masa arwah bapak aku ada lagi kat dunia ni, dia cukup pantang untuk makan diluar sekiranya tidak ada alasan kukuh untuk masak sendiri dan makan dirumah.. tapi kadang-kadang tu boleh juga makan diluar contohnya kalau berkelah ka, sambut harijadi ka, dan lain-lain.. dulu kalau nak travel jauh contohnya pulang ke kedah dari kuala lumpur, mak aku akan masak siap-siap dan 'tapau' untuk dimakan ketika perjalanan.. hahaha.. memang famili aku jarang makan diluar.. sejak usia aku meningkat dan berjauhan dengan famili ni ja aku kerap makan diluar bersama rakan-rakan..
bila dah besar panjang ni barulah terfikir balik kenapa arwah bapak aku cukup pantang untuk makan diluar.. kiranya aku pun dah sependapat dengan arwah bapak aku la.. ehehehe.. salah satu alasan untuk tidak makan diluar ialah untuk menjimatkan perbelanjaan.. kalau masak sendiri dan beli barang-barang dapur ja, insyaallah RM500 pun cukup untuk hidup sebagai seorang bujang di kuala lumpur.. kalau setiap hari makan diluar, perbelanjaan jadi dua kali ganda.. hidup bujang pun kena belanja lebih dari RM1000.. betul tak?
alasan lain pula, korang tau ka makanan yang korang beli tu betul-betul bersih atau tak? entah-entah tukang masak tu tak baca bismillah langsung.. ahaha.. ada juga sesetengah tukang masak tu mengamalkan sihir seperti memasukkan 'ramuan khas' ke dalam masakan.. tak percaya? konsep ni sama ja dengan ilmu pengasih atau nasi kangkang.. nasi kangkang tu dibuat dengan menggunakan darah haid, peluh, bulu kemaluan, dan lain-lain.. begitu juga teknik yang digunakan pengamal sihir untuk melariskan perniagaan.. campur saja dengan peluh, hingus, dan air liur.. ehehehe..
aku bukan niat nak rosakkan perniagaan peniaga-peniaga jujur yang lain.. cuma aku nak korang semua berwaspada.. kalau setengah kedai tu kita tak boleh nampak tukang masaknya memasak, maka berhati-hatilah.. pernah terjadi kepada aku dan kawan aku dimana kawan aku memesan bihun sup di sebuah kedai ni, kemudian korang cuba teka apa yang kami jumpa dalam bihun sup tu?? hahaha.. jawapannya ialah kuku kaki (ibu jari) manusia!! ya!! kuku kaki dimasukkan ke dalam makanan.. adakah ini sengaja ataupun tidak sengaja? mustahil berlaku dengan tidak disengajakan!!
korang suka makan roti canai? pernah cuba untuk membuat roti canai sendiri? kalau korang tak pernah, korang cubalah untuk menguli tepung untuk membuat roti canai tu sendiri.. baru korang tau betapa perit dan meletihkan nak uli tepung roti canai ni.. tapi bila tengok kat restoran-restoran mamak tu, selamba ja dia letak sebesen penuh dengan tepung yang dah diuli.. nak uli tepung sebesen pakai tangan?? sori beb!! aku rasa rosmah mansor pun tak mampu.. melainkan ada mesin kat restoran-restoran mamak tu.. tapi kalau tak dengar bunyi mesin tu, ehehehehe paham-paham ja lah.. diorang uli pakai 'selain daripada tangan'.. kah kah kah..
video : teh tarik tegagai
video : roti canai tegagai
i want be 1st comment!
ReplyDeleteyeay! ^^
ReplyDeletetak pandai masak. kne la mkn kt luar.. huhu :P
ReplyDeleteroti canai superman satu! ^^
ReplyDeleteeee.. jijik... buweekkk...
ReplyDeletemai camtaek!!
ReplyDelete-.-" arwah ayah ko sama ngan mak aku!!
ReplyDeletemakan kat luar bende murah dia kate mahal..
ReplyDeletebaik mkn dekat rumah je
wekkk..slain tgan mungkinkah fungsi kaki disitu?...
ReplyDeleteakk pun ada jugak dgr pasal mamak uli tepung tue. bukan skrg je dik..dari dulu lagi. byk kes dah jumpa. skrg akk pun dah menu dari roti canai tukar tosai...
ReplyDeleteunder suke makan kt mamak hijaz vista..! yeehaa!
ReplyDeletedikhabarkan uli guna kaki..yekk!
ReplyDeletemakan mamak betul2 mamak.. :)
ReplyDeletesbb tu ciklinn mkn roti cani melayu... hahaha... mmg dah lama ciklinn dengar pasal mamak uli roti tu....huhuh
ReplyDeleteane...teh tarik kurang manis satu!!!
ReplyDeletedah datang ke blog mummy ek..k mehlah mummy jamu teh tarik mamak kat atas nuh..hehe ali maju lagi tuh
ReplyDeleteawk ni asik nak makan kat luar je, pergi lah belajar masak makan makanan sendiri, " kata emak kepada ain.
ReplyDeleteAi tak makan canai kedai mamak
ReplyDelete'takut bulu melekat'
tapi canai melayu mkn lak
'kurang bulu melekat'
boleh?
hehhehe
moral the story : jgn makan kat luar langsung!
ReplyDeletebetul x? hahhaa
erk. macam agak geli lah pulak nak mkn kt luar.
ReplyDeletesuka makan makan dan makan...huhu
ReplyDeletewht the hell, gila power mamak mamak tue bikin teh tarik and roti canai..LOL
ReplyDeletedorg guna paki kaki ker.. haha...
ReplyDeletesebab tu mkn je apa yg ada kat umah... hehhe..
Ini mmg jenis suka makan luar :)
ReplyDeleteEntri Terbaru "Rugikah... jika kita tidak meninggalkan balasan komen?
"
dah lame tak mkn roti canai.. :)
ReplyDeletejarang makan roti canai. dulu kat umah pun jarang makan-makan kat luar. arwah bapa suruh makan kat umah, masak kat umah. lagi sedap.
ReplyDeletesama macam arwah abah....
ReplyDeletesama sangat pendapat dia..
lagipun..
mak masak lebih sedap dari makcik kedai masak...
Mari Berbicara Hati Ke Hati :
New Entry : Buku Sebagai Hadiah
suka makan kat luar gakkkkkk
ReplyDeletebeli yang instant lagi sdapp...
ReplyDeleteeh dah tgk crayon...filem tue bersempena nama ko ek CRAYON? huhuh
heyy..same laa dgn my family. sehingga umo i 20 tahun ni, my family masih lg bwk bekalan if pergi somewhere. x kira laa jauh atau dekat, mesti ade bekalan makanan drpd rumah :)
ReplyDeletetp kedai mamak mana2 pon penuh gak kan? kan? kan?
ReplyDeletesebab tu la aku letak gambar camtu.. aku cuba bayangkan, kalau mamak-mamak tu semua buat rambut cendawan dr.rozmey, kedai penuh macam sediakala ataupun pecah panggung 12juta? kah kah kah
ReplyDeletetolong2..menggelikan..hua~
ReplyDeleteBila baca artikel ni buat loya ANAK TEKAK...
ReplyDeleteSatu alternatif lain boleh tumpang makan kat rumah member2 atau sedara mara, tapi tak boleh selalu, nanti akan dikarate secara bebas oleh tuan rumah...
ReplyDeleteada lagi point-point nak tulis kat sini.. tapi takpa.. biarlah orang lain yang rasa nak tambah, tambah kat sini.. ahahahaha.. antara point menarik lagi :
ReplyDelete- ikan tangkap dalam longkang kotor
- ayam mati lemas (bukan ayam yg disembelih)
ayam ni biasanya yang duduk belah bawah sekali
masa lori bawak ayam tu nak hantar ayam..
ayam ni murah dari ayam yang hidup..
- telur lalat? hehehehehe
- makanan yang campur wine @ bahan haram
- straw (penyedut minuman) recycle
- pinggan tak basuh elok2.. sudu ada taik idung
- tikus dan lipas kat tempat memasak restoran
- bla bla bla.. baik makan kat rumah!! haha
nak mkn kat rumah, kene la pndai masak. hehe. kang asyik mkn maggi je.
ReplyDeleteha'ah huhu dah lama dgr pasal ni..dan baru beberapa minggu lepas dgr lg cerita pasal ni dkt je ngan tempat tinggal..depa jumpa bahan buangan kita dalam kuah dal..menjijikkan sungguh!
ReplyDeletetpi lgi cool law mkn kt umh sndri ^^
ReplyDeletepeluh?hingus? euuuwww..
ReplyDeletesaya suka blog awak la!
http://faezahannahalbaj.blogspot.com/2010/11/segmen-saya-suka-blog-awak-la.html
ewww... biar betul.. geli la pulak nk makan roti canai... huhuhu..
ReplyDeletealahai,,dua ayat terakhir buatkan terfikir berkali-kali untuk makan roti canai dari kedai mamak. adoii.. buat sendiri tak sama umph dengan sana tp..huhu
ReplyDeleteLatest Entri : Hati-hati Dengan Penipuan SMS
haram...terbantut aku nk kluaq pi makan ni ha...
ReplyDeleteMenghilangkan selera betul -.-
ReplyDeleteKlao duk kat kolej ni, nak masak lagu mana ?
Alah..kat luar tu diorang mkn cacing buat meee goreng..takde hal pun...mkn jelah selagi boleh mkn..dah meninggal kang tak leh mkn..hi hi hi..
ReplyDeletekalaw pegi beli burger kat tepi jalan,abg burger tu mesti gatal en
ReplyDeleteAhh, uli tepung pakai kaki aku penah dengar. Pelaris guna kepala taik penah dengar ? Kes "mamak" kat Wangsa Maju. Woho, gila wey. Siap kantoi ada orang nampak dia tengah potong kepala taik tu.
ReplyDeletemakan kat luar juga MENGGEMUKKAN.terlalu banayak ajinomotoo.tak bagus tak baguss ; ))
ReplyDeletetrend skang ramai suka promo (bangga kut) gambo2 tempat diorg lepak makan.. ntah kedai ape2 ntah..
ReplyDeletejanji nama kedai pelik sikit, masuk-ordar-telan-snap pic-uplod-tayang harga.. benda lain xnampak dah..
bab2 makan, halal-haram-suci ni kena la jaga... nk jd darah daging. kalo byk benda haram menular dlm badan, benda2 baik susah nak masuk.. bukan setakat kedai mamak, tuh belambak kat d'curve tu, sume kedai hangpa pakat masuk, janji bole uplod fesbuk,blog...heheheh
hantu kah???
ReplyDeletehuhuhu makan kat luar byk guna ajinomoto....
ReplyDeletengeeee ade kaitan x?
hehehe
masak sendiri lagi best
nasib baik isteri ku padai memasak..sedop tu
ReplyDeleteader restoran dekat umah sy uli roti canai dgn punggung.. jimat skit tenage newton drpade menggunakan kaki..
ReplyDeletesiakk la kau ni Crayon ShinChan...aku dah jadi geli gamaknya nak makan kat luau..mah sewa aku dah le x de tong gas..tong gas asyik kene ciloook je..hahha
ReplyDeletegua pernah nmpak uli guna kaki.. gua tengok kat belakang restoren mamak tu..
ReplyDeletebabi la time nmpak diaorang guna kaki.. argh..
ape gua buat belakang restoran tu? tu time gua nak lari dari cikgu disiplin ketika fly fly fly dulu2..
har har har
huwaaa. dah geli nak makan lua bila terbaca korang komen romen niee. huhu
ReplyDeletemujur i memang tak ske makan mamak..bau badan mmg harum habis.. :P
ReplyDeleteTakleh bayangkan kalau masuk kedai mamak tu, tiba2 roti canai yang dia nak lempar kat kawan dia tu melekat kat muka, ha ha ha...
ReplyDeletenseb baek la mak aku masak sedap..
ReplyDeletexde lah aku nk mkn luar sgt...
eeewww~ gelinyerrr... loya pulak rase tekak ni tetibe...
ReplyDeletehahahaha sape yang suka lepak kedai mamak tu mmg best lah kann. hahahahaha.
ReplyDeletewahh
ReplyDeletedah lapar. sedap je haha
pekena nasi kndaq mamak memang terbaik! hahaha
ReplyDeleteTea tarik sedap kat luar..
ReplyDeletewoooo....dah setahun meninggalkan area mamak...
ReplyDeletenasib baik rajin masak .......... e meloyakan tekak
ReplyDeleteuhuuhuhu...alamak...suka sgt sefamly makan d luar....coz mama bz...xdk sapa nak masak....uwawaw...;-(
ReplyDeletejarang makan kat luar sebab cerewet sikit pasal makanan...he..he...
ReplyDeleteUli guna kak*, eee.. pernah dengar, biasa dengar. tapi org melayou paling ramai yg memenuhkan meja kdai2 mamaks. sedap makan sambil sembang2 dsb.
ReplyDeletearwah abah awak sama macam abah saya.
ReplyDeletesaya pon sama.
saya suka masak walaupun kurang tere.
harini saya masak.
awak nak datang makan dengan saya tak?
makan kat lua senang je.huhuh
ReplyDeletetak reti masak senanye.. ;p
waaa betol3....
ReplyDeletesume repekkan cik crayon betol belaka haha..
tak suka mkn lua
then kalu mkn kat lua, kena control sana cni.. kat rumah mulut comot pun xder yg kisah
uuuhhhhhhhhh... tetamu datang, ngak mau kalah dah.
ReplyDeletelame plak xwat roti canai sendiri.... nk buat la...
ReplyDeletesudu ada taik idong eh..apa-apa jela tubelawak
ReplyDeletehehe.depends on kerajinanlah kalau masak masak nie.malas masak order je.:)
ReplyDeletesame la... lebih baek masak kat uma. yang penting tau yang kita masak itu bersih :)
ReplyDeletenice entry.thumbs up!
ReplyDeleteAnyway, apa respon korang yer bila jumpa kuku kaki tu? komplen tak ?
Salam...
ReplyDeleteUstaz Love pernah terjumpa puntung rokok dalam sayur masak lemak pucuk ubi... hehe
geli-geli pun korang blasah gak kan...wuu..sedapnya roti canai campur peluh ketiak mamak
ReplyDeleteeiffel camtaek! aku tau ko dengki dgn aku :P
ReplyDeletePasal belanja 2x ganda tu sgt setuju. Kalau mau berjimat, makan lah di rumah.
ReplyDeletewah boleh aja sih jajan jajan.hehe, mampir lagi di blog ane. disiapin kopi ma pisang gorengnya. he he...ga' sah jajan diluar
ReplyDeletehaihh...kat malaysia dah jadi trend banyak kedai mamak kan~
ReplyDeletekedai mamak is everywhere n most of it ada baik buruknya.. dependss on u to choose it!!! not only kedai mamak, kedai biasa pun ada yg macam2...so becarefulll guys.
ReplyDeleteJalan2 cari makan :)
ReplyDeletemmg btul artikel ko ni... especially gerai mamak.. aku tau sangat diorg ni jenis pengotor, bukan tu je.. makanan semalam diorg masak balik tue... giler ke ape, nak jimat sampai sanggup recycle makanan.. sbb tu la kena pilih betul2 gerai makanan..
ReplyDeletebetoi tu. lagipun makan dirumah lebih terjamin kebersihan dia dari makan di luar.
ReplyDeletesekali sekala takpa la kalau makan kat luar kalau selalu, tak dapat la.
perbelanjaan sehari bila makan di luar sama dengan perbelanjaan bahan mentah untuk dimasak selama seminggu
makan luar JIMAT MASA!! hahahahahahahhah! bole???
ReplyDeleteOMG!
ReplyDeleteterbeliak bijik mata
bila baca part bihun sup tu,ewww!
then part roti canai tu mmg hampeh la.
lps nie takmo mkn dh la...huhu
btw,my mom pon x suka GILA mkn kat luar,
dia suka memasak, jadi kami 1 family
memang jarang GILA makan kt luar.
err patut blog nih tercalon!
ReplyDeletebest laa entri!
gud luck!
i pon sependapat dgn u...
ReplyDeleteSewa Bus MURAH di INDONESIA.. KUNJUNGI www.buspariwisatacentre.com
ReplyDeletewww.rentalbuspariwisata.com
aku pun agak kurang makan luar ni..........masak sdiri lg puas......yg ptg jimat
ReplyDeleteaku pun tak suka makan kat luar.
ReplyDeletekorang pernah tengok tak, ikan goreng yang kat perut dia tu still ada darah yg di basuh tak cuci. Bila goreng jer, darah tu jadi warna hitam..
eeee... memang geli. expecially ikan keli.
eeeeeeeeee...yuckk yuckkk....
ReplyDeletepengsann!!!!
EW. baru tadi pagi teringin nak makan roti canai
ReplyDeleteeh, cik izyan pnh jumpa GIGI ok dlm nasi goreng..diulang sekali lagi..GIGI..huhuhu..sadis tak?sadis tak?
ReplyDeletepernah dgr diorang uli pakai kaki..yerk..sebab tue sedap agaknya..
ReplyDeleterajin blogwalking bro... http://arimisideks.blogspot.com
ReplyDeleteuih....gelinyer......yeekkkkkk......
ReplyDeletekuku tu da biasa sgt,tu salah satu untuk pelaris la tu..ulitepung tu 100% aku stuju sebab aku ni tukang masak jugak.tapi aku tak pengotor mcm tu..aku pnah nampak uli tepung guna kaki depan mata aku bebb..mamak tu dah bese sgt dah suma tu.
ReplyDeletewow. ni ha tetamu datang. sila jamu fresh orange. xmau coke! hehe
ReplyDeleteuli pakai kaki
ReplyDeletepatut sodap huhu
lawak pg2..kelakar pn ada..hhh..
ReplyDeletemakan dalam sudahla..
ReplyDelete