Sunday, May 1, 2011

aktiviti paranormal yang diceritakan dalam media massa

aktiviti paranormal yang diceritakan dalam media massa

adakah anda tahu, surat khabar dan media massa yang ada di malaysia ini, sebenarnya dari dulu suka menceritakan cerita auta berkaitan syaitan, makhluk jahat, jin ifrit, iblis, dan azazil.. ya! sejak aku kecil, aku juga tidak terkecuali sebagai salah seorang yang percaya dengan cerita dongeng yang dibawa oleh media massa seperti televisyen dan surat khabar.. mujurlah zaman sekarang ada 'internet' dan teknologi komunikasi yang membolehkan kita mengkaji mana yang fakta atau mana yang auta.. jadi aku tak mudah tertipu seperti zaman aku kecil dahulu..


kepada adik-adik yang lahir pada tahun 90an, anda mungkin tidak pernah dengar tentang gambar syaitan yang ditangkap di gua hira'.. inilah antara cerita auta media massa kepada aku sewaktu aku masih di bangku sekolah rendah.. aku ingat lagi, pada ketika itu ada sorang class-mate aku yang taksub gila dengan gambar syaitan tu bawak surat khabar ke sekolah semata-mata untuk bercerita kepada rakan-rakan yang lain.. kalau ada diantara rakan-rakan yang belum melihat gambar syaitan itu dan bertanya bagaimana rupa syaitan yang diceritakan, mesti ada yang akan jawab "alaaa.. syaitan tu rupa dia macam fleeza sikit-sikit".. kah kah kah

tapi kini, sudah terbukti bahawa cerita itu (gambar syaitan di gua hira) itu adalah auta semata-mata.. syaitan dalam gambar tu sebenarnya adalah skulptur plastik yang berfungsi sebagai perhiasan untuk menarik pelancong ke gua rekreasi berdekatan bristol england.. kah kah kah.. bukan setakat orang 'melayu' kita kena kencing bulat-bulat.. tapi aku rasa ramai orang 'islam' satu dunia pun kena kencing bulat-bulat.. apa-apa pun, terbukti media massa (surat khabar) adalah antara medium perantara untuk menyebarkan cerita auta ini - pada zaman itu..

lepas tu ada pulak cerita tentang perjanjian david copperfield dengan jin ifrit.. dalam surat khabar siap sertakan bukti surat perjanjian diantara david copperfield dengan kepala bapak jin dan syaitan (ifrit).. kah kah kah.. isu ni pun ramai yang percaya dan cerita ini terbawa-bawa ke seluruh malaysia.. siap ada ustaz nama apa ntah aku tak ingat, ditemuramah kat televisyen dan ustaz tu menyatakan bahawa david copperfield ni sebenarnya pengamal sihir.. dahsyat jugak ustaz tu kononnya (ura-ura) dia boleh nampak jin berkeliaran ketika david copperfield membuat persembahan..

sehingga kini, media massa seperti televisyen, dan surat khabar masih bercerita tentang syaitan, iblis, ifrit dan makhluk-makhluk ghaib ini.. paling best cerita hantu popular masakini adalah berkaitan hantu bermuka dubur bersepakat dengan syaitan trio untuk menggomoli puteri bunian ahmoy china dolls.. tapi hantu bermuka dubur ja yang bakal kena punishment oleh dukun petai.. apa benda semua ni?? sudah-sudah la tu.. terkentut-kentut aku baca/tonton kisah seram kat surat khabar dan televisyen sepanjang minggu ini.. setiap malam aku tak boleh tidur tau!!


p/s : uncle seekers mesti seronok sebab kat malaysia banyak makhluk aneh bacaan lanjut
Share This

45 comments:

  1. jin...kalewaa...jingkalak.. kahkahkah.. dia mengkantoikan diri ke tu.?

    ReplyDelete
  2. hek! apsal aku x penah dengar pun cite2 ni???

    ReplyDelete
  3. kat gua hira tu utk burukkan islam. konon nabi Muhammad dpt wahyu dr jin/setan tu lah

    ReplyDelete
  4. patut ah aku x pernah dengar, aku lahir 1990, ngam2, hahha.kalau x mati2 aku caye.

    ReplyDelete
  5. tapi mindset :

    Makhluk Ghaib memang wujud.. jangan lupe tu..
    surah Al-jin ada mengisahkan..
    jangan ditolak ayat Quran tersebut.. silap2 kalau tolak boleh keluar dari islam.

    ReplyDelete
  6. KAH3~

    Penat i bdekah sorang2 tau.

    siyesz, i x cayer bnde2 dlm gambo ni.

    dah lah tipu, auta lebih lak tuh. aiiyyyoo!

    ReplyDelete
  7. baru2 nih jer belalang sembang ngan mrs.belalang psl gambar kat gua hira tu...

    mrs belalang mati2 kata gambar tu betul...
    nasib baik la ada husband dia yg bijak nih membetulkan tanggapan silap itu..

    hahaha

    ReplyDelete
  8. aku mati2 percaya setan tu tau dulu kecik2.. terus pikir mesti ramai nak g bertapa kat situ..

    ReplyDelete
  9. haha, china dolls?? ni macam perli anwar ibrahim jer?? kah3

    ReplyDelete
  10. hahahha.semuanya dusta belaka!ada yg ckp alien,hantu,toyol semua ad.last2 plastik ghuypenye.hahahah:D
    xoxo
    dyapunyabelog.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. terpengaruh dengan dragon ball sekali tu...
    fleeza la pulak...

    ReplyDelete
  12. bkin menjadi2 la cite2 auta pasal hntu ni kat malaysia kah3

    ReplyDelete
  13. citer hantu turun temurun btl,,,auta je lebih,,

    ReplyDelete
  14. aku le tu kene kencing...haha

    ReplyDelete
  15. Blog yang menarik, saya suka ulasan artikelnya, salam kenal.

    ReplyDelete
  16. The article is very interesting, thanks for the information, I wait for the next article, do not forget to visit the blog Science facebook

    ReplyDelete
  17. yes....akak suke betul entry nie. kat tv pun tak lalu dah nengok hantu2 tu dlm 2 minggu nie. mmg mati nnti nak jadi hantu kot depa tu...hahaha.

    ReplyDelete
  18. yes!! still ingat gambar jin nie..meletop2 time tu cite pasal jin nie..haha! adoi kena tipu semua org. filem, drama hantu berlambak2 skrg nie dah malas nak tgk dah..hihi..

    ReplyDelete
  19. hoho!

    dulu ada entry barat buat bar berbentuk kaabah, yg last mendalah tu, apple nya store.

    ReplyDelete
  20. gambar ni biasa tengok masa dulu dulu..tak takut pon..!! keh keh..

    ReplyDelete
  21. First time here, great website, greetings from Brazil

    ReplyDelete
  22. bangang... hahaha
    aku pn penah caye gambo tu dlu

    ReplyDelete
  23. haik..aku lhir thn 88 tapi x penah dengar cte nie..huhu..xpe..skg dah tahu..sebab tubelawak..opss..tubelawak kalo sudi bloglistkan blog aku kat blog tubelawak nie..nanti aku bloglistkan juga blog tubelawak at my blog to..tq
    kaspersky mobile security 9 full version

    ReplyDelete
  24. tapi sekarang isu putar belit politik dalam media massa bermaharaja plak,,,

    ReplyDelete
  25. sometimes bukan nak percaya atau xpercaya, tapi semua tu kuasa allah. jin semua memang wujud pon. tapi part yang kat gua hira' tu, aku penah dengar walaupon lahir 1991. HUAHUA bapak aku dah sound awal2,, ni semua pembongak! haha

    ReplyDelete
  26. tetiba langkah terhenti di sini... salam semua....

    ReplyDelete
  27. It's really a great blog, thanks a lot for visiting my blog, friends, also thanks for those promote it for friends. Carlos from Brazil

    ReplyDelete
  28. ssh nak cite hal alam ghaib nie tubelawak.... kalau tak tengok pan mata tu mmg sah gak nak caya kan... tak caya sah... caya sah gak... kalau da masa melancung p pat saya... jom selongkar alam ghaib

    ReplyDelete
  29. bukan aku tak pecaya jin.. tapi banyak benda yang kita tertipu..

    ReplyDelete
  30. ..nak wat pelaris paper je,..cite2 tu smua..hahaha..

    ReplyDelete
  31. hahaha..x prnah dgar pon cter2 ni..=.="

    ReplyDelete
  32. HAHA. nasib baik ada tempias macam fleeza. kalau nak serupa dengan pendekar penyu, haru! HAHA.

    ReplyDelete
  33. hmmm... da lame xtengok dragon ball...(tibe2 plak...hakhak)

    ReplyDelete
  34. ouhh yeke cmtuh?!kesiann nye aq tertipu idup2.hahhah.

    ReplyDelete
  35. tu la, kadang2 kite jgn terima bulat2, kite kne terima petak2 ;p
    kne buat research dulu lagi baik ;)

    ReplyDelete
  36. yekee...haishh..
    dlu2 tkot gler kt cite2 hantu..skrg pon tkot gakk..ngee

    ReplyDelete
  37. jin, iblis, setan, bunian itu ada..mereka makhluk allah,..setan, iblis kerjanya menyesatkan kita, jin plak ada yg islam, ada yg kafir. meminta pertolongan selain drp allah itu syirik
    http://whitestylolyta.blogspot.com/2011/05/video-lucah-atas-bas.html

    ReplyDelete

Designed By Blogger Templates