Tuesday, September 28, 2010

kenapa mesti komen bodoh datang dari anonymous?

aku rasa bukan aku sorang ja yang mengalami dan merasai perkara ini.. sebenarnya ini bukanlah satu isu besar dikalangan rakyat malaysia.. tapi ianya telah menjadi satu budaya atau fenomena dimana komen-komen kurang menyenangkan, komen-komen bodoh, komen-komen kritik, komen-komen maki hamun dan segala komen-komen negatif kebiasaanya di-submit oleh user "anonymous".. hanya sebilangan kecil yang menggunakan nama sendiri atau username sendiri untuk mengkritik sesuatu penulisan blogger-blogger di malaysia..


aku tak kesah pun orang nak kutuk, nak maki, nak kritik, nak bagi pendapat negatif ka apa ka.. tapi kenapa komen kritikan dari user yang menggunakan nama atau login sendiri adalah sangat kurang? boleh dikatakan tak sampai 10% berlaku.. adakah kerana orang kita kebanyakannya 'takdak kote' ataupun 'kecut teloq'?? ataupun mungkin juga salah ibu bapa yang suka meletakkan nama anaknya "anonymous".. anonymous bin abdullah? anonymous binti najib? atau anonymous bin rozmey?

adakah patut kita menyalahkan peribahasa dan ungkapan-ungkapan orang tua kita seperti 'pandai makan, pandai simpan' atau 'pandai berak, pandai kambus' dan 'harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan nama' menyebabkan ramai orang kita lebih selesa untuk tidak meninggalkan nama sendiri kerana mereka mahu meninggalkan belang dan berak cirit meleleh dimerata tempat? dimanakah kejantanan 'tuah' yang dibangga-banggakan oleh orang kita selama ini?

adakah kerana didikan budaya samseng negara kita tidak cukup powerful, contohnya keberanian yakuza jepun yang sanggup mati untuk keluarga, mafia itali yang berkuasa seperti kerajaan, MS-13 yang mampu memonopoli pasaran gelap los angeles, aryan brotherhood yang mengukuhkan dan berjuang untuk bangsa sendiri..... orang kita??

orang kita samseng macam mana? orang kita samseng dengan menulis komen kutukan di blog orang lain sambil menggunakan nama 'anonymous'.. kah kah kah.. lembik nak mampus.. macam bangkai.. tengok video ni.. mamat ni lagi samseng dari kau wahai anonymous2 sekalian..

video : super samseng yang berani tonjolkan diri
Related Posts with Thumbnails


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
117 Comments
Comments


117 comments:

-telordibasuh- said...

haha..pepatah "kecut teloq" tu aku sokong...

PutraRocker said...

sabar dan ikhlas pasti hasilnya manis...wooot3

Anonymous said...

hahaha look! im anonymous!

crayon said...

ngahahahaha.. anonymous ni baik ja.. rasa macam nak ciom pipi lak.. meh sini meh.. ahahahahahah

Anonymous said...

fuck you crayon madafaking gay.

elmo blurb said...

haha! dah lama tak dapat komen anon. komen ok bole diterima, komen cam ~~~~~ memang mintak penyepak kaler hijau. weng~ weng~

crayon said...

ahahahaha.. anon 9:04 laki ka pempuan? asl plz.. aku nak rogol pungkoq hang..

belalang hijau said...

hahaha ada jugak org
yg kesah dengan merapu hang crayon...
siap maki2 lagi...hang mmg dasat la...

crayon said...

hahahaha.. takpa.. biaq ja.. biaq semua boleh komen termasuk anonymous.. baru 1MALAYSIA!!

anisizatyA.J said...

hahahahah. but well, sometimes ada je anonymous yang makes good sense tapi sebab dia anonymous so tu yang rasa fucked-up.

Anonymous said...

tubelawak takdak kote wei. aku penah tengok dia bogel. dulu hobi tubelawak ialah mencuri-curi pakai pakaian kakaknya

crayon said...

anisizaty : betul tu.. sebab tu aku sayang anonymous yang komen kat blog tubelawak ni

anon 9:33 : lepas tu hang blowjob aku kan? :)

enyheartsdiamond said...

kasi dua ibu jari.. baguih entri ni kanda :D hahaaa! kalau pompuan kecut apa? :p

crayon said...

err.. kalo pempuan? kemut kunyit kot?? kah kah kah.. isk toksah dok tanya benda lagu tu la kat sini dinda oi..

giha lalala said...

hahahaha.. jadi lawak plak :)

Anonymous said...

fucking malays retard!

farah said...

gune anonymous sebab dorang rasa megah sikit nak mengutuk.Kan xde orang tahu,so dorang suka2 hatilah nk komen ape pon..hehehe

crayon said...

anon 10:13 <--- ni mesti melayu.. orang pun boleh agak dah.. takkan cina india kadazan nak tulis camni.. ahaha

encHIx laNDax said...

anon ni kan tongek!haha

Anonymous said...

bese le guna nama anon... seme orang bese komen gitu.. ko sama je 2x5... ada aku kesah?

Anonymous said...

woi mangkok kau ni anti umno ye... cilakak kau.. kena isa baru tau...

Anonymous said...

kalau kau tak suka dgn nama anon... kau buang jelah anonymous tu.. tu pun nak kena ajar ke?

crayon said...

hahahaha.. semakin ramai anonymous broken wear!!

Anonymous said...

memang aku tak de telor malahan kote pun takde... nape ? kau kesah ke?

Anonymous said...

hehehe.. crayon.. kau tau knape aku mengarut2 kat sini... sebab ko la.. hahaha ...huhuhu...
sebab aku kan anonymous... jgn mare crayon... chow :D

CONNIE said...

"aku tak kesah pun orang nak kutuk, nak maki, nak kritik, nak bagi pendapat negatif ka apa ka.."

kalau betul tak kesah kene kitik, kenapa perlu kesah siapa tukang komen?

crayon said...

CONNIE : tak kenal maka tak cinta :)

Ada Telur dgn Batang yg sgt besar lagi tegang nyut nyut said...

ada beza ke guna nama crayon dgn cuna nama anonymous? tiada bezanya, apa nak kecoh pasal anon suka komen yg bodoh2, blog crayon pun apa kurangnya bodoh...

bukan Anonymous said...

haha ander.. makin banyak plak anonymous melenting kat sini.. lawak plak aku baca..

kHuzai said...

??????????????????? i'm khuzai.. let visit my blog.. hahahahha~

❤Nadhratul Basyirah Amirudin❤ said...

entahla..nak cakap salah..xcakap salah..so kesimpulannya..gune kemudahan yg ada dengan sebaliknya okeh!! ngeee~~

crayon said...

hahahahahaha.. syoknyaaaa

che li said...

selalunye anonymous nie memang dengki lebih la... kalau betul nak bagi nasihat ke tegur ke buat la betul2, letak nama atau link sendiri...

dan ikhlas la kan... kalau tersalah kena balik terima jek la... ikhlas penting woo..

❤Nadhratul Basyirah Amirudin❤ said...

che li..tumbs up utk kam0o..setuju sgt kot..;)

Anonymous said...

aku pekida. aku anonimos. aku otai gengster kampung.

onanimous said...

hahahahah... entry ni tak lawak.. tang comment yg lawak.. wakaka

Apih said...

ramai betul anon yang minat ko tube.. jeles jap ni.. kakakaka

hijab sang pencinta said...

wow, garangnye..brani:P

I see,I hear,I sing. said...

hahaha..so many anon are out of their closet.

yangbaik said...

heee... tak kuasa nak layan... nyah...

senshi said...

penat aku tgk, asik terlompat2.. broke wea, wea wea wea..

Pokli.com said...

biarkan luncai terjun dgn labu-labu nya......org yg sedemikian ni tak berani nak cakap depan2...suka cakap belakang2
seperti melempar batu & sorokkan tangan

Linglung said...

sume tu kecut teloq..gua setuju!!

sarah-najwan said...

salam..ada gak dpt komen..tapi sibuk iklan bisnes..panjang2 lebar citer...dia komen hampir setiap entry walau yg tahun 2009...

letih nk delete..mcm2 org skrg ni...

Norasikin said...

Dia ingat, kalu ngutuk pakai anon, malaikat tak tau nak catit dosa utk sapa...

[ a D D y h A I K A L ] said...

lagu jepun tu caya beb..

tapi komen2 ni pun caya..

wa lah sebenarnya anon2 tersebut..

Mar said...

aku bkan anonymous e2,.hehe

noor afzan said...

biasalah..
semua nak nampak macam 'suci'

+budak gem0k+ said...

huhu..apela..die jeles tu..

nur said...

erk. sakit perot la tetibe.

Anonymous said...

Banyak yang kau kena belajar dulu...

Anonymous is not a single person, but rather, represents the collective whole of the internet. Anonymous is not a person, nor is it a group, movement or cause: Anonymous is a collective of people with too much time on their hands, a commune of human thought and useless imagery. A gathering of sheep and fools, assholes and trolls, and normal everyday netizens.

Link: http://encyclopediadramatica.com/Anonymous

Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?v=KJ4HSwb59IA&feature=player_embedded

N2kU said...

tp kan crayon ade jugak blogger yang butthurt kalo2 orng provoke kat blog dia..

..siap wat entri lain tuh, bhnkan kat orng yang provoke tu balik punya pasal,..tk bole blah sungguh

Anonymous said...

gilala ander post hg xlawak.komen hg semuanya lawak2.hidup komen tubelawak.guahguah....

DaRa MaNiskU said...

betul tu..samseng taik kucing sembunyi2 ni..
umpama lempar batu sembunyi tangan..

SyoknyaDownload said...

Anonymous sepatut tinggal emel..

Pendekar Biru said...

dah dia xde email nk bt mcm mn..

Nanad. said...

hahahahaharam. aku pun tak paham kenapa ada yang jenis suke jadi anonymous nk ngutuk orang. takde la. kalau tinggal link or ape2 cara untuk contact balik, mungkin kita boleh minta maaf atas segala ketidak puasan hati. ni tak. terus je nyembur orang tak sudah2. tak paham aku.


pepatah inggeris ade mengatakan ; Better to remain silent and be thought a fool, than to speak and remove all doubt. Jadi, lagi bagus jadi silent reader kot? Pape pun, chill bro. haha.

Anonymous said...

segelintir dari pengomen yg bernama ( kononya bertelur dan ber...ber.. yg ber apa yg spesis satu lagi ye..mm berbetik kot) termasuklah komen dari crayon... komen bodoh takde nilai... 2x5 sepuluh, 2+8 sepuluh... ada komen dari anonymous lebih baik dari mereka2 yg mengaku ada telur dan ada betik... huuuuuuuuuuuuuu wtf

Anonymous said...

mereka2 yg suka menjual nama ni mereka yg suka menunjuk-nunjuk, suka bodek tak tentu pasal, menghasilkan manusia berotak lembab dan tak kreatif, kerjanya dengki dgn anonymous yg ikhlas lagi suci, anonymous adalah individu yg tidak mementingkan diri sendiri, bercakap secara telus dan telus, kalau hang jongang crayon aku akan berterus terang mengatakan hang jongang, takde nak puji2 kata hang kacak ke ape... yg penting jujur dan ikhlas.. aku menulis bukan kerana nama, hanya tuhan saja yg tahu siapa anonymous.

Anonymous said...

betul tu... komen2 bodoh bukan saja datang dari anonymous, tapi juga datang dari orang ada nickname.... apa ada pada nama... kat blog tukartiub selamba je bro isham layan anonymous, mana ada butthurt.. coooool...

Anonymous said...

kepada semua yg ada nickname aku harap... kalau ko ada telur pun takyahlah nak bising nak bagitau kat semua orang.. malu la wei...

Anonymous said...

tambah2 lagi komen2 dari spesis nickname yg berbetik ... wei malulah....

Anonymous said...

woi.. cuba ko siasat dan baca balik apa yg nickname komen... semuanya hampehhhh... macam budak nerd...

komen yg dikatakan tidak BODOH? said...

crayon said...
ahahahaha.. anon 9:04 laki ka pempuan? asl plz.. aku nak rogol pungkoq hang..

crayon said...
err.. kalo pempuan? kemut kunyit kot?? kah kah kah.. isk toksah dok tanya benda lagu tu la kat sini dinda oi..

diaryofzquine said...

anonymous ↑ = traffic ↑ = income ↑ = i ♥

maisyara Pot! Pot! said...

aku malas nak comment pasal anonymous ni. bagi aku, dorang manusia sama macam kita. skng aku tunggu anonymous datang dari planet pluto. agak2 ada tak anonymouse spesis macam tu? ngeee^^


hai anonymous! xD

The Poyo Me said...

ak yakin semua orang dalam blog ni ada username blogger die sendiri. tapi dek kerana nak mengutuk gunakan jer la 'anonymous'.

yr la kan, nanti kita mai plak blog die, ternampak pengakuan2 berani mati die yang die nie peliwat unta, google username lepastu terjumpa video die kat youjizz kn...sian die nnti kena malu.

eh, anon, lu jarang datang blog I. tau la anon suke pi blog femes jer kan...ahahah

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

abaikan anonymous !

Anonymous said...

fuck you kepala butoh!

Fathiah Farid said...

hahaha.ntah la, pendek kate ade name ke, anon ke kalo komen boleh pakai, ok la..

Humanity Life said...

hahahaha btol tu fathiah sokong 50% kekeke lagi 50% masuk poket aku lak.. ahaks xgitu anon@nenek

azka said...

dah adat berblog kot, selain spam anonn satu lagi yang suka mengusik2..hehe terima jer bro

miss miss said...

sume org nk komen entry kali ni. sume! bgus2.

wd.bandages said...

tiba tiba berpuluh komen. cikgu senyum sajalah! :)

diraja22 said...

ragam biasa bansa kita..

diraja22 said...

ragam biasa bangsa kita..

Shuhada Shah said...

Well said En.Crayon
I like
Hoho

Anonymous said...

buruk giler! haha

Anonymous said...

patut nye google kne letak name lain dr anonimos ni. contoh : martin ke abu ke peah ke gopal ke..

Anonymous said...

dapat komen bodoh sebab entry nya bodoh... ada faham??

aShaBuLz said...

human have many ways in expressing their expression and emotions...nak buat camner, terpaksa la trima.

akuzle said...

'takdak kote'dan 'kecut teloq'?? perumpamaan yg bagus utk golongan depa tuh... tgk kt atas dok menyalak lagik... mmg dasar !@#$%^&*()....

Anonymous said...

akuzle kau punya betik besar sangat ke? ada nama tapi cakap macam celaka... elok lah tu...

Affan Ruslan said...

hang hensem.

Nurulbadiah Lai said...

hahaha..its so funny..whatever it is..anon ni mmg annoying..sorry to say la..but please..please..if u claim as a human being..why should u hiding?
middle finger for those so called-anon.tq

Lynda.CG said...

that's y Lynda x open comment frm anonymous ni sbb mmg pengecut diorang ni. berani maki tunjuk muka ah :p

Anonymous said...

hahaha..lawak2...standart la tu..org ckp blkg memg ramai brani..ckp besar pun rmai brani..heh..baca "power of thinking big"..good books for those have big dreams.

kekdg bukan sume anymous/mouse ni komen benda bukan2/negatif...kita sndri nak kena pndg dar sudut POSITIVE..renung2 kan dan selamat beramal..

ps:aku xde account,sbb tu anonymous

Anonymous said...

well. terpaksala

dah kutuk kaw2, motif nak dedahkan diri plak?

I pun tak nak jadi macam kes facebook yang semakin menjadi-jadi sekarang neh

Anonymous said...

lagipun sapa suruh ada option anonymous kat tempat komen, kan?

Kalau tak nak anonymous, tutup jerla option tuh

Anonymous said...

sebenarnye aku jeles ngan blog hang... =(

RastaMat said...

tak kesah pon lu nak jadik anon or ape2..
tapi jgnla annoying sgt biler jadik anon..
tak sume anon suke maki2 or else,
tapi hampir sume maki2 dtg dari anon..
got it??

see this anon..

Anonymous said...

aku pekida. aku anonimos. aku otai gengster kampung.
September 29, 2010 3:44 AM


lu pekida??
lu otai gengster kampong??
oh, dats bullshit..
if u are really so-called otai o fcuking gengster,
why u choose to be anon??
bcos u juz fcuking maggots without balls..
give ur pekida ID plz..

u see??
most of anon juz give a shit-slap to everywhere..
but a lil of them are good..
so, be a good human being..

f|rd4szLer said...

korang semua tak tau yang sebenarnya dah jadi mainan crayon, ade nick ke, anon ke sama je. crayon just guna isu ni nk upkan traffic blog je.
tol tak crayon. pandai tak aku hehe

cayalah bro

Akhi Fairuz Al-Jengkari said...

hahaa..cayalah..

Kimmy Ai said...

jangan besar2kan perkara yang kecik..
diam itu berganda2 lebih baik.. tengok,, kan semua dah nak komen mencarut2..semua kena..

shhh~

farah A said...

anonymous nih kecoh betol laaa . bialaa tubelawak nih na post ape pon , korang nak emo emo apesal ? npk sgt laa ape yg tubelawak tuh ckp betol . kalau korang rase korang bukan mcm tuh , diam jelaa . nih sume nak "petir petir" kt sinie . pegi laa maen jauh jauhh . org letak name , bg link sume sebab na cari rakan bloggers , na tmbah kawan , bia org kenal sape kao tuh . bole share share something .

tak matang betol laaaa , Tuhan bg akal gune laaaa .

safiyyahosman said...

ahhaaahahahahahahahahahahahhaahahahhaaha...
byk pulak anon pungkoq busuk dok komen..wakakakakakaka...

dah jenis penakut sial..komen pedas2..tp sorok kote jauh jauh sorok poen jauh jauh..

weh berani nak komen mcm celaka..bgtaw la nama..bru hardcore..

setakat anon..anjing pun xanonkan diri sdiri..ahahahahahahaha

anon= anjing..hahahahaahahahaha

anon meh la visit blog aku..ahahaahahahahahahahhaahhaahahhahahahaha

tubelawak..dia jeles xdpt buat blog mcm hg..haahhahahahaha..

Anonymous said...

safiyah meh sini isap kote aku ... walaupun pepet ko busut dan berulat.... mulut cam sial meh sini...

Elvira Jay Arianna said...

adeh...lawak2 je komen layan jelah
anonymous ntah2 org die lagi feymes...dr kite bloger xbape nk glam...;) layan jelah..
amik yg jernih buang yg keruh;) xoxo...peace

Anonymous said...

muach elvira... jangan jadi macam betina kata atas tu ye... mulut cam sial...

AyanaAsham said...

maby anonymous ni pemalu orgnye kot.hikhikhik

Aku Lieya said...

:)

rashid said...

Tuan blog relaks je, bukan tak boleh padam ke komen Anon ni, buat semak je..lagi pun biarlah tempat komen ni bersih suci dari gejala tak berfaedah tu..

Anonymous said...

betul tu rashid, banyak komen taraf sampah, bukan saja dari anon, tapi komen dari manusia yg memiliki nama -, telor dan tetek pun lebih dari sampah komen nya, tapi yakinlah admin tiada kote untuk membuangnya, lagipun bila lagi nak dpt komen banyak macam ni... hak hak hak! buruk gila hak hak hak!

Anonymous said...

wah! admin wah moderate komen..hahaha mana telor dan kote ko wei hahahaha maknanya anonymous sudah berjaya hahaha
akhirnya ko menyerderhanakan komen juga.... dasar pengecoooot hahahaha

Anonymous said...

baik kau buang je anonymous... dan aku akan gelak sepuas-puasnya.. lepas boleh aku komen guna sign in,,,, ada berani... takkan ada janggut pun takooot?

tiub serius said...

tube lawak nama btui ke anonymous..bangnang

crayon said...

ya.. tubelawak @ crayon bukan nama betul.. tapi pic profile ni betul.. saja la aku nak tau apa pandangan negatif pembaca terhadap aku.. sebab tu aku tulis pasal ni.. ehehe.. jadi aku sangat berpuas hati baca kutukan dan maki hamun dan kritikan dan statement kondem dan bla bla dari anda semua..

semoga aku mampu memperbaiki diri aku dan memajukan lagi blog tubelawak ni.. terima kasih kepada semua!

Anonymous said...

blog bodoh mcm ni tak pelu d majukan la bangang..

Anonymous said...

perbincangan yg xdtg faedah langsung...mcm ni manusia..ish3

MangkOk cHenTa ♂ said...

farahin esa like this.

Anonymous said...

aku benci diri aku sendiri. sedihnya

Ewanxplorasi said...

tak dew jantan lew tuh...

Okultika said...

hakhakhak... mcm2 qenak manusia.. adoi.. hahah.. ako ok ja.. apa pn aku ska pic yg hang boh tuh... G.O.W!! Terbaik! :p

Anonymous said...

tubelawak SEMPOI~

Islam Life Love and Beyond said...

Salam Cinta

Anonymous Juga said...

Hendak berkata benar, tapi tersalah juga. Terima kasih kepada tubelawak kerana usaha anda telah beri pengajaran kepadaku. Rupa-rupanya kehadiran anonymous pun penting juga kerana ada juga 'anon' yang maksudnya 'Hamba Allah' juga kepadaku, apabila mereka beri komen, ada juga komen/pandangan mereka yang beri manafaat. Tulisan anda telah menyebabkan aku akan cuba beranikan diri buka ruangan komen untuk anom. Semoga kita semua boleh berkongsi manafaat berblog dan jadi orang berguna dan dirahmati tuhan pemilik tunggal alam ini. wassalam.

Post a Comment

Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk