Wednesday, February 24, 2010

perlu ke belajar bahasa inggeris?

mula-mula sekali aku ingin meluahkan pendapat aku.. aku tak setuju sekolah-sekolah kerajaan, menggunakan bahasa inggeris sebagai bahasa pengantaraan dalam pengajaran.. sebab apa? sebab kesian kat budak-budak kampung yang kurang mahir dalam bahasa inggeris tu untuk berjaya.. bukan sebab mereka ni bodoh, tapi cuma kurang pendedahan kepada bahasa inggeris dari segi media, orang sekeliling, dan lain-lain.. lagipun, dulu tunku abdul rahman pun, berusaha keras untuk memartabatkan bahasa kebangsaan kita kan?

bukan kita tak payah atau tak perlu untuk menguasai bahasa inggeris.. ianya adalah sangat-sangat perlu untuk membawa orang kita pergi lebih jauh di mata dunia.. kalau tak boleh menguasai bahasa inggeris, mungkin korang tak boleh nak pergi jauh sebab korang akan sentiasa di takok yang sama dan tidak 'pushing the limit'.. jadi bukan maksud aku untuk membiarkan pelajar dari kampung pedalaman itu berada pada tahap yang minimum.. tetapi, sekurang-kurangnya berilah mereka peluang untuk lulus SPM, dan selepas itu, pandai-pandai mereka lah nak asah bahasa inggeris mereka.. eheheh.. ya tak??

kesimpulan untuk entry aku kali ni ialah, bahasa kebangsaan kita adalah lebih penting dari bahasa inggeris dan orang kita wajib mempelajari dan menguasai bahasa inggeris pada masa yang sama.. kalau tak, jadilah macam mereka dalam video ni.. ahahaha.. enjoy!!

video : kenapa perlu memahami bahasa inggeris


Related 

Posts with Thumbnails


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
17 Comments
Comments


17 comments:

fitri oh fitri said...

teramatla perlu.








http://www.fitridzulkifli.blogspot.com

TMUkmkd said...

aku tidak katakan tidak perlu kerana islam itu pernah berjaya kerana mereka menguasai bahasa daripada luar. dan mereka ambil untuk dibawa ke bahasa mereka. :)
itu yang aku cuba lakukan

crayon said...

ahahaha.. btoi btoi.. jangan jadi macam dalam video tu

maisyara Pot! Pot! said...

lagu yg buduh jep.. tk pnh pun masok msia? xD

shandye. said...

the importance of english is undeniable ever since the boom of economy in the last quarter of malaysia's independence.

its vast usage as a powerful international communication has helped our nation's progress towards advancement in various aspects.

however, the gradual increase of high proficient speakers of english shall never be counted as something as a good sign but as a reminder that we must never ever neglect our national language, which is bahasa melayu.

there must be a sense of check and balance in everything.

E-SHOP @ WiSH'S said...

bahasa inggeris bahasa antarabangsa. keperluan mempelajarinya tidak perlu di pertikaikan....

Cik Biol said...

tp kan weh melodi dia mmg sesuai la dance mcm tu wakakaka

Dashing Days said...

english itu pnting tp jgn anak tiri kan bahasa melayu.martabatkan bahasa melayu tanpa singkirkan bahasa inggeris heee..
but aku lagi suke bahasa melayu walau aku amik TESL hehe..

cHoCOLaTe said...

kebanyakan negara maju kerana menggunakan bahasa sendiri.tengok filipina,dorang terlalu obses ngan english,ape jadi?now dorang da balik guna bahasa sendiri semula.
aku tak pandai english.tapi aku amek tesl.bile aku blaja course ni,baru aku sedar betapa pentingnya nak majukan anak bangsa ngan apa yang aku blaja skang ni.

apepon,bahasa itu penting.orang bisu pon ada bahasa.ini kan kita manusia yang mampu berkata2.

soal perlu @ x,itu susah nak cakap.sebab peranan penguatkuasaan dalam penggunaan bahasa pon perlu jugak sebab fitrah manusia,especially orang kita,macam pahat.dah ketuk baru nak gerak.

papejelah.

MrCongeniality said...

kalau zaman atok nenek kiter dulu...
zaman serbu kurang tu..
slamber toya jer gi sekolah belajar dlm BI...

naper budak2 skang x boleh...??
walaupun budak kampung.

budak kampung skang ni. bukan mcm budak kampung dulu. facebook dah pandai....chatting dah laju. time nak belajar BI jer...xder pendedahan..??

sumer tu antara nak ngan xnak jer. penyakit M tu kena buang.

anatayuni said...

entah...50-50 kot...ada satu adegan yang ku lihat...ada ku coretkan diblog ku..
salah siapa? tentang isu bahasa inggeris...

crayon said...

@ MrCongeniality

yang tu ko tengok kampung ala-ala 'pekan' kot?? try masok belah pedalaman lagi.. mesti ko nangis tengok cara idop diorang.. pastu nak kena blajar english lak.. memang mustahil aku rasa bagi budak-budak pedalaman..

rossoneri said...

utamakan bahasa Melayu, bhs Inggeris tu sampingan je tuk dapatkan ilmu setelah ilmu itu dipelajari dlm bahasa Melayu...kalo dah asas2 blaja bhs lain, mcm mana nak paham trutama sains..kalo cite benda ni sampai esok pun xabes, dah ah nak layan video lawak ko

endless spaghetti said...

and that's why kerajaan suruh diorg belajar english. so that orang dalam2 pn tak ketinggalan belajar english. supaya fikiran tak sempit sgt. its not dat im saying org tak ckp in english org yg fikiran sempit btw. but by mewajibkan estudying maths n science in english tu boleh buat org mahir english slow2. it needs time lah.

endless spaghetti said...

and that's why kerajaan suruh diorg belajar english. so that orang dalam2 pn tak ketinggalan belajar english. supaya fikiran tak sempit sgt. its not dat im saying org tak ckp in english org yg fikiran sempit btw. but by mewajibkan estudying maths n science in english tu boleh buat org mahir english slow2. it needs time lah.

MBMMBI said...

Tips Belajar Bahasa Inggeris dengan berkesan

1. Never Study A Single English Word
That’s right, do not memorize words. Native speakers do not learn English by remembering single words. Native speakers learn phrases.
2. Never Study Grammar
Right now. Stop. Put away your grammar books and textbooks. Grammar rules teach you to think about English, you want to speak automatically– without thinking!
3. Learn With Your Ears, Not Your Eyes
Spend most of your study time listening- that is the key to great speaking.
4. Slow, Deep Learning Is Best
Its not enough to know a definition. Its not enough to remember for a test. You must put the word deep into your brain. To speak English easily, you must repeat each lesson many times.
5. Use Point Of View Mini-Stories
You must learn grammar by listening to real English. The best way is to listen to the same story… told in different times (points of view): Past, Perfect, Present, Future. How do you do this? Easy! Find a story or article in the present tense. Then ask your native speaker tutor to write it again in the Past, with Perfect tenses, and in the Future. Finally, ask him to read and record these stories for you.
6. Only Use Real English Lessons & Materials
How do you learn Real English? It’s easy. Stop using textbooks. Instead, listen only to real English movies, TV shows, audio books, audio articles, stories, and talk radio shows. Use real English materials.
7. Listen and Answer Mini-Stories (not Listen and Repeat)
Because the teacher constantly and quickly asks easy questions, you don’t have time to think about grammar. You just immediately shout a couple of words– which teaches you to respond faster, and faster, and faster.

The 2 Big Secrets to Confident English Speaking
https://www.e-junkie.com/ecom/gb.php?ii=128845&c=ib&aff=91278&cl=5336

LaNgIt yAnG iNdAh,aWan YaNg MeNdUnG said...

setiap org bole bg pndgan masing2, aku sokong dgn komen korg yg pelbagai...wlbgpn aku tetap sokong memartbatkan bahasa ibunda & aku tidak menolak n mengatakn bhsa Inglish tu tak penting...sbb nya dulu Bhasa Melayu pernah menjadi bhsa perantraan dgn kata lain Ligua Franca...kenapa kita semua tidak menaikan martabat bahasa itu yg telah bertapak di Tanah melayu??

Bhasa English pn penting tapi tak perlu lah di labelkan ia Wajib. Contoh Russian,China, Jepun, German malah UK sndiri memartabatkan bhsa dorg dgn mengkaji dan menerbitkan sesuatu fakta melalui bahasa dorg. malah mereka tetap jadi negara maju.

Pndgan aku terhadap sesuatu negara maju bkn bergntung pada bhasa lain, kerana maju itu melalui pengkajian masyarakat tersebut.

Sekiranya kita belajar bahasa English skali pn, ia tidak merugikan...so bergntung pada sesorg itu untuk memajukan diri dan menerbitkan malah mengkaji sesuatu dan di hebah kan dalam pelbagai bahasa.

Sekiranya ade yg mengatakan English ini terlalu penting, kenapa zaman dulu mereka( para pedagang) menggunakan bahasa Melayu? so ternyatalah kita bole majukan bahasa Ibunda kita sendiri. yg penting kita berusha dalam sesuatu insyallah dapat :)

Post a Comment

Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk