Friday, May 21, 2010

adakah anda tabah seperti mereka?

kalau korang pernah tengok drama jepun "one litre of tears", pasti korang tahu macam mana pahit getir kehidupan penulis asal diari hidup seorang pesakit degeneratif saraf iaitu "aya kitou".. beliau telah menulis diari itu sepanjang menghidap penyakit itu sehinggalah beliau meninggal dunia.. penyakit degeneratif saraf ini, mengganggu saraf yang terdapat di dalam tubuh badan secara perlahan-lahan sehingga pesakit itu tidak mampu bercakap, bergerak bahkan boleh melumpuhkan jantung serta-merta.. drama "one litre of tears" telah diubah suai sedikit cara penceritaannya untuk menambah feel kepada penonton..


dulu masa aku masih study kat penang, budak-budak kolej aku semua gila tengok cerita jepun.. termasuk aku dan roomate aku.. tapi yang bestnya, roomate aku ni siap menangis sebab tengok cerita "one litre of tears" ni.. ahaha.. memang drama ni boleh bagi impak kepada perempuan mahupun lelaki.. kepada yang tak penah tengok lagi drama ni dan berniat nak tengok.. tengok ja.. memang best! walaupun dah tau ending, aya kitou akan mati dipengakhiran tapi tetap best!.. seriously ini adalah drama yang kita dah tau ending tapi masih seronok untuk ditonton..

video : one litre of tears drama review
video : aya kitou penulis asal diari
video : temu ramah ibu aya kitou

yang paling latest ialah cerita mengenai brendan foster.. yang meninggal ketika berumur 11 tahun kerana mengidap penyakit leukimia tapi sempat ditemu ramah ramah oleh CNN.. kata-kata beliau boleh menyentuh hati dan memberi semangat kepada orang ramai untuk menghargai kehidupan.. anda boleh bayangkan setiap hari bermain dan bergembira dengan keluarga dan kawan-kawan, tiba-tiba anda hilang keupayaan dan cuma terlantar atas katil.. walhal otak berfungsi dengan baik.. sedih kan? hargailah hidup anda.. tubelawak nak tutup muka dengan bantal, nangis jap..

video : brendon foster on CNN
Related Posts with Thumbnails


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
16 Comments
Comments


16 comments:

Fina Fento said...

video brendon foster tu buat saya menangis..

hans said...

one little of tears
cerita kesukaan aku
aku tgok semua episod dalam masa sehari secara marathon waktu bulan puasa
serius sedih dan best

Ain said...

skali-skala kita kena sedih bru dpt ketawa blik...

crayon said...

sedih untuk bangun, takpa..
jangan sedih kecundang..

maisyara Pot! Pot! said...

baru tgk video cikit kenot ni jep. belom tgk cerita sampai habis dah syahdu. T____T

*terasa rugi sebab kasi abang pinjam dvd cerita ni dulu. iskk...

alif said...

sedih untuk menyerah kecundang ...kira apa lak..hehe

Rowena Chasez said...

eehhhh..
hari nie citer sedih plak ye???

gelarezz said...

aku tgk one litre of tears 4 kali dan 4 kali tu jgkla aku nangis..hahaha

NAEME said...

nice topic...i da folo u..

Fared Isa said...

very nice blog...
i also follow u... =)

Najiha said...

aku ade 1 penyakit yang penah wat aku hmpir mati.

apa yg aku blh ckp,tiap kali aku kene experience camtu,dlm kepala aku cuma ingat 2 bende je :

1.apa aku dah wat utk org lain.

-disebabkn aku tk kawen,maksudnya can aku nk masuk syurga dgn mentaati suami tu takde.jd can terbesar ialah dgn menyeru manusia pd Islam.tp probnya,aku tak wat pape lg utk ummat ni.nebes bile fikir nk jawab pe pada Allah nnt.

2.hari aku nk ter'mati' tu aku watpe.plg risau klu ari tu aku de lewat solat.turun harapan nak pass exam akhirat.kalau solat hancur,sume bende hancur.neves2.

****

p/s :nangis tgk i litre of tears smpi mampu watkan kita angkat punggung utk solat kt masjid(lelaki) n buatkn prmpuan tk lewat mandi wajib ble dh bes period baguih..tp klu stakat malam nanges insaf,pagi esok mengumpat org,sia2 ler..heheh

::aku insan biasa:: said...

one litre of tears is da best among the best..well if x tunjuk sal cita 2 x wamai org kt dunia taw sal kewujudan penyakit eksotik cm 2.lalala

MuzzamMiL said...

[Quote]walaupun dah tau ending, aya kitou akan mati dipengakhiran tapi tetap best!.. seriously ini adalah drama yang kita dah tau ending tapi masih seronok untuk ditonton.. [/Quote]



Aku ingat nak tonton.. Tapi dah tau pengakhiran di heroin mati.. adehh.. terus ilag semangat nak tengok.. addeehhh bro!

Aku bagik 4 bintang ler review movie ko tulih.. kah..kah..kah..

::::.cik itam..:::: said...

dah tgk 3 kali tp still mengis jugak, bukan ngis kat ending je... tp boleh d ktekan spnjg citer ni sedih n boleh ngis... leh jdi minah leleh spnjg tgk citer ni.. klu nk tgk sedia tisu bnyk2.. xpn amik selimut je..

Cik Miza said...

aku tgk cerita ni time duk kat kolej.. time magrib mesti berpusu2 org kat toilet, &&& semua yang selisih tengok aku semacam && siap tanye, 'gaduh ngn boyfren ke???' - malu siot!

Anonymous said...

tiap cd aq nangis..smpai rse xnk tgk da nxt episode..da taw,pasni nangis lg..tacing berie bnor..

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk