50. hahahha..

    power la bole sbarkan virus..

    ReplyDelete
  51. haha... entry ni wat fara gelak even tgh sedih.. thankz,tube lawak!..:)

    ReplyDelete
  52. isyy... virus apa tu... virus selsema ke

    ReplyDelete
  53. bintang memang cantik, bersinar siang dan malam tapi sayang kita hanya nampak dia waktu malam je.

    ReplyDelete
  54. gile ah :)) tp betul juge kate lect tuh. . .
    jdlah bintang, visible juge ^^ rindu bile ilang sbb dtg kejap² ^^

    ReplyDelete
  55. bak kata kak ogy time komen orang:
    Your entry so well connected, " I feel You "
    hehehe

    ReplyDelete
  56. বাক বাকুম বাক বাকুম

    ReplyDelete
  57. pergh..ak de smpn lg virus...ganaz ah...gempo ***i wktu tu...haha......

    ReplyDelete
  58. ckp sal virus nie trigt sem nie pnye highlight.. hampeh, dlm clas sume tuduh kitorg bwk virus.. sbnrnye tak sgaje.. (mangse keadaan!) T_T

    ReplyDelete

Designed By Blogger Templates