Wednesday, April 13, 2011

lidah atau kata-kata lebih tajam dari mata pedang

lidah atau kata-kata lebih tajam dari mata pedang.. aku suka gilababi dengan ungkapan ni.. sebab bagi aku ianya benar-benar belaka.. dengan kata-kata kita mampu mengubah emosi seseorang.. dengan kata-kata kita mampu memikat hati seseorang.. bahkan dengan kata-kata, kita mampu menjatuhkan seseorang.. jadi anda perlu tahu kedudukan anda sebelum melemparkan kata-kata kepada seseorang..

kedudukan disini, aku maksudkan sebagai pangkat, kerjaya, dan lain-lain.. tak kiralah kedudukan apa pun, bergantung kepada situasi.. sebagai contoh, sekiranya anda adalah seorang cikgu atau lecturer.. anda perlu berhati-hati kerana kata-kata anda sangat mempengaruhi student.. situasi adalah seperti ini..

datin wannabe : kenapa kamu tak siapkan kerja kamu?
student : saya ada banyak masalah puan, saya stress.. saya ada masalah famili, masalah kewangan, masalah kawan-kawan, masalah percintaan dan macam-macam lagi
datin wannabe : alahh! setiap orang pun ada masalah.. awak ingat awak sorang ja ada masalah.. saya tak kira!! saya nak awak siapkan sebelum petang ni jugak kalau tak, saya fail-kan awak (sengaja menakut-nakutkan student agar student menyiapkan kerja)
student : baiklah..

(keesokan hari, si student ni bunuh diri akibat terlalu stress)

perkara ini pernah terjadi.. kadang-kadang kita menganggap perkara ini macam gurauan atau motivasi untuk mendorong seseorang, tapi sebenarnya kita telah salah.. tambah pula sekiranya anda bekerja sebagai seorang doktor, ustaz, dan pakar dalam bidang tertentu.. siapa taknak percaya cakap anda?? hahaha.. kalau si doktor ni cakap "kalau nak kurus, minum jus ciptaan saya tapi jangan makan nasik tau" haaaa.. mesti berpusu-pusu orang nak beli produk doktor tu kan? kah kah kah..


tapi point asal aku, sebenarnya aku nak bagitau hasil dari kata-kata orang ramai, hasil dari pujian dan kutukan orang ramai sebenarnya serba sedikit mempengaruhi mentaliti aku tak kiralah sebagai diri aku sendiri, sebagai tubelawak, atau sebagai penulis di dunia maya.. aku takut aku lupa diri.. aku juga takmau suatu hari nanti ada orang kata aku 'bajet' lebih.. kalau suatu hari nanti aku bukan tubelawak seperti tubelawak hari ini, sila ingatkan aku dan sila tegur aku.. walaupun dengan cara yang pedih, insyaallah aku terima.. sekian..


p/s : terima kasih kepada theizat kerana share video tersebut..


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
62 Comments
Comments


62 comments:

senyumSOYA said...

huhuhu..betoi2 even kdng kata2 hanya gurauan..tapi kdg terkucil ati gak~

tOkeY aIskrIm said...

dr rozmey pndai saiko suroh mkn ubat beliyau

++reenkisa++ said...

i'm currently in this situation..words can kill :(

Fina Fento said...

ye..lagi2 kata - kata yang makan dalam=.='

*kekadang, mulut ni lazer jugak. tinggal org tahan ngn tak je..

saizam06 said...

terbuka sikit minda aku tengok video ni...

~aYeeN & SuE~ said...

mcm peribahasa...ikut hati,mati..ikut kata, binasa...abis nk ikot ape ek..huhu..

Orked said...

humble. :)

Azroy Kassim said...

dr cendawan! kah~kah~kah.

bagus la video tu..

Stupidot :) said...

Betul, lain orang lain sensitivity hatinya!

hitammanis said...

suka dgn entri ini.....

goku_asuma said...

berdiam diri atau kata yg baik2 jer...itu lbh baik..

H Y D E said...

nice sangat video tu... meaningful...

bantalbucuk said...

betul tu..saya sokong..! kata2 tak boleh di bawa main.. ^_^

fendy said...

beringat dengan apa yang kita katakan.boleh mempengaruhi seseorang secara lansung dan tidak lansung. :)
sekali percakapan anda yang positif itu mempengaruhi seseorang,anda sangat lah beruntung.

-telordibasuh- said...

aku xsuke tubelawak...hahhaa
under pedih x..pedih x..hahhaa

chacha said...

percakapan tu satu doa.
jadi kena lah berhati2 dengan kata-kata yang kita cakap tiap hari.
baik kita cakap, baiklah yang kita dapat. ^__^

Wuucin Kimora said...

datin wanabe tu cikgu@lecture ek? hahhaha ;p

Ayie said...

Kata-kata = maki + sindir + fitnah + kutuk + hina

Izat Tarmizi said...

kata-kata anon lagi menusuk ke dalam kalbu...hahaha

MamaIeta said...

Memang betul entry ni. kadang2 budak opis aku jugak selalu buat hati aku sakit. main cakap je. tak pikir perasaan org lain.

Farah Nordin said...

Ni nak maki boleh ? Hahahahaha, Pandai ckp pandai tanggung, Mana tahu karma. Bersedialah.

azi nur said...

betula lidah tu ibarat mata pedang...tajam kalau terkena bebisa!

GiveAsh said...

yg penting piker dulu sebelom cakap..ramai je orng yang mehanjing ikut sedap mulut..sekian!!

shezwan said...

aku pun sama taw.. kalo aku terover sound direct je k.. aku terima.. hehe ^_^

baby_busyuk said...

ader org suke tgk mental dan emosi kita merana...apa yang depa guna adalah kata2..yang sangat tajam sehinggakan dapat meruntuhkan smeangat seseorg~...

Aida Omar said...

btol2..haha
tegur ada gayanya..

cIk IRa NuR HeaRT said...

thumbs up!! :)

Itu Aku said...

terlajak perahu boleh berundur
terlajak kata, xdak gostan2 taw...

My Biz said...

setuju:):)...bukan semua or lih terima apa yang kita kata walaupun pedih:):)

[sutera kasih] said...

"fikir dulu sblm berkata2" formula mudah utk jaga diri dan org lain hehe

storyfromme said...

betul tu.kita ak tau seseorang tu boleh tanggung tak tekanan yang die terima.jangan die bunuh diri sebab kita sudah la.tak aman hidup.

Download Lagu terbaru Indonesia dan manca Negara said...

wah..good artikel..siiip dech..thank's yo

Cik TeN10 said...

that y kna berfikir dahulu sblm berkata2.. takut disalah anggap.. mungkin juga menyakitkan hati org.. who knows.. lain org lain cra pemikiran..
thanks for sharing ! :)

iNNrPeAcE said...

hurmm.. btol tu.. berfikir baik buruk sebelom berkata2..
kdang2 sedar atau tidak.. ape yg kita cakap melukakan prasaan orang..
lidah pabila berkata-kata..
mampu menjadi lebih setajam mata pedang..
papepun nice entry~ ;)

cookingvarieties said...

thanks visit blog saya. ini topik lawak ke serius? kata kata tu tak tajam macam pedang, kata2 tu slumber jer, dan tidak bawa maut, cuma icu ..... morning blog walk

Anitafasha said...

sbb tu kite kna pikir dulu sebelum ckp kan? dapat pulak kat org yg sensitive yg lnsg xbleh trime nasihat lagi lah payah.

syieda said...

dr rozmey , dr cendawan...hahaha

kkdg kite sandiri xperasaan kata2 kite akan mngguris hati org laen..same la dgn org laen..

kite msg2 tgur mnegur la.. ^_^

sarah said...

tutup mulot, duduk diam-diam :D

talkwithmykeyboard said...

gurauan pon leh bt jd pergaduhan....
huhuhhu~

Far8 budak baik said...

hahahaha..tak ley belah betol cerita =p

Dhana/戴安娜 said...

salam sahabat
benar sekali jika kata kata harus dijaga dengan baik,sungguh memberikan renungan tersendiri dari artikel yang unik ini terima kasih

Hikari Ainori said...

kpd sahabat...
say it best..
when u say nothing at all!!
kdg2 diam itu lg baik...kan?? =)

shafiqahaimanina said...

yeah! it really true, :) words is more powerful than a sword! :) cruel if hurt someone with the words, but, as a normal human, which always wanna to talk, sometimes we never alert with the words, is it? so, try to be silently person, because shut our mouth is better than talk. :)

Nazirul said...

kalau luka,ada ubatnya tapi kalau luka di hati memang susah nak sembuh

crayon said...

tolong ingatkan aku ana raffali.. auww

nescafe_ais said...

perkataan memang membunuh....

Presiden Republic Chech Kantoi Curi Pen-!!!
Kebenaran Disebalik Industri Daging

aisya hanna said...

suke blog nih,best.......yup,kate-2 kite,mlambangkn diri kite

pajong pemalas!!! said...

http://teholimau.blogspot.com/2011/04/kisah-hantu-kak-limah.html

umUMRA said...

moralnya di sini..gunalah kebijaksanaan yg dikurniakan untuk memikir terlebih dahulu sblom berkata2..

APi said...

awat aku rasa lain macam ja entry hang yang ni..

manjeamusyuk said...

Tuhan xsuke manusia menyakiti hati (@pun anggota badan)sesame manusia lain = tajuk entry ni disokong ulihku

Anonymous said...

tubelawak mmg ngada-ngada, loyar buruk. terasa tak? hahaha...

masuk sini mesti tak miss baca psl chuck norris kat atas tu. lawak sungguh. LOL

✿ gadis biasa ✿ said...

suke sgt entry ni :)
n kene pada masa,keadaan diri sekarang.huuuu

bedpet said...

jangan cakap belog aku tak best. nnt aku bunuh diri. stress! hahaha

Bella Hudgens said...

Hahahahahaha.

Nonie said...

betul...kata2 blh tingglkn kesan y paling dlm bila terguris~~~

NurAfirah FieSwief MdLatif said...

kata2 yg x mungkin aq lupakan... huhuhu (^_^)

tailorswitch said...

jangan hilang ingatan bila dah famous nanti yer...
the power of words http://tailorswitchonline.blogspot.com/search/label/Words

pasarjogja said...

good posting, keep writing...

salam,

pasarjogja.com

ReenApPLe said...

kata2 tue lagi tajam.. dan tak semua kata3 yg tajam tue bawak maksud negatif... boleh kepada positif...yg mana akan memotivatekan diri.. hehehe

Rachmad a.k.a Gorengan said...

Waww..sangat baguss psotingnya....
setuju lidah memang benda paling tajam di dunia...

Indahna Kebersamaan said...

nice bro.. is good

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk