Wednesday, August 10, 2011

barang lama yang sentimental value (rare)

barang lama yang sentimental value (rare)

aku tak sangka ada juga komuniti blogger pengumpul barang-barang lama wujud di malaysia ini.. semalam perasaan aku agak 'slow-motion' sikit ketika mengadap laptop cabuk aku melayari internet.. hehehe.. banyak perkara lama yang aku dah lupa, tapi blog mereka ini berjaya mengingatkan aku kembali peristiwa-peristiwa lama yang telah dilupakan.. untuk tidak melengahkan masa, aku nak kongsi serba sedikit gambar yang membuatkan aku tertarik untuk kongsi dengan anda semua..

sumber : apa yang best sangat?

ini biasa.. sekarang pun ada lagi

lepas habis makan, boleh guna kotak tu buat trumpet

makan semua sekaligus.. baru syok!! hahaha

snake board game

hat ni kalau bawak pi sekolah, pecah pala aaaaa.. hahaha

dulu-dulu, kalau siapa pakai kasut ni, dia la yang paling hensem
sebab bakal jadi jaguh badminton cam rashid sidek (bata badminton master)

hang mau lawan cc ka, top speed ka, harga keta? habaq mai!

kad dulu-dulu... happy family pun yang 1st version punya..
lukisan dia agak horror.. hahahaha.. dulu aku takut tengok muka
bapak tukang masak..

snap 1st edition.. bila pikiaq balik, benda ni pun aku boleh main?? hahaha

coke botol gemok.. zaman sekarang mana ada dah.. 

botol ayaq karbonat dulu-dulu ada tapak hitam.. boleh buat
macam-macam (kraftangan)


alat untuk tengok slide show.. selalunya orang tengok
gambar kaabah / jemaah haji dan lain-lain.. hehehe


contoh disk koleksi slide show

koleksi tiket bas dulu-dulu

bola takraw gajah hijau (rotan).. zaman sekarang ni susah nak carik
bola takraw rotan.. semua plastik ja..


ridsect.. boleh juga dijadikan pistol air ataupun pistol kacang hijau..

dulu shelltox.. sekarang shieldtox
cuba carik kat kedai, ada lagi tak ajinomoto dalam tin camnih..hahahah


bekas ubat nyamuk (lingkaran) sekarang ni orang tak pakai dah ubat nyamuk 
lingkaran.. semua pakai elektrik ja..


kalau takdak benda ni time exam, memang takleh jawab exam beb..

geng miskin pakai water colour panda.. geng kaya pakai 'buncho' 


minuman karbonat sudir.. masa ni semua pakat gila
nak kumpul warna tin yang berlainan.. 


yang ni paling rare.. kah kah kah.. ntah-ntah AC mizal pun dah lupa
ada minuman karbonat 4u2c RAP.. kah kah kah.. zaman ni,
kalau boleh makan megi cup + minum RAP kira habih snoop dog la..



tiada video untuk entry hari ini.. hehehe.. aku rindu nak tengok kickers, moero attack, akantare, ngan junoon (hindustan).. auwww.. sekian terima kasih
Share This

74 comments:

  1. yg sudi dgn rap jah tak pernah nampak

    ReplyDelete
  2. wah thx yah udah dateng ke blogku, mantep bgt nih ceritanya, tetep setia =)

    ReplyDelete
  3. hahaha... ade benda yg aku da lupa.. tp bila tgk teros engt akn kewujudan bnda tuh pd mase dulu.. hahaha... kenangan tuh beb!! haha

    ReplyDelete
  4. wahhh!!! tak sangka..ada jugak ajinamoto besar gedabak dlm tin.weeeeeeeee~hahaha

    ReplyDelete
  5. haha....memang nostalgia kalu ingat balik barang2 kat atas ni :)

    ReplyDelete
  6. wah jadi mengingatkan akan masa lalu,,nice sob:)

    ReplyDelete
  7. aku suke gila makan cokelat pink tuhhh. ade kotak biru sekali. skali ngap je satu kotak tuuu!

    ReplyDelete
  8. mak aiii..rindunya zaman bebudak dulu =.=

    ReplyDelete
  9. aku lahir 1998.tak sempat sangat dengan barang sume nih..hohoho

    ReplyDelete
  10. giler rare barang2 ni..
    haha..
    klasik!

    ReplyDelete
  11. pergh klasik giler,mengimbau zaman knk2 dulu...=,-

    ReplyDelete
  12. huuu...bab gula2, mainan kad tu mmg nostalgia laa..rindu..rinduu

    ReplyDelete
  13. serius aku suka entri ko nih....kenangan sangat bro!!! yang paling aku tak tahan tang game kad tuh, aku pun terjebak jugak...hehehe. Korang mesti pernah main laga semut kan???

    ReplyDelete
  14. pergh.... teringat balik masa kecik2 ooww.....

    ReplyDelete
  15. semua benda kat atas zaman aku kecik2 dulu2..

    terbaikkk

    ReplyDelete
  16. sgt old school rindu zaman muda2 dulu haha...

    ReplyDelete
  17. yang chewing gum grape tu aku baru jer beli tuk adik ak..best!=)

    ReplyDelete
  18. huhu adoi, tengok gambar2 nih teringat kenangan masa kecik-kecik dulu main happy fmily, tora, ding dang, game ular,,serius zaman tuh best. nak jadi budak-baik bleh. ^_^

    ReplyDelete
  19. tang gule2 tu sume mmg jajan fevret dulu2 tuh... ubat nyamuk lingkaran aku pakai lagi sekarang...
    bile tgk brg2 lame ni terase tue pulak... =p

    ReplyDelete
  20. aku paling suka y snake board.main bagai tak ingt dunia..setiap ari main benda alah tu.

    ReplyDelete
  21. buble gum tu dah tak ade lg ea.. haha.. dulu suka benda tu.. kenangan.. snake board pernah maen.. kad2 tu semua pernah maen.. kalau maen jek berdekah.. kalau maen kat rumah.. riuh satu rumah.. hahaha..

    bnyk gak benda2 yg dah tak jumpa lg kan.. hehe..

    ReplyDelete
  22. pergh yang bawah2 tu xpernah nampak pon. yang terompet2 tu best!! hahah

    ReplyDelete
  23. 2 air tin terakhir tu tak pernah tau la plak.. urmm.. ade heh.. heee ~

    ReplyDelete
  24. teringat zaman kecik2 dulu...:)

    ReplyDelete
  25. When I was a kid, I didn't have a laptop, iPod, Blackberry, PS3 or iPad. I played outside with friends, bruised my knees, made up stories and played hide and seek. I ate whatever my mom cooked for me. I would think twice before I said "no" to my parents. Life was hard, but it was good and I survived. I appreciate the way I were raised. Thanks Allah. ♥

    p/s: sometimes old school is better ;)

    ReplyDelete
  26. card tuh pernah main...best gak..
    cokelat tuh...hahah
    yg xley blah mas dulu rase mahal sgt buncho..
    that fav lt...panda water color..:)
    mau amik gmbr...yg lt nk...bukan semua ...
    akan wat back link lik :) tengs...

    ReplyDelete
  27. peerrgghhh...mmg knangan la...hehehhehe

    ReplyDelete
  28. buble gum!!! suka giler mende alah tuuu..

    ReplyDelete
  29. Fulaweh.botol oren punggung itam pon simpan lagi.mmg rare.

    ReplyDelete
  30. ajinomoto dalam tin! bare lamo nieh vintage tahap dewo. xaxaxaxa =D

    ReplyDelete
  31. srius mengimbau kenangan...

    terbaekk r...aduhhh...seakan dri ni kmbali zamn2 dlu..:)

    ReplyDelete
  32. perghhh...semua barang otai...
    brapa ribu mau tolak...? hehe

    ReplyDelete
  33. gile best jadi budak2 semula..balik krg aku nak g beli tora :D

    ReplyDelete
  34. hahah seriously x pernh tengok pon tin sudirman ngan fu2c tu!

    ReplyDelete
  35. TAHAHAAHAHA
    tringt zaman dulu dulu

    ReplyDelete
  36. hahaha..teringat zaman kecik..hehe..kelakar bile kenang zaman kecik2 dgn bnd2 ni semua..haha

    ReplyDelete
  37. ahaks..panda, saya suka melukis, gud one.

    ReplyDelete
  38. tubelawak ni mmg betul2 bawak aku ke zaman 80an-90an...kalu dpt tambah hp 3210 yg berat tu lagi baek :)

    ReplyDelete
  39. rindunyeeer zaman kanak2 dulu .....!! barang2 nie sume time aku skolah rendah . alaf 21 xjumpe lagik sume nie melainkan ding dang . hahakz !

    ReplyDelete
  40. haha rasenye last tgk time2 skolah rndh dulu~~ ohemgee.

    ReplyDelete
  41. haha kenangan masa budak2 dulu. ada juga yg xpernah tgk. hehe. mainan bdk2 skrg byk xbest kan. hehe :)

    ReplyDelete
  42. tora.. lama sudah tak nampak
    teringat masa terjumap Mat Sentul
    dtg tukar design kota TORA kat BBU..
    sihat lagi dia..

    ohhh... makanan peberet masa kecik2...

    ReplyDelete
  43. wahh... best nya... ada brg antique like those..

    ReplyDelete
  44. hahahah... SNAP ngan OLDMAID. aku pn x sangka main benda ni..siap tepuk-tepuk lantai ;p

    ReplyDelete
  45. ade juge yang tak pernah saye tengok tu..
    menarik2 :)

    ReplyDelete
  46. this is best bro!


    botol oren tapak itam tu mmg jenuh dibuat dekorasi siap masuk pertandingan bagai kat skolah. haha. kenangan tol.

    ReplyDelete
  47. hahahah.best la tengok barang2 lama.ade yang xpernaj jumpa pon.haha

    ReplyDelete
  48. wohh..dulu pun suka kumpul tiket bas jugakk hahah

    ReplyDelete
  49. betul2 mengingatkan masa lalu..hoho..

    ReplyDelete
  50. Like! Kenangan ni... Xterbayar harganyer... :)

    ReplyDelete
  51. kenangan terindah

    Thanks for sharing
    Umi

    ReplyDelete
  52. zaman sekrang dh jarang dapat jumpa benda2 tu..
    tapi tak pe.semua tu dah tersmpan rapi dlm ingatan kita semua kan.hehe

    ReplyDelete
  53. rindu plak zaman ada sume mende tuh...
    mana la nk jumpe mende tuh skrg..hehe

    ReplyDelete
  54. perh!
    serius ckp mmg rare barang2 ni...
    dulu ada kat umah benda2 ni...tp yela zaman dah berubah...x terpikir utk simpan benda2 kat atas tu...kalaulah masih ada...

    oh,memori betul :)

    ReplyDelete
  55. haha..top trumps tu best main masa kecik2 dulu....

    ReplyDelete
  56. waakaakakakakakakakaaka lama gilakkkk barang2 nehh semua...tambah bubble gum grape tuh...akaakakaka ade lagi kapal terbang kertas tuhhh...akakakakakaka

    ReplyDelete
  57. assalamualaikum,

    alamak...mengimbas kenangan lama.

    ReplyDelete
  58. Bapak..lame barang2 tu..^_^
    boley bukak muzium tu.. *LIKE*

    ReplyDelete
  59. mmg rare... kalau aku tak berpindah randah dulu,mau ada lagi bnd2 tu,terutama botol oren yg ade bnd itam kat bwh tu... damn nostalic...

    ReplyDelete
  60. old stuff la..ingat lagi tora masa dulu-dulu..memang laku la..huhu

    ReplyDelete
  61. hehe..betul la. bila tgk gambar2 ni semua boleh mengimbas kenangan lalu :-)

    ReplyDelete
  62. mostly aku penah tengok tapi ada gak yang jarang tengok... sebab aku lahir tahun 90-an...

    ReplyDelete
  63. pergh... menggamit nostalgia lama...

    ReplyDelete
  64. pergh!menggamit kenangan tol.memg gua tabik kat sape yg simpan brg2 baekpunye nih!

    ReplyDelete
  65. Salam...saya ada kasut WARRIOR,CAREFREE dan PAnDA yg popular suatu ketika dulu.Jika saudara berminat utk menukar (sistemb barter) dgn koleksi anda.e-mail saya beejan_76@yahoo.com

    ReplyDelete
  66. saye mempunyai botol2 lame dan rare.termasuk 1 botol coke yg amat sukar di cari.label coke warna putih kiri kanan.trade mark registered cond.290ml.semua nye ingin dilepas kn.kol sy.ijam.0172692140

    ReplyDelete

Designed By Blogger Templates