Wednesday, March 16, 2011

penerimaan lelaki terhadap perempuan tiada dara

aku tergerak hati untuk menulis entry ni selepas membaca komen seorang pembaca di blog pawaka19 (link).. pembaca ni bahasakan diri dia sebagai makcik mungkin kerana dia sudah lama mendirikan rumah tangga dan berpengalaman dalam hal-hal menjaga keutuhan rumah tangga.. tapi pendapat aku pula sangat bercanggahan dengan makcik ni.. bukan bercanggahan sikit.. tapi banyak nak mampos pendek kata memang aku tak setuju langsunglah dengan makcik ni.. hahaha..


meh mkcik nak kongsi sikit.. bagi mana2 org yg pernah terlanjur.. tak payah la g ke bomoh ke ape... wnta yg telah buat seks.. ia sama dikatakan dengan luka.. mcm luka kat tgn..lama2 akan sembuh..mcm tu juga tmpt sulit..sekali kamu sudah lkukan..tggu 4thun..jgn lakukan hbgn sulit lg..inslh..alt sulit kmu sembuh total..dan dpd itu jgn lah buat lg hbgn sulit sblum brkhwn..dah kwin bru lah bantai ngan laki kamu.. n igt...

hdis sendiri telah menyatakn jgnlah kamu membongkarkan aib kamu..kerana Allah s.w.t telah cuba untuk mnutup aib umatnya..Allah hualam..dan bg org yg pernah terlanjur..mau mndirikan rumah tgga..jgn sesekli mmberi tahu suami kamu tentg keterlanjurn kamu..ini smua untuk mnjaga keutuhan rumah tgga kamu..insylah..percayalah pd dri sndiri..semua org pernh melakukan dosa..sbb kita semua mnusia biasa..

mengikut teori makcik ni, hadis mengatakan janganlah membuka aib sendiri walaupun kepada suami bahawa kamu keterlanjuran.. ok, bagaimana pula dengan dosa menipu suami? walaupun niat anda baik untuk menjaga keutuhan rumahtangga, tapi menipu tetap menipu.. sanggupkah anda tanggung menipu sepanjang perkahwinan? sampai mati? malas nak hurai panjang-panjang pasal tu, jadi dipendekkan cerita, aku listkan apa alasan yang perempuan selalu guna sekiranya tiada dara :

  • dulu saya suka aktiviti lasak seperti panjat gunung dan berbasikal menuruni bukit
  • dulu saya kena rogol, tapi takyah tau lah siapa lelaki tu
  • ada orang dengki kat famili saya, dia hantar orang minyak rogol saya
  • saya main sendiri ja pakai jari sebab kawan-kawan ajar
  • eh? taktau.. dari dulu memang macam ni ja.. tak perasan pulak ada kelainan
  • sebab saya jarang basuh panties kot.. sebab tu selaput dara saya mereput (saja tambah)

base pada alasan-alasan yang aku bagi tu, aku tak kisah la si perempuan ni menipu ataupun tidak, anda sendiri nilai - adakah alasan-alasan ini membantu mengutuhkan rumahtangga?? wtf! lelaki bengap ja yang akan terus terima dengan alasan-alasan seperti ini.. atau dalam ertikata lain, lelaki bengap ja yang takkan persoal balik.. biasanya bagi lelaki, naluri untuk selidik tu pasti ada kalau alasan perempuan tu tak memuaskan hati mereka atau tak masuk dek akal..

aku bukanlah nak memperlihatkan bahawa kebanyakan lelaki memang tak mahu kepada perempuan yang tiada dara tetapi janganlah membuatkan lelaki terasa bodoh dengan alasan-alasan seperti itu.. siapa cakap semua lelaki mahukan isteri dara? siapa cakap?? aku tak kisah pun bini aku nanti dara tau tidak (auw).. asalkan dia jujur dengan aku, boleh dengaq cakap aku, boleh jaga anak-anak cukuplah.. aku syurga dia, bukan dia syurga aku.. mak aku syurga aku.. hehehe.. dan jujur aku katakan, kebanyakan kawan-kawan lelaki aku pun sependapat dengan aku..

pendapat aku pulak, untuk mempertikaikan statement makcik tu tadi, aku rasa jalan terbaik adalah jujur dengan pasangan.. tak kiralah anda tu dulu bohsia ka, pengkid ka, apa ka.. jujur! insyaallah orang lelaki boleh terima seadanya.. kalau dia sayang anda, dia pasti boleh terima anda seadanya tak kiralah anda dara atau tidak.. kepada lelaki yang baca entry ni, aku nak tanya pendapat anda kalau perempuan jawab baik-baik macam ni, anda semua boleh terima tak?

"dulu masa saya kapel dengan bekas teman lelaki saya, saya pernah terlanjur.. tapi makin lama buat dosa, saya rasa lelaki tu tak boleh nak didik saya dan tak boleh nak jadi suami yang baik.. sebab tu saya mintak putus dengan dia"

perghh!! ayat tangkap leleh camni bukan aku ja melekat, silap-silap ustaz aku pun melekat nak buat bini nombor tiga.. kah kah kah.. berbalik kepada cerita.. kalau si perempuan beri penjelasan macam tu, insyaallah aku boleh terima dia dan abaikan kisah silam dia.. at least dia jujur dia pernah ditebuk tupai.. malam pertama aku nanti, takdalah aku nak curiga dan syakwasangka.. segalanya dah 'clear' dalam kepala hotak aku.. malam ke-dua, ke-tiga, ke-lapan ratus, ke-tujuh ribu pun aku tak tertanya-tanya tentang status dara dia.. hahaha..

tapi ada juga lelaki yang super baik hati, walaupun dia tahu si perempuan berbohong kononnya masih dara, dia tetap buat taktau saja sebab takut tak boleh terima hakikat yang sebenar.. aku sangat kasihan dengan lelaki seperti ini.. kenapa? sebab lelaki seperti ini mentalnya terseksa angkara penipuan si perempuan.. biarlah~ asalkan dia bahagia dengan memendam rasa.. mungkin ramai perempuan masih tidak faham bagaimana perasaan lelaki apabila ditipu mengenai status dara ini.. sila tengok video ni sampai habis.. anda akan faham..


** p/s : terima kasih kepada izat tarmizi untuk link video


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
235 Comments
Comments


235 comments:

«Oldest   ‹Older   1 – 200 of 235   Newer›   Newest»
pearl apple said...

sgt setuju~~ =)dlm mana-mana hbgn sekalipun...apa yg pntg, jujur dgn psgn msg2

Perempuan Lanjut Usia said...

apa kaitan muufin tu dgn cita hang ni.takdak rupa langsung.kah kah kah.

bedpet said...

errr. betul ke lelaki boleh terima ? selalunya bila perempuan tu jujur, bgtau status dara dia yg sebenar, mesti laki tu tinggalkan dia. mesti laki tu cakap dia yg tak pandai jaga diri. em. ni pendapat saya je tau. jgn hentam saya mcm makcik tu pulak. hehehe (^_^)

Anonymous said...

aku setuju ngan mak cik tu jugak...dengan ko pun aku stuju..tapi perempuan bukan nak menipu,tapi takut suami tak dapat terima.jadi lbh elok kami diamkan saja..jika ditanya baru jwb guna jawapan bernas kau tadi.

elmoluya said...

suara bang! hehe

nada hanis said...

haaaa. muncul pun menatang ni. at last

Anonymous said...

asal letak pic tu?????

Farhan Masron said...

hahaha... kalo aku pon x kesah dara ke x dara.. lantak lah... tp ape yg penting.. KEJUJURAN.. tu je.. sekian.... terima kasih.. hoho

♥ LT Gadis Senjakala ♥ said...

jujur.......
wah.....mesti byk kaji...
punce2...mengapa dan why...
mereka tiada dara...


kpd makcik tuh wahhh....
1st petua dgr camtu heheh....
tapi LT pernah gak tnye kwn2 laki
LT dia org pun kata....as long jujur diorg akan terima....sian laki yg terseksa...nk time kebenaran...tapi kan ayat laki bengap tuh...
too harsh...tapi laki....ok je kot amik pendapat tube kan.....


bg LT setiap org buat silap...
jujurlah....

Oops! : kalau dah takde teruna....sila bagitaw yer....guys...(sob sob cuak nk time hakikat )
nk time diorg yg xde dara /teruna yg gemar buat aktiviti bebas ni kena sure kan dia benar2 bertaubat...bawu ley tawennnnn....yeh tawennn plus NIKAH...

Azrul Hisham said...

jujur dalam perhubungan..itu yg sebaik-baiknya :D

cik 18 said...

aku sokong makcik tuh, aku juga sokong ko...

memang perlu jujur dengan pasangan tapi aku pernah bace juga lebih baik rahsiakan aib dorg...

kawan aku yg penah terlanjur dia wat camnih..kirenyer tips utk sape2 yg terlanjur arr..cube utk cakap pusing2 sket dengan pasangan same ade dia boleh terima atau tak..kalo dia ok, then try utk berterus terang..tapi kalo macam tak terima, diamkan je la..

yg penting korg tawakal..(perghh, boleh wat post nehh)

crayon said...

cik 18 : ada btoi gak tuh.. kalau si lelaki tu panas baran tahap dewa, berterus terang pun boleh memudaratkan (boleh kena pukul sepak terajang) better diamkan diri.. begantung situasi.. erm

Farie said...

setuju dgn cik perempuan lanjut usia~~~

takde kaitan ok, makanan tuh.

♥ LT Gadis Senjakala ♥ said...

kalau laki baran...
bahaya betul kalau bgtaw hal mcm ni...
mcm3 bleh jadi...

cikmayat menekan keyboard said...

orang selalu persoal perempuan ada dara ke takde.
tapi jarang pulak orang persoal lelaki masih teruna ke tak.

hmmmm..kenapa eh?

Sharienz Sz said...

kejujuran dlm prhubungan tu adalah penting :)

crayon said...

errr.. saiful bukhary tak teruna, tapi 'tunang'
dia still terima ;) hows that? hahahahahahahah
kalau bab teruna lelaki ni banyak penjelasan
kena buat.. nanti kalau aku ada masa, aku buat
part by part.. insyaallah

~ !! asyieq2lieza !! ~ said...

kesimpulan bergantung pada situasi..hehe

ezaty anuar said...

tak paham nape ade pic muffin..huhuhu~

yup..jujur tu pnting...laki xnk trime sudaaa....
msti laaa laki yg xnk trime tuh bkn laki yg terbaek untuk ditakdirkan dgn pmpuan yg xde dara tuh....

tp pompuan2 yg xde dara tuh pn especially yg terlanjur laaa kn....bertaubatlah n menyesallah ngn perbuatan dowg dlu sblom cari laki laen....klo rse dh jmp ngn laki yg bley membimbing, berterus-teranglah...kn tu lbey baek....(^_^)

NURUL NAZIRA said...

yang penting hati
kalau betul dia nak berubah
bimbinglah dia baik2 yea wahai lelaki.. ~

APi said...

soklan yang selalu muncul kalau bercakap isu dara ni..

kalau perempuan punya dara boleh check, tapi kalau lelaki punya teruna?

DeeBa said...

jujur adalah kunci kebahagiaan kan?
nak trime atau tak..
terserahlahh..!
yg pntng ktew ta mnpu..
n tkkn rse berslh buat seumor hdup..! :D

PenuliS said...

statement makcik tu seolah2 menggalakkn kpd zina.ye sume manusia pnh buat dosa,tpi itu bkn cara nk nasihatkn ank2 muda yg semakin rancak menghlgkn dara..hmm..ntah.main hentam je ni.huhu!

Hahn said...

Bergantung kepada lelaki juga. Ada dara pun kalau rumahtangga tunggang langgang lepas tu bercerai juga.

Kalau di lihat dari sudut cinta pula. Kalau kita dah jatuh cinta dan orang itu saja di hati kita berkenan. Keburukannya setinggi mana pun kita terima. Kita berikhtiar pula perbetulkan.

Bak kata seorang kawan saya, " Tak kisah lah ada dara ke tak, Aku pun bukan best pun!"

Anonymous said...

sy pnh bc dlu..xpe kalo kite x gtau suami kite psl ms llu kite...untuk jge aib kite..nie bkn mslh jjr,tp dh kalo cam tu hukum nye,bg sy xpe..blom tntu si suami akn trime kite pas kite cite ksh silam kite..ksh lampau kite,,bia kite je tahu..
sekadar pendapat

Farihah Ahmad said...

nnti buat entry, kumpul penerimaan perempuan kalau future husband dia dah hilang teruna. baru adil hahahh. bkn apa, no one giving a shit about man bitching.

Anonymous said...

institut perguruan saya prnh buat sesi soal jwb isu ni...ustaz tu ckp sebaiknya kita rahsiakan saja aib kita...dan secara jujurnya mana2 lelaki pon kalau dia bhgia tp dh tau isterinya ditebuk tupai naluri dia xkan blh trima isteri tu..elok dirhsiakan sja

Mr. Swift said...

hurm
hurm
makcik
tu
komfem
dulu
PERNAH
kan?

Trololololololol,
kantoi dey.

nazri said...

perghhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!! terkozut den

Qistina Sumaiya...(^_^) said...

owh..
pnh baca tak kisah perempuan yg tlanjur?
tp die dah taubat....
org yang dah taubat nih Allah sucikan dia..
alhamdulillah,dia dapat lelaki yg dapat terima dia seadanya..
yang penting yakin dgn ketentuan Allah...

namun,
mmg..
penzina wanita utk penzina lelaki..
nabi pun tak benarkan penzina kahwin dgn yg suci..
tp kalau dah btaubat,itu kuasa Tuhan..

wallahualam

pakcik psiko said...

alah. tak kahwin lagi, tak rasa seks lagi mmg la korang cakap nak dara,, dh kwen nanti, bila dh rasa smua2 tu baru la korang tau lepas ni dara ke tak dara ke tak kesah kalu jadi istri no 2 pn,, smue korang sapu

Norazlin Nordin said...

ak ta phm...nape makcik tu kuakn statement cmtu..kalo cmtu dia lbih m'galakkn bdk2 la ni mlakukan MAKSIAT! t dia yg tanggung dosa~

Anonymous said...

statement makcik tu n statement ko memang menggembirakan org takde dara..
lg 1 anak2 dara watpe nk jaga dara, jantan2 tak kisah pun weh ada ke tak
~~ciss!!hipokrit~~

Izat Tarmizi said...

First ,aku suka Bell tu(Thailand got talent) dem dia cantik

Second nya,aku sebagai lelaki memang boleh terima tapi at the same time dia akan menghantui diri aku sebagai suami,so macam ko kata ko boleh terima,tapi bagi aku,aku rela si isteri tak cerita pun tak pa.

Third: aku tak taw macamana nak check dara ke tidak sebab aku tak pernah melakukan hubungan seks beramai-ramai dan aku bukanlah pro dalam seks secara physical melainkan dalam toilet,ha ha!,so aku tak taw macamnana nak check dara unless orang tu dah ada pengalaman,haha

Fourth : kawin janda korang tak kisah plak,sama gak kena tebuk tupai si suami,haha,tapi itulah manisnya perkahwinan dan ikatan dalam islam.hehe

Fifth :aku nak ulang yg si Lady boy tu cantik,o mai!,akan ku cari versi wanita yang betui..

Anonymous said...

bagi aku aku x ble trima kalau bini aku xder dara(yang disengajakan), xder dara yang disengajakan seperti beromen ngan balak die yang lamer, mmg aku x ble trima, bayangkanlar macam ader mee goreng, ader orang makan patu luah balek, ader korang nak makan? pergh geli gila do, so aku mmg x ble trima pompuan xder dara(yang disengajakan)~ perempuan juga kalu bole x mau bekas orang kan?

Anonymous said...

salam..
jgn sesekali menidakkan suruhan ALLAH s.w.t..
ALLAH lebih tahu sifat manusia itu sendiri..
ada sebab mengapa kita dilarang membuka aib sendiri..
tgh bercinta,semua boleh terima..
tp pd masa akn dtg,selepas berkahwin andai ditakdirkan bergaduh..isu dara ini akn timbu juga..
renung2kan dan selamat beramal..

crayon said...

qistina sumaiya : sori tepaksa tegur.. kalau nak letak statement macam "nabi larang penzina kahwin dengan yang suci" sila sertakan dalil-dalil anda.. setahu aku, kalau mana-mana lelaki perempuan zina pun, rasul larang kawin ketika hamil.. wallahualam.. banyak pendapat bekaitan penzina kawin dengan yang suci.. nak bagitau hukum, kena sertakan dalil..

--------------------------------------------------

HUKUM PERKAHWINAN PENZINA WANITA DENGAN LELAKI YANG TIDAK BERZINA DENGANNYA

Kata Imam Hassan al-Basri : Perkara ini memfasakhkan nikah tersebut. Manakala Jumhur para ulama mengatakan bahawa harus bagi lelaki tersebut mengahwini wanita penzina itu.

Titik perselisihan tersebut berlaku berdasarkan pemahaman terhadap penafsiran ayat 3 di dalam surah al-Nur. Allah taala berfirman :

الزَّانِي لا يَنْكِحُ إلاَّ زَانِيَةً أَوْ مُشْرِكَةً وَالزَّانِيَةُ لا يَنْكِحُهَا إِلاَّ زَانٍ أَوْ مُشْرِكٌ وَحُرِّمَ ذَلِكَ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ

Maksudnya: Lelaki yang berzina (lazimnya) tidak ingin berkahwin melainkan dengan perempuan yang berzina atau perempuan musyrik dan perempuan yang berzina itu pula (lazimnya) tidak akan berkahwin dengannya melainkan oleh lelaki yang berzina atau lelaki musyrik. Dan perkahwinan yang demikian itu terlarang kepada orang-orang yang beriman.

Ana admi said...

saya juga nak cari lelaki teruna..bru setimpal..
nt nk wat entry pentingya teruna pada perempuan..
;P

Kudin said...

sokong~ yang penting jujur.. kalau ada dara sekalipun, tapi perangai mcm tahi, serupa tak payah..

Anonymous said...

okayy.. pendapat aku.aku ada tengok cite apa tah en.. Emm,,dorg discuss psal bnd ni lahh. So,ustazah tu ckp lebih baik rahsiakan bnd lepas y memalukan, sebab past is past. Since kita ada kehidupan baru.kita bukak buku baru.lupakan y lama.
Dan berjujur itu mmg penting,tp perlukan berjujur kalau kejujuran itu menyakitkan dan bakal menjd punca keruntuhan sesuatu hubungan..
Tp,pada pmpuanpmpuan.. jagalah diri jgnlah sukasuki merelakan. kpd lelaki pulakk jgnlah sukasuki juga mendermakan sperma ada..

hehe! ikhlas dari hatii.. Peace..!

crayon said...

perempuan --> lebih kepada merahsiakan hal ni dan menganggap itu adalah jalan terbaik..

lelaki --> lebih baik jujur, tapi ada yang tak boleh terima perempuan terlanjur tanpa alasan munahsabah..

tubelawak --> disebabkan lelaki banyak kata lebih baik jujur dan hanya segelintir yang taboleh terima perempuan tiada dara.. tambahan pulak aku jenis tak kesah mana-mana pun.. kesimpulan yang boleh dibuat (pendapat aku) :

lebih baik jujur.. kalau merahsiakan, nanti kantoi laaaagi teruk.. tambah pulak kalau laki tu rasa malam pertama dia 'lain macam'.. sebab tu la orang boleh kawin tak sampai seminggu terus cerai.. hahaha..

ShyBaboon said...

walau wehh..sinis gitu ye...tapi kene juga la bjage2 tulih blog ni lebih2 lagi bab bab rogol merogol tu...kalau tu betul2 berlaku pada seseorang, rasa nak bunuh diri bile org tak pcaya yang die tu kene rogol. so bab2 tu saya sarankan selow selowlah kumen2 you tu...

Anonymous said...

HMMM....PEREMPUAN ZAMAN SKUNK DA hancor....yg comey2 jd belen...aduhhhh....

ShyBaboon said...

anyway..best entry ni..saye ni pun jujur melebih had..salah juga..my opinien...owg ompuan cam saye rasa lah begitu ashame dan tanak dilabel jalang walaupun dah terlanjur...tak semestinya i dah,..i just cakap je..kekekekekeke..rase nak cakap dah ilang dare tu rasa cam lelaki cakap "dah mati pucuk" rasenye gitu

Okultika said...

1st~ gambar!! subtex sngat!.. merah2.. wow2. hahah..
2nd~ Video mcm hareemm.. tipah tertipu bang! haha.. cute syall ladyboy tuu!..

balik pada soalan.. aku stuju dngan pndpat hang.. J.U.J.U.R.!. xkira laki or pompuan... xksah sejarah hitam putih or merah.. yg pnting jujur..

tp jujur masa mula2 kenai lar.. bru bleh pertimbang.. huhuh... tp klu dh tngah2 tuu pkiaq 2 3 kali gak lar.. mau yang teruk2 pnya cita.. sapa mau.. TAPI... if si DIA dh brubah insyallah.... skeras2 batu pon bleh lembut (skeras2 laki pn bleh tkau jdik pompuan) ;-p

bab pndpat makcik tuu mcm ada yang kurang ja.. or ako yang xtaw.. hahah... "mksd luka akan sembuh" tuu mcm kompius ja.. laki taw kot pompuan ada pnah kena tebok ka dah even dh lama.. w'allahualam.. kuasa allah kita xtaw kn.. apa pn kew word dlm kes neh adalah KEJUJURAN.... bollseett pada cita yg bagai2 tuuu... hahah...

Belalang Hijau said...

pernah juga terbaca mengenai hal ini dalam forum2 agama...kebiasaanya ustazah atau ustaz itu akan nasihatkan begini

"terpulang samada nak berterus terang atau tak.pilih yang mana kurang memudaratkan cth sebab kasitau perkara itu si suami terus ceraikan isterinya. jadi x elok la klu perkara begitu berlaku"...

-telordibasuh- said...

hahaha..aku masih dara....

.:rizaL:. said...

zasssss sgt...mmg setuju dgn pndapt awk. kalau is3 tipu suami..itu dah lebih..kalau pulak is3 x bertaubat? hurmmmmmmm

aimi shahida said...

mkcik tu pena trlanjo kot ?
kui3~

bdw stuju ngn pNdpt kamu :)
sgt2 stuju . yey LIKE !

Douji Denadz said...

izuari! ak stuju ngan hang 110%! xsemua lelaki kisah pasal ni.. asalkan perempuan tu tw jg kita, jg anak2 kita nnt, n yg paling pnting, x ulang lg kesilapan yg penah dya lakukan... kalo ak, ak sedia memaafkan dya....

Anonymous said...

sy klu cple sy tnye dy ad dare ag ke x..hahaha..kdang2 stngh pmpuan x phm..dy igt kte tnye dy cmtu kte x leh trima dy seadanya..mmg akn kbnyakknye ckp cmni.." npe klu dh xd dara? awk x leh trima sy " lbh krang gtu la..kami kaum lelaki juz nk tau je..xd niat pn..ble tnye slh..x tnye jd srba slh plak..fenin fenin

GiveAsh said...

wah topik yang bagus..
jujur itu mmg penting, tapi once kalau dia dah cakap dia dah tak darah..arghhh please..tak pasti aku masi blh terima dia lgi ke tak..

bergantung kepada situasi..dn sedalam mana cintaku <---perghhh ayat!!

sebab tu pntingnya seblom kawin tenga hot hot becinta TIADA RAHSIA ANTARA KITA BERDUA..makdunya JUJUR..

btw, tak reti cam ner nak tahu darah ke tak..nak balek rumah tanya mak aku dulu..cam ne nak cek..grrr!

soal lelaki teruna tu...no komen, :P
kalau self service tu masi teruna lgi ker tak??
har har har..

MaiZATuL ASniDA said...

penah bce... buku agama la tpi xingt.. if benda itu mengaibkan dn mybe akan membawa kemudharatan.. kite boleh rahsiakan dgn syarat bertaubat.. tpi allahualam.. yg sbnr tanyala ulamak yg pkar.. :)

Myfrin's story said...

Salam, adik2 blogger semua. Biasanya Allah perlihatkan musibah org lain itu adalah untuk kita jadikan teladan dan rasa malu, supaya kita tidak melakukan kesilapan yg serupa.

Apa pun, bagi mereka yang pernah tersilap, bawa2lah bertanggungjawab dan perbaiki apa yang masih ada kerana Allah tidak akan membiarkan setiap doa2 insaf yang hamba2-Nya pohonkan..Wallahualam.....:)

miss piNx aka biEy said...

i like...!! hmm dats right..stuju sgt2

Nabila said...

Akhirnya ada juga topik ni di perbincangkan. :)

Nurul Ain Bt. Yatim said...

hehhe..cara awak menulis kan...buat sy nak ketawe aje...!!!

~aYeeN & SuE~ said...

point yg ke-6 tu x thn..huhu
jaga la diri kita sebaik2 nya wahai kaum hawa..
kalau datakdir nasib kita mcm tu, mesti ada hikmahnya..

kalau terjadi la (minta dijauhkan)..sy akn berterus terang, lama kelamaan pasangan akan tau jg,dari sini jg bley uji yang lelaki tu terima kita seadanya atau pon tidak..

dan ada pengalaman r.mate dulu,dia uji bf dia macam ni..bf dia pd awalnya memang tak dpt terima,tp tak lama kemudian dia tak kesah..sdgkn perempuan tu masih dara sebenarnya.

*cimOt* said...

stok molek2 ni mmg susah..

Nurul Mazni said...

tadi rasenye ada baca surat khabar ke majalah pasal kepentingan dara nie. tapi tak fokus sangat. yg sy sempat baca "dara tidak terlalu penting dalam perkahwinan". Huh???

Tak taulah nak ulas. Tepuk dada tanya diri sendiri~

afuan shah said...

hidup jgn nak menipu..x selamat dunia akhirat...
jujurlah walau perit

ummu uswah said...

seperti mana anda tdk ingin ditipu, maka jgn pernah menipu. satu penipuan akan membuahkan penipuan lain.

biarlah perpisahan terjadi sblm nikah drp diceraikan selepas nikah.

pak abu said...

Bagi pendapat aku, baik perempuan tu berterus terang sja, itu kesalahan dia dulu, sekarang korg buka la buku baru. lg mudah dan baik utk dua pihak. soal terima ke tak, cerita no 2. soal lelaki ade teruna ke tidak korg kaum wanita jangan dok nk amik part. Ade teruna ke, tak ade ke, still sama sjakan boss2 semua..bhahaha..

kalau boleh, nak cari isteri biar la yang ade dara beb..baru heaven malam pertama..hahha..
Nak ke makan bekas orang yang ntah sape-sape tu..erkk..

N@d0x $i k0d0x said...

depends on org tu sendiri, kalau aku lah kan, aku sukar sikit lah terima kalau lelaki tu tak teruna sebab bagi aku sendirilah, bertahun-tahun aku cuba untuk menjaga maruah diri aku untuk suami aku kelak walaupun aku tak tau sape jodoh aku, aku pertahankan dara aku hanya untuk yang halal bagi aku, sebab tu sukar kalau aku untuk terima lelaki yg bukan teruna, bagi lelaki pulak, dulu memang ramai yang tak leh terima wanita yang dah takde dara tapi sekarang ramai yang dah boleh terima, tapi kenelah tepuk dada tny selera.

ape2 pun orang yang dah bertaubat nasuha dari buat dosa2 besar kdg2 lebih suci diri die dari kita yang tak pernah melakukan dosa besar

Anonymous said...

selalunya org dah kawen nie bila gado ja mesti ungkit hal2 lama.. tambah2 si laki.. tak gtaw pun salah.. gtaw pun salah.. merana lg ada laaa kalau gtaw...hal remeh temeh pun jadi isu tambah lak hal yang melibatkan aib si perempuan nie..
dah tu cmna si perempuan nk gtaw hal sebenar?
sebelum berkahwin mmg la ckp boleh terima seadanya.. asal jujur.. tapi bila dah berkahwin yang jadi mangsa si perempuan.. hati terluka sapa taw.. walau dah insaf pun si laki ungkit juga.. tambah2 bila nak tambah cawangan baru..

so berfikir la sebelum buat sesuatu..
couple itu haram.. couple lepas kawen lagi baik daa...
=)

abadi romeo said...

aku rasa makcik tu pun dah terlanjur..cam ada experience je..anyway..zaman moden ni dara atau tak bukan persoalan..as long cinta...lelaki tentu dengan ego nya tetapi yang paling penting berterus terang..kejujuran pompuan akan menyebabkan hati lelaki yg keras macam batu pun boleh cair..

y-A-n-A said...

yana rasa kalau dh terlanjur baik jujur dgn pasangan masing2.. nanti kemudian hari pasangan dpt tahu kn aniaya rumah tangga sendiri?

nulat said...

kenapa isu ni pada perempuan saja, tak lelaki? why are men's flaws acceptable but not women's?

aimaniman said...

setuju tubenaughty...
kan kita pernah dengar lelaki yang baik untuk perempuan yg baik dan sebaliknya.. tp ada 1 crita.. guy ni dah dengar kisah hitam ppn ni.. so dia tanya ustaz@ah... kmdian dia buat konklusi dia ni di'pos' untuk 'memadam' kejahatan ppn nie.. sbb tue ppn ni kna kawin dgn guy nie duda anak 8.. ok ker...

Anonymous said...

btol kate nulat.kenape ek?anyone?

kite org islam bukan semua kene jaga maruah ke?
bukan perempuan jerp kan?

kalau pompuan tu ilang dara dapat nak detect, laki takde teruna lak camner nak detect ek?

org yg kate die nak perempuan maseh berdara, is it diri die tu maseh betul betul teruna ke tak? i mean tak pernah tengok video yang tak sepatutnyer, tak pnah buat bnde yg tak sepatutnyer d toilet mahupun selepas melihat video yg tak sepatutnyer.huhu.

ermmm.lelaki lelaki.

Anonymous said...

tak bagitau bukan menipu.. jadi tak timbul soal berdosa sebab menipu suami..

lain la kalau suami dia tanya dan dia menipu bagi alasan2 seperti diatas..

umira said...

errr, makcik tu punya statement, err, mmg tak setuju.

Anonymous said...

mustahil suami tak tanya... kan?

cewek.medusa said...

perempuan yg terjual dara@mufin strawbery tubelawak (3 biji brp ringgit?) hendaklah berTAUBAT NASUHA.. dan boleh merahsiakan kesah silam yg aib tu. itu hak korang

Kalau korang betul2 insaf& taubat, hati akan tenang.. boleh jd pembantu yg baik kepada ketua keluarga (suami)

kepada lelaki pula.. jgn kecoh hati xtenang, kejujuran la bagai.. da korang yg gatal sangat nk kt bini lu tu terima jela.. tau nk bini suci, perangai sndiri cam babutan

cik pelangi said...

setuju .
jujur yg penting .
kalo sekali dh bohong , dlm hal besar plak uh .
tak hairan lain kali pon akan bohong lagi ,
dlm hal yg lagi besar ~

Anonymous said...

pelik la...boleh pulak detect orang ada dara atau tiada dara~ haha...

koraang...nak tanya, series saya pernah baca yang kalau orang tu aktif sangat dlm sukan pun boleh tpecah s.dara-
abis, tu macammana? x de dara dah? x boleh aktif sukan? sunyilah hidup ni tanpa bersukan (saya suka sukan)~

>>>>orang cakap jujur boleh terima...adeeii series ka~sume kat sini dah kawin dah ke? x tahu jodoh kita macammana keadaan nnti...

ada p.s.puan cakap >>>selagi ssorg tu x wat 'hubungan' lagi, dye ttp dikire sbgai dara....
kalau onani itu saya x tahu~ nak taw umo saya? .....haha...budak bawah umur...tapi, dah terjumpa artikel ni, terbaca pulak..

sekadar berkongsi pandangan...

Wuucin Kimora said...

diri kita kepunyaan - Nya.. tidak perlu merasa diri hebat... jika kita ada segala-galanya...

Anonymous said...

abeh tu kalo laki yg xda teruna plak lagu mana? bleh ka perempuan terima?

Ingt dlm hadis pun ada ckp. perempuan yg baik hanya untuk lelaki yg baik saja. so pikir pikirkan lah. :)

faixal

Azroy Bin Kassim said...

dara itu penting!! menunjukkan betapa tinggi nilai harga diri seorang wanita tu.. bygkan la kalau yg lama tu pedajal.. tak ke aib seisi keluarga dan ank2.. lebih baik jaga selaput sendiri dari menyesal di kemudian hari.

ain revival said...

kejujuran tu penting dalam sesebuah perhubungan..tapi x guna jugak kalau 1 pihak jep yang jujur kan..
tapi x semua lelaki boleh terima perempuan yang xde dara nie..mulut senang jer ckp boleh jep kawen..mungkin ade..myb cuma sebilangan kecil sahaja..tapi kalau diberi pilihan lelaki mostly akan memilih wanita y 'perfect'..kan kan kan??
lelaki y boleh terima pompuan y xde dara nie adalah sangat baik sekiranya niat beliau baik..
x semestinya y xde dara nie jahat..
so, kpd pompuan sebaiknya jaga lah dara anda supaya jauh dari perkara2 buruk dan tidak mnjadi umpatan serta sebutan orang..
~~juz my opinion..no offence OK~~lalala~

Anonymous said...

Setuju sangat dgn komen kat atas ni..

He3~~

Kalau jujur pasal 'BENDA NI' karang tak pasal2 lelaki x boleh terima dan tinggalkan pmpuan..
Retak rumah tangga...
Selagi lelaki tu tak syak apa2 sebaiknye kite pempuan tak payah la cite pasal tu..

Lelaki boleh taw ke laki ada dara ke tak??



Lelaki boleh taw

Ratna said...

ye ke?
selalu je dengar lelaki menghina sal pompuan xde dara dengan dahsyat
bukan nak nasihat
lagi nak pedajal kawan tu ade la
kutuk sesedap rasa
jangan2 diorang pun xde teruna


aku xpercaya ada teruna sanggup terima bukan dara
yang terima bermakna mereka juga bukan teruna
-pandangan peribadi-

misz jie said...

fikran yg baek la!
btol kte kamu! sye ta bersetuju dgn 'mkcik' 2!
hehe, like it!
dara adlh penting for gurl!
anywy, post ni, agk sensourt la! huhu

AkuMuzikFilem said...

mak ayah zaman sekarang tak tahu anak dia dah takde dara, tapi letak mas kahwin macam anak dia paling suci kat dunia

wannurfazrini said...

jujur saja drpada menipu , nnt tibe2 terbongkar lagi parah kena maki hamun . baik mengaku sebelum kahwin lagi senang . kalau laki tu xnak terima kita , just get off from his life . hahaha

-laplace- said...

perempuan yang solehah adalah untuk lelaki yang soleh..

dansa said...

sy stuju dgn kata2 penulis, jujur sahaja. dan jika lelaki itu btol2 syg pada perempuan trsbut, akan tiada mslh. :)

My MiRa said...

mintak jauh lah dari terjadinye hilang dara..huhu

andai wanita tu dh bertaubat...si lelaki patot terima die..heheheh aaaaaaa ape mira ckp nih..hu3

OhBelChantik said...

KOMEN KURANG PANDAI:
Dara ibarat kaca, sekali pecah, xkan pulih seperti asalnya. Bleh mcm ni??kah kah kah..
Senang ceta dok umah dem diam, balot diri sendiri dengan kain tuala sebanyak 5 helai. Nampak ja laki, sprint sekuat hati.

KOMEN PANDAI SIKIT:
Baiknya seseorang itu, baiklah pasangannya.Dan begitu juga sebaliknya.

Berterus terang amalan mulia. Bertolak ansur InsyaAllah bahagia.

Kapel2 yang da confirm pasangan dia 2 mmg 'superb lagi fresh', eloklah teruskan perjuangan anda. Walaupun buruk perangai pasangan tu, ia tetap masih boleh diubah berbanding dengan nak 'kembalikan'.

Adda pehem??

manueng said...

haha...xleh blah btul alasan pasal org minyak tu...haha

CintaZulaikha said...

kadang2 manusia pon ada buat silap. mmg btol kata en crayon tuh. tp apa yg dimusykilkan makcik tu ialah, kesabaran manusia ada batasnya. mungkin seawalnya dia akan terima pompuan tuh, tp diakhirnya mengungkit tak tentu pasai. tu jer yg menjadi sakit di ati tuh.

alhamdulillah kalau laki tu leh terima n tak kan buka mulut lagi pasai tuh. tapi setan ni ada kat mana2. dlm telinga, dlm ati yg paling dasat. skali terketuk utk bertanya, yg sensitip jgn kata apalah...da ttu terasa ati. yg tukang bagi sensitip tu, mgkin da trlupa janji2 dy.

mgkin salah kata aku nih bg sesetengah org, tp doa tu yg pling penting. solat dan perubahan juga penting. slagi kita milih gadis yg bukan dara sbg isteri. kita kna kuat meningati Allah, agr jgn timbul fitnah dlm hati.

kita pon tau isteri itu rusuk kita, lemah dan lentur. sapa kata gadis tada dara tidak boleh berubah..mrk jugak pya ati..:)

GiveAsh said...

so pendek kata..marila kita menjaga maruah. wanita menjaga dara, lelaki menjaga teruna masing masing..

sekian, assalamualikum warahmatullahi wabarakatu..
peace no war!!

eman said...

wahhh byk tul komen tuk entri ni...
btw bro gua agree sama lu... gua fikir gak even kalo yg si laki kawin ngn janda bukan dorg pun dh xde dara ka?? -.-"" yg tu leh lak terima e?hehe..
eneway dialog td yg bro ckp uh sejujurnya aku perlukan mase kut nk terima hal tersebut.. tp kalo die bg tau time awal2 perhubungn ko ase oke ke?? err.... cuak aku nk berdepan ngn dialog yg ko ckp.. tp papepun aku redha j r spe pun jd bini aku... bak kate bro.. aku adelah syurga buat isteri... tp ibu kita adelah syurga tuk kita...hehe... wallahualam...segala kesilapan dlm memberi pandangan harap maaf n tunjuk ajaq ku sifu... (^_^)

fizah said...

jujur n setia di dalam perhubungan adalah penting...so kna lah jg maruah diri sebagai perempuN N lelaki

belogkiter said...

bagi aku kena jujur.. aku seorang yang jujur. tapi kalau kita dah jujur , dia tetap tinggalkan kita jangan sedih... sebelum blah tu, jerit kat dia...
helooo..u tu teruna ke. lelaki tak teruna ... lagi ramai tau.. tok sah tipu...i know wat u did last nite....done

Nour Akmal said...

waaahhh..entry yg agak bgs..=)
ada isi yg berguna..

apa2 pun singgah cni n follow..
sambil baca entry2 yg menarik..=)

CahayaCintaIlahi said...

stuju dgn lelaki macam tubelawak ;)

GiveAsh said...

belogkiter: apa beza lelaki yang teruna dgn lelaki yang tak teruna..tak de dara yang pecah pon..ok je..hahaha..

btw, wat u know about last nite??...ahahaha..

cik helena said...

sebenanye kes nih sama jugak bg lelaki yang takde teruna :)

jujur.

kuperludia said...

susa la nk ckp...da mcm2 cita aku dgr psl ni...slh satu..bila da jujur sgt2...mula2 mmg lelaki tu tma seadanya..da lma2 bcinta den tlanjur jgk...pstu lelaki ni wt hal ada pmpuan laen...n ckp "i xle kwin ngn u sbb u xlyk jadi ibu kpd ank2 i nnt...sengal kn?

so bila jujur di maen2kn...xjjur mcm menipu....dunia kn...so jgalah dri anda sebaek2nya...zzz

ayu sleeping said...

folo kamu....jgn asik wanita je...lelaki pun sama ape...

Aishah Saari said...

haha. peringatan bersama. best entry ni.

mogobja said...

pompuan pon nak laki die ade teruna lagi. HAHA. tbe2 :P

Just Call Me Bitt said...

ish ish ishhh hahahhhaa yg pasti red velvet cuppy cake itu mengoda u...hahahhaha

Cinderella Hamiza said...

:) perfect...
sangat bertuah jika menjumpai lelaki sebegini....
sbb ta ramai yg berfikiran terbuka seperti ini... :)
terima kasih krana berpendapat sebegini...
sekurang-kurangnya, tiada ramai lah perempuan yg berada di pusat2 pemulihan akhlak..kerana masing2 akan mempunyai masa depan yg baik... :)

qiqiwan said...

dlm islam...ketika tempoh pertunangan...kite wajib bgtaw sume kelemahan kite...walaupon parut sebesar zarah skalipon...ini lagi kn xda dara...kalo ade jodoh yg laki tu leyh trime alhamdulillah..kalo si lelaki x terima...anggap je lah xd jodoh...ade yg terbaek lagi utk memimpin gadis tuwh...setiap manusia dmuka bumi ini sudh disediakn 10 calon setiap masing2 nya....subhannallah!

Kita Masih Muda said...

salam...bebalik pada pegangan agama, untuk lelaki soleh, dijanjikan wanita yang soleh, insya'Allah, dan sebaliknya... pada yang telah terlanjur, bertaubat nasuha la kamu, sedangkan Allah s.w.t mengampunkan hamba3nya...inikan sesama manusia, jika si laki bertanya, jawablah dengan sebaik mungkin...yang penting berserah pada yang esa, jika si lelaki tidak dapat menerima, redha dengan segala ketentuan yang telah ditetapkan Ilahi...jika si lelaki tidak bertanya, jangan kamu membuka aibmu melainkan kamu terpaksa, kerna hanya Allah maha mengetahui...renung2kan selamat beramal...

girly said...

assalamualaikum
aku x taw nk memihak pada sape. sbb aku berada di situasi tu. aku penah kena rape kcik2 dlu n xde sape pn yg tau. aku x taw cmne nk bgtau family aku apetah lg nk bgtau bakal laki ak(kalo ada la). smpai satu tahap aku rasa xperlu la aku kawen kot.idup sndri lg sng n aku xperlu pikir cmne pnerimaan org if mreka tau keadaan aku.
boleh ke bkl laki aku trima aku?? how if nnt dia bgtaw sume org? hmm..xsnggup aku nk hadapi knyataan yg leh aibkn aku n family aku.
kdg2 ak terpikir jgk ble dnga ayt2 cmni.."laki yg baik utk pompuan yg baik"..
habis tu dlm kategori aku ni cmne? kalo ada jodoh skalipun, adakah aku bakal dpt laki yg xde teruna n pnah kena rape jgk? haha..lwk jgk ble pikir.
hmmm..pape pn ak jd x brani nk pkir masa dpn yg mlibatkn rumah tangga ke hape.aku jg xde kakuatan nk bgtau sape2 psl keadaan aku sbb aku da x percayakn sape2 terutama lelaki. harap maaf.

nor_chee said...

buat diriku bepikir sejenak.....

Myaby said...

nanti aku kahwin kalau aku dpt lelaki tak teruna pon sila mengaku awal awal ye

ahaks.

Anonymous said...

erm ? sye stuju cme 50percnt je ngn mk cik tue. ngn awk, sme jgk . 50percnt . dlm stgah perkra mmg perlu brlaku jujur agar xde sbrg slah phm . tpi stgah perkra perlu jugak brdiam dri krana itu mgkin lbey baek. sng cter . kalo trjd perkra tue pda dri sndri. mntak je ptunjuk dri tuhan, ape yg perlu kte buat . :)

Basyirah said...

haha seriously saya rasa makcik tu lawak. dah orang tu buat dosa, dia ajar cara untuk tambah dosa pulak. =.= ke saya yg salah faham dengan maksud ayat dia?

mamaafzal said...

ermm..berat forum nih..kalau tersalah cakap nanti boleh berdosa.tp, saya tanya byk kwn2 lelaki, bg diorg selagi wanita tu jujur dan berterus terang sbeelum kahwin, diorg akan terima dan lupakan perkara lalu..itu lelaki bujang yg cakap la. pada saya, bagus berterus terang ni.kalau lelaki tu tk boleh terima dah blah, lebih baik drp teruskan perhubungan tp dl hati penuh rasa syak wasangka. betul tak? so, wanita kena jujur, kalay lelaki tu takeh terima, mungkin ada lelaki lain yg boleh terima..yg ptg, sebelum kahwin, si lelaki sedia maklum status wanita tersebut.hal dara tak dara ni, jgn sampai org lain yg buka mulut...buruk padahnya. selagi jujur mengakui dan bertaubat utk tak ulangi lagi, maka org tu dh bersih kembali kan? kenapa nak diungkit kemudian hari...itu pendapat peribadi.sekiranya bercanggah dgn ajaran Islam, sila tegur saya ye...:o)

keyna_helwa said...

^__^

Cik Cupcake said...

byk nyer komen kali ni.. ok2 saya 'Cik Cupcake' dgn ini mengaku saya masih dara...auww sesiapa berminat mahu menjadi suami kepada saya.. jgn bimbang, nnt saya sertakan sijil dara saya ye... hehehe gurau tau

Apple said...

nak cakap salah...
tak cakap pon salah..
buat haku menyampah..

haha..
kesimpulannya..

terpulanglah.. anda ada akal bukan!!

Silly.Fazly said...

jujur tu penting! hehe.

si cantik sally said...

assalamualaikum...tuan yang wat entry ni..bravO tuk kao..pandai susun ayat lam entry kao.
anyway kate2 mokcik tu pade aQ lgsong x leh kite ikut coz itu menipu..bedosa.so,pade aQ jujur n ikhlas perlu lam perhubungan.coz isu dara or tiada dara dah x penting pon zaman skarang.coz ramai lelaki da takde teruna pon...yg bjaye kekal an teruna syabas la an.so,ramai lelaki kat luor sane pon ramai yang da tak kisah bakal bini dara or takde dara..so mereka cume harap an kebahagiaan lam hubungan.yg penting kalau ade diantara korang yg da penah telanjur tu bawak2 la bertaubat.kerana Allah akan mengasihi hambanye yang bertaubat...dan akan dipertemukan jodoh korang yang baik2 dan ikhlas trima korang.ala,kot2 ade diantara korang gurl2 yg da terlanjur x payah la risau sgt..andai da betrustrang tapi si lelaki tak mhu trima korang anggap je takde jdoh.Allah lebih mngetahui jodoh korang mesti lebih baik dr si lelaki itu,ok..si lelaki pon blom tentu jodohnya ade dara or takde dara.Allah yg tentukan sgalanya ok.wallahualam. ^_^

p/s: aQ da tanye kawan2 lelaki ku kat luor sane tentang isu ni..mereka kate tak kisah..asal an mereka bahagia dgn pilihan mereka.

ComOt said...

tipulah lelaki xkisah perempuan ada dara atau x. sbb kawan lelaki ni dah benci sgt2 kat saya sbb kluarkan statement 'saya perempuan jahat' utk tolak cinta dia =_='

Anonymous said...

si cantik sally,what??? "coz isu dara or tiada dara dah x penting pon zaman skarang"- "korang gurl2 yg da terlanjur x payah la risau sgt" ???

KEPALA HOOOTAK KAU!! jgn senang2 guna alasan Allah mengasihi hamba yg bertaubat ko bole kata kesah xkesah psl isu ni.dasar budak otak kecik

Amalina Ali said...

insyaAllah. kalau kita jujur dengan pasangan, die mungkin akan terima kita seadanya.

kalau kita tipu dia, tak mustahil die akan tipu kita juga. bayangkan la kalau perkara ni berlanjutan? sampai bile kita akan menipu suami?

Anonymous said...

aku terharu ada ramai lg yg rs dara itu penting...bg aku mmg pntg dara tu..kalo suma laki ckp die xkisah maka hancurlah anak2 bangsa kita nnt..sbb pompuan rs benda tu xpenting dah nk kekalkan sbb laki pun bkn kisah sgt psl tu yg ptg pompuan tu leh jg die..btl x?bile ramai prempuan rs laki bleh terima bila dorang dah xdara jd ko rs apa dorg akan pesan kt kawan2 dorg yg blm kawin nnt...'xpela..laki bkn kisah sgt psl dara.ko terjah je la'-cthnya..

wp ada btl nye ko ckp tu tp aku kurang setuju kerna suma ni mcm akan effect kat anak2 kite nnt..itu pendapat aku la..bg aku xboleh la terlalu terbuka psl benda ni..eh..aku xckp ko xkisah psl sex bebas tp benda cm ni mcm menggalakan plak..sbb bila dah org xkisah benda tu jd xmemalukan dah.suma akan jd NORMAL.ok la..xpela..yg ptg bg aku dara itu ttp penting..:p

cewek.medusa said...

aku SOKONG anon 2:56, 3:26

kita org islam, buat cara hidup islam.. jgn bangga ko ada/takde dara/teruna. Tuhan da bagi akal, kdg2 bila korang rasa nk buat jahat tuhan siap kilas kn dalam hati: JANGAN BUAT,INI TIDAK BETUL. tp ada jg amik kesempatan,.. boleh taubat kemudian hari :(

takut blom sempat taubat, tetibe mampos kena langgar lori..ape kes? menjawab la dlm kubur sorang

Ella n The Boyz.. said...

uish, berani toi mak cik tue.

Ifti Larina said...

setuju dgn makcik and you. hmm tapi curious jugak la, kalau pmpuan hilang dara sbb aktiviti lasak, bola dia kawin, mmg lelaki boleh detetct eh? i mean boleh tau pmpuan masih ada dara or not bila dah kawin even lelaki tu tak penah buat seks?

*berbelit aku ckp

Arisa (EtceteraEMall) said...

assalamualaikum w.b.t ... ;) setuju. Tapi.. apsal ade muffin warna merah... dah hilang selera nak mkn mufin ... wakakakakak

wani said...

kalau pmpn tu pernah terlanjur rs x perlu kot cite kat bf die.
bertaubatlah.
dosa2 lepas tu antara Allah ngn pmpn tu je.
laki tu x berhak kot cakap pmpn tu x jujur ke tipu ke ape ke sbb kdg2 kesilapan ms dlu yg bawak pmpn tu kenal diri n kuatkan iman die. insyaAllah.

Anonymous said...

ni ksh bnar..adik aku dia mmg dok dgn fmly dia...aku prcy dia sorg yg msh dara lg....tp nape dia blh khwn dgn sorg laki yg playboy dh maen dgn byk prm2 dh..... dan mrk skrg bhgia je...nape org yg baik dpt jdoh laki bkn teruna.....laki tu untung...tp aik aku yg rugii..adil kah tu....dunia smkn pelik....

crayon said...

sambungan untuk entry ni

LELAKI BAIK UNTUK PEREMPUAN BAIK?
PEREMPUAN JAHAT UNTUK LELAKI JAHAT?

miraellyna said...

lelaki yang dah tade teruna dengan maksiat yang berulang kali dengan wanita yang berbeza2 juga sanggup menipu perempuan yang dia sygi. mcmne pulak tu.. bila wanita jujur dia tak mahu.?? selalunya orang khaskan perkara2 nie terhadap wanita sahaja. lelaki?? ermmm tade sape kesah kan2??

cube fikir2 kan la..
lelaki selalo kate "lelaki tape tak nampak".
tapi betapa sakitnya hati bila wanita tu tau sape lelaki tu sebenar.. marah nie.. marah lelaki yang perasan tade dosa padahal dia buat benda yang sama. grrmm.. bukan ko ye owner tube lawak. tapi lelaki yang perasan bujang la..

mira ellyna said...

lelaki yang dah tade teruna dengan maksiat yang berulang kali dengan wanita yang berbeza2 juga sanggup menipu perempuan yang dia sygi. mcmne pulak tu.. bila wanita jujur dia tak mahu.?? selalunya orang khaskan perkara2 nie terhadap wanita sahaja. lelaki?? ermmm tade sape kesah kan2??

cube fikir2 kan la..
lelaki selalo kate "lelaki tape tak nampak".
tapi betapa sakitnya hati bila wanita tu tau sape lelaki tu sebenar.. marah nie.. marah lelaki yang perasan tade dosa padahal dia buat benda yang sama. grrmm.. bukan ko ye owner tube lawak. tapi lelaki yang perasan bujang la..

manggosteen said...

aku tak tau nak ckp..sbb aku tak de dlm situasi ni..mmg betul org ckp kejujuran prmpuan tu boleh membuatkan lelaki menerimanya.tapi dlm suatu2 masa nanti bila ada masalah biarpun kecil dlm rumah tangga lelaki akan ungkit perkara ni.mungkin dia terlepas cakap atau mmg dia sengaja nak ungkit.

tepuk dada tanya iman..kepada perempuan2 jagalah kamaluan anda..dan kepada lelaki jgn suka2 nak mempermainkan perempuan2..cuba bayangkan kalau berlaku kepada ahli keluarga sendiri..renung2kan dan selamat beramal..

Anonymous said...

kalau lelaki tu cintakan perempuan tu, dia tak kan kisah pun hal perempuan ni ada dara atau tidak..

♥ bout a.n.n.e ♥ said...

em , kes2 cmnie trllu bnykk brlku di negara kita . cuma dgn kjujuran , kesetiaan , kepercayaan dan ke ikhlasan jep yg leyhh uat satu hbungan rumah tngga tuhh kekal .
xp , xbrnie ae na ckpp bnykk sal kwenn nim . coz sy still skula .
tuhh juz opinion syee jepp !
:)
ehehe .

Anonymous said...

btul la ape mak cik tu kate..aib kita,kita kne tutup..tp bab2 luka sembuh tu xtau plak aku..haha but still,kejujuran tu perlu ade..depends kot

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said...

jujur tu penting..tp ade byk lagi perkara y bole dijujurkan..sebaik-baiknya dirahsiakan kalo tentang perkara2 mcm ni..kita x tahu hati manusia...bila2 masa bole oke, n bila2 masa bole ko..harap maklum.! hihi

cik grrr said...

to llki: nasihtkan member2 korg jgn buat ppuan cam 'isteri sah dorg' tkut2 tu akn jd yg btol2 sah tuk korg...sama2 la kita jg wanita, jgn rosakkan, jg kemulian bakal istri org n org jg kemulian istri korg..Insya Allah mn thu kan?? Allah pelihara yg bakal jd milik korg?...so nampk maksiat tu, cpt2 la cegah...okay! setuju semua??

and sec: ikatlah cinta korang atas name Ilahi..atas cinta Ilahi..Insya Allah berkeklan ke syurga.... http://bondourfrenzrope.blogspot.com/2010/11/mengenali-cinta.html

n to girls: sy de terbca lam 1 bblog ni, nk thu teruna ke tak, cek blkg telinga llki tu kalu de bintk2 merah 3 titik mean da xde teruna lgi, but info ni xsure gk laa..kay, jgn serbu lak p serbu bkl hubby korg then tuduh xpasal2..ni just info...kay...not sure btol ke tak tau. Cuz internet mcm2 kan?...BUt, beware la laki2 suma! heh3...kan3 kaum hawa...

stuju maggosteen...yg last tu


(im under 18, just nk share,harap bleh terima my info n opinion,k) ngee~ ^_^

YaYaNsMuM said...

Yes, jujur tu penting sgt dlm relationship...
tapi,kdg2 berdiam diri juga penting klu benda tu boleh merosakkan hubungan...ada org yg boleh terima...Forgive and Forget...tapi, ada juga org yang boleh Forgive tapi tak boleh Forget....Forget on certain time only...time2 bahagia, ok jerk...bila ada problem....
mula la nak ungkit sana...ungkit sini...then, gaduh2...then, separate..erm...wallahualam..

Mama Rania said...

hurm..tepuk dada tnye selera suami msg2 yea

Ustaz Love said...

Salam..

http://ustazlove.com/blog/2010/06/rahsia-silam-rahsia-semalam/

Manja (let it be my sweet name) said...

lelaki ckp jer boleh terima tapi kalu kena batang hidung sendiri dia orang x leh terima, mmg sikap dia orang macam tu

perempuan, kalu dah tahu salah fikir dulu masa depan, mana ade lelaki kat dunia nie yang akan mengambil kesempatan keatas orang kesayangan dia!

KuewTiauGoreng said...

wah!superb entry..:D
sy sokong pendapat mak cik tu n pak cik ni..
most important thing...
JUJUR...walaupon hakikatnya menyakitkan...

Hanafi WangZi said...

entry ni brilliant!

sygDsyg said...

hurm mcm2 pendapat . mcm2 ragam . mcm2 penerimaan
ada yg mention lelaki tau samada pompuan tu masih dara atau tak . mna dia nak tau melainkan dia dah pernah tdo ngan ramai perempuan so thats y dia leh bezakan . so utk gurls kalu tetiba hubby uolss ckp yg u sebenarnya dah tade dara meaning hubby uols pon da tk teruna la tu thats all. so jgn tutup salah sendiri dengan menyalahkan pihak yg lagi 1 .

bersama-samalah kita menjaga aurat (for gurls) dan pesan memesan (for boys yg ada kakak n adik perempuan, anak ) ikutlah ajaran agama yang sebenarnya . sekian

TAKBIR!!

cikbelog said...

ok nak komen pasal video tu..tak sangka dowh laki..muka cun habissss...hahahaha

.ina✿✲-· said...

:)

FarhanaRuiszz♥ said...

yeaa betul . mesti jujur . tapi lelaki pun msti jjur juga . kot2 dia pnh tebuk anak dara org ? sian isteri diee ;(

Anonymous said...

tp klu pmpuan 2 msh suci but laki yg dah xteruna cmne??skg pmpuan n laki same je..so jagela diri...pelihara iman...tundukkn pndgn...jgn sokong perkara kemungkaran..

vielyns said...

situasi mcmni, kita berbalik kpd penerimaan kedua dua pasangan. saya tak juga menyokong dan tak juga menolak pandangan makcik tu. hadis tu sahih, jadi mmg pernah berlaku jujur mana pun perempuan tapi kalau lelaki tak dapat terima kisah silam si isteri? apa akan jadi? disitulah kita buat keputusan sama ada nak bagitau atau tak..

mengenai pandangan tuan blog pula, saya tak juga menyokong tak juga menolak. Kalau memang lelaki tu boleh terima kisah silam si isteri boleh la si isteri tu bagitau. senang cerita kan?

Iman setiap manusia tak sama, tahap sabar tak sama. Iman dan sabar kita tak boleh ukur..hanya Allah saja yang mengetahui. Bagi saya, kalau suami boleh terima, alhamdulillah..kalau tak boleh terima, kalau boleh..jangan lah cerita. saya bukan menolak soal jujur, cuma saya ada dengar satu ceramah.."ada keadaan yang yang membolehkan kita untuk merahsiakan sesuatu perkara untuk mengelakkan keadaan yang lebih buruk terjadi" lebih kepada muslihat la kan..

Jadi bagi tuan blog, awak mungkin dikalangan yang boleh terima masa silam bakal isteri sebaliknya ada lelaki yang tidak boleh terima masa silam bakal isteri :)..
saya suka sertakan link blog yang sangat berkaitan dengan entry ni

http://sahabatmusleem.blogspot.com/2009/10/tiada-istilah-tipu-sunat-info-update.html

Sweet said...

Kejujuran itu penting.

aza shafiza said...

carilah pasangan yg boleh terima seadanya....drpd da kawen,beranak pinak baru suami nak tau,tak pasai2 becerai berai.

Anonymous said...

LELAKI..MEMANG SENANG CAKAP..LEPAS KAWEN, KALAU GADUH NANTI, BENDA NI JUGAK YANG KORANG UNGKITKAN..

ArryCode said...

Assalamualaikum.... menarik entry ni..
pertama skali... semua kehidupan dimuka bumi ini adalah ketentuan illahi jadi sekira nya kita benar beriman pada Allah dan rasulnya , pada Al-quran maka tima lah sebagai ujian serta qada dan qadar nya dengan reda dan bertwakal..

Berterus terang adalah jalan yang lebih baik daripada menipu sekiranya benar menyesali kesilapan masa lampau dan bertaubat.

Pada lelaki, cintai wanita itu kerana Allah dan rasulnya bukan kerana hawanafsu. Memberi kemaafan memang dihendaki dalam islam. Berilah bimbang bukan menghukum, kerana manusia tidak lari melakukan kesilapan.

Pada wanita menutup keaiban sendiri dengan alasan menjaga rumah tangga adalh berdosa.. Berterangkan lah sekiranya benar2 insaf diatas kesilapan lalu. dan sebaik baiknya berterus terang lah sebelum mendirikan rumah tangga.

yuyu aziz said...

Kupasan yang menarik. Maksud sebenar dara bukan terletak pada selaput, tapi dara ialah perempuan atau gadis yang tak pernah melakukan hubungan seks. Mcm sedara katakan tadi lah, mmg ade prmpuan yang hilang dara akibat jatuh, lasak dsb. selagi perempuan tersebut tak pernah lakukan hubungan seks, dia masih dara.

Saya pernah terbaca satu kupasan pakar motivasi atau ustaz, sorry i couldnt recall, jujur tu perlu tapi kalau rumahtangga kita dah bahagia dengan cara dan keinsafan kita, tak perlu disclose everything yang lepas2 yang boleh menyebabkan suami atau isteri curiga atau tidak boleh menerima diri anda.

Ini cuma perkongsian pendapat saya. Ape2 pun yang penting, jaga maruah sebaiknya, tak perlu risau lagi tentang titik hitam ataupun soal perlu menipu pada pasangan. Hidup pun tak berselubung rasa bersalah.

:)

Anonymous said...

aku pun ade situasi cmnie,tp terbalik... bf aku yg dah xde teruna..dia mengaku kt aku die pernah make out dgn ex dia.. time die menagaku tu aku xcouple lg dengan dia..sekarang dh nk 2thun kiteorg couple...terus terang..sampai sekarang aku xboleh terima bf aku pernah make out dgn ex dia. but everyone deserve a second chance kn. yg bersalah x selamanya salah dan yang x buat salah x selamanya x kn buat salah..wallahualam.

MiZ Rayy said...

aku skong! wlaupon aku bkn llki, tp aku pnh la jmpa llki yg xksah dpt isteri xda dara pon.. sbb dia ckp, dia xnak memilih.. tiada manusia yg sempurna.. so, xpyh la tkot btrus terg... lg sng, jagalah dara anda.. oh! teruna pon kena jaga...

amran said...

jaga dara anda.. dara itu membuktikan anda pandai menjaga diri dan berpendidikan, rasional.. kalu bukan salah sendiri.. no coment.. tapi kalu sengaja hilangkan.. sengal kot...

✿ YaYa ✿ said...

hakk3.. =p

syiraaaaaaaa said...

salam . yeahh ! rock . syira sokong 100% . lagi satu, kita biasa dengar pompan baik utk laki baik kan . maka, kalau nak perempuan masih dara, laki pon kenelah jaga teruna . baru adil kan . anyway, utk pompan pompan yg dah ketelanjuran tuh . bertaubatlah . anyway, first time komen sini . sukaaaa baca blog ni . keep it up .

HATYCIKNUURUL said...

salam,:)

memang hot lah kupasan tjuk ni,.aduii,trsentuh rse bile awk mnyuarakn pndpt sejujur-jujurnye,.hehe,.

sbnrnyer kedue2 pndpt tu ade btolnye,..mgkin mkcik tu mwakili suare hti wnita yg xmmpu nk luahkn keaiban sndri hatta dgn suami,.

dn perkre ni jugak,.mmbuka ingtn sy ttg kalam Allah "perempuan yg baik adlh jdoh dgn llaki baik dan prmpuan yg tak baik jdohnye dgn lelaki yg tak baik" 2 antre mfhumnye,.

jd,kjjuran tu pntg dn bwk2 la bncg,.mgkin psngan pon mcm tu,mne tau kn,..ape2 pon,klu dh trkantoi tu,jgnla rsakkn hbngn rmhtgge,bwk2 bncg dn mntk brtaubt,.insyallah,.

haisshh,mcm2 dnia ni,.hehe,.hnye pndgn sy,.tq,.

haida said...

assalamualaikum..
ok.. kalo pasal topik nie.. haida setuju ngan makcik tu.. sebab haida pun penah dgr ade ustaz cakap mcm 2... mgkin bukan nak tipu suami tapi kan, mmg aib kita jgn cite kat orang...
kalo orang lain tau, orang tu akan menjadi saksi kat akhirat nnt... tapi papepun, benda nie terpulang pada individu sendiri... (^_^) peace!!!

! Nurida Ardy said...

woh~smlm baru bace kt blog cikepal.isu pasal dara jugak.urm..pempuan skg makin ramai yg dh tak ada dara ke?macam ni tentu sama ramai dgn lelaki yg tidak lagi teruna..ah~susah la den camni..dh la tak bole kesan keterunaan lelaki..
*sob sob sob

JANN JANN JANNAH said...

terus terang pn ok, diamkan pun ok..tengok situasi dan laki tu jenis cmne.kalo jenis yg cool terus terang la, kalo jenis yg emosi, diamkan je.kadang kalo terus terang pun, smpai satu masa kalo gaduh ke apa mesti akn ungkit jugak.(terutama laki yg suka ngungkit la)

Anonymous said...

kalau perempuan tu dah taubat, takpayah citer pun takpe. Allah tahu kann.

liyana said...

kenape lelaki selalu mmprtikaikan psl permpuan ad dara atau x, tp x slalu mmprtikaiakn psl llki msh teruna atau x?? sgt x phm..

pepatungbiru said...

tol2..mcm ne nak tau laki tu tak teruna lak?? asyik pertikaikan ppuan takde dara jerk..

Alexandriana Alia said...

banyaknya komen. macam2 ada.!

kesian pempuan yang terlibat, dilema. nak jujur ke tanak. dua2 ada baik buruk depends on the guy she's going to get married. laki, most of them nak gurl jujur, tapi in future kalau bergaduh ke apa. tak mustahil akan ungkit.

"You sedar diri sket, I kawen ngan you dulu, you dah tak virgin.... bla.bla.bla.."

lelaki yg nak gurl jujur tu boleh make sure yg uols takkan ungkit bad past ur wife??.

pokok pangkalnya iman dan pegangan agama sebelum kawen. kawen kerana Allah. nak dekatkan diri dengan Allah, nak bangunkan keluarga yang kuat pegangan Islam. bukan kerana nafsu atau ego.

by the way. kalau mmg ditakdirkan lelaki tu dapat gurl yg tak virgin, I think that guy might have bad past jugak kot. kan ke Allah tu Maha Adil lagi Bijaksana.

Nanadd said...

kejujuran amat diperlukan di sinii Haha :D

nurasyikin.mokhtar a.k.a ieykin baik said...

setuju denga statement kamu tu :)

Anonymous said...

ape motip letak pic tu?
anyway, great article =)

^_^khuzaimah ima^_^ said...

hurmm.susah nak komen.Terpulang pada indvdu gak kalo masuk isu camni.sbb manusia ni hati laen2. prangai laen2...apa y penting. kalau berada dlm situasi camni, kne la guna akal n uat pertimbangan scra rasional...

tailorswitch said...

hmm.. setuju! jujur tu penting... tapi jangan apply kat lelaki yang bengap..! sorry.. copy perkataan dia.. err.. apply pun boleh kot.. atleast korang tau bakal suami korang tu bengap ker x.. hehe.. ish.. kurang sopan bengap tu..

Anonymous said...

aku stuju dgn makcik tu...kalo hilang dara yang bukan kesalahan sndri pun, seeloknya dirahsiakan dr pengetahuan suami...sbb sama jg utk kerukunan rumhtga, ni bkn aku ckp tp dgr dari byk kali ustaz n ustazah ckp mcm tu...

apatahlgi kalo prnah trlanjur dgn boipren...tp msalah timbul, bila si suami terdengar dr mulot org lain...tu yg byk suami tak boleh terima, tp kalo dgr dr mulot isteri sndiri pun, mcm la korang boleh terima jugak kan??

yg penting wahai wanita2 sekalian(trmsuk diri sndiri ler)...jagalah maruah dan kesucian anda!! jgn sampai ko tak kenal dosa pahala...sendiri pikir la!

mama hani said...

penuh bermakna gambar tu...

mama hani said...

menndalam sungguh...

ie-zul said...

aq suke pmpuan jujur.. yup.. aq antara beribu lelaki kat dlm m'sia ni yg snggup terime.. ^_^
bkn skong owg t'lanjur, tp x slh kot klau aq trime.. pngorbanan untuk owg yg kite syg.. wow..

Kita Masih Muda said...

tobat3....pintu tobat masih terbuka,
ingat mati ingat sakit,
ingatlah saat kau sulit...
ingat mati ilang la smua isu nie,
dara ke tak dara tu smua hak Allah S.W.T,
Allah S.W.T bagi pinjam jer tbuh nie skjap...
cinta krana Allah pasti berbaloi...berbaloi2

ERYNAAKMA said...

betol la statement makcik tu cik kak pun rasa tak sesuai langsung...ada ka ajor camtuh patutnya kene terus terang ngan bakal laki tuh dari mula lagi agar kita tak nyesal kemudian hari...kalau bakal laki kita tuh boleh terima seadanya syukur alhamdulillah...ada ka ajar tipu2 camtuh...kurang bijak...

Anonymous said...

tapi....mmg btol pun ade pompuan dah tade dara sbb aktiviti lasak panjat2 gunung

Anna King said...

macam mana lelaki yang x ada teruna pulak.. dosa yang ditanggung tetap sama kan.. dosa melakukan maksiat... kalau ikut hukum islam sama je hukuman die... tapi masyarakat kita tetap nak hukum wanita terlebih kalau bab dara.. apa2 pon bertaubat sebelum terlambat.. Allah swt maha pengampun lagi maha pengasihani buat wanita2 yang teraniaya dan terlanjur... insyaAllah...

Eun Mint0o said...

zmn skg ni,mmg byk yg wat dosa2 cmtu ek..mintak2 dijauhkn..tkutlh;( ckp mmg sng'alah,xkn buat bnda2 cmtu punya'..tp xtaw nnti masa dpn cmne..;(

GaDhiS TuLiP said...

sokg sesgt...perempuan hrus berterus trg...cm2 jg laki...klu dh xde teruna kene gtaw jg...harus jujr..If, psgn xley trima knyataan...dan die asik nk blame dgn kish2 lama kita...baik tggalkn sj..dr kite trus terseksa dgn psgn yg xley nk trima keburukan kiter...tu pdpt CT la....:)

Pustaka NurIman said...

boleh baca dlm Majalah SOLUSI Isu 28 atau rujuklah kepada alim ulama'

http://pustakanuriman.blogspot.com/2011/02/solusi-isu-28.html

teh azra said...

cm sedap je apam 2...

teh azra said...

banyak tul pakar motivasi kt cni.. bguih2..

Kosonger said...

Sokong anda. laki pikirkan benda lain, bukan hanya pasal seks

Miss Meen said...

Kadang2 bila pikir l0gik balik ...
Adalah tidak perlu k0t memberitahu & memceritakan perkara yang lalu .. ^_^
Sbb apa tetiba laa nnt ada satu musibah tiba ..
C Suami d0k mengungkit apa yang kita dah buat ...
Tak ke haru ??? T_T ... huhu
Dahlaa masa kita menceritakan kpd dia sbb kita percaya kat dia ..
Tgk2 c suami neyh UNGKIT BALIK???
Mcmana?dgn hati c isteri tuh?
Issshhh ...sedeynyaa situasi tue ..MAKAN DALAM

Bg MIss Meen yang dah lepas lepas laa ^_^
Jika ada 0rg ketiga yg memburukkan kita
Tue ujian dr tuhan
Kena ready laa ^_^

LaNgIt yAnG iNdAh,aWan YaNg MeNdUnG said...

Tapi aku nak komen skit la kpd Kaum Hawa yang dok sorok xde dare tu, cam perupamaan la eh aku terangkan

" sanggup dan tergamak ke korg nak bagi Bekas org lain makan kpd suami korg? " cam nasi la... Korg bg org lain mkn tapi tak habis,pastu korg nak bagi lak kat suami korg...lbh kurg camtu la.. fiir2 kan la ye

Manje said...

Ye ke ... lelaki boleh terima ....betul2 ada ke ?

fist name said...

"kejujuran yg pnting" itu lah pe org ckp.. but when u know d truth its hurt damn shit!! trust me.. haha... its up to u to accept it or not,, tp org kate cinta itu bute x pon kuase cinta tu hebat sngat apa pon leh jadi... btol x? i dont care wht other ppl say.. org pandng hina kat pompuan cam tu!! tp org yg menghina sudh pasti ke masuk syurga? org yg mghina lebih baik ke? , cuba yg di hina tu jatuh kat diri sndiri or ahli kluarga x pon satu hari ank sendiri ape krng rase,,, i just wana say ppl dont give a shit about boys that fuking bitching ... people diserve 2and chnce

Zai Hamzah said...

sentap..mendalam ayat2 kamu tuh~
kenapa xde butang like kat sume komen2 di atas tu..kalau x dh lama zai like sume komen2 kat atas tu..termasuk entri kamu hincik tubelawak..hohho~

klutz said...

aku rasa bab2 dara ni tgk jenis lelaki la kot..
ada yg bole terima, ada yang tak..
aku tanya gak pendapat member lelaki aku pasal dara ni..
member A aku cakap, dia susah nak menerima perempuan yg dah x de dara.
member B plak cakap, setiap org berhak mendapat peluang kedua..kalau pompuan tu baik dan dah bertaubat dia akan menerima dengan hati yg terbuka..
so kesimpulan kat sini, setiap lelaki mempunyai pendapat dan penerimaan yg berbeza..

Anonymous said...

Are-da...

agree with miss meen, terpulang dekat lelaki nak terima or tidak.
pada pendapat aku..
aku takut nak berterus terang, takut lelaki itu tidak dpt terima and tinggalkan aku but pd masa yg perasaan bersalah menghantui, hidup tidak tenang sebab menipu pada orang tersayang..sanggup ke nak hidup dalam keadaan macam ni??

mesti banyak lagi dugaan kena harungi antara kuat atau tidak untuk bertahan...sama2 la memohon kepada Allah semoga dikuatkan iman dan kesabaran..

ReenAppLe said...

err... kalo yg lelaki takde teruna dah tue???takde lak yg nak mempersoalkan??? bila pompuan takde dara... pakat4 semua nak mempersoalkan??
haa... pe citer???ce citer ceciter....

Acai Budak Tepeng said...

salam sume,.haha,..

aku sejujurnya tak boleyh terima kalau perempuan yg aku nak kawin tuh dah takde Dara,..

sebab laki utk perempuan baik,..perempuan baik utk laki baik,..

so tak sesuai la utk aku,..sebab tahap kejahatan aku tak sampai /tak sama dengan kejahatannya,..

perempuan zina hanya sesuai utk lelaki pengzina,...


aku tak sanggup nak layari hidup utk seumur hidup lkat dunia ni dgn seorg wanita pernah buat dengan org lain,...

walaupun aku bkan baik sgt,..tapi seboleh2nya aku nak juga pompuan yg baik ,dan nanti lepas kahwin ,.
dapat mengajar akhlak2 baik kepada zuriat aku,...


hahaha...setiap org ada pendapat berbeza tentang isu yg berbeza kan!!jadi tak leyh la nk kondem org lainyer pendapat kan..kan

haha

Anonymous said...

saya terkesan dengan entry ni.. hmm sekadar bace n komen sesedap ati tu bukan penyelesaiannya wahai saudara n saudari. kite mungkin xkan ngaku kite dh ditebuk tupai kan. tp tuhan penah ckp. seburuk2 org yg melakukan seks sebelum berkahwin, andai kata dia bertaubat. dia lebih mulia dr org yg asyik menceritakan keburukan org len tp xpenah nk sedar kesalahan sdri. korg ingt org yg dh wat dosa zina ni tenang ke idup dia? dia akn diselubungi rasa bersalah smpai akhir hayat dia. bagi yg dh penh gugurkan kandungan, dia akn dihantui perasaan bersalah sepanjng masa. lau korg ade kwn yg cmni, korg jgn abaikan dia, cube dekati dia. amek tau hal dia supaya dia tau ade org yg perhatikan dia dan xkn ulang lagi pe yg dia dh wat.
dara atau x tu sbnrnye xberapa penting, depend dengan spe pasangan dia. ade lelaki yg mmg xleh terima, tp ade laki yg leh terima. JUJUR. mmg penting tp saya setuju ngn komen sorg tu yg ckp cube maen2 dulu ngn laki tu. lau dia xleh terima jgn cite.

Anonymous said...

aq arap komen aq ni jgn disalah anggap!
aq ngaku sblom ni aq pompuan yg entah pape.
aq terlalu bebas dlm pergaulan smpaikn ngn kwn pom aq leh terlepas.
aq dh wat mcm2 sepanjang 25 taon aku idup ni. aq blm kawen tp pnglaman aq, aq ase setaraf atau melebihi org yg dh kwen.
aq.... smpai satu tahap aq rasa sgt2 gelisah dan aq cube untuk berubah.
aq jumpe sorg laki yg sukakan aq. aq tggalkan kwn aq yg aq pnh sekedudukan ngn dia hmpir bape taon. lau ikotkan dh bape anak kami dpt tp kami guna mcm2 perlindungan. aq dh pnh keguguran 3x. sakit tuhan je yg tao!!
aq jumpe ngn laki ni dan aq cube untuk berubah. aku niat nk jujor ngn dia n ceritakan segalanya sbb selagi aku xcte ati aq xtenang.
dia dpt trima seadanya aq. asalkan aku jujur dengan dia. namun akhirnye aq sekali lagi terlanjor dengan dia dan berkali2 tlanjur dgn dia. aq dh nekad, aq nk kwen ngn dia. atleast aq tau dia dh xteruna n aku dh xdara!.. mmg pompuan baek untuk laki baek. pape pom yg berlaku, aq syg dia dan dia leh terima aq seadanya. aq arap komen aq ni dijadikan entry supaya mslh aq dpt disetlekan. aq xtau la boy aq ni ikhlas ke x ngn aq tp aq dpt ase yg dia ekhlas sbb dia pnh gtau yg dia xkn bg teruna dia kt sape2 kecuali org yg dia syg. aq mmg awl2 ngaku aq dh ditebuk tupai dan dia boleh trima asalkan aq jujur sehabesnye pe yg aq dh wat.
aq nk korg komen tp jgn komen yg xmembina. aq xtau cmne mslh idop aku leh setle. sejujurnya aq mmg cinta syg gler2 laki ni. aq reda pe yg akn berlaku pasni. andai tiada jodoh antara kami, aq arap sgt hnya maut yg mnyebbkn bnde tu berlaku,
smpai saat ni perkara tu msih berlarutan. doakn kami dikurniakan hidayah dan cpt2 kawen...

Anonymous said...

kalau nikah dgn wanita camni, nanti boleh merosakkan keturunan laaaaaaaaaaa, fikir2kanlahhhhhhhhhhhhhh

✿ gadis biasa ✿ said...

@tubelawak
"yg teruna belum tentu teruna, yg duda dah pasti dudanya".sama je.

pernah tengok telefilem cinta untuk nabila??.
kalau belum g tgk n amik sikit pengajaran dlm cerita tu knp ada perkara perlu dirahsiakan dr suami..

merahsiakan tak bererti menipu

menipu sesama manusia adalah menipu Allah

marahsiakan dari manusia, tapi tidak menipu dengan Allah,,tu keje di atas tu untuk meletakkan dosa pahala

niat tak menghalalkan cara
tapi cara yang halal dengan niat yang betul,iAllah.

jadik kat kawan kite
bila terlalu jujur..akhirnya malam pertama bergelar janda..

sekarang u boleh cakap,yess i tak kesah
tapi after this..man are ego.!.(sila mengaku)

dan sila balik situasi ni kepada diri anda dan lelaki..do u want to admit it..?

kesilapan tu mengajar menjadi lebih baik

dia suci tapi solatnya terabur
beliau pernah melakuka dosa besar tapi dr situ beliau insaf dan solatnya didirikan di awal waktu..

mana satu nak..?

jgn jawab dulu..fikir...

nice entry anyway

pandangan peribadi dari gadis semasa yang mind-corrupted, liberatted and anti-typical malay..

g'day :))

gadis biasa said...

cop.!!.bukan drama cinta untuk nabila
huuu
nabila tu pelakon
tajuknya cinta untuk ain
drama tv3.
sorry

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 235   Newer› Newest»

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk