Saturday, July 16, 2011

fakta berkaitan psikologi jantina

lelaki dan perempuan memiliki cara berfikir yang berlainan.. dalam hal ini, kebanyakan lelaki beranggapan bahawa lelaki boleh berfikir dengan lebih bijak daripada perempuan.. kemudian pihak perempuan pula selalu mengatakan "kenapa kat universiti lebih banyak perempuan daripada lelaki".. hahahaha.. sebenarnya bagi aku, bukan kerana lelaki banyak bodoh dan tak berjaya untuk menjejaki universiti.. tapi mungkin ramai yang berfikiran bahawa "masuk universiti pun belum tentu boleh berjaya"..


menurut kajian psikologi, dalam merancang sesuatu perkara, orang lelaki boleh membuat keputusan dengan cepat dan sekiranya ada perubahan atau rintangan dalam perancangan, orang lelaki mampu merancang perkara lain untuk meneruskan rancangannya.. orang perempuan pula susah untuk membuat keputusan dan apabila muncul masalah dalam perancangan, mereka lebih cenderung untuk mengalah ataupun stay dengan perancangan mereka itu walaupun mereka tahu kesudahan yang negatif di pengakhiran..

berdasarkan keputusan ujian IQ di USA, orang perempuan lebih ramai dalam group 'average' dan orang lelaki lebih ramai dalam group 'above average'.. hahaha.. tapi orang perempuan lebih cekap mengingati wajah manusia terutamanya wajah perempuan.. orang lelaki ni kadang-kadang harini jumpak kenalan baru, esok dia dah boleh terlupa wajah orang tu.. aku pun selalu jadi macam tu.. kah kah kah

dalam melakukan kerja pulak, orang perempuan kebanyakannya tidak menganggap diri mereka mahir dalam bidang yang mereka tidak mahir sedangkan orang lelaki ni boleh buat 'kepala tau' walaupun dia tak tau.. kah kah kah.. kan? jarang jumpak perempuan yang 'kepala tau'.. dan sebenarnya lelaki lebih takut berhadapan dengan perempuan garang berbanding lelaki garang..

dalam penilaian sesama jantina pula, orang lelaki menilai seseorang itu lebih melalui percakapan manakala orang perempuan pula menilai seseorang itu lebih kepada riaksi wajah dan pada masa yang sama, membalas dengan perbuatan bercampur emosi.. hehehehe.. sebab itulah perempuan lebih mudah menangis..

kita lihat sahaja di mana-mana negara pun, lebih ramai orang perempuan yang sucks dalam berjenaka tapi orang lelaki lebih ramai muncul sebagai komedian.. hahahaha.. dalam semua hal-hal ini, terbukti bahawa orang lelaki memiliki teknik berfikir yang lebih hebat dari kaum perempuan.. bukan aku nak jatuhkan kaum perempuan.. berbalik kepada agama dan point asal, fakta-fakta ini sebenarnya mengukuhkan lagi kenapa orang lelaki perlu menjaga kaum perempuan :) kan?

p/s : tengok video tu, orang lelaki tu cuak sampai jerit-jerit macam penakut.. tapi yang perempuan tak jerit-jerit pun (muka happy ja).. ni la keseimbangan pemikiran manusia.. hehehehe.. dapat point aku?


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
36 Comments
Comments


36 comments:

♥ MS ♥ said...

wow! like :)

Tasha said...

lelaki kan di cipta utk jd khalifah..akal lelaki mmg lebih baik dari perempuan.stadi last minit pun ingat,x aci betol..haha

evagurl (podshop) said...

pompuan tidoq ala kadar je. lelaki tidoq tak igt dunia >>>> mcm tube

Ayeem Jemain said...

yeay! aku laki! nak bukti?? <3

evagurl (podshop) said...

eh lupa. hang gay *_*

Yuyu Musa said...

cehhhhh...hg nak cakap lelaki hebat dari perempuan arr??

*lelaki sebenarnya takut pd perempuan garang*

aku suka..=)

grrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

..ika itu aku.. said...

blh la nak diterime akal..haha
bajet nk cakap lelaki better dr pompuan la ni kan..huhu

apa pun nais la!!!

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

nice entri :)

hehe

Hidayah Deiya Aledruce said...

ada gak la pempuan klakar tp malu r nk wt klakar dpn org ramai..tak sopan lak..hihi..

KiD said...

daripada entri kau ni aku rasa lelaki susah nak berterus terang kan? haha.

cewek.medusa said...

itu findings test IQ kt USA.. kalau kt mesia? sama ke? jom test

fakta nk kena jg perempuan tu mcm betul.. tapi kan kan lelaki ramai yg diri sendiri pun tak terjaga, mcm mane nk jg org lain? :)

Anonymous said...

driver tu xtaw, yg makcik tu mmg drive cmtu kalo di apegi pasar beli ikan.. hahaha

Anonymous said...

bile sy bace fakta artkel ni sy da mule konpiuz knp sy byk cenderung cam laki punye sifat? haha. btw xsemestinyer boy cm2 n gurl cmne. semua 2 allah yang tetap kan.
sy gurl yek tp sy slalu lupe org y sy bru knl. dan sy jgk xpnh kesah dgn mimik muke org bila berckp tp sy suke dgr p y dye ckp. :) :) :)

SaYraH WonDerLanD said...

ooo tubelawak kutuk perempuan ye... hehehe of coz la lelaki kena ada akai n buat 'kepala taw' sebab meraka adalah ketua keluarga. Jadi mereka perlu la 'kepala taw' dlm pelbagai perkara agar dpt menjamin keluarga. Chewahh.. tapi paling suka part

-Lelaki takut perempuan garang - hakhakhak

APi said...

tengok video2 tuh banyak hipotesis yang boleh aku buat.. =)

fairuz said...

haha aku lelaki! :3

WONDER-PETPET said...

Ada 3 point je nk ckp:

1. Lelaki & perempuan dijadikan berpasang2..to complete each other. Jadi tak wujud sapa bijak/or not. Tuhan dah tentukan.

2. Lelaki mmg ramai yg tak brp berjaya kt U. Tapi skills of living mrk tinggi, sbb mmg dah nature mrk nak jaga keluarga msg2 kelak.

3. Aku jenis average, tp saja buat ‘bijak’ semata2 nk impress partner aku. Now dah penat berlakon, lantak dia la nk aku ke tak. Kalau dia boleh terima awek yg average je, terima la seadanya.ye, aku cewek & aku suka mengomen ;)

Anne Nurain said...

nice!
sy sokong sgt2..
tp ada jgk ppuan yg pemikiran dia mcm lelaki & ada jgk llaki yg pemikiran mcm ppuan..
^__^

suri solehah said...

sebenarnya ketidak samaan sifat itulah yang melengkapkan hidup antara lelaki dan wanita...hebat ciptaan Nya..

Lady RaRa said...

ooo ye ke???

izuari hensem laa...jom skendel?

belogkiter said...

lelaki memang banyak alasan.. itu sangat pasti..
lihat sahajalah.. tubelawak yang ada seribu alasan.. huahuahua

misz farahniza said...

mengaku lelaki sebenarnya lebih pandai..
cuma kadang2 mereka agak mals sikit..
jadi kemampuan tuh tak digunakan sebaiknya..

crayon said...

wonder petpet : statement hang yang 1st tu tak berapa nak betul.. "tak wujud siapa bijak or not" ? hang ni mesti pengkid ni.. takpun gay? kah3

noah said...

haha betul la tu. tak banyak kat u pun, tapi dorang tetap boleh hidup walau tanpa kelulusan. kalau kat u pulak, yang terkenal ponteng kelas, tapi result gempak, lelaki juga.

nama pun lelaki

umUMRA said...

yup..thats rite..mmg tak nafikan kelebihan lelaki..n wanita pun ada kelebihan dia sndr..dan yg pastinya mcm mna hebatnya lelaki dia msih memrlukan seorang wanita untuk melengkapi drnya..lelaki dan wanita ni saling melengkapi kn..dan satu lg yg pastinya laki lemah dgn air mata wnita..wink~ ^_^

rara91 said...

emm..xbesh

Acai said...

tak perlu nak banding2,.da allah tentukan macam tu,..sebab tanggung jawab yg berbeza,..

WONDER-PETPET said...

@ijuali..
ape yg silap?? aku maksud bila hang kawen nnt ada ka gado ngn bini hang sapa bijak-sapa lembap? ada?
terima pasangan anda seadanya.

aku gay ka? awat hang sakit bontot ka kalo aku gay? hahaha

hamzah ian said...

besor tetek

::cikjuju::◕‿◕ said...

iye setuju ajeeee...ehe...^^

farah amyra said...

hahaha

Arisa Mihashi said...

test IQ kat USA tu tak mewakili satu dunia kan.hahaha.

ni nak kata laki genius la ni. tapi pemalas buat ape.

bwahahahahaha. ape2 pon. memang lelaki dianugerahkan akal yang baik.ingatla laki ade 9akal 1nafsu, pompuan ade 9nafsu 1akal.

zety said...

setuju degan komen tasha tapi satu yang lelaki lemah ;lelaki tak boleh tengok pompuan yang die sayang nanges =)

wan said...

x dinafikan skrg ni memang ramai pompuan yg hebat2, tapi dikalang yg hebat2, masih lagi kaum lelaki mempunyai pemikiran yang terbaik.

Yutaka Mushimura said...

hahhahak...aku sokong ko bro...:)entry nih best..hidup lelaki

Anonymous said...

yg berlagak itulah bodo sebenarnya..

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk