Monday, October 18, 2010

kenapa kita perlu jaga adab di facebook

hehehe.. ramai orang selalu memberi teguran kepada wanita agar jagalah aurat anda sekiranya ingin meletakkan gambar di laman sosial seperti faceebook, myspace dan lain-lain.. tapi aku rasa, sekarang ni orang dah muak dah dengar benda macam tu.. so diorang takkan peduli dengan nasihat macam tu.. ada juga aku tengok orang buat video nasihat untuk kaum wanita agar menjaga aurat, lepas tu owner boleh pulak kena bantai dengan reader dan viewer.. kah kah kah.. orang melayu ni memang susah nak nasihat..



ok.. sekarang dari pandangan aku pulak.. kenapa kita perlu jaga adab di laman-laman sosial.. pernah berlaku kepada kawan punya kawan aku lah.. dimana, si perempuan ni meninggal dunia dan akaun friendster.com dia tak private.. lepas tu kawan aku cakap la "wei, hang tau dak lagi sipulan sipulan ni meninggal dunia?" aku bagitau la kat kawan aku, "siapa tu? aku tak ingat laa.. dia ada akaun laman sosial tak? bagi aku tengok muka dia kot-kot aku kenal"..

bila kawan aku bagi link akaun si perempuan yang meninggal tu, ya allah.. mintak simpang berlaku kat aku.. dengan gambar peluk-peluk cium-cium dengan boyfriend.. gambar nampak lurah, gambar tayang tetek, gambar boyfriend pegang botol semuanya ada dalam akaun perempuan tu.. kah kah kah.. kesian si mati.. sebab benda yang mengaibkan dia boleh dibaca dan dilihat oleh orang ramai.. tapi bagus gak jadi pengajaran untuk orang lain.. kah kah kah..

dahlaa status dia semua ayat-ayat jiwang yang mengelikan jiwa.. gambar dengan famili takda langsung.. mesti famili dia kecik hati kalau tengok akaun si mati tu.. ditambah pulak dengan ayat-ayat status seperti "woi perempuan bitch! yang kau sebok-sebok nak kacau bf aku apasal? aku tau la bf aku hensem.. jangan sebok kacau rumah tangga orang boleh tak?" kah kah kah.. kawin pun belum lagi dah bajet mendirikan rumah tangga.. kesian si mati..

jadi kepada korang semua tak kiralah laki ka perempuan, jagalah adab.. akhlak mencerminkan peribadi seseorang.. tapi kalau ada jugak yang nak letak gambar separa lucah korang kat laman sosial, terpulang kat korang.. bagus la sebab korang ada cita-cita untuk jadi contoh kepada yang masih hidup agar sentiasa takutkan mati.. kah kah kah.. dan satu lagi, beware! sebab ada manusia yang rajin untuk meluangkan masa mengedit video percuma untuk anda.. kah kah kah..

video : contoh video percuma untuk si gadis
(video bukan dari tubelawak)
Related Posts with Thumbnails


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
63 Comments
Comments


63 comments:

di sebalik wajahku.. said...

setuju 100%

xazryx said...

sokong anda 110% .

paan said...

hohoho. harap boleh la menjadi pengajaran kepada insan2 yg terlalu terbuka di luar sana... insan2 yg budget bagus dan tidak boleh ditegur..

Entri terbaru ->Perkhidmatan Design Header & Banner Rm 5

sean90wan said...

tol234567890

+d.O.Y.A.h+ said...

betol333~

mR Gee.!! said...

hhohohohoh.. mari kiter tengok....

Lulu caldina said...
This comment has been removed by the author.
Lulu caldina said...

tak tergolong dlm golongan itu...

ngee...

Mr feckry said...

sebab kite ni mansuia yang beradap

efa said...

sokong itu...

hazdiela said...

setuju

Elvira Jay Ariana said...

betul;))
jaga adab;))
kata mencerminkan diri;))
jauhkan lah dari sifat2 camni:)
aperpun kesian kat si arwah...
jadikan iktibar...

<--------------ley time teguran
tapi pihak yg menegur tuh pun kene lah lebeh bagus..dari segi agamanya...supaya jgn jadi yg ko sebutkat atas....kene bidas plak=)) hahahaha

sueRAFE said...

sokong !

gadisBunga said...

ai sopan-sopan aje...huhuhu~

Mar said...

dekat news byk betol bahana laman sosial
tapi kurang ambik pengajaran dripada kesilapan yang berlakukan.

rasa tng xletak pic dlm fb,.he3

MyraLove =) said...

betul2

.s.o.f.i.a. said...

setuju!!! harap2 aku tak tergolong dalam golongan itu..... =)

Syakierah said...

setuju! ;)

Ainismaira said...

tu la kan.. ade tu berbakul2 album kat fb.. isk2..

Cik Miza said...

suka baca!!

Cik Miza said...

nk share kat fb, tapi acc dah kene kunci ngan adek sempena minggu exam. adoi~~

hana nabihah said...

saya setuju incik tubelawak :)

rossoneri said...

wah siapakah minah dalam video itu, gila lah.. biasanya banyak gambar aksi dgn bf, huhhuhu.. konon2 nak tunjuk bf dia plg hot dlm dunia nih

HaiDa HiDa said...

mintak di jauhkan dari semua tu..
lbh suka bila bercerita dan letak gmbar2 family..

alinac lover said...

amat tepat lg detail.nk kah kah kah juga

:)

Cik Aien said...

setuju! hehe tp gmbar atas tu xpatut la

bungakuning . said...

sokong 100% , perempuan atau lelaki sekarang dah tak tahu malu .

Solihin Zubir said...

sokong sejuta peratus!

Nur Misnan said...

salam brother..
manusia sekarang semakin sombong diri
untuk menerima teguran padahal itu utk kebaikan
orang kata sombong bodoh...

merahitujambu said...

tu laa.facebook skang ni pon cukup laa pada status memang dh nampak mengaibkan pon...

noor afzan said...

sopanlah di mana-mana.
=)

nuR izyan said...

setuju!!! :)

syaza kelyza said...

betul tu , setuju sangat :D

key-one said...

thumbs up!!!

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

elok beno la entri gini bg kesedaran kt sume... tok sah la market muka kt FB...

yanti isa said...

Risau sangat dengan budak2 kecik sekarang yg dok giler FB .. posting entah apa2 .. main accept je sapa nak add . Bagi nasihat pun tak jalan . Harap2 anak tak terikut sama .

Siti said...

thanks 4 dis info....btol jgk tu....kite xthu bile kite akn mati....so..kena sntiasa ready....6ti dlm kubur pon...dose kite smkin bertmbah....nauzubillah ya ALLAH....

cHuck HaNafi said...

kene jage adab bro.. btol.. sbb bukn bleh bwk men.. salah ckp diri sendiri susah.. thx 4 da sharing,,hehe

akuanakpahang said...

Apa maknenya meletakkan buah limau tu? banyak maknanya... tapi saya x nak tulis kat sini.

cHuck HaNafi said...

salah tayang pon parah jugak nih,, hoho

eynda said...

Nice entry...

wannurfazrini said...

fuhh, pengajaran yg hebatttt

izz junsu said...

hehe setuju la..penah gak terpikir hal ni..haha..kalau gua mati, adik gua tau password gua..family come first ey?? xde ape yg memalukan pun nak ku tyg kat lmn sosial tu..so xde pe nak gua risaukan..

::cikjuju::◕‿◕ said...

huhu...yup!!!betol.setuju.ish2 dasat..

fadhli said...

ramai yg tak perasan sebenarnya :)

puteriqaizyan said...

ish3..gmbr hiasan tuh memalukan!

psl arwah tuh,mintak2 la dosa die diampunkan..

My MiRa said...

ishk3......geram sungguh ngan org tak beradab

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

btul btul .

mahirahnazlim said...

adab kena jaga !

||| PöJìé PööH ||| said...

Baik lelaki mahupun perempuan juga POjie sendiri, perlu menjaga adab² ini. Dah jadi macam tuh family gak yg malu kann!

Love,
PojiePooh Abdullah

diraja22 said...

baik dibalas baik dan sebaliknya..

decky said...

sepakat http://deckymotivator.blogspot.com/

Eason said...

no comment ~

belognadia said...

setuju !

zakirah mizlan said...

betul . :)

BeritaBangsa said...

ya itulah jaman sekrang...

dyana nana said...

mintak simpang la...
Betul jugak ,stuhu sgt...

acaibudaktepeng.blogspot.com said...

bgus3..teruskn beri teguran dlm nada dan mode santai..hehe

kalau dlm mode ustd ...org tkmau baca..hehe

cheMissy said...

ya Allah,mintak dijauhkan jadi macam tu

Anonymous said...

bt0l 2 .. tp xbaik mengaibkan 0rg yg dh xde kat dunie ni .. :)

[sutera kasih] said...

mulut manusia susah nk tutup ~

fairuz said...

hai ijuali. saya menjaga adab kan? hik3

ShareTogether said...

nice post

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk