Thursday, June 17, 2010

jenis suara lelaki - counter tenor (falsetto)

aku suka bermain alat muzik seperti piano dan guitar.. jadi disebabkan aku belajar bermain alat muzik, aku juga turut belajar menyanyi pada masa yang sama.. aku bukanlah pandai sangat mengawal vokal suara aku.. amateur lah katakan.. tapi aku paling benci menyanyikan lagu-lagu yang memerlukan pitch vokal yang rendah, sebab suara aku macam chelaka bila menyanyikan lagu yang berpitch rendah.. aku sukakan lagu yang berpitch tinggi seperti lagu-lagu rock 80an dan 90an seperti kumpulan search, may dan steelheart..


suara aku halus bila menyanyikan lagu berpitch tinggi tapi aku lebih selesa mengawal suara berpitch tinggi dari lagu yang berpitch rendah.. macam suara akhil hay sikit-sikit (perasan sat) ahaha.. baru-baru ini aku ada terbaca mengenai jenis-jenis suara lelaki.. ada sesetengah lelaki itu mampu menghasilkan suara yang super halus dan berpitch sangat tinggi sehingga boleh menghasilkan suara seperti wanita.. kelebihan ini adalah jenis suara lelaki 'counter tenor' dan suara super halus melangkaui batasan itu digelar 'falsetto'..

video : opera by vitas (falsetto)

lelaki yang suaranya jenis 'counter tenor' ini biasanya mampu menghasilkan suara berpitch rendah (suara normal lelaki) dan suara berpitch tinggi (suara halus seperti perempuan).. hebat kan? tapi kalau suara lelaki tu memang macam perempuan, jangan pulak korang pergi kutuk dia.. kang tak pasal kena sodomy, korang gak yang susah nak kena main sumpah-sumpah dalam masjid pulak.. kah kah kah..


apa-apa pun, aku nak ucap terima kasih dekat kawan aku sorang ni (la mer rihays) sebab bagi info mengenai jenis suara counter tenor.. kawan aku ni pun mampu menyanyi seperti suara wanita.. jangan main-main, siti nurhaliza pun boleh kalah tau dengan suara dia.. ahahaha.. enjoy video ni.. video orang melayu yang bersuara jenis counter tenor..

video : la mer rihays - listen


Related Posts with Thumbnails


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
12 Comments
Comments


12 comments:

wd.bandages said...

hahahaa..gambar susulun yang tak tahan tuh! hahaha.. syabas syabas.. tengok gambar sambil baca macam susahhhh sangat nak menyanyi kan? ahahaha.. anda kreatif..hahaha

peck lah said...

under!
jadi vocal teacher plak ka ni?
"suara aku halus bila menyanyikan lagu berpitch tinggi"<---- ayat kedah gila...hahah~
under, klo time karok hg reduce skit "teran" mcm nak berak tu better...baru clean~
note:
soprano cuma utk girls, aku baritone & counter tenor...

crayon said...

weed : kalau orang ada bakat, tak susah nyanyi kot.. orang macam saya yang tak berbakat ni memang susah nak nyanyi.. ahaha

peklah : haritu aku kenyang makan banyak sangat.. suara tak sampai.. terpaksa teran.. selalunya aku tak teran pun.. hang try search kat youtube man soprano.. ada mamat tu gempak gak kat american got talent..

peck lah said...

haha~
aku dah tgk dah yg tu & vitas sblm ni...itu pun dipanggil counter tenor gak sbnrny,cuma sounds mcm soprano betina..istilah yg ada cuma "boy soprano" utk budak2 kcik yg xbaligh lg...
yg lawak video tu awai2 smua org terpinga2...
hahaha~

crayon said...

haaa.. mau tau laa.. ingat sindrom sindrom aku tak pandai buat research ka? ahahaha... komitmen dalam blogging.. kah kah kah..

peck lah said...

tp vitas aa yg paling power falsetto pnah aku dgr... dia punya volume utk falsetto mcm nakharam!
first time dgr mcm, "dia ni alien ka apa?"...
xmacam suara org langsung...mcm bunyi instrument...

Anonymous said...

cool gile si vitas tu.. wei.. la mer rihays tu student uitm shah alam kan? power siot sore die

syafi said...

wahhh bravo!!!!!!!!!!!!!!!
what a wond voice..ngee

-telordibasuh- said...

hahaha laen kali mkn telor ayam kg baru suara merdu.......

Anonymous said...

for more videos please go to
www.youtube.com/user/LaMerRihays
www.facebook.com/iamlamer

enyheartsdiamond said...

gila suara dia sedap mcm beyonce..kalah eny! :p

crayon said...

telor : makan telor ayam kampung nak bagi naik
muscle kat tekak ka? ahahaha.. nice
eny : hahaha.. dinda jangan bekucil hati..
dinda pon pandai menyanyi gak pa~

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk