Monday, August 22, 2011

semua orang pun mahukan kehidupan yang baik

semua orang pun mahukan kehidupan yang baik

ini entry tak lawak.. pernahkah anda menonton video 'makcik blues bermain gitar menggunakan mentol' ni? kalau belum, anda perlu tengok video ni.. agak menyedihkan sebab muka makcik ni sangat innocent dan lagu tu pun sayu ja kedengaran.. bila tengok makcik ni, aku terfikir.. aku terfikir yang makcik ni takdak ahli keluarga lain nak bantu dia ka? makcik ni forever alone ka? miskin sangat ka? uhhh.. sebak bila fikirkan..


bila aku kaji-kaji sikit pasal video makcik ni, rupanya makcik ni mendendangkan lagu bertajuk "Марк Бернес Я люблю тебя жизнь" dalam bahasa russia ataupun bermaksud "i love you, life" dalam bahasa inggeris.. kalau anda fahamkan lirik lagu ni, anda akan dapati sesuatu yang lebih menyedihkan hati..

I love you, life
which is not a new thing in itself
I love you, life
I love you again and again
The windows are already lit
I am walking home from work tiredly
I love you life
and i want you to become better


p/s : bulan ramadhan bukan sekadar mengajar erti menahan lapar dan dahaga selama sebulan dan bergumbira pada hari raya.. bulan ramadhan juga mengajar kita untuk merasai kesusahan orang lain.. semua orang mahukan kehidupan yang baik..
Share This

18 comments:

  1. aku pm tak reply... susah susah.. huhu

    ReplyDelete
  2. hrp aku tak jadi cam ni ble tua nnt,tp nak jugak reti men gitar...heeee

    entri serius harusla serius..

    ReplyDelete
  3. Terbaikk wok! betul. Sedekah banyak2. esok dah tak da kat dunia. mende tu jadi bekal. ;)

    ReplyDelete
  4. pergh hebat lah makcik ni, aku pegang gitar pon tak lepas dia boleh main dengan mentol lagi.. sementara puasa masih berbaki, banyak-banyak lah sedekah :) tolong yang mana boleh ditolong :) hari ni hari dia mana tahu esok lusa hari kita.. cehh serius habeh ayat aku -.-'

    ReplyDelete
  5. terbaekkk la makcik nih. den nih, pegang gitar pon kalut...:P

    ReplyDelete
  6. aku jahanamkan gitar bleh ar haha...

    ReplyDelete
  7. kesiannya makcik ni.. hope dier sntiasa oke.. :)

    ReplyDelete
  8. sedih pula lirik lagu.
    i'm walking home from work tiredly,
    and i want you to become better,
    seorang nenek y susah dari segi life dia..
    y inginkan sebuah kehidupan y lebih baik dari
    sebelom ni

    ReplyDelete
  9. Koleksi tshirt baru seperti Lamb of God, Black Sabbath, The Beatles, ACDC,The Smiths,Misfits,Metallica dll serendah RM25 - http://hoalanso.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Pandai kau kaji bahasa russia nih. i love you to :P

    ReplyDelete
  11. respek kat makcik tu...terbaek!

    ReplyDelete
  12. wah blog tube lawak dah jadi tube serious ke? hehe :D

    *btw, nice entry! :)

    ReplyDelete
  13. style la mak cik...nak sain leh? xD

    ReplyDelete
  14. Terharu saya... Siapa sangkakan kita dapat pelajaran dari makcik tua di atas. Lebih terharu ialah bait-bait lagu pilihan makcik tu. Maknanya makcik ni 'merasa cukup' walau hidup serba kekurangan. Tidak menyalahkan pemcipta atas kesusahannya namun tetap mengharap sesuatu yang lebih baik. Ada nilai keinsanan... Satu perkongsian yang baik...

    ReplyDelete

Designed By Blogger Templates