Thursday, April 12, 2012

facebook punca : lupa ketika berkongsi (EP1)

laman sosial kini bagaikan keperluan setiap individu.. siapa yang tak ada akaun facebook boleh dikatakan ketinggalan zaman seperti hidup dizaman batu tanpa sebarang teknologi.. memang tidak dinafikan laman sosial membantu serba sedikit kehidupan manusia dari segi komunikasi, jemputan kenduri, hiburan dan perkongsian bahan-bahan berilmiah.. aku juga pasti akan kongsikan artikel ini di-facebook selepas selesai menulis sepenuhnya artikel ini.. hehehe.. tapi bagi aku, laman sosial seperti facebook ini, lebih mendatangkan keburukan daripada kebaikan..

spender jiran yang mengandungi bau belacan menyelerakan

bila wujudnya laman sosial, orang kita makin lupa adat orang terdahulu.. iaitu menghormati orang lain.. dulu nak masuk toilet pun kena cakap "maafkan saya cikgu, bolehkah saya ke tandas?" punyalah bersopan dan malu-malu ketika nak mintak ke tandas untuk buang najis yang kotor.. tapi orang sekarang, cirit-birit pun nak bagitau kat satu dunia.. kah kah kah.. siap post status "terlalu lama di dalam tandas sehingga punggung melecet".. aiyaaa.. siapa nak ambik peduli pasal punggung kau? ewww.. kau kemut kunyit sorang-sorang sudahlaa, tak payah nak bagitau kat orang..

lagi, antara adat orang terdahulu yang telah kita lupakan ialah orang dulu nak masak pun 'cover2' sebab taknak jiran terbau masakan.. nak jaga hati jiran punya pasal.. ya lah, kalau jiran dah terhidu bau masakan, kita wajib bagi makanan sikit kat diorang.. orang sekarang, lepas masak siap post gambar makanan kat facebook.. tak fikir pulak jiran dia lihat ka apa ka.. kah kah kah.. sekali dah post gambar kat facebook, bukan setakat kau nak kena jaga hati jiran, dah termasuk kawan-kawan yang menetap jauh dari kau sekali..

mungkin ramai terlepas pandang tentang hal ini.. contohnya aku sendiri, kadang-kadang tu satu hari aku tahan lapar sebab duit tak berapa nak banyak.. makan megi sebagai alas perut.. tiba-tiba ada rakan yang post gambar makanan hebat-hebat dan menyelerakan.. kau rasa, aku boleh ungkit tak pasal ni kat akhirat nanti depan tuhan? kah kah kah.. cuba pikiaq tengok.. cuba pikiaq tengok..

p/s : kau rasa aku salah? cuba fikir kalau kau duduk ditempat orang lain.. apa perasaan kau? buat apa nak buat benda yang berisiko untuk mengecilkan hati orang.. lebih baik hindarkan..


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
22 Comments
Comments


22 comments:

epics said...

olololo. tamo mara2. meh kat abam meh. abam banje mamam tedap2.

me'ah kembung said...

sedih

MRS. K said...

hahaha.. nice one!

♥CIK SHA♥ said...

erk? tapi kan..pasai pa la gambaq tu terpampang di sini? apakah kaitannya dengan isi entri hang? *konpius* (-_-")

realiti..org skarang mmg dah takde privasi dan ramainya attention seeker..bukan takat nak memerut je habaq..kalau boleh apa suma dia buat nak bagitau semua orang..lepas tu bising kata privasi diceroboh..;p

tapi bab makanan tu pun aku mmg terliur kalau tertengok gambaq..sampai hati depa..T_T

crayon said...

cik sha.. gambaq tu khas untuk lelaki ja.. hahaha.. kalau laki pervert, mesti terliur tengok koleksi spender basah tersidai camtu.. kah kah kah

kak mah said...

Hahaaaa,akak selalu post gambar makanan....

Sis AI said...

Hahaha! Yes, boleh blah jugak bab tu.. Ntahla. Sy ni pun skadar ada FB, ckupla.. Msej2 je kbanyakannya. Wall post guna utk post latest entri dlm blog. Udah. Stakat ni Alhamdulillah takde post mlampau..

AiTotYati Mat said...

paling tak boleh blah, gmbr anak pompuan umur 6 tahun tgh mandi pun post kt fb. pelik btl bapak mcm tu

Abang Zam said...

abang tak bukak pun fb abang dah. bosan noh lama lama bukak

Wadi AR said...

eceh, dan dan je abang zam

Terbelog said...

ok phm
mlm kang tgu kat simpang
aku belanje mkn mlm ni

cewek.medusa said...

aku makan maggi pun post kt wall, alih2 petang ada orang anto lauk.. mengadu frust bercenta kt wall pn malam ada org anto nasik... ahahaha ini antara kebaikan fesbuk, tempat mintak simpati member.
spender jiran tu, tubelawak pilih kaler ape? sj nk wat note ;p

zarulfarhana said...

dh mcm ragam dh zaman skrg...

hani@debumelukut said...

FB hanya untuk anak2 dan org2 yg dekat di hati. bukan untuk public viewing. Saya lah macam tu, org lain saya tak tau dan tak nak ambik tau.Alah, biarlah apa mereka nak buat dgn FB mereka tu..Janji jgn ganggu kita dahh...

Anonymous said...

aku suke entri ni.betul lah tu.berbakul2 dosa aku. byk lah kwn2 aku duk claim kat akhirat esok mntak makanan yg sedap2 yg telah di post dlm wall fb..

♥ ciksuehaoi™♥ said...

kah kah kah.hentai gila siap ada spender bagai blog kau ni.haha!

Anonymous said...

Sejak baca entri ni semalam sy semakin berjaga2 utk post status kt fb.lbh2 tntg makanan.yela,kena jg hati org2 yg membaca kn.sblm ni sy pon sllu post tntg makanan special yg sy mkn.so,ari ni sy beringat,yg sy xkan post status tntg sy makan burger,peri soup yg di deliver kn oleh nandos......hahahahaaa....

Anonymous said...

betul jugak kan.. tak penah lak tepikir pasal ni

assmieda_lsea said...

Part last skali tu agk sayu skit...sian die...xpe..rezeki jgk tu...skurangnye de jgk mknan kn..huh!fb...erm..mmng mcm2 hal...dlupn de fb now dh xactve n trs close je....mcm2 hal...now aktif mmbace blog org lak...hehe....tringin nk wt blog sndri...;)

man said...

spender blh jd pic..hehehe

Anonymous said...

Coli pun bley jd jgk.

Anonymous said...

MRS.K punye warna apa????...

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk