Tuesday, May 24, 2011

mind set dan penyakit mental kebiasaan

hehe.. sori aku masih takdak mood nak tulis entry lawak buat masa ni.. hari ni aku nak kongsi pengalaman aku dalam mengatasi stress atau depress.. adakah anda tahu setiap manusia ada masalah mental yang tersendiri.. itulah salah satu sebab kenapa emosi manusia dan pemikiran manusia ni berbeza-beza.. aku ni jenis yang tak boleh nak tenangkan fikiran aku.. kalau ada sesuatu perkara terjadi, otak aku selalu nak fikirkan dengan mendalam.. tapi sekarang aku sudah tahu cara mengatasi masalah aku sendiri.. bagaimana dengan anda?


masa aku kecik-kecik dulu, aku dah kehilangan bapak aku yang pergi mengadap ilahi ketika aku berumur 7 tahun.. aku sedih.. dari aku umur 7 tahun sampailah aku berumur 13 tahun aku tetap sedih dengan pemergian arwah bapak aku.. dalam range umur tu, kalau ada orang tanya apa-apa berkaitan arwah bapak aku, mesti meleleh ayaq mata aku.. kenapa? sebab masa aku sekolah rendah aku tak ramai kawan.. jadi perasaan sunyi tu serba sedikit aku masih terasa sebab aku dah kehilangan bapak aku..

bila masuk sekolah menengah, aku mula hidup berkawan (sekolah asrama).. aku kawan dengan semua orang dan aku cuba berbaik-baik dengan semua orang.. disebabkan aku turut berkawan dengan budak-budak nakal, aku juga turut sama jadi nakal.. hahaha.. hati aku jadi keras sikit ketika ini.. disebabkan ada rakan-rakan yang bermulut celupar dan suka maki "buto pak hang".. aku dah kena brainwash "buto pak hang" ini sampai aku pun boleh jawab "buto pak aku lagi besaq dari buto pak hang" tanpa rasa sedih..

retard mendapat pengiktirafan "congratulation! you are retarded"
 
pada masa ini juga, aku pernah kena belasah dengan senior sebab aku kutuk dia "poyo".. hahaha.. diorang panggil aku ke bilik diorang dan pukul aku ramai-ramai.. aku tak menangis.. aku tak repot kat mak aku dan aku tak repot kat cikgu.. dendam aku tak terbalas sebab lepas seminggu aku kena belasah, si senior tu eksiden dan retak tulang dada (kalau terajang dada dia konfem mati).. aku maafkan dia.. aku ada terfikir "aku kena belasah pun aku tak nangis.. ok.. mental aku kuat" tapi sebenarnya aku telah salah..

masa kali pertama aku putus cinta, aku pun tak sangka aku akan depress diluar jangkaan aku.. aku tak berganjak dari katil aku selama 3 hari tak berak, tak kencing, tak makan, tak minum.. hahahaha.. dahsyat kan? aku tak pernah mengalami kerunsingan mental macam ni jadi aku tak tahu dan tak prepare bagaimana untuk mengatasinya.. aku silap.. aku silap kerana aku duduk berseorangan didalam bilik.. mujurlah mak aku suruh aku carik kawan untuk bersembang.. lepas tu aku lepak rumah kawan, terus ok..

amy winehouse - mengambil langkah yg salah untuk lari dari masalah

terbukti sebenarnya kita sendiri tidak tahu masalah atau penyakit mental yang kita miliki ataupun bakal hadapi.. apa-apa pun, sekiranya anda mengalami tekanan perasaan, kerunsingan, atau jiwa kacau, carilah aktiviti untuk dilakukan.. ada orang kuat melakukan solat sunat sekiranya stress, ada orang suka naik kenderaan laju-laju kalau stress.. ada orang suka makan banyak-banyak.. aku sendiri, aku suka melalak kuat-kuat, terajang punching bag, dan kacau rakan-rakan aku..

kalau semua cara kebiasaan seperti ni tak boleh mengurangkan stress anda, anda juga boleh mencuba perkara yang diluar kebiasaan.. ehehe.. bergantung kepada environment anda.. aku selalu menunggang motorsikal dan kerap travel jauh-jauh menaiki motor.. nak tau apa aku buat kalau aku nak hilangkan stress tahap kritikal? aku pernah naik motor atas highway tak pakai baju masa hujan lebat.. lepas tu kencing dalam seluar.. ini yang paling terbaik pernah aku buat.. hahahaha.. jangan jelez.. auwww



SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
69 Comments
Comments


69 comments:

Freaky said...

aku suka baca entri ni bro. apa aku boleh cakap, mental ko kuat sebab x nangis kene belasah dengan senior. Lagi satu biasa la depress masa putus cinta. putus cinta beb, memang dasat woo.. best layan entri ni

Benci Doktor Gigi

aiNa MardHiaH said...

hahaha. ade ke kencing dlm sluar ats motor.
xsnonoh betoi. hak3

Yuyu Musa said...

haha..kencing atas moto..ewwwww..perghh 3 ari x berganjak atas katil,aku seminggu lebih x mkn pape,keje menangis mcm org bodo.grrr..berat turun 6kg sminggu.

time tu solat byk2..hilang stress..pastu cari kawan lepak2..

menusuk hati said...
This comment has been removed by the author.
IwildaSherezad said...

sy klu depress mmg tak tkawal , kadang org blh salah guna sy time2 gtu.

menusuk hati said...

la...kenapa tak terberak sekali..barulah terbaek..

habsahharun said...

kena belasah pun tak nangis..
kuat nye hang.

nora izzaty said...

says nasib baik saya tak pernah buat naik motor laju2 atas highway lepas tu buka baju . kalau perempuan buat macam tu , memang semua kereta berenti lah .just pernah naik moto lelaju atas highway dalam hujan waktu malam .

Alin said...

hehe oklah tu. ;P

Anonymous said...

wow putus cinta...lu leh sasau ,tapi yg x leh tahan lu kencing dlm seluar....hehe,

DuniakuAbstrak said...

kencing dalam seluar?mak aih..mental betul dah tu..hahaha

Anonymous said...

Peh ..yang last tu nampak membimbangkan...hahaha

soooooour said...

part kencing dlm suar itu sengal!

Chybee said...

and the freaky part is, nobody could ever expect this illness coming. bila makin meningkat usia ni, terasa depression tu. lagi2 bila takde yg faham masalah depression kita. org fikir kita buat2. haish... tiba2 macam byk sgt pulak nk komen sbb I could relate to this topic very much

tOkeY aIskrIm said...

aku kalau depress, aku bwk moto laju2 time hujan, pastu nangis! haha, seb bek xmati..

Faiz Tapit said...

hang tengok porn ja
setel

crayon said...

faiz tapit : takleh 'like' la komen hang

shidaidris said...

3hari 3 malam x bangun dr katil, dahsyat tu crayon...huhu

aku xpernah lagi alami benda2 yang melampau sedih, kalau ada pun sedih sebab x dapt beli handbag baru bulan ni...but still kalau sedih memang keluarga paling terbaik coz they DONT JUDGE

Hafsah Hell Mee said...

Blaja je pengurusan emosi dan stress tapi bila berdepan dgn realiti, susah jg nak tanganinya.

tq 4 da tips! i like ur entri~ =)

Mohd Shukri Fadzillah said...

kes ko ada sikit lebih kurang kes aku, cuma twist of events.

Saliha said...

aku penah depress gile dulu time studen gak.. aku bawak motor seperlahan yg mungkin sambil nangis2(pakai helmet org mana nampak)..sampai sume kete dgn moto lain hon maki (bengang la tu aku bawak slow..) aku stress aku x pedulik, aku bawak lagi slow ade...(lagi bawak laju aku takut eksiden plak, macam mana aku masih bole fikir macam ni dalam keadaan stress ye)

Trianto kurniawan said...

I like it... :)

missliana said...

hahahhaaaa.cute

CikAizA said...

hahahhaha... terasa in love plak kat tuan blog ni...

محمد أزري حانيف said...

solah byk2 .. baca al quran .. ambk wuduk .. insya-Allah boleh hlg stress .. TERBAIK LAAA TUBELAWAK !!! kalau time ujan tu , sapa yg follow blkg tu kna hati2 la ye .. tkut org dpn anda stress , then dia mlepas , kna korg yg myangka tu hnya lah air ujan pdhal air tuuuuttttttttttttttt

♥CIK SHA♥ said...

hang kencing dalam seluaq??euwwwwwwwwww..pengotoq!hahahaha..

aque said...

hahhaha terbaek~~~~

mawar puteh said...

biasa la sape yg tak penah mental
tipu lah xde org xpenah mental
even nangis pun mental gak
gelak pun mental
sume mental
yg penting
memang mental la
hahaha!!~

An Najwa said...

ish3x....xsenonoh tol...haha

Anonymous said...

crayon layan porn? 'like'

kdg2 bila kebiolan melanda.. rasa nk marah sgt kt ssorg tu, 'ter'tengok porn. imagine pelakon2 porn tu org yg ko benci! sumpah nak muntah hijau & gelak kuat tengok kebodohan org tu mcm lembu je (sila JANGAN contohi)

PERINGATAN: tengok porn berdosa. boleh menghitamkan hati & akal, sila jauhi. ~cewek

aza shafiza said...

klo sy stress sy layan lgu jiwang....

*saje nk tambahkn lg stress tuu....huhuuu

geez said...

Kalo stress/depress, jangan sampai buat perkara luar kawalan udah ler.... Mengadu pada-Nya jalan terbaek!!

! Nurida Ardy said...

tido pun dpt ilangkan stress..kruh kruh kruh..

Ain Zulaikha said...

izuari okey?

Abang Zam said...

faiz tapit kau LIKE
LIKE lah aku punya sekali eh

*tengok lah porn..setel

Miss b said...

bab kencing dlm seluar tu xleh blah kot.

ishk

Eye_nee said...

tetibe ilang strees baca n3 ko ni....hehehe..

crakylife said...

entry 2 and a… bernas
www.crakylife.blogspot.com thx singgah

WONG JAWA said...

Salam persahabatan dari "Tanah Majapahit", dengan bangga kami berikan penghargaan kepada Saudara berupa MAJAPAHIT AWARD. Silahkan anda ambil di http://majapahit1478.blogspot.com/2011/05/majapahit-award.html ; semoga award ini dapat mempererat tali persahabatan di antara kita. Salam.

shafiq ahmad said...

aku dulu putus cinta, start rxz pulas out sampai 2++(rxz bikin) kt highway..lps tu kena tahan ngn polis, saman..2 kali aku stress hari tu..haha

zety said...

haha kencing dalam seluar?

gile depress.apsal sampai mcm tu sekali..

Aina said...

caya lah dude :)

biorlah citer kencing dlm suar tu jd yg ptama dan terakhir kali terjadi k.hehe

mmmm sy jenis makan ..makan..makan bila stress.now payah nak turunkan balik :( window shopping pun best gak :P

angel_Ly said...

wakduh...! dasyat giler smpai terkencing dlm sluar!

entry yg paling ROCK yg pernah aku baca >.<

miss.Addin said...

bnyk cara yang sesuai untuk hilangkan stress. yg penting jgn simpan perasaan tu sendiri nnt lagi sakit. hilangkan lah dgn cara yang betul.

minta petunjuk dari-Nya insha Allah kita akan tenang :) dugaan dh macam asam garam kehidupan kan .

btw, Al-Fatihah untuk arwah ayah tubelawak .

Revablogspotlive said...

bahaha..kencing atas moto,xpakai baju..folamakk mesti kalau orng tgk terjerit kat situ..kah3..tp naseb baik hujan kalau x tubelawak pun xberani nak buat cenggitu..hahaha(gelak jahat)

tubelawak singgah blog revablog kan.. loading lambat x? pastu template blog ada cam jd xcun x? tulisan bertindih buat sakit mata x? haiish xtau la nape jd gni kt blog..stress3.. malas dah nk buat entri rase..huhu..

crayon said...

hehehe.. bukan aku terkencing.. aku memang sengaja kencing dalam seluar.. dalam hujan lebat, kalau badan sejuk gedik menggeletaq, memang sangat comfortable kalau kencing dalam seluaq.. hilang abih semua stress dan masalah.. aku rasa ramai jugak yang penah buat camni.. tapi maybe laki ja la.. hahahaha

izwanie azieda said...

owh kalau stress kita pegi karoke. nyanyi dlm 30lagu yg hardcore. (ehem ehem wlpn bertudungng boleh kan nk nyanyi lgu hardcore) hahaha. pastu kuar karoke dgn muka yg puas dan kehilangan suara 3ari 3mlm. tp berbaloi boleh gelak pastu. mna mau nangis2 da.

syieda said...

hikhik..kencing dalam sluar tuu..hahaha..

syieda putus cinta dulu, syieda melalak kuat2 atas katil selama 3,4jam sungguh2..then tido.. bgn je kompom mata bengkak and ilang sume masalah.. ^_^

msredcheesecake said...

mr tube,
kalau nak cuba cara diluar kebiasaan nak mengatasi stress....hati2 ya pilih caranya.....

arwah abah meninggal masa umur 9 thn...stress sampai pernah marah kan tuhan sbb amek dia....masyaAllah...seb baik da tua ni dah leh pikir...

dja_amiensukhri said...

em, law sy pon mesti stress bila ayah ninggal.. putus cinta aritu da macam hape tah.. haishh.. :(

tapi lagi stress sbb taley bawak motor.. takpandai.. =.='

Mohd Ridhuan said...

setiap orang lain caranye dalam mengatasi stress....
tp ak suko cara ko...
uhhuuhuhhu

Mr Syafiq said...

wahh, nice entry..

jom baca entry
http://theonlysyafiq.blogspot.com/2011/04/andai-lelaki-tahu.html

shopping2u said...

http://www.my-shopping2u.com/2011/05/komen-lelaju-blog-nohisme.html

erk.. kena tag sini

CintaZulaikha said...

inilah cara menghilangkan strees paling gempak pnh aku dgr..ko mmg lagend....suka entri ini..

Naddia said...

oowhh..xkn xkencing slame 3 ari?? leh bengkak pundi kencing

iNNrPeAcE said...

hahahahahahahaaa....
mmg giler la En tube ni nyer stress.. ;P
klau aku.. aku stress dgn drive laju2 ngn bukak lagu smbey nyanyi kuat2 n jerit dlm keta!!
if x pun.. shopping or karaoke smpai lebamm! heheheee...

~nsar~ said...

allahuakbar dasyat nya.. sampai tahap tak bangun dari katil.. nasib baik iman saya kuat.. putus cinta stedy ja.. orang lak pelek tengok sy haha.. tapi mungkin sy belum kena macam en.crayon.. belum lagi tiba breakpoint kelemahan sy yang benar2.. harap time tu tiba Allah beri sy kekuatan untuk sy terus bangun tanpa menoleh kebelakang...

mushroom said...

eee kencing kat seluar.. haha.. tapi kalau stress memang rasa jiwa ni, peh.. aku faham weh.. lagi2 kalau kehilangan seseorang.. rasa cam nak mati rasanya

yoyo _gaban said...

:) salam ziarah..rasa itu sama seperti yang dirasa

Anonymous said...

tubelawak tak bangun katil kencing 3 hari??

percaya sangatla korang tu.. ini mmg entri kencing, tube kasi kencing semua org! kahkahkah

Mar said...

kencing dlm sluaq,.loqlaq.,hahah

rotu.usm said...

Salam kepada semua...nak mintak izin admin nak tumpang promosi perniagaan boleh tak... boleh la klik sini...terima kasih...peace

tokg said...

Kalau aku la, aku suka jadi orang bisu, pekak dan buta, semuanya aku akan abaikan selagi aku tak jumpa jalan penyelesaian/jawapan kepada stress/depress aku. Senang citer kalau ada gua dalam hutan aku masuk duk dalam tu 3,4 hari dijamin clean and clear segala masalah.

Zulfikar Hazri said...

dulu aku pernah depress, 4 bulan.. last last semayang. aku pulih balik.. pastu aku gi karoke...sib bek aku sibuk men badminton...takde la layang murung sangat

rebecca melessa said...

sama la kita..suma orang pernah stress.tpi try figure out cara yang paling best utk tenang kan pkiran.wich is..TERJUN BANGUNAN!ok tipu.SOLAT yaw!

http://bloknoktah.blogspot.com/2011/05/rahsia-tarikh-lahir.html

biruMerah said...

hahahahha mesty ko kachak tyme naek moto dalam ujann...awww!!! ala -ala pretty zinta gamak nyerr..hahahahha

tips cinta said...

blog walking.. i have read your blog, i like this post.. keep posting broo

Adilla Harun said...

Stressed dan depressed macam penyakit deman dan selsema bagi abad kini. Dari orang dewasa sampai kanak-kanak pun boleh ngidap. Nak ngubatnya kena berpada-pada. Makan ubat ikut personaliti dan dos masing-masing.

Apa pun dibuat nak ilang tekanan tu, harap tak le sampai membawa kemudaratan. Ala kadar ajelah! Kencing atas motor dalam hujan tak pernahlah, tapi dalam sungai dan masa mandi laut tu semua orang pernah rasanya...Kelakar pulak..

Anonymous said...

suke bace blog awk nie...
mungkin lain org lain cara nk menghadapi stress....
mcmne lak ngn kesalahan lampau yg pnah aku wat,org menghina n memaki aku??sampai 1 mase mental aku mmg jadi xkuat..per yg mampu aku wat menyesali perbuatan aku dlu n menangis tnpa henti dalam keadaan yg sgt stress.......

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk