selepas membaca entry yang ditulis oleh
weed, aku terfikir sejenak apa yang patut aku jawab bila anak-anak bertanya "bayi keluar dari mana?".. aku saja menulis entry ini untuk mengetahui pengalaman korang yang sudah berkahwin dan sudah memiliki cahaya mata.. apa yang akan korang akan jawab bila anak-anak korang tanya soalan killer macam tu?
itu baru soalan biasa.. macam mana kalau anak-anak lelaki tanya "perempuan punya macam mana?" dan anak-anak perempuan pula bertanya yang sebaliknya.. dan soalan yang lebih killer seperti "romen tu macam mana?".. ahaha.. masa aku darjah lima, aku tak tahu apa itu "liwat" selepas kerapkali aku dengari di televisyen berhubung kes liwat anwar ibrahim dan aku bertanyakan kepada mak aku.. mak aku cakap liwat tu lelaki tidur dengan lelaki, berdosa dan nabi tak ngaku umat..
aku ada cerita lawak lucah yang pernah aku dengar entah dari mana pun aku tak ingat.. kalau tak suka, jangan teruskan pembacaan.. ada seorang anak kecil bernama ali bertanyakan kepada ibunya, "mak.. puki tu apa? lancau tu apa? ali dengar kawan-kawan kat sekolah dok sebut banyak kali..".. ibunya sangat terkejut dengan persoalan itu lalu menjawab "puki tu ibarat pagar dan lancau itu pula ibarat kereta"
di waktu petang, apabila ayahnya pulang dari tempat kerja, ali sangat khusyuk bermain permainan video dan malas untuk membuka pintu pagar lalu berteriak kepada ibunya "mak!! bukak puki jap.. lancau ayah nak masuk".. kah kah kah! begitulah kisahnya.. jadi bagaimana cerita-cerita seperti ini boleh muncul? sudah pasti perkara seperti ini pernah berlaku kepada sesetengah ibubapa yang tak prepare untuk menjawab soalan killer anak-anak..
maafkan aku sekiranya entry ini keterlaluan.. tetapi aku ingin mengetahui apakah jawapan yang sesuai sekiranya anak-anak memberikan soalan killer seperti ini? tidak pernah ada di televisyen atau radio membincangkan isu seperti ini.. anak-anak kecil semuanya dalam proses belajar.. biasanya soalan mereka akan berlarutan kan? contohnya, bayi keluar dari mana? rahim itu apa? macam mana tiba-tiba boleh ada baby dalam perut? share sikit pengalaman korang kat sini..
video : kanak-kanak dalam proses belajar