Friday, January 14, 2011

disebalik sound effect super mario bros

disebalik sound effect super mario bros

dulu masa zaman kegemilangan atari (console game) atau zaman nintendo, aku sangat addicted dengan game mario bros.. mario bros adalah game yang super terkenal suatu ketika dulu tapi kalau budak-budak zaman sekarang main game mario bros, pasti mereka akan mengatakan game ini bodoh dan tak best.. hahaha.. tapi bagi aku, mario bros adalah diantara pelopor industri game dunia dan banyak menjadi inspirasi kepada programmer-programmer game di luar sana..


aku seorang yang suka mengkaji dan suka menyelidik apa jua perkara yang aku nak tahu.. kadang-kadang tu sampaikan perkara yang remeh pun aku berusaha untuk mengkaji.. nak buat macam mana, dah memang perangai aku, 'curious' sangat dengan sesuatu walaupun sebesar semut.. aku sangat teruja dengan sound effect dalam game mario bros.. aku tertanya-tanya, bagaimana programmer game tersebut menghasilkan bunyi-bunyi di dalam game tersebut..

adakah ilham itu datang dengan sendiri? adakah kebetulan bunyi chiptune itu terhasil dan menyamai pergerakan mario bros? adakah bunyi itu memang terus diprogram oleh programmer? jadi hasil kajian aku, aku menemui jawapan yang sangat tepat.. aku sudah tahu dari mana asalnya salah satu sound effect yang ada didalam game mario bros.. aku compilekan jawapan aku dalam video tubelawak hari ini.. enjoy~

video : asal usul salah satu sound effect mario

** entry merapu.. harap maklum
Share This

38 comments:

  1. aku salah seorang peminat mario.. dari kecik sampai skrang... huhu.. mmg x bosan...

    ReplyDelete
  2. perempuan dalam video tu pun minat mario
    gak la.. sebab tu gelak pun bunyi macam
    mario.. kah kah kah

    ReplyDelete
  3. sampai sekarang pon addict lagi..
    penangan mario..
    heh..

    ReplyDelete
  4. aku masa kecik main game ni smpi UPSR.. lps PMR aku main lagi.. skang dah xdah.. sbb suka blogging.. hehe..

    ReplyDelete
  5. hahaha gelak tak lepas tu rupanya yang inspired bunyi mario berenang

    ReplyDelete
  6. Super Mario Broslah yg memperkenalkan aku dgn dunia video games. Aku pernah menjadi seorang kaki video games yg tegar di pusat2 games suatu ketika dahulu...

    ReplyDelete
  7. sebijik bunyi gelak.............

    ReplyDelete
  8. game mario la yang menyebabkan aku selalu kena piat telinga ngan mak aku sebab asyik lepak kat umah membe main game..

    ReplyDelete
  9. best wo game mario nih...mmg minat giler dulu...
    klu x silap siap ade siri citer dia kat tv.betul x?

    ReplyDelete
  10. super mario ni best game die kalau main kat GBA...

    ReplyDelete
  11. tingat dulu...dok addicted main game Mario.

    ReplyDelete
  12. haha kopatut dgr aku gelak time main game ni!

    ReplyDelete
  13. :) :) :)
    terbaeekkk!!!!

    singgah pagi dari mknace unlimited

    ReplyDelete
  14. aku main super mario ni selepas org lain da busan main..hehehhesgguh ketinggalan kan

    ReplyDelete
  15. itulah namanye gelak rekaan komputer :)

    ReplyDelete
  16. harhar,,nak dengar tubelawak gelak pulak..

    ReplyDelete
  17. game console the best la.. hahhahha..
    kenangan zaman kanak2 yg menyeronokkan bila layan super mario yang x berkesudahan levelnya.. kah2..

    ReplyDelete
  18. game ni mengingatkan sy pada arwah mak long sy...lwn main dgn dia x pernah menang..score dia slalu yg terbaik..

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. huwaahaha bangga siot jd follower no ke-4000 kat blog ni

    http://mccatblog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  21. saya pun suka, saya ada macam2 version mario ni.. :D

    ReplyDelete
  22. ades takleh tengok plak video itu. line x clear.hohoo..papepun, aku fanatik jugak dengan game ni suatu ketika dulu.keh3

    ReplyDelete
  23. hehehe..dlu guna video kot main game ni..skrg iphone pun bleh..canggih tul!!=)

    ReplyDelete
  24. game nie memang best wooo,,
    tp sampai skang aku x tau,,
    game mario ade bape level sbnarnye ... .

    ReplyDelete
  25. sangat suka super mario!! =D

    ReplyDelete
  26. memang macam haremmmmmmmmmm


    sama siot!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  27. Bagus.. bagus..!!
    Bangsa yg rajin mengkaji bangsa yang cerdik pandai.. muahuahuahuahua..

    Apa kata ko wat artikel ni lak..

    ASAL USUL BANGSA MELAYU.. --->>> www.tinyurl.com/4eazx3f

    (apesal lar ko disable paste mode javascript niee.. susah gua nak cari makan kat blog lu nie... kedekot taik idong masin la lu brokk..)


    Trimas kassseeyyyyyy..!!!

    ReplyDelete
  28. hahaha...lawak tol video tuu.mmg sama...

    My recent post Lie To Me

    ReplyDelete
  29. her her her..tp bila dgr 2,3 kali cute gak gegurl tu gelak..ahh~

    ReplyDelete
  30. tq sharing....awk memang best. kina pasti akan terjah blOg awk hari² insyaallah!

    ReplyDelete
  31. lama betul tak main game mario ni ,ingat time sek. rendah apa..

    ReplyDelete
  32. muziknya memang hebat especially bila tgk ia dimainkan dgn keyboard di you tube

    ReplyDelete

Designed By Blogger Templates