Wednesday, May 11, 2011

mari belajar bahasa pengaturcaraan dengan berkesan

ramai yang tanya aku "macam mana hang boleh ingat coding-coding computer ni weh?".. jawapan aku, sebenarnya aku tak ingat langsung.. tapi disebabkan dari kecik aku banyak main dengan bahasa komputer (mula-mula sekali aku belajar mirc scripting) jadi aku dah terbiasa dengan konsep bahasa pengaturcaraan komputer ni.. tak kiralah C, C++, Java, python, PHP, ASP, dan lain-lain.. sebenarnya bahasa-bahasa ni sama ja.. bezanya cuma setengah language macam Java ada class module yang spesial sikit seperti listiterator, dan lain-lain (padahal module ni kita boleh create sendiri sebagai function dalam language lain)

aku nak kongsi tips dengan anda semua, bukan aku nak riak atau tunjuk power dengan kemahiran yang ada.. kongsi ilmu tak salah kan? auww.. hehehe.. aku tengok, sistem pendidikan kat malaysia ni, kebanyakan pengajar akan ajar dengan teknik yang agak 'skema' sebab nak penuhi silibus yang ditetapkan.. bagi aku, pengajaran yang mengikut silibus ini sangat sukar difahami oleh pelajar.. kan? programming itu membosankan, tapi kalau kena dengan caranya, programming itu sebenarnya adalah amat menyeronokkan :)

contoh 1 : array

dalam semua bahasa pengaturcaraan / programming, pasti ada array.. array ni adalah koleksi variable yang memiliki jenis data yang sama contohnya koleksi int,char, atau string.. ramai yang tak paham konsep array.. sebenarnya array ni mudah ja.. tengok contoh ni.. mesti anda boleh paham..



contoh 2 : conditional statement

conditional statement ni pulak digunakan untuk menjalankan perintah berdasarkan input ataupun statement yang telah kita buat dalam pengaturcaraan tersebut.. contohnya



contoh 3 : function / method

aku dah terbiasa panggil benda ni sebagai function.. tapi kalau dalam java, term ni dipanggil sebagai method.. apa-apa pun, konsep dia sama ja.. function digunakan untuk memudahkan kita dari menulis benda yang sama berulang kali..



begitulah bagaimana aku bermain-main dengan bahasa pengaturcaraan untuk menyeronokkan aktiviti aku.. semoga kepada anda yang bekerja atau belajar dalam bidang ini mampu menjadikan kerja ini menyeronokkan :) may the source be with you.. auwww!!

video : the true and hardcore programmer

p/s : sapot busuk.org ok.. hehehehe.. penat aku buat! ;(


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
72 Comments
Comments


72 comments:

Peraih udang dari Zimbabwe said...

Semoga menjadi seorang hacker yang berjaya...

Anonymous said...

hehe~~

ainakhani said...

bila tengok array yg kau buat ni baru aku paham function dia camne. tapi asal lambat sangat kau post? aku blaja ni sem lepas kot :(

Ayeem Jemain said...

haha. lang apa tu? java ya? aku dah lupa. asek fokus as3 je. haha yes, apa2 language pon, OOP nya tetap sama.

fyoneex said...

fyp saya tak dapat A sebab programming. :(
perlu ke saya jadi spartan?

nuR izyan said...

*compile n run..*..huhu..
array & function memula blaja..x pam..
tension lak tu..
wateva pon programming mmg best!! :)

miamieza said...

haha..aq pon da blajo sem lps..tp c++ la..
seb bek lulos.. ==" haha

sem dpn OOP pulok~~ risaaauuu~~

Anonymous said...

woi!! bapak aku senggama ari kamis malam jumaat.. bukan ari jumaat malam sabtu.. camna nak code tu?

Rozuan Ismail said...

sangat complicated.masa wan first year pon kena belajar mikrokomputer.kena hafal nama pelik2.nak hafal kod tu sangat susah.yang wan tahu facebook guna php kan?huhu

emieysandra said...

tgk ni mkin bertambah-tambah reti lak , aishhh~~

Kashakay88 said...

kalau lecturer aku dulu ajar cam ko mesti aku x tukar course, btw aku dah pun berbahagia dgn course lain.aku minat tu minat tp x paham pebenda lecturer aku explain pasal programming pastu nnt test cam x der kaitan pon dgn silibus

iyliabelagaksangat said...

huhuh..aku blaja gak program nih.time blaja cm oke jer.tpi,bile msuk exam ri tuh.asal mcm grrrr?mcm..gerrrrr..paham x grrrrrr?HAHAHAH

-telordibasuh- said...

wa ni advance java ni hahahaha..sem 2 dah settle dah

mogobja said...

kalo taw la mcm ni da lame sy stalk abg! aww! HAHA

Amie 구름. said...

wow pening kejap. *sigh* saya wish saya budak IT.

abutalib said...

Susah ker nak main kodong ni

Jaida Najihah said...

Aku dah dapat bayangkan output dia
;)

Anonymous said...

tubelawak,first time i tak bacewww entrewwww u...cedewwww sangat:(

onanimus said...

itu kalo senggama dgn bini.. kalo bapak saya nak senggama dgn seketeri dia mcm mane plak?

MisApple said...

ta paham :(
ni mesti kurang makan kismis .
hahhaa .

Izat Tarmizi said...

terus aku faham!siot selama 4 tahun aku belajar,dalam masa tak sampai 5 minit aku paham nak guna array tu macamana!

ajaq aku under!

EllaAqasha said...

aku rndu pulak nak belajar ne! hahahaa

♥CIK SHA♥ said...

kah3..aku dari dulu tak suka gila dgn bahasa programming ni sebab lecturer aku tak reti ajaq..ajaq tak syiok langsung..asek2 suh study sendiri..ntah hape2 je..tapi bila dah kerja ni semua aku kena belajaq sendiri jugak..huwaaaaaaaaaaaaa...

Aini said...

coding... coding...

Azrul Hisham said...

kalau nak buat duit banyak2 jadi la programmer...hehe :)

DINI said...

amik course apa? :)

soooooour said...

aaaaaaaaaaaaaaaa...apa ko merepek ni!

iQapiQa said...

ko meh ajar aku..aku da nk final year ni pon terkontang kanting ag dgn programming..tapi kau mmg best..tunjuk ajarku SIFU!

Hayati Hamzah said...

huwaaaa 1 sem sy belajar programming mmg semata2 nak pass exam je :(( pathetic bukan?

ABU said...

serius aku tak paham..
kalau cakap pasal sel tumbuhan dan soil profile aku okay hhahahaha..

ayunda maajis said...

cikgu..dtg la ajar kat umah saya..sya tak pahammm...ahaha

EYQASARA said...

naik basikal tayar tak pam,
serius ika tak paham.

perut kempis nak cepat kaye,
kalau boleh nanti ajarkan ye..

atas jalan ade tahi..
hihihihiihihi... :D

Ct Aja said...

wah nak blajar benda ni kn jd pemerhati yg bagos...hi3

Fina Fento said...

oke faham dah!


sikit-sikit.

Siti Mas Hidayu said...

hahaha info berguna ^^

marina anakcikbob said...

hahaha.. giler weh.. ko mengingatkan aku sungguh2..
tapi kenapa ko lambat post?
kenapa xpost 4-5 taun lepas ha?

Amirez said...

barulah makin faham :) dulu subjek C++ adalah subjek paling aku suka sebab boleh buat programming sesuka hati eheh

Muhd Suhaily said...

Bagus, satu perkongsian yg menarik..mungkin masih ramai yg tak paham maka boleh belajar asas HTML dahulu.

malamhari said...

more advance here...
http://blog.lachmann.org/

hyazz said...

lorrr...akk tak tauuu pon..hahaha

Syafiq Rosli said...

haha..tertonggeng gua tengok..xphm..dem..:P

kid said...

kalau lec ajar macam kau kn senang.sorg je lec aku yg ajar x formal sgt cmni.itu pun basic phyton je.

fatynadia said...

hahahah terbaiklah punya contoh!

penemuan luar biasa!! said...

haha,, memang best beb,,, ajar lagi laa bro

mai said...

takpaham......hummmmmm (T___T)

My Airul... said...

bro, boleh ajar low level language..

FairuzMahamod said...

kenapa kena comment kat sini ? hahaha.

SheY PuLL said...

ko punye contoh...xnak mengalah...:)


JOM singgah blog saya nak... CIte COKIA dan CAP AYAM...

uMMUhabibahMohdH!Lm! said...

Setakat nih only learnt java, C and php. dah 3tahun tapi rase cm takut2 je dnga programming :( Interesting memang interesring. Time tgh buat best ah tapi kalau nk wt hobby memang xah..

Faiz Tapit said...

aarrghhhhhhhhhh

UpXiLon said...

cayalah crayon! =)

deeya said...

pergh ! menatang ape nie ?? siket punye payah .. mujur aku dalam bidang civil engneering . xsakit mata tngok coding2 nie belaka .. HAHA !

Eyra said...

wahhh . i like programming . hehe

senydream said...

waah even sy xphm sngt tntang ni tpi sy mengagumi anda!...chaiyok2!

Ida Farhani said...

teringt balik belajr coding2 dlu. array memg sush nk paham tp function best ! :D

:: mcm mn nk bljr coding2 ni smula nti -.-" ::

pRiNCe said...

nice entry...lme prince tak blogwalking ni...:)
lepas ni boleh la prince singgah blog ni selalu..:)

plankton said...

array..coding??ape tuh?tak paham langsung..seb bek tak jdi programmer..=,="

Alin said...

semua 'bapakkau' je. terer eh. hihi.

usagi wanie said...

array...owh tidakkk..sejap dip lagi blaja tp mmg xmasuk dlm otak...hehe...oop xyah ckp mmg sakit pale ble ingt balik...hu3....

Anonymous said...

Baguih dok ada... 6 bulan aku belajar proggramming..

Coding array ko tulis gak senang paham.. baguih3x..

* insan mistri *

that erna said...

hahaha nice example

Meyra Haney said...

okay encik tubelawak rasa rugi sebab tak terpandang tajuk pengaturcaraan kau nehh awal2 , actually aku tengah pening kepala dengan network , tengah siapkan final project esok nak present , aku buat web , yg tuh aku main taram jew , yang tengah serabut skrg network . terror tak ? haha

Khairul Antasha said...

haha..geram..dulu tiap kali masuk kelas programming, sy akan rs mual2..siyes..

yuyu said...

coding best..sungguh!

diskriminasihati said...

uwaa... awt lmbat sgt buat entry ni..
dah exam siap habis dah.. mampus la xtau cmna result JAVA sy nti..

MamaEma said...

sakit kepala belajar coding...

budingyun said...

notepad++..hehe..

Cek's Zaitun Othman said...

tak suka jadi programmer..

SYAHRUDIN ABD RAHMAn said...

aku suke entry nie..coz leh bantu aku lam exam..xyah bace nota2 y lectre bg..bce entry nie aje mybe leh llus....hahahh

Anonymous said...

Sepatah apa pun aku tak faham...menyesal ponteng kelas oop, java dengan deitabase dulu...hahaha~

atlantis said...

haha aku minat statement ko masa kecik2 main mirc scripting...aku pon main gak natang tuh..sama konsep utk menhiburkan diri sendiri dengan programing..kalo tak mcm skema jek ikut silibus tanpa ada cabaran..akhir kata..script nama ape? team ape? server ape..kekee...main flood ke revenge..:p

SynAkmal said...

salam...
mcm mna sya nk blajar jd programmer bermula dr asas..ada tutorial ataupun tips tak..
sya bru habes spm, so mybe dkt u nk sambung course science comp, so skang ni tgh blajar2 dlu bhasa comp ni...

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk