Monday, April 25, 2011

server google itu kepala bapak kau yang punya

dah lama nak tulis pasal ni.. tapi hari ni baru teringat nak tulis.. dalam mendirikan laman web dan blog ni, sumber media seperti gambar, video dan bunyi memang diperlukan sebagai penambah perasa dalam menarik minat orang ramai.. jadi dari mana datangnya sumber-sumber ni semua? sudah pastilah dari laman web atau blog orang lain juga.. kan? pegi situ pegi sini, macam mana pun takkan lari mana.. dalam lingkungan 'internet' ni jugak.. isu ini bukan isu plagiarism ataupun pencuri idea orang lain.. ini adalah isu tidak beretika dalam perkongsian data..

contoh watermark kalau aku bajet aku kepala bapak owner asal
atau server google kepala bapak aku yang punya

point aku satu ja.. iaitu berkaitan dengan 'watermark'.. hehehehe.. sebelum tu aku nak cerita dulu kenapa setengah orang meletakkan watermark pada media seperti gambar dan video.. watermark dibuat atas tujuan takmau bagi orang lain copy hasil kerja kita / hak milik kita ataupun tak mahu bagi orang lain ambik keuntungan atas hasil usaha yang kita buat.. tak kiralah dari segi bandwidth hosting, originality, dan sebagainya..

kalau kita tengok blog-blog besar seperti blog oh!media, mereka juga meletakkan watermark pada gambar.. tapi diorang terkecuali.. sebab apa? sebab diorang bertapak dekat server berbayar.. kalau ada orang lain embed gambar tu kat tempat lain, rugi la bandwidth diorang.. tapi kalau video yang oh!media upload di facebook, mereka tak letak pun watermark.. sebab apa? sebab video tu bertapak kat dalam server facebook dan bukan dalam server mereka.. jadi mereka tak rugi apa-apa..

tapi masalahnya sekarang, ada orang yang merasakan server google dan server facebook tu kepala bapak mereka yang punya.. blog url dia terang-terang "blogspot.com" tapi nak letak jugak watermark kat gambar kononnya gambar tu hosted at kepala bapak dia punya domain dan server.. kah kah kah.. bodoh nak mampos.. kalau gambar tu memang original dia yang punya, takda masalah.. tapi kalau gambar tu gambar curi, lepas tu letak watermark sebab taknak bagi orang lain pulak curik, memang kepala bapak kau lah!

aku tulis ni bukan sebab nak dengki.. tapi sakit mata terkentut-kentut bila tengok banyak blog hiburan (gosip artis) dan blog rojak yang menggunakan subdomain blogspot.com, lepas tu suka-suka hati ja letak watermark kat gambar dan video walaupun dia ada claim "segala sumber dalam blog ini bukan milik saya/kami".. kah kah kah.. kepala bapak kau! kalau bukan milik kau kenapa kau letak watermark?


p/s : lepas ni kalau jumpa orang yang pakai service free, subdomain free, gambar free, video free tapi sesuka hati letak watermark, sila kata "hi anak tokey google dan facebook"


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
45 Comments
Comments


45 comments:

mashi said...

first:)..yeyyyyy

soooooour said...

2nd!

mashi said...

okeh stuju...dia trlbh rjin 2...

Abang Zam said...

aku gamba aku buat sendiri baru aku bubuh watermark

kalau gamba curik terang2 aku bubuh cation 'ni bukan aaku punya'

terbaek!

*47!k@# said...

haha..terbaek..watermark guna utk artwork kite sendiri..bukan artwork org laen di wtatermark nama kita..grr..(=_=)"

Faiz Tapit said...

keh3... abam izuari ni kiut lah

Misz Ayu said...

3rd! maybe!.. klo pic sndri bru watermark hehehe klo amek gugel kate credit to google

LugieAmir said...

haha... 'titis air' hanya pd milik sendiri shj ..

fyy mokhtar said...

=' gile. seb baek bukan kepala bapak aku =='

honey roses said...

haha... dr start smpai abes entri, honey dok gelak je baca.
btw, nice punye entry... :D

crayon said...

err... lawak ka? -_-"

Shaherah said...

hahha ade ke dri google pastu letak watermark sendiri? syok sendiri ke ape orang tu? shera kalau mmg pic shera.. baru letak watermark.. >.<"

eDDy said...

agree! boleh la tiru blog ko . blogspotkan huahui

pepatungbiru said...

comel gilak budak tuh..teringt ms ak umur 4 taun smbunyi celah pintu mkn ice cream bulan posa..n ak ckp kat kwn ak budget ktrg mkn kat blkg pintu 'Allah x nmpk'..msk je darjah 1..br ak tau pbuatn ak tu Allah mmg nmpk.. =.='

ermm..sal watermark kat pic ak takto..sbb ak bkn blggr..ngeee..tp perbuatn menciplak hsl kerja org mmg Allah nmpk..heeeee..

SD said...

aku gambar sendiri pun tak letak watermark....banyak gambar2 dalam blog aku semua dari kamera sndri tp tak perlu kot watermark sebab biarkan je la dia nak kongsi ngan org lain.... (pssttt...pstttt... blog aku gmbar boleh copy tapi tulisan memang harap maklum la....gua dah block highlight)hehehehehe~~~

cewek.medusa said...

aku mmg 100% curi gambo & org lainnye quote tau, purpose letak 'signature' (art kunun@gampang, niat mcm chumel) nk wat kenangan je pnah wujud kt alam maya ni. esok lusa aku quit ada gak cite BODOH aku wat blog tu..*terasa*

crayon jgn main2 kepala bapak org tau, tau la Lisa Surihani ada affair ngan Yusry, nak emo2 plak! tu diana danielle kn da single

fendy said...

hahaha.
betul jugak tu bro.
rasa macam diorang punya sumber padahal copy paste mana blog orang atau search kat google image,huhu. :p
kantoi baik punya 'blog2' tu. :DD

-telordibasuh- said...

hahahaa..biase la tu...kepala bapak dieorang punya....

Mikah Lurima said...

wow! agak kasar tapi memang benar! huhu...

Ain said...

watermark tu apa? KAHKAHKAH

joegrimjow said...

letak watermark kat gambar tu sebab diedit sendiri. upload kat mana tak penting - kah kah kah

contoh, tukang buat bangunan. dia buat bangunan kat tanah orang. walaupun dia hanya diupah, tanah milik orang. dia calit jugak nama dia kat bangunan tu spy org tahu yg dia buat walaupun tanah n duit orang lain punya. nanti org dah berkenan, org akan contact dia. hehe

kah kah kah, paham ke? bukan apa, terasa. kekeke

farah wahedda said...

farah gambar sndiri baru letak semua tu...ape kejadahnye letak wtermark kat gambar yang kte search dkt google kah kah kah

kau kesah ke?? said...

errr! aku tidak sama sekali buat cenggitu.

Mohd Ridhuan said...

hahhahhah...
nk wat camne...
manusia bnyk perangai....
ehhehehhe
jangan marah2..
hehehhe

encHIx laNDax said...

hahha~ joegrimjoe terasa =) takpe2..kalau rasa nak jadi anak tokey google,ape adahal =)

►AdamXis◄ said...

Assalam...i like!!!...aku letak watermark dekat gambar kartun yg ku lukih sendri jer...yg lain2 amik dr bapak google dan bapak facebook...bhahaha

arenafon said...

hahaha...memang patut ko hentam macam tuh....

Miss Deamy said...

hehe ! :) lawak la . tapi betul .

Anak Ulu Cheka said...

kome setuju sgt dgn pendapat deme tu ;)

airaniez wirdani said...

Suka video pencurik comel tu.Nak letak watermark jugak!huhu

paeh said...

kehkeh... style style... tapi bukan pesen aku letak watermark. sbb aku sendiri amik gmbr sesiapa yg ada watermark... dan aku pun takkan tukar watermark orang tu... hahahaha... buang masa aku je nak edit2...

Ayeem Jemain said...

haha aku pon perasan benda ni. cam ffuuu! bajet gambar dia.

Aini said...

kasar.. kasar.. kasar..huhu.. Tp x pe.. info bg yg sebelum ni tak tau.. sharing is caring =)

aLya maNip said...

ade org x paham kot konsep watermark..haha
lepas ni bleh ar guna "hi anak tokey google dan facebook".haha
seb bek alya letak watermark utk pic dr kamera sdirik je..hihi

TinaSofea said...

klu saya pnye hasil keja sendiri letak ble la kn??hhehhee

! Nurida Ardy said...

emoh emoh sgt ni.biar la, bukan luak mana pun.relex sude.kew,lu bengkek pasal lisa dgn yusry?hukhuk

crayon said...

lisa dengan yusry? owh.. lisa ada bagitau kat aku
pasal tu.. dia cakap dia nak test-market ja ngan yusry..
hehehehehe.. auwww

Fierul said...

kalau aku punya komik blog ni aku letak watermark ada orang nak marah x? haha


http://www.belogpalatau.blogspot.com/

crayon said...

aku marah! sebab best.. hehehe

Anonymous said...

kecoh la hg nih.tu pon nk meroyan ka????wth.

Hanis said...

hah ! betul !

Lagenda said...

kah kah kah. hampir terasa. tapi aku letak pada gambar yang aku snap sendiri. jadi 'kepala hotak kau' tu tak terkena ngan aku. bah bah bah

Ajeyy Rawk said...

assalamualaikum bro ..
x berani nak msk campir rr hal nie ..
huhu ^_^

p/s : check my latest entry :) :

5 Sebab Kenape matapelajaran sejarah membosankan !

Gempar !! Pocong melompat di KB Mall !

Anonymous said...

kepala hotak bapak kau hahah..

ommatillah said...

Nice blog.... !!!!
How old this blog?

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk