Friday, February 25, 2011

reverse psikologi melalui persoalan dan teka-teki

reverse psikologi melalui persoalan dan teka-teki

aku suka bermain teka-teki sejak dari kecil lagi.. didalam kepala otak aku ada pelbagai teka-teki yang aku ingat sepanjang hidup aku.. kadang-kadang, kalau aku bosan ketika lepak dengan rakan-rakan, kami akan bermain teka-teki.. dengan teka-teki juga, aku mampu mengambil hati wanita (auww) dan merapatkan silaturrahim dengan orang yang baru dikenali.. jadi itulah serba sedikit perkaitan antara teka-teki dalam hidup aku.. teka-teki sangat menghiburkan dan menceriakan hidup..


tapi adakah anda tahu bahana dan keburukan disebalik teka-teki? teka-teki atau persoalan mampu membuatkan seseorang itu berfikir ke tahap yang tidak sepatutnya mereka fikirkan.. teka-teki yang tidak sepatutnya dikeluarkan adalah teka-teki yang berkaitan keagamaan, mentaliti dan realiti.. contohnya seperti "kenapa bila gembira kau senyum dan bila kau sedih kau menangis?" soalan seperti ini tidak perlu difikirkan dalam-dalam.. cukuplah sekadar "manusia ada hati dan emosi" sebagai jawapannya..

aku juga seorang manusia yang suka berfikir sedalam-dalamnya.. tetapi apabila sampai satu tahap yang mustahil untuk manusia fikirkan, aku akan berhenti berfikir.. kenapa? sebab aku nak mengelakkan stress, gila, sakit mental, jiwa kacau, hati kuntum (eh?) dan lain-lain.. percaya atau tidak, kebanyakan manusia yang ada di wad sakit mental kebanyakan mereka adalah dikalangan manusia yang cerdik pandai pada awal kehidupan mereka..

anda pernah menonton filem inception? apa yang menarik dalam filem itu ialah sekumpulan manusia bijak cuba menanam idea atau memori dalam mentaliti seseorang.. hal ini adalah tidak mustahil.. sebenarnya ini adalah salah satu teknik reverse psikologi untuk membuatkan seseorang membuat keputusan berdasarkan paksaan terhadap mentaliti.. ya! aku sebagai manusia yang gilakan teka-teki boleh memberi contoh simple untuk anda.. pernah dengar teka teki ini?

soalan : kambing apa ada sembilan kaki?
jawapan : kambing yang lepak di kaki lima..

(pada ketika ini mangsa telah dikaburi dengan soalan logik untuk berfikir)

soalan : tikus apa dua kaki?
jawapan : mickey mouse

(soalan logik pada permulaan diikuti dengan soalan kanak-kanak ribena.. pada ketika ini mentaliti mangsa meronta-ronta kerana telah tersalah tafsir 'maze' dalam soalan dan pada masa yang sama telah disemai dengan perkara-perkara yang berkaitan dengan mickey mouse, disney, katun dan lain-lain)

soalan : itik apa dua kaki?
jawapan : semua itik dua kaki

(mangsa pasti akan menjawab donald duck sebagai jawapan.. kan?)

jadi terbukti tekanan untuk berfikir membolehkan kita menyemai idea atau memori untuk mereka mengeluarkan jawapan yang diluar sedar atau diluar rasional mereka.. itu baru sikit.. sebenarnya ada lagi soalan dan teka-teki yang mampu membuatkan orang terperangkap dalam permainan.. untuk itu aku telah memikirkan satu teka-teki super susah nak jawab untuk korang fikirkan.. aku sangat yakin korang akan memaki hamun aku selepas mengetahui jawapan..

soalan : benda apa boleh main keyboard sambil makan?
jawapan : klik sini
Share This

55 comments:

  1. haaaa.penah terkena dgn soalan yg itik dua kaki tu.pergi jwb donaldd duck daa.mmg xpatot btol tekene cmtu.heh inception tebaek! ;)

    ReplyDelete
  2. hahah best teka teki ni. leh bg kt kawan2 ;P

    ReplyDelete
  3. best 3 teka-teki psiko tu. memang soalan 1 psiko soalan 2, soalan 2 psiko soalan 3. bernas.

    ReplyDelete
  4. macam c****a jawapan soalan last tu...hahaha...!!

    ReplyDelete
  5. dulu sorg mmber aku lps balik jumpe bf dia, sllu kenakn ktorg blik ngn teka teki...geram jer bila dgr jwpn...tp best!

    ReplyDelete
  6. haha ~ first time tengok binatang tu makan sambil main keyboard . cun !

    ReplyDelete
  7. soalan macam ni memang sama konsep dia dengan langkah2 macam mana nak masukkan seekor gajah dalam peti ais tu...

    Pendapat anda?
    jangan cepat melatah

    ReplyDelete
  8. telor? aik.. adakah anda tersalah blog? hahaha
    tubelawak dan telordibasuh bukanlah orang yang sama..
    kami berjiran.. tapi rumah tubelawak lagi best!
    ahahahha

    ReplyDelete
  9. <3 this! sekarang tubelawak dah jadi tubeserius.

    *ahaha gurau je, tapi okey je kalau ada info camni.

    ReplyDelete
  10. reverse psikologi..best gak.mencabar minda dan ada jugak yang migrain sebab nak find out apa jawapan die.

    ReplyDelete
  11. hahahaa telor? hahahhaahah glamer telor sampai tubelawak pun dia panggil telor.. hacked by telordibasuh! hahaha

    ReplyDelete
  12. hehehehe.. telor apa lagi yang paling friendly..
    mestila telordibasuh.. auw

    ReplyDelete
  13. KAMBING LEPAK KAKI 5...PERGH...AUTO TERGELAK DOO

    ReplyDelete
  14. aku suke entry ni. 1st time aku senyum bace blog. dunia kadang2 gila. apa lagi aku.

    ReplyDelete
  15. terhibur sekejap dengan teka-teki tuh..

    ReplyDelete
  16. hahahhahaha gelak guling guling bergelimpangan

    ReplyDelete
  17. aku pon suke men teka teki. bese sedare laki lawan sedare pompuan. bile pompuan xdapt jawab, depa tuduh kami kelentong. hahaha

    ReplyDelete
  18. cuba teka beruk apa yang berdiri satu kaki?

    ReplyDelete
  19. aku dah tengok cerita inception and memang ada kene mengena dengan entri ko. twist the fact to looks like real.. kalau teka teki ko tanya secara berterusan,soalan logik pun boleh salah jawab.

    My popular post: Stalker memang menakutkan

    ReplyDelete
  20. rasa mcm nak sepak2 je babi tu..naseb baik najis..kalau tak dah lama aku sepak..kekeke

    ReplyDelete
  21. hahha ter baik la ko..:)
    suke pantun2 yg x msk akal nie..:)


    JOM jengah blog saya... Meh Makan UBAT!!! (http://sheypull.blogspot.com)

    ReplyDelete
  22. i tk suka teka teki sbb kdg2 rasa mcm saja je nk memperbodohkan i hahaha :P
    ada lagi satu movie psycho yg best selain inception. shutter island. terbaik !

    ReplyDelete
  23. Leornado is such a good actor, love all his movies:)

    ReplyDelete
  24. I wanted to say hi, and thank you for visiting my blog.

    ReplyDelete
  25. keh2....aku paling nyampah teka teki mengenekan org keh3

    ReplyDelete
  26. haha..tekateki memang besh, lagi2 kalo dapat kenekan orang~~:D

    ReplyDelete
  27. owh.. inilah teknik menganalisa pemikiran orang lain berdasarkan soalan...

    ReplyDelete
  28. pernah dulu ms kt sekolah, kitorg main teka teki berantai..memang mencabar minda haha

    ReplyDelete
  29. cess..pernah juga terkena zaman2 dulu..haha

    ReplyDelete
  30. seorang itu pasti akan rasa tercabar jika
    tak dapat teka-teki.hihi..

    Ps : sudah la tubelawak.kita salah jangan nak takut.
    masa aku belajar di kolej pernah cikgu kata
    budak komputer semua jahat.pengodam bukan semua jahat.bersabar je dan pergi jalan-jalan makan angin.hihi..

    # # Perhimpunan Haram hindraf !# #

    ReplyDelete
  31. Kenapa Aminah ketawa terjerit jerit....

    ReplyDelete
  32. hahaha..ade pulak ek kambing pandai lepak kaki lima..best2..wah smakin maju..;)

    ReplyDelete
  33. tubelawak asik pakai blogspot je.. bila nak host sendri ni.. permintaan tinggi.. bnyk peminat tu blog ni.. gay pun minat.. hehe

    ReplyDelete
  34. hoh... suker p0st ni dan yg kmbing lpak kaki lima tue.. huhuhuhuuh....

    ReplyDelete
  35. hahahhahaha..reverse psychology...semat doh

    ReplyDelete
  36. wooo what a wonderfull blog nice job bro

    ReplyDelete
  37. mende pe y kite buad...setan marah,,Allah pon marah...
    jawab2....

    ReplyDelete
  38. i love this post. sangat2 suka...n Inception..yah..a great movie..no wonder kat ats tu gmbar Leo

    ReplyDelete
  39. nice post... i like... keep it on..

    ReplyDelete
  40. saya tak suke dengan teka teki...sbb selalu tertipu...huarghhhhh!!!! tipah tertipu bang!

    ReplyDelete

Designed By Blogger Templates