Saturday, April 2, 2011

siapa kau? mari muhasabah diri

pernahkah orang bertanya soalan killer seperti ini kepada korang? contohnya apa yang kau nampak tentang diri kau di masa hadapan? apa kedudukan kau? apa yang membuatkan kau istimewa berbanding orang lain? dan soalan paling pendek, simple dan menyengat ialah "siapa kau?" maksud "siapa kau" disini tidak bermaksud untuk mengetahui nama seseorang.. tetapi ada maksud yang sangat mendalam disebalik "siapa kau?"..



pernah juga ada orang bertanyakan kepada aku "siapa kau" (dari aspek keagamaan).. dan jawapan aku ialah "aku hanya manusia milik Allah yang tidak mampu lari dari membuat kesilapan atau dosa atau subahat atau bla bla perkara negatif".. si tukang tanya tu cuma tersenyum dan membalas "panjangnya hang jawab.. ahaha.. jawab ja hang tu 'manusia' pun dah cukup, sebab manusia memang takleh lari dari membuat kesilapan, manusia juga ditugaskan sebagai khalifah dibumi dan manusia juga adalah makhluk tuhan"..

kalau korang pernah tengok cerita 'prison break s01 ep01' korang mesti ada terdengar soalan "apa yang kamu nampak mengenai diri kamu 5 tahun akan datang" dan percayalah bahawa aku pernah diajukan soalan yang hampir sama ketika ditemuduga di salah sebuah syarikat terkemuka di Malaysia.. cuma soalannya berbunyi "siapa kau di masa hadapan?".. dalam keadaan tu, aku teragak-agak.. patut ka aku tinggikan diri aku atau patut ka aku rendahkan diri aku (sebab tengah interview)..

jadi untuk tidak membanggakan diri aku serta tidak terlalu merendahkan diri aku, aku menjawab "di masa hadapan, aku adalah orang yang berjaya mencapai segala impian aku" ahaha.. macam skema lak.. tapi masa tu, aku rasa orang yang temuduga aku tu terpegun gak dengan aku sebab aku cakap sambil buat muka sirius dan muka penuh keyakinan.. ahahaha..

jadi pernahkah korang semua diajukan soalan-soalan seperti "siapa kau?".. susah nak jawab kan? jadi aku nak share video bagaimana individu yang dikenali ramai menjawab persoalan itu.. korang decide, dan sila tinggalkan komen video mana yang paling best dan berkesan.. ahahaha.. enjoy~

video 1 : siapa kau haji kaha?
video 2 : siapa kau rosmah mansor?
video 3 : siapa kau charles manson?

** ini adalah entry lama yang di bawa semula ke atas (bump)
Related Posts with Thumbnails


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
41 Comments
Comments


41 comments:

wd.bandages said...

hahah..nak dekat dekat mansor dan manson nya aihh.. haha

JePh said...

siapa kau?
akula king..
king apa?
king kong!..

sop said...

siapa pemilik blog ni ha?
huhuuh

avid gunner said...

i leave the answer to my fellow friends.

HonEyBuNNy said...

siapakah saya??heheh

naz said...

haha siapa ya?

Zalikha Razali said...

bagus!! tubelawak!!!!

Najiha said...

lagi dahsyat kalau kene tanya...

siapa tuhanmu?
apa agamamu?
siapa yang diutus untukmu?

mengenaldiri said...

who am I??

:)

نورالجنة said...

siapa kau?? hahaha..:D

sweet stalker said...

siapa aku?

Man_One said...

Aku...Man_One

misyamissyou said...

ahahaa,,yg charles manson tu best..buat muke dulu baru jawab "nobody"
yg kaha ahmad tu, terbaik punye ajaran sesat..wakakaa..kesian..smoga dia kembali ke pangkal jalan...

The Poyo Me said...

ehhh...tubelawak ada entry tazkirah! wakakaka

ps. ada citer dr kawan ak. org call. kakak dia angkat tipon.

orang-hello, is this XXXXXX?
kakak-no. (salah nombor)
orang-then who are you?
kakak-who am i? i'm spiderman...(gaya peter parker)

time tu movie spiderman 1 baru keluar...hahaha

juelee said...

sape saya? hehe

Miss FHT said...

bru smlm org tnye aku "hg spe".. jwpn aku mudah sje.. kalau nk tnye aku spe.. tnyelh diri kau balik kau tu spe.. sbb kte semua sme... xde beza.. kalau nk pk pgkat, pddikan, rupa, prgai dan sgala2nye.. ksmua tu xmembawa pe2.. kalau org nk psoalkn kte spe.. ingtlh.. yg kte ialah kte...

GiveAsh said...

siapa kau? sepak kang...
like rosmah..lol

MOH KEMBARA said...

Salam Yob, soklan killer yg penah akak terima, "Are U happy?" Menung akak nak jawab.

Atiey said...

Mummy pernah jugak kena tanya soklan camtuh..kau sapa nak menyibuk!!!! heheehe.. mummy jawab penyibuklah sapa lagi!

SaYraH WonDerLanD said...

Banyak soalan killer yg ditujukan kepada SArah...erm but siapa kau? terpegun jugak nk jawab apa..

Myiesha said...

Siapa kau..? Manusia ba..

wanluqman said...

Bila awak tanya sebegitu, buntu jadinya. Nanti nak tanya jiran, waa sebenar Osama ke Obama , sat-sat ya arabia

Nora Shahaira said...

macam banyak menda nak jawab..
tapi bila nak suarakan..errr..nak cakap macam mana ye..

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Selamat Tahun Baru Dengan Azam Baru
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Wahai... Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan... Baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu

Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya ilahi....
Muhasabah cintaku...

Tuhan... Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu

Hashira Yusoff said...

i love what i am.. :)

eykameow said...

oh mekasih kerana menyiarkan post ini. kejap lagi saya nak muhasabah lagi diri saya ni. mekasih ya.


huhu.

p/s : pndai ko cari video best2 kan?

areteacar said...

A'A KAN. SIAPA AKU? ERM...

wawa said...

interview mmg slalu tanya soklan cmtu ek ? oh mai jadi takot nak pegi interview :|

lavender harum wangi said...

aku insan.
yang sering terlupakan.
melupakan dan dilupakan.

+akufobia+ said...

jengjengjeng.

♥sophie♥ said...

hee,,like this entry !

skooz-san said...

sapesape ! haha !

Belalang Hijau said...

yang pasti hg bukan org yg main belakang...
hg belagak mcm tu ja...

wkakaka

crayon said...

hahaha.. jawapan killer untuk soalan killer

interviewer : siapa kau?
tubelawak : saya gay yang mencintai anda sepenuh hati

(terus interviewer lari lintang pukang)

Tukang Taip said...

aku manusia..itupun nak tanya..

Freaky said...

saya tak tahu siapa saya ni :( huhu

athirahothman said...

siapa anda ? xP

nada hanis said...

i can see the other side of u dalam entry ni. ;)

bedpet said...

aku adalah aku. hoho

TRAFFIC SECRET said...

aku adalah aku...jika sampai waktu ku..ku mau tak seorang pun tau...tidak juga..
:)

http://adventurewithadam.blogspot.com/

Mentadak Mentadu said...

aku menjawab "di masa hadapan, aku adalah orang yang berjaya mencapai segala impian aku"

.....

harap2 encik crayon sedang berjaya mencapai segala impiannya :)

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk