Wednesday, August 17, 2011

tips bersolek / mekap untuk wanita

baru-baru ni ada sorang kawan perempuan aku meluahkan perasaan kecewanya dengan pembaca-pembaca blog di malaysia ni sebab kurang memberi sambutan terhadap blognya.. dia ada mengatakan "hang takpa la, blog hang menyentuh benda-benda lawak, ramai nak baca.. cuba hang buat tips untuk wanita tengok, mesti lari pembaca-pembaca hang" hahaha.. untuk itu, aku menyahut cabaran rakan aku itu untuk menulis entry tips kepada wanita..

dalam range umur 20an hampir mencecah 30 ni, memang banyak kenduri kawin sanak saudara dan rakan-rakan yang telah aku hadiri.. kadang-kadang aku geram bila tengok mak andam yang tangan tak seni ni mekap si pengantin perempuan.. kah kah kah.. rasa cam nak komen ja "mekap hang buruk weh".. ada banyak benda dan perlu dielakkan ketika bersolek ni.. tips ni adalah mengikut pendapat dan pandangan mata aku sendiri..


 
perhatikan, biasanya kalau tak mekap, pembayang bawah mata tu membuatkan muka nampak tak bermaya dan nampak comot.. ada setengah perempuan bibir dia original kaler merah, dan ada jugak yang tak (bibir pucat dan nipis).. kat kening tu pulak, biasanya kalau tak solek, memang akan nampak tak seimbang dua-dua belah.. ini perkara biasa.. semua orang pun camni.. kalau anda tak mekap, memang akan nampak macam 'orang biasa'



ini perlu dielakkan.. ada setengah orang tu, kalau kening dia nipis, dia tebalkan melampau-lampau.. perlu diingatkan, part kening ni kalau anda tersalah solek, anda akan kelihatan macam pondan bekas player rugby.. percayalah!! tapi kalau kening anda memang dah tebal, kurangkan sikit kaler hitam pada kening anda tu..



eyeliner ni pun kena jaga.. kalau silap buat pun boleh jadi macam pondan striker argentina.. line belah bawah tu, jangan terlalu tebal.. kalau tak nampak cam budak-budak baru 'nak up' atau lebih mudah jika disebut 'emo' dan 'gothic'.. kah kah kah



cuba perhatikan gambar atas ni.. kalau kening tu tebal, lepas tu pakai lipstik pun salah.. orang pasti akan menyangka bahawa anda sebenarnya ada telur untuk bergaduh dengan shark kl gangster.. part bibir ni, kalau boleh pastikan yang belah atas lebih nipis dari yang bawah.. kalau bibir anda besar belah atas, pastikan anda tak pakai lipstik yang berwarna terang.. konfem buruk!!



gambar ni menunjukkan kening digelapkan sikit sebab kening asal tu nipis.. tapi gelapkan sikit ja.. jangan nak ngada-ngada buat tebal-tebal.. huduh oi!! kat bibir tu pun biar pakai yang berwarna rilek-rilek (lembut) ja.. setakat nak nampakkan garisan bibir tu ja..



haaaa.. kalau anda perasan.. benda ni la yang menampakkan ketara kat wajah seseorang.. artis artis pun banyak pakai benda ni.. ya!! bulu mata palsu ataupun brush yang kasi bulu mata nampak tebal (aku taktau nak panggil apa).. kalau anda tak penah pakai, cubalah.. pasti nampak kelainan..



hehehe.. kalau anak mata anda kecik, anda boleh pakai contact lense yang diameter dia besar sikit dari anak mata anda.. aku pun pernah tertipu dan tergoda dengan mata seorang perempuan yang aku ingatkan original cantik (nampak cam berlinang-linang) padahal contact lense ja..



kalau anda bukan muslimah dan tidak bertudung (ehem2), silalah lepaskan rambut anda.. sebab apa? sebab kalau anda ikat rambut, nampak macam nak pegi jogging takpun nak pegi pasar.. macam 'belemoih' ja.. hahahaha..



kalau anda muslimah, pakai tudung, dah siap!! takyah mekap teruk-teruk sangat.. nanti mesti ramai orang rasa nak pijak muka anda.. kah kah kah.. selamat beramal dan selamat menambat hati suami.. kalau tak kawin lagi, jangan dok gatai sangat nak mekap-mekap.. isk.. pang kang!


p/s : anda tak cantik? semua orang boleh cantik aih!! anda ingat artis-artis tu semua cantik sangat ka? kalau buang mekap, muka kebanyakan cam budak-budak lepak pavilion jugak.. kah kah kah.. ni tips mekap ka tips melukis?


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
116 Comments
Comments


116 comments:

Wadi AR said...

aku tak reti pakai mekap. sekiann

Shaherah said...

hahah mne2 pun boleh.. pandai jugak bg tips ea.. ^_^

Piah Becok said...

brush yang kasi bulu mata nampak tebal (aku taktau nak panggil apa).. ~ itu maskara namanya bang.

tepek maskara kasi bulu mata panjang dan lebat.
tips entri ni lain dari yang lain. mungkin sebab pakai katun sebagai model. tapi menarik :)

Ieja zukhi said...

brush kasi bulu mata tebal??itu mascara la incik tubelawak..hehe

ayu jazari said...

aah kdg2 geram ngn mak andam yg tgn x brape nk b'seni..mekup tebal gile..smpai da xnmpk muke asal..

ascil.punye.lah said...

ahah salah mekap bole jadi macam pondan!

Anonymous said...

nak solekan yg menonjol bhgian mata n bibir mcm mane..??

Zaf98 said...

'pondan bekas player rugby, ada telur untuk bergaduh dengan shark kl gangster, budak-budak lepak pavilion' hahahahaa! klaka! ni tips melukis k0tt.. sbb suke tgk lukisanlukisan je.. hehee..

Yuyu said...

ijuali,hg bleh jadi mak andam lepas ni.sebelum nk mekap,hg kena lukis dulu. plan betul2.

anda berjaya izuari!!!

krooohhh3

noorniey Azman said...

haha...simple but nice..wat make up natural...

A.I said...

peh tips kalah mak andam pondan kauu!

tapi betol la baca tajuk ni ja lintang pukang aku masuk, salu mcm berat2 sikit nak smp sini. HAHA.

alaa, pedulik la berlemoih pon mcm aku. ada jodoh nnti aku kawen gak. mekap sangat pon fake, tak best. mekap light2 dah la. kan? haha. (padahal FA)

hamzah ian said...

pandai hang lukis

Qaseh said...

tolong makeup kan aku.. hah hah hah~~

Nur Salsabilla said...

walaweess. todiaaa. tak make up lagi cantik habaq ang~

nada hanis said...

entry kali ni betul2 buat aku rasa hang ni totally gay ! haha

Faiz Tapit said...

macam mane nak mekap kasi boobs nampak besar?

Cik Bell said...

rimas aihh pakai bulu mata FAKE nie..

maizatul. said...

dah macam tips melukis! cantik aih hang lukih. ayat perli tempias2 mmg best la kann . kah tiga kali!

♥NuR SyAFiQah♥ said...

hehe berguna jugak tips2 ko ni untuk pompuan2 yg makeup tebal giler nk mati kt luar tu..ehehe

starscream aisyah said...

suka entry ni , terbaik :D

adanhayad said...

ahaaa. sweeeeeeeet sangat

Tasha said...

lawa ko lukis...

Anonymous said...

hang ni memang dajey la.. aku masuk sini nak benda lawak!!!!!! ni apa lancau benda untuk pondan ni??????

Muslimah Optimis said...

wahhhhhhhhhhh..suka gila MO tengok lukisan2 tu..cun r.. tambah2 gambaq last tu.. :-)

GnieSyazni said...

nak dua2 tips..haha

liya alia said...

ewahh.. pandainyaa.. ehh lukisan tu cantikk

DaYaH JeLitA said...

hai mak andam...

zuneta said...

hehehe...suka2 entry ni..menarik jiwa nak membaca...ehemmm..terasa lak, zu pakai contact lens jgk...

Afriana Simpsonizer' said...

hahaha , tips yg sangat berguna

Bicikut said...

terbaikkk, tapi klu kurus baru cantik,hihihi

nabila wahab said...

best tips ni.. en crayon dh bleh jd bapak andam dh.. hehe. seryes cantek drawing.. :)

Amna.Qadeeja said...

hebat ! hebat ! leh jdi wanita nih..eh? haha
lukisan cun gila ;)

Rafikasastras said...

Sederhana itu menawan... berlebihan mcm kena sawan ;)

intanurulfateha said...

wuwuwuwuwuwwww suke tips neh :p

izwanie azieda said...

style la tubelawak ni. sumpah tak tipu. jujur setiap kali sy keluar rumah just pakai bedak. sebab tak pndai mekap2 ni. haha. tapi tubelawak terror. lepas ni buat lagi tips. meletops !

♥CIK SHA♥ said...

gadis yg last pakai tudung tu cun gilos walaupun hanya lukisan..

zai said...

perghh tips make-up ko mmg superb habis kot. even guna lukisan je kan tp very useful kot. weh tp kan ko cuba tengok dlm magazine, model minah salleh kening dorang make-up tebal cun je..nmpk natural

Chachos Cheezy Wedges said...

siottt!! ilmu ape ko pakai nie?? mcm mne ko leh wat entry mcm nie?? hahaha.. nice laa bro!!

syirah rasid said...

aku suka kalo laki komen psal mekap. xdala depa dok komen kot blakang! hahaha

TinaSofea said...

wahhh!!love u laaa..ok..nnt ikut tips ni XD

Rachmad a.k.a Gorengan said...

nice

aiEz said...

aku kagum kat hang lukis jer pun...heh

GreenAppleKu.com said...

Nice tips utk panduan wanita. huhu.. agaknyer kawan kau tu sekarang nih, sedang tepuk dahi tanda respect kot.

Ain Zulaikha said...

sebenarnya, ain tak sangka izuariaq pandai jugak bermake up riaq.. hahahha..

tapi sekarng ni dah malas nak make up , tak de mood.

najmi_paddy said...

oit tubelawakk!!!

wah ak tak sangka ko pandai bermekap mekap nih... senang cite ko jd le juru mekap... konfem ramai orang abik ko weiii....

hahahaha @_@

Ym.Bundle [Blog.Sampah] said...

aku bayaq hang jadi makeup peribadi bule.wakaka..

ComOt said...

kalau tubelawak nak jadi mak andam,perlu ke tukar watak kepada sedikit lembut? awwww~

~aYeeN & SuE~ said...

haha..penerangan da bley phm da cuma nme alat2 mekap kne improve lg ye..kui2..pe pon lukisan ang terbaik (kalau de colour lg kebabom lah!)

Fina Fento said...

1. kalau make up saya tak pernah kacau kening. kemas2kan ja.

2. saya suka tips2 ni

3. "brush yang kasi bulu mata nampak tebal " itu namanya maskara

4. lukisan2 tu lawooooo

5. lukis muka saya pulak pasni boleh?

kbai

SpanaR said...

aku harap bf aku bc post ko hari ni..hehe..xdela dia pandang pelik sgt bile aku mekap.ke aku mekap buruk hah..?hahaha

kecohabes said...

aku nk tips melukih!!!!

syasya said...

tips mekap dari lelaki..pandai ang na..cek setuju beno dengan ape yg ang ngomel ni hahha

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

tip yang best nie . heheh

suke tengok lukisan tu . cantik . he e

:)

Fadzli Amir said...

Compem ni tips melukis la ...hehehhe...tu yg aku nampak la ..bab2 mekap ni memang aku tak pandai...heheh

cewek.medusa said...

waaa.. tubelawak, sila la ajar aku melukis.. sukernyerr

camne nk mekap bg idung kembang nampak kempis?

candybiru said...

biasanya lelaki lg tau make up mcm ne lagi lawa..huhuhu..sbb diorg yg akan lebih perasan sm ada make up tu cantik or buruk..lau ppuan dia tau dia mmg cantik je taruk apa pun..ahahha..

WanitaMustanir said...

nice entry.. saya suka..

rara91 said...

ohh.

Anonymous said...

touching...sekian...

Asyila Zainuddin said...

payah la mekap2 ni.. kang nk solat kena cuci betul2.. buang mase.. ngee.. biase2 sudah..

FARAH IZWANI RAMLI said...

biasanya mak andam tua2 ni suke mekap over2.
liptik bukan maen merah mak ngah lagik.
bedak tebal2 sangat. haih.
buruk bebeno ghupenye.

Sery Suryani said...

he3..
pndainya die aja pmpuan make up..
nice info..
sy sndiri pun xbrape nk reti pakai make up..

plain jane said...

thumb up...

Anonymous said...

cantik lukisan.

cpahniza said...

pandainya ang? cantik minah lm lukisan ang tuu...btw xyah mekap terok2 aih..natural beauty suda.....

tnZackJ said...

berbakat dalam serbe serbi...selamat puasa bro

Alin said...

tak suka mekap dan tak suka perempuan mekap tebal. dan memang betul nampak macam pondan XD

Idati Malek said...

wahhhh entri ko yg ini sngt mengancam!!!!

Queen F said...

aku tak pernah pakai mekup.. HAHA wahh kauuu expert nampakk.. aku hire kau je la jadi mak andam aku kawen nanti buleh? :D

fnaMaya said...

mcm 'belemoih ' ja.. HAHA

cik aisha said...

fail mekap2 ni...hehee

Nur Misnan said...

aku suka kau lukis kartun nih...
tak make up pun nampak cun.. no colour shadow..
black white jer,...

Ayeem Jemain said...

terer lukih. hang ni perfect lah. i love you

fqh.m said...

kesian budak2 lepak pavilion kena tempias.hehe

Aida Omar said...

cantik nya lukisan..pandai melukis pandai mekap plak tu. pakej.. hik3.

malang nya dh baca tips tubelawak nie still x pandai nk mekap lagi..hehe

icE^tEa said...

kalau belum kawen x leyh pakai make up ea?

putry arisa said...

nice lukisan.. hihihihi.. =)

Anonymous said...

nak taula sapa kwn crayon niii....

Nana (phoged) said...

gila ah.. tips sini agy detail dri blog psal make up kot!!

bley la buat tips lg nnt!!

nadia fatihah said...

hahahahahha, pakai bedak nipis dah oke dah. :)

Bitt (double IS) said...

aduhhhhhh tak tahan laaaa gilakkk lawakkkk...tu la baru nak tanya ni tips melukis ka tutorial makeup...hope makeup saya tak overrr gituw

kinah said...

kah kah, mane reti mekap.. just tepek krim n bedak pas 2 siap hehe

+qAsiH naDiRa+ said...

selalu dgr pendapat pompuan je pasal make up ni.tak sangka lelaki pun pandang berat tentang tips make up ni.thumb up!

bedpet said...

hahahahaha. mmg terbaek ah tips ni. lukisan tak menahan. kahkahkah

✿ cik pieQa ✿ said...

hehe ! nice. makeup cntek tak jadi momok pon ;p

With Julia said...

yup suka simple makeup...cuba tgk pic2 kahwin julia yg terbaru..ok x tube lawak? komen cikit mintak pendapat...

kapten kakak said...

cntekk sketch

Anonymous said...

cantik pempuan kt sketch

AcerNoval said...

buat laki2 bisa gaa yaa ? haha :)

iNNrPeAcE said...

hahahahaa!!
terbaikkk!!!

aLyA_syGS said...

kreatif betol... ^^

najihatussolehah said...

wah..pandainya...malas nak make up...natural ja..hehe..:P

safiah sokher said...

wowwww.sonok nyeee ;D tq for the info

teratai said...

yg asli tu paling cantik, tak payah mekap2, Allah dah jadikan kita sempurna...betul tak?

penyisir rambut said...

memang tbaek la awk...sgt2 menarik ati sy...

ain hamiza said...

wahh!! pandai laa abam tubelawak lukis! da pandai nak makeup2 org nie bole laa jd pak andam berjaya!!! hohoho

teciq said...

boleh la ni mintak korg mekap artis lepas ni..haha..

Teha Nur Fateha said...

lukis sendiri ke ni? kagum!

azi nur said...

perghh gilos ass..

kalau bluser ade pinkkkk sikit ade lawoo..huhu

Anna King (سيتي امينه نسراودين) said...

betul2.. semua pon dah cantik... bersyukur la dengan apa yang ada...

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

ko ade pengalaman jd mak andam ke :D

HAHAHAHAHAHA..

cimOt said...

pakai tudung lagi senang..kalo nak make up pon stakat muka je laaa..tp aku xsuke make up..muka plastik!!

Suraya Faizal said...

sue xpandai make up :(

senydream said...

cantik lukisan..:)
btw thanks 4 da info..xtau nk mekap pon,hehe2..

cik nanie saat :) said...

wahhh.. terbaek laa..

shukee! :)

AnNa FaRHaNa said...

wahahahahahhaa....xsgka tubelawak leh bg tips make up..bgus2..bukan calang2 neh..hahaha..

greenapple said...

wawawawawa..pandai la tubelawak bg tips..da mcm rupe dak pmpn dlm cite boboboi..shomelll

greenapple said...

wawawa...pndai la bg tips..shomelll

Lun said...

ganas

Amoi MiyaSya said...

kehkeh, pelik je tips make up tu :D

Nur FatIn aDiLah bT azMi said...

hahaahhaa. sukasukasukasukasuka dan sukaaaaaaaaaaaaaa

Anonymous said...

kalo tadak somi...xleh mekap ka?

masshie mastura said...

haha. boleh pakai eh tips nie?

Irvan said...

tips yang bagus .
Aku suka postingan mu..
Salam kenal ...
www.word-sqword.blogspot.com

Kak Nik said...

pandangan jujur dari seorang lelaki dan memang benar..sederhana itu menawan dari over

Anonymous said...

ramainye perempuan komen..hehehe

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk