Sunday, March 20, 2011

perhatikan anak anda : teknologi mempengaruhi masa depan

zaman sekarang ni teknologi kian membangun dengan sangat cepat.. tak sempat nak master penggunaan ipad1, dah keluar pulak ipad2.. hehehehe.. aku kenal komputer ketika berumur sepuluh tahun.. anak kakak aku yang baru berumur tujuh tahun pun dah pandai menggunakan internet browser untuk bermain game.. generasi kini lebih cepat terdedah dengan teknologi kerana boleh dikatakan semua orang mampu untuk memiliki komputer atau gadget-gadget canggih..


kepada ibu bapa yang sering membiarkan anak-anak mereka menggunakan teknologi, adakah anda tahu apakah yang dilakukan oleh anak-anak anda? atau anda sendiri tidak tahu menggunakan teknologi yang mampu dieksplorasi oleh anak anda? kalau anda tidak tahu menggunakannya, SILA BELAJAR! anak anda boleh terjerumus dan belajar sesuatu yang salah suatu hari nanti.. percayalah..

kadang-kadang perilaku anak-anak dihadapan ibu bapa tidak sama seperti perilakunya dibelakang ibu bapa.. hal ini yang perlu dititik beratkan oleh ibu bapa untuk memberikan lebih perhatian kepada anak-anak.. contohnya seperti kes "royce g garrison" ni.. dulu masa dia kecik, dia telah merakamkan video miming lagu mariah carey tanpa pengetahuan ibu bapanya didalam bangsal rumah.. tapi kini, anda tengok sendiri lah apa yang dah jadi kepadanya.. hehehehe..


betullah seperti orang kata, kalau kecik-kecik kita dah 'sapot' anak-anak ke arah nak jadi songsang, insyaallah songsanglah jadinya.. sebab tu lah kita perlu berwaspada.. kenali anak anda dengan lebih rapat dan elakkan dia belajar perkara-perkara yang salah..

tapi ada juga kes lawak yang melibatkan anak-anak dan teknologi.. ada sepasang suami isteri ni tak mengendahkan sangat apa yang anak dia lakukan dengan komputer kesayangan anak dia tu.. tapi suatu hari bila si isteri ni pergi kerja, semua rakan-rakan di tempat kerja cakap "wow! femes anak hang sekarang" sedangkan si isteri tu tak tahu menahu pun tentang itu.. yang sebenarnya anak dia telah merakamkan video sendiri dan telah meletakkan videonya di youtube.. macam dalam video ni :) hahahaha



SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
50 Comments
Comments


50 comments:

Izat Tarmizi said...

first hahah

memang btul apa hng cakap,gay dan segala maksiat semuanya kita belajar dari internet

terus terang aku cakap,member aku bukak laman penthouse masa umur aku darjah 5 dan kami ponteng sekolah agama..teruk kan?ini internet punya pasal dan cyber cafe dekat taman punya psal.

manggosteen said...

ekkekeke..budak china tu mmg lawak giler siot!

Ain Zulaikha said...

loh kalau dia betul2 jadi cmtu , macam kesian je.. and ada gak eh anak cina nak buat video camtu.. HAHAHA!

nak try jgk lah miming suara orang.. T_T

AmyZana said...

ahahahha xDD

Hahazirah said...

ceh, kalo adk ak yg djah 1 tu x abeh2 asyik nk berfesbuk main game. kalo org x bg dia main intrnet siap boleh mengamuk lg. geramm tol tgk dia, grr!

ptut dak kcik sdg tu tekan mouse pun x pndai lg. :P

ika honey bunny said...

cute budak yang miming tu.

storyfromme said...

betul tu.zaman da berubah.pengaruh terlalu banyakkena perhatikan adik2 bawah kita ni.

Azroy Bin Kassim said...

has poke u.

betul. byk menda² jahat gua blaja dkt internet. gua tau pasal teagen presley dkt friendster. gua tau psl miyabi dkt myspace. dan gua tau pasal youjizz dkt facebook. tp nasib baik setakat ni gua x jadi director 3gp melayu lagi.

azi nur said...

mudak2 jaman sekarang lebih hebat dari yang tua-tua ni..alahaiii

CintaZulaikha said...

mmg pon. skrg ni anak makcik kat kedai depn tu pon dah pandai layan internet n buka cd guna lappy..apakah? umornya baru 2 tahun lebey. ini kerana mamanya juga kaki internet.

jadi bg nak ngelak buhsan kot jadiklah pkraa2 g2

siapa salah, awok gak ngajor...kihkih

myMOONyet ♥ JGS oppa :P said...

hekhekhek. aku pnh tengok yg vision awek cina miming lagu tu xD LOL


*biasa la. nak maju, memang camni. bebudak pon kena maju gak kn? agaknya masa depan nnt, budak kecik dh pandai ngadap internet dah kira normal kot. hehehe.

afuan shah said...

hehehhe...seb baek aku baek skit...tingat cikgu shida plak

cik-terompah said...

sangat la setuju.. bak kata cikgu skola rendahku..
budak skrg mcm nuggget.. errr

aNis sHazLiN said...

zmn skng...mmg kne kwb dak2 ni....anis pn slalu pntau ape adik2 anis buat....jd kakak guard diorng..hehe

APi said...

budak2 sekarang dah advance cho..

misz molecule said...
This comment has been removed by the author.
Cik Ina minat Do do Cheng said...

anak makcik kecik umur 6 tahun,pandai guna internet main games.Tapi sekarang dah stop main games, sebab cikgu kat sekolah tadika dia tak bagi main games, katanya kalau main games jadi bodoh.Sengalkan cikgu dia. Cakap yang tak de alasan kukuh.

crayon said...

miss molecule : please.. jangan komen space2
camtu.. serabut aku tgk..

Mawar Merah said...

As salam. Tu la.. Sedih sgt dgn dunia zmn skrg. Teknologi disalahgunakan. Habis rosak minda anak2.Kalau ngajor bnda elok2, xpe la gak. Ini bnda2 yg xelok. Sib baik la MM xterpengaruh mcm kwn2 yg addict dgn bnda2 karut, songsang kt tenet. I'm proud that I successfully restrained myself from those things (^.^)

GiveAsh said...

aku tak de anak lgi..sbb tak kawin lgi..:P
skung teknologi dah cangih.. soon byngkan 4,5 tahun akan dtng..lagi la kena tengok betul2 anak anak ni..

eeqa~ said...

kalau lahir-lahir jer dengar ringtone "Alejandro" Lady Gaga ape kes? Tak sempat dengar azan, dah layan GAGA.. huhu.. sapekah salahkah? :P

Apple said...

tapi kalau tak tau sal IT dari awl nt ketinggalan.. kalau dibiar macam ni terlebih sudah pulak..

perondajaketbiru74 said...

hmmmm memang dunia IT sekarang terlalu mencabar. Kalau kita kawal anak2 kita dalam rumah tapi kat luar pun kita payah nk control depa. apa pun kena monitor sentiasa

AiTotYati said...

Ai rasa nk jentik badan budak gempal ni!!
hahaha


*ayat sebenar nk taip:
Ai rasa nk jentik tetek budak gempal ni!!
hahaha

ehda said...

memang dak2 zaman skg pndai bab2 tknolgi ni...ed nih bla dh bsar bwu tau sal lappy nih dlu hampeh xtau pe2.. tp bnyk jgk kburukkan lau bia je. nsib ed xda adk kcik... yg da adk 2 pntau2 la pe yg diowag wat...

Aqila Safuan said...

tahu tape. budak2 zaman skerg mak aihhh bukan main advance!!

Nur Armilla Mejon said...

btl2...kazen2 sy sume da terer dgn it nie...huh..

mommylavender said...

mommy tak tengok video tu, tapi mommy amat bersetuju anak2 sekarang amat laju pengetahuan nya komputer..tak payah di ajar, tau jer nak bt. pada mommy pc duduk kat luar( ruang tamu)...senang nak pantau anak2 ...anak2 mommy yang punya paswod mommy yg pegang..len la yg dah besar. nak bukak fb..mommy bukak kan. bahaya sekarang ni...takut dengan teknologi ...

manjeamusyuk said...

hahahahahaahahahhaahaahaahahhaaaaaa!

bedpet said...

peh. awai gila kenal teknologi. aku dulu sekolah menengah baru kenal komputer bagai. ketinggalan zaman betol T_T

RaraTan said...

ish. mmg dah teruk budak zaman skrang ni. hari tu pernah jumpa budak laki dajah 5 dah pandai ajak kakak2 "maen" . =='

Edy Ramanov said...

media sekarang memang akan mudah mempengaruhi budak2 terutamanya dalam kalangan sekolah rendah dan menengah. ibu bapa jadi peranan utama sebenarnya dalam mengatur kelakuan anak mereka. Sebab anak-anak ialah cermin peribadi ibu bapanya.

maz said...

salam blog wking tube..bestnyee mcm2 artikel ada kat sni..nice blog..

fyy mokhtar said...

memang mudah pengaruh pun. tapi nak wat cam ner. ta de sekatan :P

my name is Yana said...

itulah peranan mak bapak kena lebih..pantau selalu anak2 jgn main biar je...

bellalooi said...

ya, kita boleh bagi mereka mengenali pengetahuan mengenai technologi,tetapi jangan biarkan kanak kanak terlalu hidup dalam dunia teknologi

yuyu aziz said...

setuju dgn pendapat sedara/i.

senydream said...

saya knal laptop komputer setelah berumo 20 thun!..huh, sungguh sadis..:(

syuwai said...

ish, betul2x. Bebudak sekarang ni lebih advance >.<

p/s jom join my first GA http://syuwaistory.blogspot.com/2011/03/ga-lets-go-green-save-earth.html

tQ.

@zullcreative said...

maklumat yg bleh dikongsi bersama =)
bleh membantu kite utk menyelesaikn mslah ank muda zaman skrg...jika betul caranya,maka anak2 kite boleh menerima semua itu dengan baik dan faham apa akibatnya...

+akufobia+ said...

haha.jam.

Sharienz Sz said...

budak2 skrg advance sgt :)

misz molecule said...

ekk???






its ok.jujur itu perlu:)

umie said...

sangat suka dengan post nie..!!!
kite mmg kne pantau setiap gerak geri anak2 kecil tp org dewasa pon kn pantau jga taw..hehhehehe...
sekarang mcm2 bole dapat kt internet...dr yg baik smpai lah yang ke jahat...
x perlu kua rumah untuk taw semua benda tue..just duduk depan komputer...n bermain dgn hujung jari..semua info ader depan mata....=)

aisya hanna said...

btul-2...sgt-2 stuju kene pantau,and kne ade timing utk setiap adik-2 or ank-2 yg dbgi on9 tuh

Qistina Filzah said...

samerla, ank buah kiter, umo 5 taun da ader fesbuk, pandai plak tu komen2..hhee, dak2 skrg mmg lain banding dedulu

! Nurida Ardy said...

tgk vid ni teringat kt adik aku yg the only one demok camgini..penah dia wat aksi cam ni,nasib aku tak rakam..ciss!!
*gelakgulikguling~

rilahi zahrah said...

Artikel yg sangat menarik...

perkenalkan saya dari Indonesia.. Maukah saudara menjadi rekan saya di blog??? kalo mau kita bertukar link ya... konfirmasi ke blog saya... terima kasih... ^^

cik sakdi said...

budak kecik cina tu amboi.. beropera!! haha

qiqiwan said...

haha...lawak la dats video...haha...anyway betol la..ibu bapa sebenarnya yg mencorakkan kain putih (anak2) tu...so pandai2 ingatlah...

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk