Friday, January 14, 2011

disebalik sound effect super mario bros

dulu masa zaman kegemilangan atari (console game) atau zaman nintendo, aku sangat addicted dengan game mario bros.. mario bros adalah game yang super terkenal suatu ketika dulu tapi kalau budak-budak zaman sekarang main game mario bros, pasti mereka akan mengatakan game ini bodoh dan tak best.. hahaha.. tapi bagi aku, mario bros adalah diantara pelopor industri game dunia dan banyak menjadi inspirasi kepada programmer-programmer game di luar sana..


aku seorang yang suka mengkaji dan suka menyelidik apa jua perkara yang aku nak tahu.. kadang-kadang tu sampaikan perkara yang remeh pun aku berusaha untuk mengkaji.. nak buat macam mana, dah memang perangai aku, 'curious' sangat dengan sesuatu walaupun sebesar semut.. aku sangat teruja dengan sound effect dalam game mario bros.. aku tertanya-tanya, bagaimana programmer game tersebut menghasilkan bunyi-bunyi di dalam game tersebut..

adakah ilham itu datang dengan sendiri? adakah kebetulan bunyi chiptune itu terhasil dan menyamai pergerakan mario bros? adakah bunyi itu memang terus diprogram oleh programmer? jadi hasil kajian aku, aku menemui jawapan yang sangat tepat.. aku sudah tahu dari mana asalnya salah satu sound effect yang ada didalam game mario bros.. aku compilekan jawapan aku dalam video tubelawak hari ini.. enjoy~

video : asal usul salah satu sound effect mario

** entry merapu.. harap maklum


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
38 Comments
Comments


38 comments:

.mazLyna. said...

aku salah seorang peminat mario.. dari kecik sampai skrang... huhu.. mmg x bosan...

crayon said...

perempuan dalam video tu pun minat mario
gak la.. sebab tu gelak pun bunyi macam
mario.. kah kah kah

APi said...

sampai sekarang pon addict lagi..
penangan mario..
heh..

mR.sYaH said...

aku masa kecik main game ni smpi UPSR.. lps PMR aku main lagi.. skang dah xdah.. sbb suka blogging.. hehe..

rien surihani said...

favs :D

che armster said...

hahaha gelak tak lepas tu rupanya yang inspired bunyi mario berenang

Peraih udang dari Zimbabwe said...

Super Mario Broslah yg memperkenalkan aku dgn dunia video games. Aku pernah menjadi seorang kaki video games yg tegar di pusat2 games suatu ketika dahulu...

Ann said...

sebijik bunyi gelak.............

manggosteen said...

game mario la yang menyebabkan aku selalu kena piat telinga ngan mak aku sebab asyik lepak kat umah membe main game..

Belalang Hijau said...

best wo game mario nih...mmg minat giler dulu...
klu x silap siap ade siri citer dia kat tv.betul x?

DuniakuAbstrak said...

dem...the lurah

keletahmeera said...

aku gelak macam pompuan tu gak

Mek Wook said...

super mario ni best game die kalau main kat GBA...

Nurul a.k.a Riko said...

tingat dulu...dok addicted main game Mario.

sis shuhada said...

haha kopatut dgr aku gelak time main game ni!

Mknace said...

:) :) :)
terbaeekkk!!!!

singgah pagi dari mknace unlimited

masokis said...

bunyi ni la inspirasi RAE :P

iQapiQa said...

aku main super mario ni selepas org lain da busan main..hehehhesgguh ketinggalan kan

Miss Annaz said...

gilossss....

Puteri Iqa Izyan said...

tak suke mario. haha :P

jinkamen said...

itulah namanye gelak rekaan komputer :)

CEPET said...

harhar,,nak dengar tubelawak gelak pulak..

YuSeNzE - KniGhT said...

game console the best la.. hahhahha..
kenangan zaman kanak2 yg menyeronokkan bila layan super mario yang x berkesudahan levelnya.. kah2..

McCat said...

game ni mengingatkan sy pada arwah mak long sy...lwn main dgn dia x pernah menang..score dia slalu yg terbaik..

McCat said...
This comment has been removed by the author.
McCat said...

huwaahaha bangga siot jd follower no ke-4000 kat blog ni

http://mccatblog.blogspot.com/

Yani said...

saya pun suka, saya ada macam2 version mario ni.. :D

Cikbelog said...

ades takleh tengok plak video itu. line x clear.hohoo..papepun, aku fanatik jugak dengan game ni suatu ketika dulu.keh3

Roxy zai said...

hehehe..dlu guna video kot main game ni..skrg iphone pun bleh..canggih tul!!=)

inspirasiizra said...

game nie memang best wooo,,
tp sampai skang aku x tau,,
game mario ade bape level sbnarnye ... .

fiq said...

sangat suka super mario!! =D

Myaby said...

memang macam haremmmmmmmmmm


sama siot!!!!!!!!!!!!

Anonymous said...

Bagus.. bagus..!!
Bangsa yg rajin mengkaji bangsa yang cerdik pandai.. muahuahuahuahua..

Apa kata ko wat artikel ni lak..

ASAL USUL BANGSA MELAYU.. --->>> www.tinyurl.com/4eazx3f

(apesal lar ko disable paste mode javascript niee.. susah gua nak cari makan kat blog lu nie... kedekot taik idong masin la lu brokk..)


Trimas kassseeyyyyyy..!!!

►AdamXis◄ said...

hahaha...lawak tol video tuu.mmg sama...

My recent post Lie To Me

! Nurida Ardy said...

her her her..tp bila dgr 2,3 kali cute gak gegurl tu gelak..ahh~

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

tq sharing....awk memang best. kina pasti akan terjah blOg awk hari² insyaallah!

LiFe KaMi said...

lama betul tak main game mario ni ,ingat time sek. rendah apa..

Sebandile Blog said...

muziknya memang hebat especially bila tgk ia dimainkan dgn keyboard di you tube

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk