Wednesday, April 13, 2011

lidah atau kata-kata lebih tajam dari mata pedang

lidah atau kata-kata lebih tajam dari mata pedang

lidah atau kata-kata lebih tajam dari mata pedang.. aku suka gilababi dengan ungkapan ni.. sebab bagi aku ianya benar-benar belaka.. dengan kata-kata kita mampu mengubah emosi seseorang.. dengan kata-kata kita mampu memikat hati seseorang.. bahkan dengan kata-kata, kita mampu menjatuhkan seseorang.. jadi anda perlu tahu kedudukan anda sebelum melemparkan kata-kata kepada seseorang..

kedudukan disini, aku maksudkan sebagai pangkat, kerjaya, dan lain-lain.. tak kiralah kedudukan apa pun, bergantung kepada situasi.. sebagai contoh, sekiranya anda adalah seorang cikgu atau lecturer.. anda perlu berhati-hati kerana kata-kata anda sangat mempengaruhi student.. situasi adalah seperti ini..

datin wannabe : kenapa kamu tak siapkan kerja kamu?
student : saya ada banyak masalah puan, saya stress.. saya ada masalah famili, masalah kewangan, masalah kawan-kawan, masalah percintaan dan macam-macam lagi
datin wannabe : alahh! setiap orang pun ada masalah.. awak ingat awak sorang ja ada masalah.. saya tak kira!! saya nak awak siapkan sebelum petang ni jugak kalau tak, saya fail-kan awak (sengaja menakut-nakutkan student agar student menyiapkan kerja)
student : baiklah..

(keesokan hari, si student ni bunuh diri akibat terlalu stress)

perkara ini pernah terjadi.. kadang-kadang kita menganggap perkara ini macam gurauan atau motivasi untuk mendorong seseorang, tapi sebenarnya kita telah salah.. tambah pula sekiranya anda bekerja sebagai seorang doktor, ustaz, dan pakar dalam bidang tertentu.. siapa taknak percaya cakap anda?? hahaha.. kalau si doktor ni cakap "kalau nak kurus, minum jus ciptaan saya tapi jangan makan nasik tau" haaaa.. mesti berpusu-pusu orang nak beli produk doktor tu kan? kah kah kah..


tapi point asal aku, sebenarnya aku nak bagitau hasil dari kata-kata orang ramai, hasil dari pujian dan kutukan orang ramai sebenarnya serba sedikit mempengaruhi mentaliti aku tak kiralah sebagai diri aku sendiri, sebagai tubelawak, atau sebagai penulis di dunia maya.. aku takut aku lupa diri.. aku juga takmau suatu hari nanti ada orang kata aku 'bajet' lebih.. kalau suatu hari nanti aku bukan tubelawak seperti tubelawak hari ini, sila ingatkan aku dan sila tegur aku.. walaupun dengan cara yang pedih, insyaallah aku terima.. sekian..


p/s : terima kasih kepada theizat kerana share video tersebut..
Share This

62 comments:

  1. huhuhu..betoi2 even kdng kata2 hanya gurauan..tapi kdg terkucil ati gak~

    ReplyDelete
  2. dr rozmey pndai saiko suroh mkn ubat beliyau

    ReplyDelete
  3. i'm currently in this situation..words can kill :(

    ReplyDelete
  4. ye..lagi2 kata - kata yang makan dalam=.='

    *kekadang, mulut ni lazer jugak. tinggal org tahan ngn tak je..

    ReplyDelete
  5. terbuka sikit minda aku tengok video ni...

    ReplyDelete
  6. mcm peribahasa...ikut hati,mati..ikut kata, binasa...abis nk ikot ape ek..huhu..

    ReplyDelete
  7. dr cendawan! kah~kah~kah.

    bagus la video tu..

    ReplyDelete
  8. Betul, lain orang lain sensitivity hatinya!

    ReplyDelete
  9. berdiam diri atau kata yg baik2 jer...itu lbh baik..

    ReplyDelete
  10. nice sangat video tu... meaningful...

    ReplyDelete
  11. betul tu..saya sokong..! kata2 tak boleh di bawa main.. ^_^

    ReplyDelete
  12. beringat dengan apa yang kita katakan.boleh mempengaruhi seseorang secara lansung dan tidak lansung. :)
    sekali percakapan anda yang positif itu mempengaruhi seseorang,anda sangat lah beruntung.

    ReplyDelete
  13. aku xsuke tubelawak...hahhaa
    under pedih x..pedih x..hahhaa

    ReplyDelete
  14. percakapan tu satu doa.
    jadi kena lah berhati2 dengan kata-kata yang kita cakap tiap hari.
    baik kita cakap, baiklah yang kita dapat. ^__^

    ReplyDelete
  15. datin wanabe tu cikgu@lecture ek? hahhaha ;p

    ReplyDelete
  16. Kata-kata = maki + sindir + fitnah + kutuk + hina

    ReplyDelete
  17. kata-kata anon lagi menusuk ke dalam kalbu...hahaha

    ReplyDelete
  18. Memang betul entry ni. kadang2 budak opis aku jugak selalu buat hati aku sakit. main cakap je. tak pikir perasaan org lain.

    ReplyDelete
  19. Ni nak maki boleh ? Hahahahaha, Pandai ckp pandai tanggung, Mana tahu karma. Bersedialah.

    ReplyDelete
  20. betula lidah tu ibarat mata pedang...tajam kalau terkena bebisa!

    ReplyDelete
  21. yg penting piker dulu sebelom cakap..ramai je orng yang mehanjing ikut sedap mulut..sekian!!

    ReplyDelete
  22. aku pun sama taw.. kalo aku terover sound direct je k.. aku terima.. hehe ^_^

    ReplyDelete
  23. ader org suke tgk mental dan emosi kita merana...apa yang depa guna adalah kata2..yang sangat tajam sehinggakan dapat meruntuhkan smeangat seseorg~...

    ReplyDelete
  24. terlajak perahu boleh berundur
    terlajak kata, xdak gostan2 taw...

    ReplyDelete
  25. setuju:):)...bukan semua or lih terima apa yang kita kata walaupun pedih:):)

    ReplyDelete
  26. "fikir dulu sblm berkata2" formula mudah utk jaga diri dan org lain hehe

    ReplyDelete
  27. betul tu.kita ak tau seseorang tu boleh tanggung tak tekanan yang die terima.jangan die bunuh diri sebab kita sudah la.tak aman hidup.

    ReplyDelete
  28. that y kna berfikir dahulu sblm berkata2.. takut disalah anggap.. mungkin juga menyakitkan hati org.. who knows.. lain org lain cra pemikiran..
    thanks for sharing ! :)

    ReplyDelete
  29. hurmm.. btol tu.. berfikir baik buruk sebelom berkata2..
    kdang2 sedar atau tidak.. ape yg kita cakap melukakan prasaan orang..
    lidah pabila berkata-kata..
    mampu menjadi lebih setajam mata pedang..
    papepun nice entry~ ;)

    ReplyDelete
  30. thanks visit blog saya. ini topik lawak ke serius? kata kata tu tak tajam macam pedang, kata2 tu slumber jer, dan tidak bawa maut, cuma icu ..... morning blog walk

    ReplyDelete
  31. sbb tu kite kna pikir dulu sebelum ckp kan? dapat pulak kat org yg sensitive yg lnsg xbleh trime nasihat lagi lah payah.

    ReplyDelete
  32. dr rozmey , dr cendawan...hahaha

    kkdg kite sandiri xperasaan kata2 kite akan mngguris hati org laen..same la dgn org laen..

    kite msg2 tgur mnegur la.. ^_^

    ReplyDelete
  33. tutup mulot, duduk diam-diam :D

    ReplyDelete
  34. gurauan pon leh bt jd pergaduhan....
    huhuhhu~

    ReplyDelete
  35. hahahaha..tak ley belah betol cerita =p

    ReplyDelete
  36. salam sahabat
    benar sekali jika kata kata harus dijaga dengan baik,sungguh memberikan renungan tersendiri dari artikel yang unik ini terima kasih

    ReplyDelete
  37. kpd sahabat...
    say it best..
    when u say nothing at all!!
    kdg2 diam itu lg baik...kan?? =)

    ReplyDelete
  38. yeah! it really true, :) words is more powerful than a sword! :) cruel if hurt someone with the words, but, as a normal human, which always wanna to talk, sometimes we never alert with the words, is it? so, try to be silently person, because shut our mouth is better than talk. :)

    ReplyDelete
  39. kalau luka,ada ubatnya tapi kalau luka di hati memang susah nak sembuh

    ReplyDelete
  40. tolong ingatkan aku ana raffali.. auww

    ReplyDelete
  41. suke blog nih,best.......yup,kate-2 kite,mlambangkn diri kite

    ReplyDelete
  42. http://teholimau.blogspot.com/2011/04/kisah-hantu-kak-limah.html

    ReplyDelete
  43. moralnya di sini..gunalah kebijaksanaan yg dikurniakan untuk memikir terlebih dahulu sblom berkata2..

    ReplyDelete
  44. awat aku rasa lain macam ja entry hang yang ni..

    ReplyDelete
  45. Tuhan xsuke manusia menyakiti hati (@pun anggota badan)sesame manusia lain = tajuk entry ni disokong ulihku

    ReplyDelete
  46. tubelawak mmg ngada-ngada, loyar buruk. terasa tak? hahaha...

    masuk sini mesti tak miss baca psl chuck norris kat atas tu. lawak sungguh. LOL

    ReplyDelete
  47. suke sgt entry ni :)
    n kene pada masa,keadaan diri sekarang.huuuu

    ReplyDelete
  48. jangan cakap belog aku tak best. nnt aku bunuh diri. stress! hahaha

    ReplyDelete
  49. betul...kata2 blh tingglkn kesan y paling dlm bila terguris~~~

    ReplyDelete
  50. kata2 yg x mungkin aq lupakan... huhuhu (^_^)

    ReplyDelete
  51. jangan hilang ingatan bila dah famous nanti yer...
    the power of words http://tailorswitchonline.blogspot.com/search/label/Words

    ReplyDelete
  52. good posting, keep writing...

    salam,

    pasarjogja.com

    ReplyDelete
  53. kata2 tue lagi tajam.. dan tak semua kata3 yg tajam tue bawak maksud negatif... boleh kepada positif...yg mana akan memotivatekan diri.. hehehe

    ReplyDelete
  54. Waww..sangat baguss psotingnya....
    setuju lidah memang benda paling tajam di dunia...

    ReplyDelete

Designed By Blogger Templates