Thursday, October 14, 2010

orang gila / sakit mental sangat ramai di malaysia

orang gila / sakit mental sangat ramai di malaysia

orang gila atau orang yang sakit mental adalah orang yang tidak boleh berfikir secara waras seperti orang kebiasaan.. kalau yang kita selalu tengok di jalanan tu, biasanya mereka ini adalah orang gila yang menghadapi tekanan dalam hidup.. dan tidak waras sejak lahir pula ialah mereka yang berpenyakit seperti sindrom down dan lain-lain (kalau salah tolong betulkan ya).. aku nak fokus kat orang gila yang bukan gila sejak lahir.. sebab sekarang ni terbukti kalau kita pergi mana-mana pun, boleh terjumpa dengan orang gila kan?



pada umumnya penyakit mental boleh dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu yang pertama penyakit psikosis.. pada tahap teruk, seseorang yang mengalami penyakit mental psikosis mungkin kehilangan hubungan dengan alam nyata (super cool kan?).. kah kah kah.. antara penyakit-penyakit jenis ini termasuklah skizofrenia dan psikosis manik depresif.. dan ada juga manusia yang berlakon gila sebab dia perasan dia sama macam stifler (watak gila dalam filem american pie)..

pada tahun 2007, datuk seri chua soi lek menyatakan bahawa 16 peratus dari keseluruhan penduduk malaysia mengalamai masalah sakit mental (lebih kurang 3 juta orang).. kebanyakannya hilang kewarasan sebab tekanan dalam hidup.. aku tak pasti 16 peratus tu gila macam mana.. mungkin termasuk gila bola, gila meroyan, gila babi, dan gila-gila remaja agaknya.. arghh.. aku meluat nak tulis banyak-banyak! benci! menyampah! melugai!! fuck!! hidup 1Gilababi! kah kah kah..

video : orang gila always happy

** free lawak bangang untuk anda.. seorang lelaki sakit mental menganggap dirinya adalah jagung dan terlalu takut dengan ayam.. jika ternampak haiwan itu, dia akan lari lintang pukang kerana menyangka ayam akan memakannya.. akhirnya, lelaki itu dimasukkan ke rumah sakit jiwa.. setelah beberapa bulan, doktor pun melakukan ujian ke atas lelaki itu bagi mengenal pasti apakah dia telah pulih ataupun tidak..

Doktor : Adakah kamu tahu siapa diri kamu sekarang?
Lelaki : Ya doktor.
Doktor : Siapa kamu sebenarnya.
Lelaki : Saya ini manusia doktor.
Doktor : Ya ke? Bukan jagung?
Lelaki : Bukan, saya manusia doktor.
Doktor : Kamu takut dengan ayam?
Lelaki : Tidak doktor.
Doktor : Hmm..bagus. Nampaknya kamu dah sembuh.
Lelaki : Tapi doktor, saya ada satu pertanyaan.
Doktor : Apa dia?
Lelaki : Ayam tahu tak yang saya ni dah berubah jadi manusia?
Doktor : oh shit!


Related Posts with Thumbnails
Share This

34 comments:

  1. manusia gila ada beribu sebab,ada gile harta,gila kuasa,gila cinta.Apapun giler,yang penting diri sendiri mau ingat.....

    ReplyDelete
  2. memang sindrom btui... crita doktot tue leh wat aku gelak sorang...

    ReplyDelete
  3. org gila tu bole bertukar2. gembiranyeee

    ReplyDelete
  4. lama tak singgah,
    oh... tidak...sama ke dengan gila2

    ReplyDelete
  5. aku pun pernah orang kata gila sebab cakap sorang sorang, aku gila bercakap dengan benda yang orang tak nampak, macam jugak orang bercakap dengan talipon dalam jamban. Eloklah kita sama sama gila

    ReplyDelete
  6. jgn seronok sangat...anda mungkin akan jadi sebahagian dr statistik...

    we never know what comes next...(tene nenenene..~lagu Twilight Zone)

    ReplyDelete
  7. kalo aku jadi gila, aku harap allah ampunkan segala dosa-dosa aku sebelum ni.. time gila takpa, dosa tak dikira.. ahaha

    ReplyDelete
  8. HAHAHA
    dialog org gile tu tak bleh blah :p

    ReplyDelete
  9. macam mangang la ko ni punya cirita!

    ReplyDelete
  10. hahahaha...klakar giler...kalau dah mental...camtu la...

    ReplyDelete
  11. Kekadang IM pun jadi sikit gila-gila bila tengok manusia sekarang ini banyak yang gila. gila kuasa, gila nama, gila bercakap...

    ReplyDelete
  12. salam..
    alahai nasib dah tersurat nk bt lagu mana lagi..kenalah cari penawar..tenteramkan dia...

    p/s:"ada msa leavel komen kt blog suri huhu.."

    ReplyDelete
  13. kadang2 kalo dilayan orang gila ni best jugak..
    kalah pelawak malaysia..huhu

    ReplyDelete
  14. wakakakak... original.. bukan sb nih.. haha

    ReplyDelete
  15. byk org gile skrang..tu yg mcm2 jadi..bunuh dgn zalim...rogol budak2.. n macam2 lagi...isk3

    ReplyDelete
  16. hahahah, tgh tgh mlm layan cite ni..memang buley bt mata sugar bugar

    ReplyDelete
  17. gila...........
    visit web http://gallery-art.org/

    ReplyDelete
  18. ni blog orang skizo:

    http://akuskizo.blogspot.com/

    ReplyDelete
  19. kadang² x gila buat² gila lagi ramai kat MALAYSIA nie.

    hahahahahah....

    ReplyDelete
  20. wah.. banyaknya idea blog ini. Tahniah... Bahan pun banyak....

    ReplyDelete
  21. wah lawaknya...tapi gila yang tak eloknya .. gila talak,gila judi ,gila ke golok

    ReplyDelete
  22. addeh... banyak nyer gler ek...

    ReplyDelete
  23. jgn la tulis perkataan yg xelok sms blogging i.e bangang,gilababi,f**k...baru nk seronk tp bile tgk prkataan tu..trus underestimate..sorry..saya pun manusia lemah juga

    ReplyDelete
  24. hahaha.. itu kira biasa lagi tu :) pa2 pun, thanks baca entry saya dan menegur.. saya akan kurangkan mencarut lepas ni

    ReplyDelete
  25. Apa2pn kalau nak 'menyampaikan' istilah pesakit mental tak perlulah mgenakan kata2 yg menghina mreka, dan ketahuilah bahwa orang yg tak waras tu bukn dia mintak2, jangan sampai kita ditarik nikmat ksihatan & kewarasan sbb terlalu gelakkan mereka.
    Dan ktahuilah tempat mereka adalah syurga, Wallahu a'lam

    ReplyDelete

Designed By Blogger Templates