Saturday, December 11, 2010

mari belajar simpulan bahasa melayu

hari ni aku nak share ngan anda semua video-video berkaitan simpulan bahasa melayu.. kepada yang taktau apa itu simpulan bahasa, simpulan bahasa ini ialah 'kiasan' atau bentuk peribahasa yang paling mudah.. biasanya simpulan bahasa terdiri daripada dua patah kata yang membawa maksud yang tepat dan padat.. zaman sekarang ni, simpulan bahasa dah semakin dilupakan kerana wujudnya bahasa-bahasa urban seperti poyo, kerek, bohsia, rempit dan lain-lain.. 


mulut murai : mulut murai ialah seseorang yang super cakap banyak dan suka membuat bising.. ada juga yang menyatakan bahawa mulut murai ini ialah seorang yang suka bercerita tidak kiralah rahsia seseorang ataupun cerita penipuan.. tapi sebenarnya mulut murai ini cuma seorang yang super cakap banyak dan tidak lebih dari itu..

video : mulut murai

mulut tempayan : mulut tempayan barulah simpulan bahasa yang sesuai untuk seseorang yang tidak boleh menyimpan rahsia orang lain.. pendek kata, mulut tempayan ini ibarat makcik-makcik yang suka bergosip di pasar malam.. sekiranya anda sedih kerana rahsia anda diketahui orang, anda bolehlah menulis status di facebook "mulut tempayan boleh ditutup, mulut manusia?" agar semua orang tahu masalah anda alami itu..




ikat perut : simpulan bahasa ini masih sering didengari.. terbukti orang malaysia ini penuh dengan budaya dan adat yang tidak dapat dipisahkan.. kebiasaannya apabila ditanya "kenapa tak makan?" mereka akan menjawab "aku diet harini, ikat perut".. itulah maksud ikat perut zaman sekarang.. juga boleh didefinasikan sebagai 'diet'.. kalau orang dulu-dulu, ikat perut sebab nak berjimat atau berpuasa sunat..

video : ikat perut

lidah bercabang : lidah bercabang pula bermaksud kata-kata seseorang yang tidak boleh dipercayai.. masa tahun 90an dulu, simpulan bahasa ini sering digunakan untuk salesman contohnya "produk yang dijual tidak diiktiraf sirim, jangan percaya kata-kata salesman lidah bercabang itu".. tapi kini penggunaannya lebih meluas contohnya "menteri itu memang lidah bercabang! haritu cakap harga minyak tak akan naik".. kah kah kah


dan akhir sekali adalah video kompilasi simpulan bahasa buaya darat, berhati batu, besar kepala, buah mulut, kepala angin, khabar angin, membabi buta, muka tembok dan otak kering.. ahaha.. anda tidak percaya? video ni menggambarkan semua simpulan bahasa yang disebutkan.. ajaib bukan? sila pastikan anda paham betul-betul semua maksud simpulan bahasa ini sebelum menonton video yang terakhir ini.. kah kah kah



SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
23 Comments
Comments


23 comments:

akuanakpahang (AAP) said...

Salam, terima kasih kongsi peribahasa melayu TQ :) Jom Singgah "Cerita daripada sebuah kehidupan - akuanakpahang"

Que machimelloW said...

hebat!

cepet said...

yeah..

phreak-id said...

Simpulan bahasa terbaru yang hanya ada pada generasi baru je.

Nganjing : mengejek, mengajuk

lol. eh simpulan bahasa ke ni? ke dalam kategori apa?

Terbaru >> 1) Blog Pilihan Malaysia 2) Prank Paling Gempak 3) 3 Tips Untuk Elakkan Ditangkap Khalwat

eiela said...

bagus.. =)

Latest Entri :
1)Pelik Sangat Ke Nama Blog Aku Nih?
2)Nomborku 369, Kumpulan 10 Blog Baru Pilihan

Arief 'Synyster' Heikal said...

tubelawak ngan dr rozmey mmg ad kesinambungan

_aLiaHwaFa_ said...

link yg last tu aku bukak dua kali. kot2 la ko slh letak link. hahaha

udin said...

aku suka vid kompilasi yg ideal tu.. mmg kena sgt2.. kahkahkah!

MuzzamMiL said...

HehHehahHe..

Megat Shah said...

aku sudah menyumbang kepada kampung konoha..*bangge2

Pink Diva said...

Awesome..

Ustaz Love said...

Salam...

Video last tu paling best... kahkah

relevan said...

Bagus simpulan bahasa..

Belalang Hijau said...

tube lawak memartabat bahasa melayu...

huhuhu

Black Winter said...

bagos2!

RaafikJahat said...

Bagus lah kau buat entry pasal ni. Aku semakin lupakan simpulan bahasa, semenjak kurang melihat Karam Singh Walia.

Syafiqah Nazirah said...

:DDD

Peraih udang dari Zimbabwe said...

Semua simpulan bahasa tu dia nak sebat.

Hebatnyer...

Cik Miza said...

sah tubelawak peminat dr rozmey.

si para para said...

menteri itu mmg lidah bercabang..hahahaha like2

eNaSaN said...

:D...

Eason said...

simpulan bahasa !! wowww...should back to school ~

Ra-kun yang sendiRIAN said...

menarik :)

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk