Sunday, August 1, 2010

idea FYP untuk pelajar jurusan fizik dan mekanisma

hari ini aku agak keletihan sebab baru lepas balik dari sungai tekala.. jadi malas nak tulis panjang-panjang.. masa berada di sungai tekala aku teringat satu ciptaan indah dari theo jansen (founder kinetic sculpture dan theo jansen mechanism).. entah dari mana datang ilham untuk menulis entry ni aku pun taktau, mungkin kerana theo jansen ada mencipta raksasa laut jadi apabila aku berada disungai, aku bayangkan laut pada masa yang sama..



theo jansen adalah seorang saintis yang sangat hebat dan genius.. beliau mampu menggabungkan unsur teknologi dan alam sekitar dalam penghasilan raksasa kinetik beliau.. tidak ramai saintis kini yang berusaha menggabungkan unsur alam dalam kajian.. kebanyakan saintis lain membuat kajian mengenai sensor, motor dan lain-lain.. tambahan pula, raksasa ciptaan beliau ini memiliki 'otak' tersendiri dimana otak itu mampu membuat penakkulan seperti komputer (binary 0 1)..

video : theo jansen kinetic sculpture 1
video : theo jansen kinetic sculpture 2
video : animaris rhinoceros by theo jansen
video : mechanism explain

untuk video lawak hari ini, aku nak sertakan video seorang pakcik gila yang juga handal dalam bidang fizik.. tapi bercanggahan dengan theo jansen.. pakcik ini melakukan sesuatu yang agak gila di hari jadinya yang ke 65 justeru membuktikan beliau sangat mahir didalam bidang fizik.. kebiasaannya, orang penakut kita akan mengatakan mereka "tiada telur" tapi pakcik ini sangat berani.. pendek kata, pakcik ini memiliki telur besi titanium.. kah kah kah..

video : pakar fizik kurang bijak
Related Posts with Thumbnails


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
16 Comments
Comments


16 comments:

oscar dimarco said...

banyak nye topic fyp. main SEO ke? mesti laku topic ni ek.

crayon said...

dah lama peram video-video ni.. sebab tu buat season untuk teknologi / projek untuk FYP..

Biopolymath said...

Hey terima kasih berkunjung ke blog saya!

linda musee said...

sebelum baca entry ni, siyes tak pernah kenal theo jansen tu. T_T memang genius lah die, that kinetic sculptor memang amazing ah. :D
btw yang pakcik tuh, err memang berani ! hehe

Hazwan said...

jalan2..yehaaa

teddyuna said...

wah rumah ker tu? cm power rangers punyer robot time dia nk bertukar la.. hehe. mase una kecik2 rajin tgok power rangers.. sorry kalau termelalut dA~

maisyara Pot! Pot! said...

smart ar theo jansen. :)




tapi, yang last tu berani mati. hahahaha xD

edan coba said...

Salam tuan rumah.. saya datang membalas kunjungan! Tubelawak..mmg istimewa blog kamu!

misz beauty said...

walaupun kurang faham... tapi saya akan dtg balik untuk memahami isi kesemuanya satu persatu...;-)

najihah sahami said...

waahhhh..hebatt!!!

taqie said...

hee..tak bape nak faham :p

Munir said...

Huihh!!! Mmg gerek ar theo jansen tu..huhu

Tapi lagi gerek dan dahsyt pakcik henry tu...haha :D

DuniakuAbstrak said...

kagum2..byk calculation sudut, arah gerakan, sambungan, jarak, material...complex jugak (--")

sha89 said...

gilerr ahh!! mmg cool giler theo jansen tu huhu :p

info yg best! :))

n pakcik tu mmg gilerr berani ahh!! adoii aku yg tgk pun dh cm gayat je...isk2~ tabik spring kat pakcik tu :)

elmo blurb said...

HAHA theo jensen memang hensem lah. :D

Miz CanisTaL said...

nmpk pic tu.. terus teringat kat ceta Monster House.. ;p

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk