Saturday, April 9, 2011

nuffnang vs advertlets vs innity vs mangga ads

disebabkan ramai tanya kat aku tentang service pengiklanan yang ada kat malaysia ni, jadi aku rasa, aku patut menulis tentang ini.. sila jangan salah paham, aku bukan nak 'bajet otai blogger'.. hehehehe.. aku sekadar nak share pengalaman aku bersama empat kompani pengiklanan di malaysia ni (innity, nuffnang, advertlets dan mangga ads).. kepada pihak dan warga kompani yang disebutkan ni pulak, jangan marah aku kalau aku berat sebelah.. aku cerita berdasarkan pengalaman aku sendiri dan bukan dari 'khabar angin'.. hehehe..

takmau try ka ads ni? hehehe

mula-mula sekali, aku nak ucap terima kasih banyak kepada nuffnang.. masa mula-mula aku start buat blog tubelawak ni, aku menggunakan khidmat nuffnang untuk memperolehi sedikit hasil dari ber-blogging.. tanpa nuffnang, aku rasa konfem tak jalan blog aku.. hahaha.. jujur aku katakan, duit adalah salah satu pendorong aku untuk terus menulis blog tubelawak ni..

tapi sayangnya, nuffnang ni pilih kasih sikit.. aku tak sure macam mana sistem dia pilih user untuk terima 'buffered earning'.. kalau secara rawak (random) beerti memang tak adil la sistem nuffnang ni.. dulu aku register 5 blog dengan nuffnang.. tapi blog 'tubelawak' ni sahaja yang selalu mendapat buffered earning.. ini membuktikan blog yang jarang di-update, susah untuk mendapat buffered earning.. masa dengan nuffnang, dalam seminggu average aku boleh dapat sebanyak RM20 tanpa buffered earning..

lepas nuffnang, aku cuba innity pulak.. innity memang berbaloi-baloi.. lagipun innity ada iklan CPM (charge per impression).. contohnya kalau iklan CPM tu dia letak harga RM8, beerti kalau iklan tu terpapar 1000 kali, kita dapat RM8 tanpa perlu klik kat iklan tu.. tapi nak dapat account publisher innity ni susah sikit.. kena penuhi syarat yang dia tetapkan..

minggu lepas aku try advertlets pulak.. advertlets pun ada iklan CPM.. tapi tak tinggi macam innity.. aku agak-agak, 20000 impression boleh dapat dalam RM10.. baru seminggu jumlah yang terkumpul dah RM50.. jadi selama ini tanggapan aku terhadap advertlets telah salah.. sebelum ini aku ingatkan advertlets ni pun hanya ada iklan CPC (charge per click) seperti nuffnang.. rupanya ada CPM.. hehehe

teknik nak tarik minat orang klik iklan

jadi kepada anda yang tertanya-tanya mana yang best untuk blog anda, anda boleh cuba sendiri mana-mana service pengiklanan untuk blog anda.. pendapat aku, kalau pageview anda melebihi 4 ribu atau 5 ribu satu hari, lebih baik anda menggunakan iklan yang ada CPM.. sebab apa? sebab iklan CPM tak payah nak pancing orang klik iklan anda.. kalau pageview rendah, pakai ja dulu nuffnang (dengan status glitterati) dan berdoalah semoga nuffnang baik hati untuk bagi BE kepada anda.. hahaha

bagaimana pula dengan mangga ads? aku tak pernah letak mangga ads kat tubelawak, tapi aku letak kat blog aku yang lain.. hanya ada CPC dan takda CPM.. hasilnya sangat ciput seminggu tak sampai RM5, dan sistem dia pun pening kepala tengok.. tak user friendly.. jumlah terkumpul pun aku tak pasti bila dia schedule untuk update.. sori mangga ads.. hahahaha.. disebabkan aku taktau nak share video apa untuk entry ni, aku share balik video lama aku.. :)


p/s : selain duit, nak tau tak apa lagi pendorong aku untuk terus blogging? jawapannya ialah anda sebagai pembaca (ayat pancing) kah kah kah


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
65 Comments
Comments


65 comments:

Izat Tarmizi said...

ayat last tak boleh blah..fuuuuuuuuuu..

sila baca blog saya jugak

htt://www.theizat.com

HAHAHAHAHA

crayon said...

oi.. jangan dok paste link kat blog orang..
satgi orang marah.. aku takpa, aku tak penah
marah orang.. hehehehhe

Edward Haste said...

BOOOOO!!!!!

-telordibasuh- said...

bukan buat blog tok cari awekssss ke hahhahahaah

Freaky said...

kalo pakai nuff sangat sakit nak tunggu orang klik lebih2 lagi kalau x pernah dapat earning. baik advertlets je naik income bile traffic tinggi

Emmet said...

advertlets banyak tak dekat kau?

Sue Anna Joe said...

Teringin nak try Innity. Nuffnang, these past few months memang banyak dapat buffered. So agak syok di situ.

Advertlets best sebab selalu dapat advertorial, sekali advertorial dah beberapa ratus, tapi malas gila nak tulis dah jadi macam assignment, dan terpaksa. So dah tak syok blogging. Ngan advertlets rasa macam rileks sket.

Tengah consider nak try Innity ni.

Motivasi tuk berblog, is mainly sebab nak sampaikan sesuatu yang bermain di kepala. Huhu. Duit tu sampingan. Sebab from experience bila dah cuba buat tuk duit, terus dah tak syok, for me lah. Hehe.

p/s: Pandai anda buat keyword-keyword tuk masuk ke blog anda ye? Taktik baik punya.

Nu-- said...

cmtu kah... huhu

ahfat said...

good job geng =)

crayon said...

sue anna joe : apply dulu innity bagi dapat account publisher.. sebab kalau tunggu lama-lama, nanti syarat dia makin ketat.. tapi kalau pakai innity, insyaallah puas hati.. hahaha.. lagipun innity allow 2nd ads (alternate ads).. dia tak racist macam nuffnang yang tak allow letak ads lain untuk kekalkan status glitterati..

anGah said...

uitt...

Izat Tarmizi said...

aku tak taw be tu apa advertorial tu apa..lepak nanti tolong terangkan sifu izuari master yoda yodi

Sue Anna Joe said...

Innity> + Websites must have a minimum of 100,000 Pageviews per month on average.
+ Websites must have a minimum of 20,000 Unique Visitors per month.

Okay nampak gayanya masih belum layak. You're right la, rasanya dulu tak setinggi ni requirements dia. Deng. Tapi tak kuasalah nak bertroll sana sini. Hahaha.

crayon said...

sue anna joe : try ja apply.. ada jugak blogger lain
yang syarat dia sipi-sipi ja tapi berjaya dapat
jugak.. hahahaha.. kalau dah dapat account, tak
letak iklan innity lagi pun takpa (kot nak tunggu
BE nuffnang habis).. account innity, once dah
dapat, dia kekal ja selagi tak langgar rules dia..

GiveAsh said...

huhu aku tak layak lgi nak cakap2 pasal iklan ni..be aku 2posen jak!..

Abang Zam said...

aku pakai advertlets..tapi agak-agak bila & macam mna payment yg advertlets buat? masalah yg aku selalu dengar advertlets lambat bayar..payment tu macam mna? cite sikit please

fiz mr.beloved said...

Bagi aku, xyah la letak iklan dari syarikat Advertlets..payment diorg agak bermasalah..buktinya :

http://www.afizuddin.co.cc/2011/01/pendedahan-berani-mati-advertlets.html

lagenda pejuang islam said...

tube, yang dapat income sedap2 ni, pageview sehari blog ni berapa?

♥CIK SHA♥ said...

AMBOI AYAT PANCING TU..TAK MENAHAN..AHAHA..

aku dari mula blogging smpai la ni pakai nuffnang je..tapi tak pernah2 la dapat cek lagi..nak cash out menatang ape kalau dari dulu smpai skang asyik 18hengget je..BE ke ME ke tak pernah lagi le aku rase..

sian kat aku..nasib baik aku blogging sebab minat aku menulis..takde la frust sgt tak dapat ape2 income pun..

bluebrownayeisa said...

lama sgt dah nak ikt nuffang, ni tp dok baca2 smpi la ni tak faham2. aih, pdahal english jg bhasa tu. hehe, sape nk tlg ajar? sy belanja kek batik ori dr sabah! hehe... :)

manggosteen said...

ahahhaha..sengal betul la..bley lak wat tuto sambil tido..

Hasrol Nizam said...

nak try yang lain, tapi ada je BE yang melekat bila nak tukar tu. sabo je la kan.hahaha

Pendapat anda?
Misteri jam 12-rancangan radio seram

encHIx laNDax said...

vid tu,aku pun tertidur sekali deR!sengal!haha


www.dunialandax.com

relevan said...

Terbaek dari ladang wok.. gua punya Nuffnang dah 2 bulan tiada earnings.. haha!

nur onie said...

rse cm tu jgk la..untk prmulaan bek nffnang
ngee

Belalang Hijau said...

mangga ads x best la...
dulu pakai jap pastu rasa nyesal ya amat...hahaha

bro, nak pakai innity jugak!!! tolong la!!!

aizuddin said...

aku pun dah merajuk dengan nuffnang..sabor je la

mangga ads mula2 bole pakai..lama2 ciput je bagi..kata bagi rate plg tinggi

GiveAsh said...

like komen ----> Love CIK SHA Love

Tupperware Lover said...

thanks for sharing.. memang baguih info kali ni :)

miSs Zie said...

bestnya tgk org dpt earn byk2 xkesah la dr mana pun...saya ni dr dulu mmg nuffnang malas nak pandang ko..jeling2 jew..hahaha

shezwan said...

lor.. aku bru nak masukkan manga ads.. ngee..o_O

Ayie said...

ayat last tuh, ikhlas tak..?? HAHAHA..


Meh usha entry aku.. Akhrinya..!!, Ibu saya, dia selalu tipu saya!, dan 5 Sebab anda patut maafkan pasangan anda

.....saudagar said...

aku apa pun takder, nuffnang takder, advertlets pun takder, follower pun takder... kui kui kui mcm mana nak ader...

nur ikhyar dee said...

tubelawak mata duitan..

kuikuikui ^_^

nurhafizin amin said...

haha, ayat pancing!

Anonymous said...

tubelawak materialistikkk! hahaha...

KISAH CINTA NASI LEMAK said...

dulu aku pakai advertlets... advertlets dah hutang aku rm400... sampai skng tak dapat2 lagi after aku redeem...

dah 3 tahun aku tunggu...

yakinkah kamu dengan advertlets???

kyra said...

sebab duit tulis blog??yeke?? tapi mest satisfy jgk pas tulis kan???n bkn sb pembaca jerk,,,,:P

Cik Muda Sae said...

mcm memancing undian abpbh pulak..kihkihkih.....~

Nerzhul said...

koi pun nak terlelap tunggu.......hahaha

mama pipie said...

innity mmg berbaloi2.. tak heran wpun nuffnang merajuk hehe.. tp mama pipie punye advertlet ciput gegila. dh setahun batu 50++ jer huhu

dyana nana said...

haha, ape pown dyana x bubuh , rse malas, rse cm ne tah, x rase nak bubuh.. haishh (ape yg ku cakapkan nieh.. _huhu

guanegamokorangkite said...

hahahahahaha....aku lagi la... blog baru start buat.... apa kebenda hang duk sembang aku tak tahu hahahahahahaha
maklumla buta IT.... tengok blog u org.. rasa jelous.... wakakakakkakakaka...

AmenoWorld said...

Advertlets bayar lah wey tp dengan syarat ko kena buat entry kutuk dia dulu mcm aku. heh

crayon said...

weh.. advertlets tak bayaq ka?? isk.. ni aku risau ni..
takpa.. aku try dulu 3 bulan.. tak dapat payment,
aku hantaq notis 24 jam.. hehehhee

Koding said...

Macam best jer dengar org dpt banyak masyuk ....

nurr said...

nuff sy x gerak2..hakhakhak..nk give up pon ade gak..rs cm nk buang je

Suterabiru said...

memang nuf pilih kasih,tak layan kita ni blogger baru atau kurang visitor. kita bubuh iklan dia, tak pun dibayar...teruk2 mangga ad ada juga rezki

Bui Idzra Ryn said...

aku buat blog,ada jugak letak nuffnang,tapi letak2 jer..suka2..kalau ada income,sy terima..kalau tak dak,aku redha jer lah..wakaka..yg penting,aku berblogging sebab nk jual barang2 preloved aku then nak luahkan apa yg ada dlm fikiran(kira mcm berkongsi masalah),pastu nk share ngan semua apa2 yg aku rs patut share..boleh..?wakaka..

shark said...

aku x braper kesah sgt pasai nie..
blogging kalu smata2 nk dapat duit x jalan ler..
dh nama pn side income..
dapat x dapat atas nasib

*47!k@# said...

hahahaha..tanx ye bagitau..memang tak phm sgt iklan2 ni..tp tak sampai lagi tahap nak tukar kepada iklan advertlets tu..bia dulu dgn nuffnang la..dah layak baru tukar..:)btw tanx again for ur info..

teratai said...

masih setia dgn nuff!

Mentrox said...

hampeh..penat aku tnggu..

acaibudaktepeng.blogspot.com said...

AKU STILL BARU DALAM DUNIA BLOG NIE,..KAT CNIE NAMPAK MCM RAMAI YG DA EXPERT BLOGGING NI,.BOLEYH MINTAK TUNJUK AJAR,...

KONGSI ILMU DAPAT PAHALA!!!HEHE

nadiastory said...

masih belajar algi..hee tanx info..:)

JalelBenAman™ said...

huhuhu.....

nor said...

ya betul lah..nuffnang kan..dia tak bagi klu x aktif blog..saya dh lama blog cuma blog tak fames amos...br 1.50 tau..


suezdairy.blogspot

pijan08 said...

kalo pageview aq 27,837,..lambat lagi baru boleh inity

ni blog nok dapatkan key nod32 eset terbaru..working 100%

http://news-antiviruskeys.blogspot.com/

SyafiqNabil said...

sume negative comment je aku dgr psl adverlets ni,
tube ape cite? :)

phycrewz said...

mo try innity la..tp traffic xcukup tinggih ni..adei

Gratis semua di mezemeze.co.cc said...

Tengkyu BRO.... lain waktu saya mampir sini lagi...
Asik juga lihat lihat blog malaysia. Sharing ilmu...

Naziman said...

Thanks..ini yang saya cari ni..tapi susah juga la nak dpat innity tu..nnti lepas dah berblan sikit blogging baru nak try innity la..

MobileTrick said...

thanks for share..

Andy said...

thanks for share..

Four said...

makasih atas tulisannya salam...

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk