Wednesday, May 11, 2011

mari belajar bahasa pengaturcaraan dengan berkesan

mari belajar bahasa pengaturcaraan dengan berkesan

ramai yang tanya aku "macam mana hang boleh ingat coding-coding computer ni weh?".. jawapan aku, sebenarnya aku tak ingat langsung.. tapi disebabkan dari kecik aku banyak main dengan bahasa komputer (mula-mula sekali aku belajar mirc scripting) jadi aku dah terbiasa dengan konsep bahasa pengaturcaraan komputer ni.. tak kiralah C, C++, Java, python, PHP, ASP, dan lain-lain.. sebenarnya bahasa-bahasa ni sama ja.. bezanya cuma setengah language macam Java ada class module yang spesial sikit seperti listiterator, dan lain-lain (padahal module ni kita boleh create sendiri sebagai function dalam language lain)

aku nak kongsi tips dengan anda semua, bukan aku nak riak atau tunjuk power dengan kemahiran yang ada.. kongsi ilmu tak salah kan? auww.. hehehe.. aku tengok, sistem pendidikan kat malaysia ni, kebanyakan pengajar akan ajar dengan teknik yang agak 'skema' sebab nak penuhi silibus yang ditetapkan.. bagi aku, pengajaran yang mengikut silibus ini sangat sukar difahami oleh pelajar.. kan? programming itu membosankan, tapi kalau kena dengan caranya, programming itu sebenarnya adalah amat menyeronokkan :)

contoh 1 : array

dalam semua bahasa pengaturcaraan / programming, pasti ada array.. array ni adalah koleksi variable yang memiliki jenis data yang sama contohnya koleksi int,char, atau string.. ramai yang tak paham konsep array.. sebenarnya array ni mudah ja.. tengok contoh ni.. mesti anda boleh paham..



contoh 2 : conditional statement

conditional statement ni pulak digunakan untuk menjalankan perintah berdasarkan input ataupun statement yang telah kita buat dalam pengaturcaraan tersebut.. contohnya



contoh 3 : function / method

aku dah terbiasa panggil benda ni sebagai function.. tapi kalau dalam java, term ni dipanggil sebagai method.. apa-apa pun, konsep dia sama ja.. function digunakan untuk memudahkan kita dari menulis benda yang sama berulang kali..



begitulah bagaimana aku bermain-main dengan bahasa pengaturcaraan untuk menyeronokkan aktiviti aku.. semoga kepada anda yang bekerja atau belajar dalam bidang ini mampu menjadikan kerja ini menyeronokkan :) may the source be with you.. auwww!!

video : the true and hardcore programmer

p/s : sapot busuk.org ok.. hehehehe.. penat aku buat! ;(
Share This

72 comments:

  1. Semoga menjadi seorang hacker yang berjaya...

    ReplyDelete
  2. bila tengok array yg kau buat ni baru aku paham function dia camne. tapi asal lambat sangat kau post? aku blaja ni sem lepas kot :(

    ReplyDelete
  3. haha. lang apa tu? java ya? aku dah lupa. asek fokus as3 je. haha yes, apa2 language pon, OOP nya tetap sama.

    ReplyDelete
  4. fyp saya tak dapat A sebab programming. :(
    perlu ke saya jadi spartan?

    ReplyDelete
  5. *compile n run..*..huhu..
    array & function memula blaja..x pam..
    tension lak tu..
    wateva pon programming mmg best!! :)

    ReplyDelete
  6. haha..aq pon da blajo sem lps..tp c++ la..
    seb bek lulos.. ==" haha

    sem dpn OOP pulok~~ risaaauuu~~

    ReplyDelete
  7. woi!! bapak aku senggama ari kamis malam jumaat.. bukan ari jumaat malam sabtu.. camna nak code tu?

    ReplyDelete
  8. sangat complicated.masa wan first year pon kena belajar mikrokomputer.kena hafal nama pelik2.nak hafal kod tu sangat susah.yang wan tahu facebook guna php kan?huhu

    ReplyDelete
  9. tgk ni mkin bertambah-tambah reti lak , aishhh~~

    ReplyDelete
  10. kalau lecturer aku dulu ajar cam ko mesti aku x tukar course, btw aku dah pun berbahagia dgn course lain.aku minat tu minat tp x paham pebenda lecturer aku explain pasal programming pastu nnt test cam x der kaitan pon dgn silibus

    ReplyDelete
  11. huhuh..aku blaja gak program nih.time blaja cm oke jer.tpi,bile msuk exam ri tuh.asal mcm grrrr?mcm..gerrrrr..paham x grrrrrr?HAHAHAH

    ReplyDelete
  12. wa ni advance java ni hahahaha..sem 2 dah settle dah

    ReplyDelete
  13. kalo taw la mcm ni da lame sy stalk abg! aww! HAHA

    ReplyDelete
  14. wow pening kejap. *sigh* saya wish saya budak IT.

    ReplyDelete
  15. Aku dah dapat bayangkan output dia
    ;)

    ReplyDelete
  16. tubelawak,first time i tak bacewww entrewwww u...cedewwww sangat:(

    ReplyDelete
  17. itu kalo senggama dgn bini.. kalo bapak saya nak senggama dgn seketeri dia mcm mane plak?

    ReplyDelete
  18. ta paham :(
    ni mesti kurang makan kismis .
    hahhaa .

    ReplyDelete
  19. terus aku faham!siot selama 4 tahun aku belajar,dalam masa tak sampai 5 minit aku paham nak guna array tu macamana!

    ajaq aku under!

    ReplyDelete
  20. aku rndu pulak nak belajar ne! hahahaa

    ReplyDelete
  21. kah3..aku dari dulu tak suka gila dgn bahasa programming ni sebab lecturer aku tak reti ajaq..ajaq tak syiok langsung..asek2 suh study sendiri..ntah hape2 je..tapi bila dah kerja ni semua aku kena belajaq sendiri jugak..huwaaaaaaaaaaaaa...

    ReplyDelete
  22. kalau nak buat duit banyak2 jadi la programmer...hehe :)

    ReplyDelete
  23. aaaaaaaaaaaaaaaa...apa ko merepek ni!

    ReplyDelete
  24. ko meh ajar aku..aku da nk final year ni pon terkontang kanting ag dgn programming..tapi kau mmg best..tunjuk ajarku SIFU!

    ReplyDelete
  25. huwaaaa 1 sem sy belajar programming mmg semata2 nak pass exam je :(( pathetic bukan?

    ReplyDelete
  26. serius aku tak paham..
    kalau cakap pasal sel tumbuhan dan soil profile aku okay hhahahaha..

    ReplyDelete
  27. cikgu..dtg la ajar kat umah saya..sya tak pahammm...ahaha

    ReplyDelete
  28. naik basikal tayar tak pam,
    serius ika tak paham.

    perut kempis nak cepat kaye,
    kalau boleh nanti ajarkan ye..

    atas jalan ade tahi..
    hihihihiihihi... :D

    ReplyDelete
  29. wah nak blajar benda ni kn jd pemerhati yg bagos...hi3

    ReplyDelete
  30. hahaha.. giler weh.. ko mengingatkan aku sungguh2..
    tapi kenapa ko lambat post?
    kenapa xpost 4-5 taun lepas ha?

    ReplyDelete
  31. barulah makin faham :) dulu subjek C++ adalah subjek paling aku suka sebab boleh buat programming sesuka hati eheh

    ReplyDelete
  32. Bagus, satu perkongsian yg menarik..mungkin masih ramai yg tak paham maka boleh belajar asas HTML dahulu.

    ReplyDelete
  33. more advance here...
    http://blog.lachmann.org/

    ReplyDelete
  34. lorrr...akk tak tauuu pon..hahaha

    ReplyDelete
  35. haha..tertonggeng gua tengok..xphm..dem..:P

    ReplyDelete
  36. kalau lec ajar macam kau kn senang.sorg je lec aku yg ajar x formal sgt cmni.itu pun basic phyton je.

    ReplyDelete
  37. hahahah terbaiklah punya contoh!

    ReplyDelete
  38. haha,, memang best beb,,, ajar lagi laa bro

    ReplyDelete
  39. takpaham......hummmmmm (T___T)

    ReplyDelete
  40. bro, boleh ajar low level language..

    ReplyDelete
  41. kenapa kena comment kat sini ? hahaha.

    ReplyDelete
  42. ko punye contoh...xnak mengalah...:)


    JOM singgah blog saya nak... CIte COKIA dan CAP AYAM...

    ReplyDelete
  43. Setakat nih only learnt java, C and php. dah 3tahun tapi rase cm takut2 je dnga programming :( Interesting memang interesring. Time tgh buat best ah tapi kalau nk wt hobby memang xah..

    ReplyDelete
  44. cayalah crayon! =)

    ReplyDelete
  45. pergh ! menatang ape nie ?? siket punye payah .. mujur aku dalam bidang civil engneering . xsakit mata tngok coding2 nie belaka .. HAHA !

    ReplyDelete
  46. wahhh . i like programming . hehe

    ReplyDelete
  47. waah even sy xphm sngt tntang ni tpi sy mengagumi anda!...chaiyok2!

    ReplyDelete
  48. teringt balik belajr coding2 dlu. array memg sush nk paham tp function best ! :D

    :: mcm mn nk bljr coding2 ni smula nti -.-" ::

    ReplyDelete
  49. nice entry...lme prince tak blogwalking ni...:)
    lepas ni boleh la prince singgah blog ni selalu..:)

    ReplyDelete
  50. array..coding??ape tuh?tak paham langsung..seb bek tak jdi programmer..=,="

    ReplyDelete
  51. semua 'bapakkau' je. terer eh. hihi.

    ReplyDelete
  52. array...owh tidakkk..sejap dip lagi blaja tp mmg xmasuk dlm otak...hehe...oop xyah ckp mmg sakit pale ble ingt balik...hu3....

    ReplyDelete
  53. Baguih dok ada... 6 bulan aku belajar proggramming..

    Coding array ko tulis gak senang paham.. baguih3x..

    * insan mistri *

    ReplyDelete
  54. okay encik tubelawak rasa rugi sebab tak terpandang tajuk pengaturcaraan kau nehh awal2 , actually aku tengah pening kepala dengan network , tengah siapkan final project esok nak present , aku buat web , yg tuh aku main taram jew , yang tengah serabut skrg network . terror tak ? haha

    ReplyDelete
  55. haha..geram..dulu tiap kali masuk kelas programming, sy akan rs mual2..siyes..

    ReplyDelete
  56. uwaa... awt lmbat sgt buat entry ni..
    dah exam siap habis dah.. mampus la xtau cmna result JAVA sy nti..

    ReplyDelete
  57. sakit kepala belajar coding...

    ReplyDelete
  58. aku suke entry nie..coz leh bantu aku lam exam..xyah bace nota2 y lectre bg..bce entry nie aje mybe leh llus....hahahh

    ReplyDelete
  59. Sepatah apa pun aku tak faham...menyesal ponteng kelas oop, java dengan deitabase dulu...hahaha~

    ReplyDelete
  60. haha aku minat statement ko masa kecik2 main mirc scripting...aku pon main gak natang tuh..sama konsep utk menhiburkan diri sendiri dengan programing..kalo tak mcm skema jek ikut silibus tanpa ada cabaran..akhir kata..script nama ape? team ape? server ape..kekee...main flood ke revenge..:p

    ReplyDelete
  61. salam...
    mcm mna sya nk blajar jd programmer bermula dr asas..ada tutorial ataupun tips tak..
    sya bru habes spm, so mybe dkt u nk sambung course science comp, so skang ni tgh blajar2 dlu bhasa comp ni...

    ReplyDelete

Designed By Blogger Templates