Friday, March 18, 2011

berdiri tegak ketika menyanyikan lagu negaraku

berdiri tegak ketika menyanyikan lagu negaraku

patriotisma seringkali dikaitkan dengan kesetiaan dan kecintaan seseorang terhadap negaranya sendiri.. seseorang itu dianggap patriot apabila tindakan dan amalannya menepati ciri–ciri patriotisme yang berteraskan kecintaan dan kesetiaan kepada negara.. bagi aku, patriotisme ni abstrak.. bergantung kepada pendapat masing-masing juga.. bab politik tu aku takmau sebut banyak, masing-masing ada pendapat masing-masing tapi sebenarnya tak kiralah pro-pembangkang ataupun kerajaan, masing-masing memperjuangkan satu matlamat yang sama.. "untuk negara"


semangat patriotik tersemai dikalangan masyarakat bergantung kepada arus masa, keadaan sekeliling, teknologi dan lain-lain.. zaman aku sekolah dulu, diantara perkara yang dititik beratkan untuk menunjukkan semangat patriotik ialah berdiri tegak ketika menyanyikan lagu negaraku.. sampai sekarang ni pun aku masih setuju dengan hal ini.. diantara cara kita menunjukkan hormat kita kepada negara ialah berdiri tegak ketika lagu negaraku dimainkan..

aku ingat lagi dulu ketika sekolah rendah, semua student kena pastikan berdiri tegak, tangan disisi, muka pandang kehadapan dan menyanyi lagu negaraku dengan kuat.. tapi kalau ada student yang main-main ketika menyanyikan lagu negaraku, mesti pengawas akan tarik student tu berdiri kat depan perhimpunan sebab tak hormat lagu negaraku.. yang paling best ialah kalau ada yang sedang berjalan tengah padang dan matahari terpacak atas kepala pun akan berdiri tegak kerana ingin menunjukkan semangat cinta dan hormat pada negara..

sekarang ni aku tengok budaya tu dah berkurang.. di institusi pengajian tinggi,  di pejabat-pejabat kerajaan, dan dimana jua, ramai tidak mengendahkan budaya berdiri tegak ketika lagu negaraku dimainkan.. aku penah nampak sorang mamat ni bila lagu negaraku dimainkan, dia berdiri tegak tapi sambil nyanyi sambil isap rokok.. kah kah kah.. patriot versi koboi agaknya.. sayang sangat nak buang rokok tu..

taun lepas, aku ada menyertai satu event penyokong 'ehem-ehem' di kuala lumpur.. aku terpaksa ikut kawan aku sebab nak tolong dia setup event tu.. seperti biasa, permulaan majlis mesti ada baca doa.. selepas bacaan doa kena menyanyikan lagu negaraku.. sambil menyanyikan lagu negaraku, mata aku liar memerhatikan telatah salah seorang 'pemimpin negara' ni.. dahla tangan tak letak kat sisi (katup teloq), kejap dok edjas songkok, kejap dok garu telinga, dan mulut dia pun tak nampak macam dia menyanyikan lagu bersama-sama..

haaaaa.. jadi boleh nampak tak kenapa budaya ni semakin hilang dikalangan masyarakat? 'pemimpin negara' tu pun tak tunjuk yang dia sayangkan negara.. kah kah kah.. macam mana orang ramai nak kembalikan budaya ni? tambah pulak ada golongan manusia yang sanggup kata "eeee.. skema gila mamat tu berdiri tegak dan nyanyi kuat-kuat macam budak kecik" kah kah kah.. takpa~ biaq jadi budak kecik takpa lagi daripada jadi budak besaq tapi bangang..

Share This

50 comments:

  1. ikutla thailand.. ade nyanyian lagu kebangsaan setiap pagi..

    ReplyDelete
  2. terigt mase sek rendh, nyanyi lagu ngaraku dgn pnuh smgt, he3

    ReplyDelete
  3. tudia..aku dulu kalau berdiri garu2 sikit siap la,pengawas dok usha ja,lepas nyanyi kena tarik naik atas pentas buat koir negaraku ramai2.

    Tengok macam jepun,memang patriotisme depa sangat lah tinggi,aku nak kongsi link,nanti aku blanja roti canai,tak pun mee goreng kegemaran hng

    http://izat.blogspot.com/2011/03/fukushima-50-faceless-hero.html

    ReplyDelete
  4. kalau de event2 yg nyanyi lagi negaraku ni, diorang kadang2 malas nak bangun.
    apatah lagi kalau dengar selawat marhaban..

    ReplyDelete
  5. aku berdiri tegak tp nyanyi dlm hati jelahhh . masa skolah dulu perhimpunan pagi , lemau lahh nak nyanyi kuat2 . hahaha

    ReplyDelete
  6. aku berdiri tegak masa pepagi nak nyanyi lagu negaraku. tapi, mulut tido wei xD

    ReplyDelete
  7. masa kat sekolah selalu rasa malas nak menyanyi. tapi dah lepas sekolah tengok budak - budak sekolah kena berdiri tegak kat perhimpunan, rasa rindu pulak. haha. :')

    ReplyDelete
  8. huh..mmg byk yg tak diri tgk bila nyanyi negaraku..kadang2 cikgu sekolah pon tak diri tgk time nyanyi..dah la duk dpn pelajar..tak beri teladan betul..

    ReplyDelete
  9. mase duk asrama,mlm kul 12 xtdo lg..kita org dgr radio, sambil golek2 atas katil... pastu ada la nyanyian lagu negaraku.. sy ajak kawan2 berdiri.. dan kami semua pun berdiri di atas katil - patriotik kn kami?
    muahahaa ;D

    ReplyDelete
  10. haha..video sempoi..ambek mana xtaw..haha..
    tulah dh suma xendah kan lagu negaraku..kita sorg ja dok tercegat..malu la plak..huu~tp time zmn skolah memng best..suma trus stop bila dgr lgu negaraku..terasa aura positif msuk dlm bdn..

    ReplyDelete
  11. hakhakhakhak...bda paling payah nak buat adalah nyanyi lagu kebangsaan.

    bila pikir2 balik, bukn nyanyi bhs jepon pon, tp ttp gatai tak mo bukak mulot..ulalalla~~

    ReplyDelete
  12. maybe bg dorang nyanyi lagu negara ku tu macam nyanyi lagu sedetik waktu by Anuar Zain kot -___-

    ReplyDelete
  13. aku wktu dgq negaraku kat tv pon berdiri tgak aww.. haha

    ReplyDelete
  14. hahahaha... foto yang lucu... :D :D :D

    ReplyDelete
  15. aku nyanyi dgn lirik sndiri

    ReplyDelete
  16. aku klu nyayi ramai2 aku ingt lirik...klu nyanyi sorang2 x ingt lak....tp dulu ms skolah mmber aku slalu kena picit teloq ngn aku pastu aku suruh nyanyi lagu negaraku...(hamates)

    ReplyDelete
  17. setuju dengan anda. baik jd budak kecik yang patriotik daripada budak dewasa yang bangang. :)

    ReplyDelete
  18. like yg dkt last2 tu...

    pemimpin negara...haha

    sokong kot!~

    ;)

    ReplyDelete
  19. dah lama xnyanyi lagu ngaraku..
    kadang2 aku pun mls nk bangun....
    hihi

    ReplyDelete
  20. makin dewasa makin 'lupa'...............

    ReplyDelete
  21. yeh...setuju sgt..dulu2 tak sama mcm skrg..sebagai guru saya dapat rasakan perubahan itu dan itulah yg ingin saya kembalikan dan seringkali saya perjuangan kepada anak2 didik...hihihi..hey!saya letak blog awak dalam list blog pilihan saya tau...awak bila nak letak saya dalam blog rakan awak>?hahhaha

    ReplyDelete
  22. masa sekolah dulu aku nyanyi tak bunyi langsung tapi mulut terkumat kamit takut pengawas marah..

    ReplyDelete
  23. selepas terbongkar melodi asal negaraku mmg ramai yg amik tak kesah pasal mende ni..

    tp gua tetap skema untuk negara!!

    ReplyDelete
  24. dulu masa kecik
    kalau kat tv ada lagu negaraku
    tokwan akak selalu suruh kami berdiri..
    sekarang dia dah tak de lupa dah nak berdiri time lagu negaraku tu,,,

    ReplyDelete
  25. A'aa stuju dgn kmu...
    Mmg skrg ni smua ini dpandang enteng..
    Baru2 ni (jap lg) aku ikut pertandingan futsal liga super di putrajaya..
    So mcm biasa kena bdiri tegak.. Mmg salute jg la dgn muda mudi kat sana.. And ada cewek tu dgn suar pendeknya tpaksa bhenti kat tengah da tu dok kena perhati smua llki lg.. tp stil dOrg masih bdiri tegak!! salute!!
    Proud to be Malaysian...

    ReplyDelete
  26. dah lama xdgr lagu negaraku....time skolah je ada budaya tu....bile zaman u xde lagi dah,event besa2 je ada,tu pun bukan sume g. tu yg depa lupa suma

    ReplyDelete
  27. haha mmg kena admit, makin besar makin malas. seriously

    ReplyDelete
  28. la ni bila kita benti nak hormat lagu negaraku...org tengok slek ja..haram toi..

    ReplyDelete
  29. bro tubelawak, aku berdiri tegak masa lagu siti nurhaliza jer bro.. hehe...

    ReplyDelete
  30. hoho. betoi betoi. pemimpin pun dok garu sana garu sini. mcm mana rakyat nak diri tegak.

    ReplyDelete
  31. alamak pemimpin pon macm 2...camne nak jadi contoh pade rakyat...

    eh mase skulah dulu i pernh naikkan bendere slow2 time budak2 tengah nyanyi lagu Negara ku..hehe pham x pham x...

    ReplyDelete
  32. rindu zaman sekolah...pagi2 beratur nyanyi lagu negaraku...=)

    ReplyDelete
  33. itulah cerminan masyarakat kita.lagu kebangsaan sendri kalau xtak hormat, kalau kena kerahan tenaga rasenya semuanya lari.

    ReplyDelete
  34. berdiri tegak dan muka bersemangat waja
    .....
    .....
    .....
    Negaraku
    Tanah tumpahnya darahku,
    Rakyat hidup
    bersatu dan maju,

    Rahmat bahagia
    Tuhan kurniakan,
    Raja kita
    selamat bertakhta,

    Rahmat bahagia
    Tuhan kurniakan.
    Raja kita
    selamat bertakhta

    ReplyDelete
  35. bila dah masuk u jarang dah nyanyi lagu negaraku.lau kat skola dulu tiap mggu akan nyanyi. pastu sure kena berdiri tegak lau tdk mesti kena ngn pengaawas. huhu..

    ReplyDelete
  36. katup teloq..ahahaha..macam haram..skrg nih dah kurang dew..budak2 dengar lagu negaraku pon boleh lari2 lagi..

    dulu aku mmg anti pengawas sbb suka sgt marah aku tym tak diri betul2..masalah nya aku ada masalah hyperactivity..jdi mmg tak pat duk diam..asek kena marah jew..ahahaha...

    ReplyDelete
  37. ALhamdulillah...semangat tu ada lagi walau dah besor..klu dengar lagu negaraku mesti akan berdirinye....

    ReplyDelete
  38. wah hal yang sangat membanggakan..apa lagi bila membawa negara... good job..

    ReplyDelete
  39. memang tak ah kalau nak berdiri betul2 masa nyanyi Negaraku. mesti gerak2. haha

    ReplyDelete
  40. aah, stuju.. rmai org skrg smgt patriotik smkin luntur skrg.
    dgr lagu negara pom wat donno jerk..
    kt skola dlu jerk berdiri tegak. huuhu

    ReplyDelete
  41. sy perasan,,
    budaya nie mmg dah berkurangan,,,
    biasa budak2 sekolah je yg akan buat mcm tu,,
    tpi bila dah meningkat dewasa dowang dah tak heran pasal bnda2 nie,,,
    x fhm juga sy di buatnya.

    ReplyDelete
  42. fykaa berdiri tegakkkk sentiasa!!!!!!!! tapi time kat sekola selalu pengasan =='

    ReplyDelete
  43. mmg budak2 je smagat lebih.. haha

    ReplyDelete
  44. tringt msa skolah dulu..klau x bdiri tegak kene marah dgn cekgu yg btugas..

    ReplyDelete
  45. yes yes. sampai sekarang pun i akan berdiri tegak bila lagu negara ku berkumandang, yuhuuu

    jom singgah blog i, follow back oke.
    Have a nice day

    Love,
    Aen

    ReplyDelete
  46. saper x berdiri tegak mmg bukan org malaysia ler..
    x macho ler konon kalu berdiri tegak..
    poyo ler konon
    huh..

    ReplyDelete

Designed By Blogger Templates