Friday, November 26, 2010

alasan untuk tidak makan diluar rumah

masa arwah bapak aku ada lagi kat dunia ni, dia cukup pantang untuk makan diluar sekiranya tidak ada alasan kukuh untuk masak sendiri dan makan dirumah.. tapi kadang-kadang tu boleh juga makan diluar contohnya kalau berkelah ka, sambut harijadi ka, dan lain-lain.. dulu kalau nak travel jauh contohnya pulang ke kedah dari kuala lumpur, mak aku akan masak siap-siap dan 'tapau' untuk dimakan ketika perjalanan.. hahaha.. memang famili aku jarang makan diluar.. sejak usia aku meningkat dan berjauhan dengan famili ni ja aku kerap makan diluar bersama rakan-rakan..


bila dah besar panjang ni barulah terfikir balik kenapa arwah bapak aku cukup pantang untuk makan diluar.. kiranya aku pun dah sependapat dengan arwah bapak aku la.. ehehehe.. salah satu alasan untuk tidak makan diluar ialah untuk menjimatkan perbelanjaan.. kalau masak sendiri dan beli barang-barang dapur ja, insyaallah RM500 pun cukup untuk hidup sebagai seorang bujang di kuala lumpur.. kalau setiap hari makan diluar, perbelanjaan jadi dua kali ganda.. hidup bujang pun kena belanja lebih dari RM1000.. betul tak?

alasan lain pula, korang tau ka makanan yang korang beli tu betul-betul bersih atau tak? entah-entah tukang masak tu tak baca bismillah langsung.. ahaha.. ada juga sesetengah tukang masak tu mengamalkan sihir seperti memasukkan 'ramuan khas' ke dalam masakan.. tak percaya? konsep ni sama ja dengan ilmu pengasih atau nasi kangkang.. nasi kangkang tu dibuat dengan menggunakan darah haid, peluh, bulu kemaluan, dan lain-lain.. begitu juga teknik yang digunakan pengamal sihir untuk melariskan perniagaan.. campur saja dengan peluh, hingus, dan air liur.. ehehehe..

aku bukan niat nak rosakkan perniagaan peniaga-peniaga jujur yang lain.. cuma aku nak korang semua berwaspada.. kalau setengah kedai tu kita tak boleh nampak tukang masaknya memasak, maka berhati-hatilah.. pernah terjadi kepada aku dan kawan aku dimana kawan aku memesan bihun sup di sebuah kedai ni, kemudian korang cuba teka apa yang kami jumpa dalam bihun sup tu?? hahaha.. jawapannya ialah kuku kaki (ibu jari) manusia!! ya!! kuku kaki dimasukkan ke dalam makanan.. adakah ini sengaja ataupun tidak sengaja? mustahil berlaku dengan tidak disengajakan!!

korang suka makan roti canai? pernah cuba untuk membuat roti canai sendiri? kalau korang tak pernah, korang cubalah untuk menguli tepung untuk membuat roti canai tu sendiri.. baru korang tau betapa perit dan meletihkan nak uli tepung roti canai ni.. tapi bila tengok kat restoran-restoran mamak tu, selamba ja dia letak sebesen penuh dengan tepung yang dah diuli.. nak uli tepung sebesen pakai tangan?? sori beb!! aku rasa rosmah mansor pun tak mampu.. melainkan ada mesin kat restoran-restoran mamak tu.. tapi kalau tak dengar bunyi mesin tu, ehehehehe paham-paham ja lah.. diorang uli pakai 'selain daripada tangan'.. kah kah kah..

video : teh tarik tegagai
video : roti canai tegagai
Related Posts with Thumbnails


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
106 Comments
Comments


106 comments:

maiMOONyet said...

i want be 1st comment!

maiMOONyet said...

yeay! ^^

Puteri Iqa Izyan said...

tak pandai masak. kne la mkn kt luar.. huhu :P

maiMOONyet said...

roti canai superman satu! ^^

~♥deeperinloving♥~ said...

eee.. jijik... buweekkk...

eiffel said...

mai camtaek!!

eiffel said...

-.-" arwah ayah ko sama ngan mak aku!!

Cik Gallus Gallus said...

makan kat luar bende murah dia kate mahal..
baik mkn dekat rumah je

Nett H. Norah said...

wekkk..slain tgan mungkinkah fungsi kaki disitu?...

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

akk pun ada jugak dgr pasal mamak uli tepung tue. bukan skrg je dik..dari dulu lagi. byk kes dah jumpa. skrg akk pun dah menu dari roti canai tukar tosai...

dak uma... said...

under suke makan kt mamak hijaz vista..! yeehaa!

Amirah Yusof said...

dikhabarkan uli guna kaki..yekk!

sop said...

makan mamak betul2 mamak.. :)

Ciklinn said...

sbb tu ciklinn mkn roti cani melayu... hahaha... mmg dah lama ciklinn dengar pasal mamak uli roti tu....huhuh

Azrul Hisham said...

ane...teh tarik kurang manis satu!!!

wan nurul hezrina abd halim said...

dah datang ke blog mummy ek..k mehlah mummy jamu teh tarik mamak kat atas nuh..hehe ali maju lagi tuh

Ain Zulaikha said...

awk ni asik nak makan kat luar je, pergi lah belajar masak makan makanan sendiri, " kata emak kepada ain.

AiTotYati said...

Ai tak makan canai kedai mamak

'takut bulu melekat'

tapi canai melayu mkn lak
'kurang bulu melekat'

boleh?

hehhehe

wannurfazrini said...

moral the story : jgn makan kat luar langsung!


betul x? hahhaa

_aLiaHwaFa_ said...

erk. macam agak geli lah pulak nak mkn kt luar.

Aini said...

suka makan makan dan makan...huhu

Encik Tikus said...

wht the hell, gila power mamak mamak tue bikin teh tarik and roti canai..LOL

mR.sYaH said...

dorg guna paki kaki ker.. haha...

sebab tu mkn je apa yg ada kat umah... hehhe..

akuanakpahang (AAP) said...

Ini mmg jenis suka makan luar :)
Entri Terbaru "Rugikah... jika kita tidak meninggalkan balasan komen?
"

makdara TERdiva said...

dah lame tak mkn roti canai.. :)

weed something out said...

jarang makan roti canai. dulu kat umah pun jarang makan-makan kat luar. arwah bapa suruh makan kat umah, masak kat umah. lagi sedap.

aYu said...

sama macam arwah abah....
sama sangat pendapat dia..

lagipun..
mak masak lebih sedap dari makcik kedai masak...

Mari Berbicara Hati Ke Hati :
New Entry : Buku Sebagai Hadiah

PinQib said...

suka makan kat luar gakkkkkk

lalink7 said...

beli yang instant lagi sdapp...

eh dah tgk crayon...filem tue bersempena nama ko ek CRAYON? huhuh

Aisyah Kay said...

heyy..same laa dgn my family. sehingga umo i 20 tahun ni, my family masih lg bwk bekalan if pergi somewhere. x kira laa jauh atau dekat, mesti ade bekalan makanan drpd rumah :)

Nadia Abdullah said...

tp kedai mamak mana2 pon penuh gak kan? kan? kan?

crayon said...

sebab tu la aku letak gambar camtu.. aku cuba bayangkan, kalau mamak-mamak tu semua buat rambut cendawan dr.rozmey, kedai penuh macam sediakala ataupun pecah panggung 12juta? kah kah kah

sfatimahzj said...

tolong2..menggelikan..hua~

zmah said...

Bila baca artikel ni buat loya ANAK TEKAK...

Peraih udang dari Zimbabwe said...

Satu alternatif lain boleh tumpang makan kat rumah member2 atau sedara mara, tapi tak boleh selalu, nanti akan dikarate secara bebas oleh tuan rumah...

crayon said...

ada lagi point-point nak tulis kat sini.. tapi takpa.. biarlah orang lain yang rasa nak tambah, tambah kat sini.. ahahahaha.. antara point menarik lagi :

- ikan tangkap dalam longkang kotor
- ayam mati lemas (bukan ayam yg disembelih)
ayam ni biasanya yang duduk belah bawah sekali
masa lori bawak ayam tu nak hantar ayam..
ayam ni murah dari ayam yang hidup..
- telur lalat? hehehehehe
- makanan yang campur wine @ bahan haram
- straw (penyedut minuman) recycle
- pinggan tak basuh elok2.. sudu ada taik idung
- tikus dan lipas kat tempat memasak restoran
- bla bla bla.. baik makan kat rumah!! haha

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

nak mkn kat rumah, kene la pndai masak. hehe. kang asyik mkn maggi je.

Kalamhati said...

ha'ah huhu dah lama dgr pasal ni..dan baru beberapa minggu lepas dgr lg cerita pasal ni dkt je ngan tempat tinggal..depa jumpa bahan buangan kita dalam kuah dal..menjijikkan sungguh!

NynaMysarah said...

tpi lgi cool law mkn kt umh sndri ^^

Faezah Hannah Al Baj said...

peluh?hingus? euuuwww..

saya suka blog awak la!

http://faezahannahalbaj.blogspot.com/2010/11/segmen-saya-suka-blog-awak-la.html

annazanariah said...

ewww... biar betul.. geli la pulak nk makan roti canai... huhuhu..

eiela said...

alahai,,dua ayat terakhir buatkan terfikir berkali-kali untuk makan roti canai dari kedai mamak. adoii.. buat sendiri tak sama umph dengan sana tp..huhu

Latest Entri : Hati-hati Dengan Penipuan SMS

m.u.d.a.s.f.r.e.a.k.z said...

haram...terbantut aku nk kluaq pi makan ni ha...

K I E R A said...

Menghilangkan selera betul -.-

Klao duk kat kolej ni, nak masak lagu mana ?

Anonymous said...

Alah..kat luar tu diorang mkn cacing buat meee goreng..takde hal pun...mkn jelah selagi boleh mkn..dah meninggal kang tak leh mkn..hi hi hi..

balloon's lover said...

kalaw pegi beli burger kat tepi jalan,abg burger tu mesti gatal en

RaafikJahat said...

Ahh, uli tepung pakai kaki aku penah dengar. Pelaris guna kepala taik penah dengar ? Kes "mamak" kat Wangsa Maju. Woho, gila wey. Siap kantoi ada orang nampak dia tengah potong kepala taik tu.

Aqila Safuan said...

makan kat luar juga MENGGEMUKKAN.terlalu banayak ajinomotoo.tak bagus tak baguss ; ))

Anonymous said...

trend skang ramai suka promo (bangga kut) gambo2 tempat diorg lepak makan.. ntah kedai ape2 ntah..

janji nama kedai pelik sikit, masuk-ordar-telan-snap pic-uplod-tayang harga.. benda lain xnampak dah..

bab2 makan, halal-haram-suci ni kena la jaga... nk jd darah daging. kalo byk benda haram menular dlm badan, benda2 baik susah nak masuk.. bukan setakat kedai mamak, tuh belambak kat d'curve tu, sume kedai hangpa pakat masuk, janji bole uplod fesbuk,blog...heheheh

hamidah said...

hantu kah???

Pensel Kontot said...

huhuhu makan kat luar byk guna ajinomoto....

ngeeee ade kaitan x?
hehehe

masak sendiri lagi best

Abu said...

nasib baik isteri ku padai memasak..sedop tu

SallOLosSai said...

ader restoran dekat umah sy uli roti canai dgn punggung.. jimat skit tenage newton drpade menggunakan kaki..

encHIx laNDax said...

siakk la kau ni Crayon ShinChan...aku dah jadi geli gamaknya nak makan kat luau..mah sewa aku dah le x de tong gas..tong gas asyik kene ciloook je..hahha

hamzah ian said...

gua pernah nmpak uli guna kaki.. gua tengok kat belakang restoren mamak tu..

babi la time nmpak diaorang guna kaki.. argh..

ape gua buat belakang restoran tu? tu time gua nak lari dari cikgu disiplin ketika fly fly fly dulu2..

har har har

syAzAnA said...

huwaaa. dah geli nak makan lua bila terbaca korang komen romen niee. huhu

LINA JALIL said...

mujur i memang tak ske makan mamak..bau badan mmg harum habis.. :P

Peraih udang dari Zimbabwe said...

Takleh bayangkan kalau masuk kedai mamak tu, tiba2 roti canai yang dia nak lempar kat kawan dia tu melekat kat muka, ha ha ha...

kyrel said...

nseb baek la mak aku masak sedap..
xde lah aku nk mkn luar sgt...

Blackwinter said...

eeewww~ gelinyerrr... loya pulak rase tekak ni tetibe...

nadrah zainuddin said...

hahahaha sape yang suka lepak kedai mamak tu mmg best lah kann. hahahahaha.

Pat said...

wahh
dah lapar. sedap je haha

Mohamadazhan hjDesa said...

pekena nasi kndaq mamak memang terbaik! hahaha

relevan said...

Tea tarik sedap kat luar..

princeduyong said...

woooo....dah setahun meninggalkan area mamak...

ibuintan said...

nasib baik rajin masak .......... e meloyakan tekak

HonEyBuNNy said...

uhuuhuhu...alamak...suka sgt sefamly makan d luar....coz mama bz...xdk sapa nak masak....uwawaw...;-(

Mas said...

jarang makan kat luar sebab cerewet sikit pasal makanan...he..he...

Tuah Anugerah said...

Uli guna kak*, eee.. pernah dengar, biasa dengar. tapi org melayou paling ramai yg memenuhkan meja kdai2 mamaks. sedap makan sambil sembang2 dsb.

fyoneex said...

arwah abah awak sama macam abah saya.
saya pon sama.
saya suka masak walaupun kurang tere.
harini saya masak.
awak nak datang makan dengan saya tak?

amie said...

makan kat lua senang je.huhuh
tak reti masak senanye.. ;p

rainbowcloudy said...

waaa betol3....

sume repekkan cik crayon betol belaka haha..
tak suka mkn lua

then kalu mkn kat lua, kena control sana cni.. kat rumah mulut comot pun xder yg kisah

juhri said...

uuuhhhhhhhhh... tetamu datang, ngak mau kalah dah.

Siti Muthiah said...

lame plak xwat roti canai sendiri.... nk buat la...

keletahmeera said...

sudu ada taik idong eh..apa-apa jela tubelawak

shima said...

hehe.depends on kerajinanlah kalau masak masak nie.malas masak order je.:)

-Si Riang-Riang- said...

same la... lebih baek masak kat uma. yang penting tau yang kita masak itu bersih :)

Fina Roslan said...

nice entry.thumbs up!
Anyway, apa respon korang yer bila jumpa kuku kaki tu? komplen tak ?

Ustaz Love said...

Salam...

Ustaz Love pernah terjumpa puntung rokok dalam sayur masak lemak pucuk ubi... hehe

Dark Half said...

geli-geli pun korang blasah gak kan...wuu..sedapnya roti canai campur peluh ketiak mamak

maiMOONyet said...

eiffel camtaek! aku tau ko dengki dgn aku :P

Angel said...

Pasal belanja 2x ganda tu sgt setuju. Kalau mau berjimat, makan lah di rumah.

Aryes Novianto said...

wah boleh aja sih jajan jajan.hehe, mampir lagi di blog ane. disiapin kopi ma pisang gorengnya. he he...ga' sah jajan diluar

aDyLLa OmaR said...

haihh...kat malaysia dah jadi trend banyak kedai mamak kan~

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

kedai mamak is everywhere n most of it ada baik buruknya.. dependss on u to choose it!!! not only kedai mamak, kedai biasa pun ada yg macam2...so becarefulll guys.

Novitacu said...

Jalan2 cari makan :)

ZoOL said...

mmg btul artikel ko ni... especially gerai mamak.. aku tau sangat diorg ni jenis pengotor, bukan tu je.. makanan semalam diorg masak balik tue... giler ke ape, nak jimat sampai sanggup recycle makanan.. sbb tu la kena pilih betul2 gerai makanan..

fatynlicious said...

betoi tu. lagipun makan dirumah lebih terjamin kebersihan dia dari makan di luar.
sekali sekala takpa la kalau makan kat luar kalau selalu, tak dapat la.

perbelanjaan sehari bila makan di luar sama dengan perbelanjaan bahan mentah untuk dimasak selama seminggu

JelinaJoli said...

makan luar JIMAT MASA!! hahahahahahahhah! bole???

MTL said...

OMG!
terbeliak bijik mata
bila baca part bihun sup tu,ewww!
then part roti canai tu mmg hampeh la.
lps nie takmo mkn dh la...huhu

btw,my mom pon x suka GILA mkn kat luar,
dia suka memasak, jadi kami 1 family
memang jarang GILA makan kt luar.

:: m.u.n.i.r.a :: said...

err patut blog nih tercalon!
best laa entri!

gud luck!

iQapiQa said...

i pon sependapat dgn u...

BPC Transport said...

Sewa Bus MURAH di INDONESIA.. KUNJUNGI www.buspariwisatacentre.com
www.rentalbuspariwisata.com

Ann said...

aku pun agak kurang makan luar ni..........masak sdiri lg puas......yg ptg jimat

wantie said...

aku pun tak suka makan kat luar.

korang pernah tengok tak, ikan goreng yang kat perut dia tu still ada darah yg di basuh tak cuci. Bila goreng jer, darah tu jadi warna hitam..

eeee... memang geli. expecially ikan keli.

key-one said...

eeeeeeeeee...yuckk yuckkk....
pengsann!!!!

rinai said...

EW. baru tadi pagi teringin nak makan roti canai

izyansyazwani said...

eh, cik izyan pnh jumpa GIGI ok dlm nasi goreng..diulang sekali lagi..GIGI..huhuhu..sadis tak?sadis tak?

- zuriey - said...

pernah dgr diorang uli pakai kaki..yerk..sebab tue sedap agaknya..

arimi said...

rajin blogwalking bro... http://arimisideks.blogspot.com

Anonymous said...

uih....gelinyer......yeekkkkkk......

Anonymous said...

kuku tu da biasa sgt,tu salah satu untuk pelaris la tu..ulitepung tu 100% aku stuju sebab aku ni tukang masak jugak.tapi aku tak pengotor mcm tu..aku pnah nampak uli tepung guna kaki depan mata aku bebb..mamak tu dah bese sgt dah suma tu.

ZAFIRAH HANIS said...

wow. ni ha tetamu datang. sila jamu fresh orange. xmau coke! hehe

budak awam said...

uli pakai kaki
patut sodap huhu

geram said...

lawak pg2..kelakar pn ada..hhh..

Akim Iqbal said...

makan dalam sudahla..

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk