Friday, July 30, 2010

idea FYP untuk pelajar jurusan multimedia

kebanyakan pelajar jurusan multimedia menghasilkan video 3D sebagai final year project (fyp) mereka.. sekiranya korang membuat carian di youtube pun, memang banyak video 3d yang buatan malaysia diupload oleh pelajar-pelajar yang telah berjaya menyiapkan final year project mereka.. tapi aku agak kurang menggemari animasi 3D.. mungkin kerana dari hasil penilaian, kita boleh menilai melalui render 3D yang dibuat, ketelitian menghasilkan karektor dan lain-lain..


tapi kalau korang hayati video stop motion pula, korang boleh nilai melalui kerajinan, kreativiti, kos menyiapkan video, idea, style dan lain-lain.. jadi, pendapat aku untuk menambat hati supervisor ataupun panel juri ketika mempersembahkan fyp korang, lebih baik menghasilkan video stop motion dari menghasilkan video 3D.. kenapa? sebab kadang-kadang yang menjadi juri itu sebenarnya tidak tahu-menahu langsung mengenai bidang multimedia.. jadi kita fikir balik dari segi psikologi.. orang yang tidak tahu mengenai 3D mungkin akan berkata "asyik-asyik 3D ja, boringlah"

video : big bang boom

seperti contoh video stop motion di atas, kita boleh nampak usaha yang diberikan dalam menghasilkan video.. usaha pun sangat banyak diberikan dan pada masa yang sama viewer boleh nampak kos yang terpaksa dikeluarkan untuk menyiapkan video ini.. pegajaran ataupun motif video dihasilkan pun kita boleh nampak iaitu penceritaan ketika berlakunya bigbang, dimana bumi kembali kepada zaman dimana dinosour bermaharajalela.. aku bagi rating 10/10 kepada video stop motion yang sangat kreatif ini..

video : mario paper stop motion
video : transformers action figure stop motion
video : animasi stop motion menggunakan lilin

video kat atas ni pulak adalah contoh teknik lain atau bahan-bahan yang sedia ada untuk digunakan dalam menghasilkan video stop motion.. ianya bergantung kepada kreativi individu untuk menggunakan item yang sesuai dengan video yang ingin dihasilkan.. macam video mario tu dia guna kertas ja, tapi sangat cool kan? ehehe..


diantara perkara yang perlu dielakkan ialah menghasilkan video stop motion yang mengarut ataupun seperti yang sudah biasa kita tengok.. aku takmau letak video yang mengarut sebab nanti boleh menimbulkan kemarahan sesetengah pihak.. tapi aku nak share video stop motion yang tidak sepatutnya korang buat.. kalau korang buat gak, konfem fail!! kah kah kah

video : stop motion pasti gagal fyp
amaran! video untuk 18 tahun keatas



Related Posts with Thumbnails


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
17 Comments
Comments


17 comments:

Azrul Hisham said...

serius cool semua video tu...

yg last skali x boleh blah...nasib baik patung..haha

Faezah Hannah Al Baj said...

wow.such awesome..penah belaja siket2 pasal animation..since i studied ict as my minor course >.<


http://faezahannahalbaj.blogspot.com/

Anonymous said...

kalau saya kemaren buat pakai flash untuk final project.. ya.. masih 2 dimensi tapi hasilnya cukup bagus..

dan saya masih terus belajar animation :)

HonEyBuNNy said...

suka tengok...;-)

Affan Ruslan said...

aku tgk video 1st tu. menarik bro.
tapi lama2 pening lak. hehhe

btw, mmg nice lah.

Humanity Life said...

@affan - sama laa kita, hahaha...

apa pon.. aku tetap support animasi upin dan ipin! kekeke :p


http://humanitylife.blogspot.com

Syamil said...

nice.sangat minat dgn animation tp still xde peluang blaja formally~

syufaa said...

final year project? huhu
lum kene lagi. sem depan maybe. :)

Afzainizam said...

♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kami DAtang Ziarah Blog Anda
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/


Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

eemmmm final year punya projek ke... eemmm nikira idea yang menarik tau

Tianshi Indonesia said...

salam kenal,
sukses ya blonya

Yatie said...

jom follow blog saya..saya follow blog awak k

RJ said...

yg nih pun best gak
http://www.youtube.com/watch?v=WfBlUQguvyw

aReaL said...

Pening Pala Bla Tengok Lelama... Hehehe....


♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sinta and Jojo Terkenal Gara-Gara "Keong Racun"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫

Credit To :Afzainizam

kAziShA said...

cadangan yg sangat menarik utk saya..hehe :)

ciptanirmala said...

wehehehe... rame yax blognya... ramein blog saya dunx...

نورازريناابوحيري said...

xbleh bukak pun link. huhuhu

Nuha MIH said...

balas ziarah, http://nuhamih.blogspot.com/

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk