Friday, March 25, 2011

buang sikap takut terima kritikan dan kutukan

tajuk ni sebenarnya general.. tapi aku nak kecikkan skop tajuk ni khas kepada blogger sahaja.. dulu masa mula-mula zaman rakyat malaysia ramai menulis blog, kebanyakkan penulis-penulis blog veteran memang jenis manusia yang 'berani mati' dan 'hati kering'.. jadi takdak timbul sangat isu blogger kutuk blogger (kalau ada pun, orang tak peduli).. kebanyakkan blogger baru termasuklah aku sendiri kini dikatakan terlebih manja kerana tidak boleh dikritik langsung..


sejak-sejak kemunculan laman komuniti blogger di malaysia seperti gengblogger, facebook group dan lain-lain, blogger malaysia generasi baru, lebih berlemah lembut dan menyemai sikap harmoni dikalangan blogger.. harmoni inilah menjadi punca utama blogger tidak sanggup menerima kritikan atau melemparkan kritikan kepada blogger lain.. arghh! aku tak suka keadaan aman damai menipu seperti ini.. kah kah kah

keadaan ini sama seperti kita berkawan.. sekiranya kita melakukan kesalahan, tetapi kawan kita tu tak tegur kita, adakah dia kawan yang baik? sebab tu aku tak suka berkawan dengan mereka yang terlalu menjaga hati.. kerana mereka ini hipokrit.. kawan yang baik adalah kawan yang kutuk depan, bukan kutuk belakang.. sama juga keadannya kepada blogger.. kalau terlalu menjaga hati susahlah.. sampai bila nak maju..

tengok saja blogger lama seperti obefiend, mantot, dan lain-lain, mereka ini sangat berani melemparkan kritikan dan berani menerima kritikan walaupun kutukan berbaur fitnah menjatuhkan.. pada masa yang sama, ideologi mereka semakin berkembang dan penulisan mereka semakin hebat untuk dibaca.. kutuk dan mengkritik bukan beerti untuk memusuhi atau menjatuhkan ok..

disebabkan ramai yang terlalu menjaga hati, ramai yang takut untuk melemparkan kritikan, muncullah blogger bajet best (termasuk aku kot?), bajet artis, perasan otai, dan dianggap tunggak dalam komuniti kerana 'ranking' mereka di alexa dan google sangat tinggi sedangkan hasil penulisannya dan entry-entry yang ada didalam blognya hanyalah...

ENTRY SAMPAH!




video lama : kita blogger malaysia


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
66 Comments
Comments


66 comments:

rebecca melessa said...

ade butang LIKE x?ske sgt2..

storyfromme said...

nice :)

Anonymous said...

wei awat hang letak mantot...mana aci.

vielyns said...

hehe betul tu. terima kritikan utk memperbaiki lagi kelemahan..sb diri sendiri mana nmpk kan..

CintaZulaikha said...

tak taulah nak komen apa pasai nih..tapi klu aku, klu mmg ada slh dan silap, atau entri cam hayam...baik kasi tau. sb aku sdri tak tau yg entri aku tu cam hayam..yg aku tau, apa yg kuar dari kpala otak aku, dan yg itulah yg aku nak tulisss....sekian..:)

joegrimjow said...

i ni blogger lama u

Mirull Ibnu Azman said...

thnx tubelawak... nasihat pasal kawan... hampir terlupa pasal perlu untuk tegur kawan...

Azrul Hisham said...

kalau kena kutuk ramai yang panas bontot nanti..kah3x

Apple said...

nak kutuk ape kalau entri tu ok jerr..

Eyqasara said...

mak aiii... entry sampah?? hihiihihi... tkojut den!

Azroy Bin Kassim said...

ramai hati kaca sekarang ni.. pengaruh reality tv ler ni...

mariah said...

dalam kehidupan realiti pun kita kena tilik semula, boleh tak terima kutukan atau teguran..

memang perlu untuk kuatkan semangat.. kata orang tetap akan meluncur di mulut mereka, tetapi yang melaluinya adalah diri sendiri.. jadi, siapa yang perlu lebih tabah..of course diri sendiri..sediakan perisai lah ye..

panjang pula komen.. maaf.. :)

khairolghani said...

obifiend tu mmg terbaik..kelakar juga bila dia hentam je sape2 dia nak..ala,ko pun hebat apa..semua org suka blog ko ni..

shezwan said...

kembali kepada realiti..^_^

s. said...

terbaik. yang ini bukan sampah. kah kah kah

Nerzhul said...

yup..puji-pujian wat orang takbur dan riak aje..

Izat Tarmizi said...

lagipun keberanian tu yang buat orang terpikat..awwww

APi said...

konklusi : kritik..
positif dan negatif kena terima..
ke macam mana?

Mi'ing Oon said...

nice blog and nice post....

dLa said...

saye suka ini ! btui2, skong 1000%

Fairus Bin Mamat said...

AKU TAK KUAT SEMANGAT.. TOLONG JANGAN KRITIK.. :p

AISHA INANI said...

betol. kena kutuk sikit dah canang seribu entry. pelessss, kalo nak manja sangat, kalo gian fans byk2 sgt, jadik artis bukan blogger.
seryesly like a ****q laaa kannn...
kena kutuk butthurt sampai mati.

entry sampah??? kdg2 me too.
tapi lagik sampah si abang femes yang taff tuh. sumpah geli nak santai situ! heh. opp terlepass..

Rafi Nilhan said...

entry sampah?whoa..jalan sini plak bagitau entry saye sampah tak..klau sampah cakap tau..jujur..thanks..

-entry yg membuka mata..hehe

bedpet said...

silalah kutuk saya. ekekeke ;)

mR.sYaH said...

xsalah pun kritik.. klu bleh kritikan yg membina.. hahah..

combi said...

erk.yeke?..huhu..

myMOONyet ♥ JGS oppa :P said...

entry sampah la sangat :P

Perempuan Lanjut Usia said...

mencibpub je lebey. mana tak sampah.wakakakaka

Perempuan Lanjut Usia said...

okay aku sokong komen AISHA INANI yang nak akhir-akhir tu. wakakaka. abg taff

AnisMega1234 said...

saya pon tengah berlatih menerima teguran dari orang ^_^

sab said...

aku tak suke org letakkan gelaran die blogger otai ke hape. tang mane otai pn aku tak tahu. haha

Kembali Senyum said...

SUKE ENDING TUH. sampah. best wokk

Abang Zam said...

btw belog aku yg dah buat-buat panas pun still takde yg hentam aku..mybe kau patut usya..

Mendidih Bersama : Gadis Tudung Moden

qiqiwan said...

hahaha...aku sokong dgn kau...better hentam orang dari jadi plastik!!..hate 4 hipokrit...kah3...
entry aku la kot banyak sampah...tp dah delete...ngehehehe

Catherine- said...

ngeheheheehe...
entry sampah...abccmilo penah buat entry tu..
neway, kutukan n kritikan tu bagus pe?
bole repair n kite sedar diri
tak laaa syok sendiri dok buat blog ntah hape2
(aku ke tu)

Munie Blushious said...

kih3x ! kdg2 aku jua xleh terima kutukan... tambah2 org dok herdik sebab result spm aku mcm taik... sedyhnyer tak terkata.. tp skunk aku dah bangkit menjadi org yg xmanja lg... hahaha

adan said...
This comment has been removed by the author.
adan said...

hahahaha..ak suke..ak suke entry nie..mmg bnyak blog yg bgus..tp ak pling suke kat blog tubelawak nie..pasl ak ad ruang tuk tulis komen tampa disekat oleh pemilik bloger cam sesetengah blog..ak tulis komen smpai skrn xapprove..da la tulis cam sial..huhuhu
harp2 bloger 2 blajar skit dari tubelawak..

Aida Ali said...

Rasanya semua orang tak suka dikutuk. Normallah tu...

fyy mokhtar said...

wakakakaka. ape lah bro, fyka pun tasuke dikutuk. ta bole blah justin bieber punye gambor.

sYaHeeDah said...

pabila perasaan MEMILIKI melebihi perasaan DIMILIKI...
timbul la rasa lebih pada diri, orang lain tak berhak nak kritik..
tapi pengkritik pula jgn marah kalau kritikan dibalas herdikan..
dia juga ada pandangan tersendiri yg mungkin tak pernah terlintas di minda si pengkritik..
~sekadar pandangan dari hati~

♥xaturen♥ said...

betul sesekali biar orang kritik kita! bab nanti bolihlah perbetulkan kesalahan kita tu..
kat blog saya, jangan kata nak kritik.. orang nak mai pun tak mau kat blog tu.. wakaka... memang hebat lah!

LIPISLADY said...

Sallam,
Ada blogger gaduh dalam blog,
sensitif giler,
lucu.

Shazmiey Abdurahman said...

ku pun manja jugak..takleh kena kritik..pernah sekali aku kena kritik, las2 emo.. oh bencinya!

azi nur said...

kadang2 kritik2 segala tu buat kita lagi nak hasil kan entry yang terbaikk...''saye sedang berusaha'' yeahh!!

amny.. said...

terbaiklaa....

xsuka dikutuk..

nak nanges...

wuuuu(T_T) <------manja

SYARIFF HAIKAL said...

TEBU AK SUKE BUAT ENTRY SAMPAH..BEST DOH..MCM MKN PISANG GORENG PANAS2.

Ifti Larina said...

LIKE 10000 !!!!!!!

Abang Long said...

Salam...Wow! Pekataan yg last tu memang pedas! hehehe. Ini lawak or bukan? Aku dah confused!

BTW..mengkritik amatlah baik jika kritikan itu membina tetapi jgnlah pula sengaja mewujudkan elemen2 ethnocentrism dan perkara2 yg too personal

shaerin said...

kritikan itu perlu untuk terus memperbaiki diri .

anyway , sampai bila perlu jaga hati ?

setuju !

Globalized Dayung said...

Ya benar kritikan sangat bagus tapi kalo boleh kan kritik secara baik dan positive, jangan mengkritik sehingga orang yang mendengar nya tidak berasa senang hati..kritikan juga perlu lah berasas!!! Saya dah banyak kali kritik kerja orang & students saya, tapi saya kritik secara positive!!! Beri idea yang menarik utk mereka yang dikritik menilai dan memajukan diri mereka

MamaIeta said...

Wau! ramainya orang kat sini. Bagi pebdapat ieta kritikan tu bagus untuk kemajuan kita tapi kalau mengutuk tu memang menyakitkan hati. hehehehhe

pepatungbiru said...

aku bukan blogger..tp aku suka bc apa2 jenis blog..kalau aku rs blog tu mmg akan attract aku utk mbc blog tu tiap kali aku bukk lappy, aku akan follow blog tu..dan aku ni suka bg comment kat mn2 blog yg aku rs dia tak patut @ patut ckp mcm tu..1 day aku comment kat slh 1 blog yg mgkn dia rs dia tu tsgt la pemes..dan aku bg pndgn kira aku nih tak sokong la apa yg dia ckp n aku manipulate blk apa yg dia ckp tu semua terkena kat diri dia sndr..yg best nya..sampai skang comment tu tak visible..nmpk sgt comment yg visible tuh org yg sokong apa pndpt dia je..ini tak adil!!!
p/s-aku bukan ckp ko..

yangbaik said...

aye tak kisah kalau nak kena kritik, yang pastinya ia dapat membantu aye membaiki blogi aye... itupuan kalau aye nak ikut... kalau tak... lantaklah kan..

crayon said...

pepatungbiru : i terasa u cakap camtu kat i :( uhuk uhuk.. sampai ati u cakap camtu kat i.. HAHAHAHAHAHA

Nunu El-Fasa said...

suka.. mampir gan

Safuraa Abdul Rashid said...

walaupun entry sampah, tapi idea yang dilontarkan bernas..sy x kisah dikritik..tuk perbaiki kelemahan diri..tapi jangan sampai mengaibkan diri..okay..

yana halim said...

hoho...sangat suke entry ini. Nak komen dari opis x boleh sbb kena block. Tunggu balik umah jer laa.. Nak tambah lagi satu, makin bertambah ranking, makin kekwat. Org2 yg letak komen kat entry dia disinis2 mcm pengemis jer. Hehe...whatever...masing2 punya blog, suka hati la nak tulis apa.

pepatungbiru said...

crayon - owhhh~~ ko terasa ke apa yg aku ckp?? atau ko terasa ko tu blogger yg tsgt laaaaaaa pemes??? ahahahaha..hampeh jer..

crayon said...

saja ja sebut "sampah" nak bagi nampak ganas sikit.. nak bagi nampak macam super mengarut lah pendek kata.. hehehe..

GiveAsh said...

kritikkan membina boleh..
kutuk menghancurkan tak boleh..kui kui..
enrty bagus..like like..

manjeamusyuk said...

kutuklah belog sendiri byk2..

nti bila org kutuk belog kite, xde la sades sgt. Kalo kritikan tu baik, boleh la update.

tp jgn kutuk diri sendiri byk2..cume perlu cari kelemahan diri & perbaiki.

nona hidayah said...

alamak!! entri saye pon banyak entri2 sampah..wawawa..cmne tuh..

-saya manusia berhati kecil-

hahahahaha

Zack Hazze said...

sampah pn boleh kitar semula apa...hehehe...

Zack Hazze said...

sampah pn boleh dikitar semula apa...hehehe...

The Extendables said...

hhaha..lawak2

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk