Saturday, April 2, 2011

siapa kau? mari muhasabah diri

siapa kau? mari muhasabah diri

pernahkah orang bertanya soalan killer seperti ini kepada korang? contohnya apa yang kau nampak tentang diri kau di masa hadapan? apa kedudukan kau? apa yang membuatkan kau istimewa berbanding orang lain? dan soalan paling pendek, simple dan menyengat ialah "siapa kau?" maksud "siapa kau" disini tidak bermaksud untuk mengetahui nama seseorang.. tetapi ada maksud yang sangat mendalam disebalik "siapa kau?"..



pernah juga ada orang bertanyakan kepada aku "siapa kau" (dari aspek keagamaan).. dan jawapan aku ialah "aku hanya manusia milik Allah yang tidak mampu lari dari membuat kesilapan atau dosa atau subahat atau bla bla perkara negatif".. si tukang tanya tu cuma tersenyum dan membalas "panjangnya hang jawab.. ahaha.. jawab ja hang tu 'manusia' pun dah cukup, sebab manusia memang takleh lari dari membuat kesilapan, manusia juga ditugaskan sebagai khalifah dibumi dan manusia juga adalah makhluk tuhan"..

kalau korang pernah tengok cerita 'prison break s01 ep01' korang mesti ada terdengar soalan "apa yang kamu nampak mengenai diri kamu 5 tahun akan datang" dan percayalah bahawa aku pernah diajukan soalan yang hampir sama ketika ditemuduga di salah sebuah syarikat terkemuka di Malaysia.. cuma soalannya berbunyi "siapa kau di masa hadapan?".. dalam keadaan tu, aku teragak-agak.. patut ka aku tinggikan diri aku atau patut ka aku rendahkan diri aku (sebab tengah interview)..

jadi untuk tidak membanggakan diri aku serta tidak terlalu merendahkan diri aku, aku menjawab "di masa hadapan, aku adalah orang yang berjaya mencapai segala impian aku" ahaha.. macam skema lak.. tapi masa tu, aku rasa orang yang temuduga aku tu terpegun gak dengan aku sebab aku cakap sambil buat muka sirius dan muka penuh keyakinan.. ahahaha..

jadi pernahkah korang semua diajukan soalan-soalan seperti "siapa kau?".. susah nak jawab kan? jadi aku nak share video bagaimana individu yang dikenali ramai menjawab persoalan itu.. korang decide, dan sila tinggalkan komen video mana yang paling best dan berkesan.. ahahaha.. enjoy~

video 1 : siapa kau haji kaha?
video 2 : siapa kau rosmah mansor?
video 3 : siapa kau charles manson?

** ini adalah entry lama yang di bawa semula ke atas (bump)
Related Posts with Thumbnails
Share This

41 comments:

  1. hahah..nak dekat dekat mansor dan manson nya aihh.. haha

    ReplyDelete
  2. siapa kau?
    akula king..
    king apa?
    king kong!..

    ReplyDelete
  3. siapa pemilik blog ni ha?
    huhuuh

    ReplyDelete
  4. i leave the answer to my fellow friends.

    ReplyDelete
  5. lagi dahsyat kalau kene tanya...

    siapa tuhanmu?
    apa agamamu?
    siapa yang diutus untukmu?

    ReplyDelete
  6. ahahaa,,yg charles manson tu best..buat muke dulu baru jawab "nobody"
    yg kaha ahmad tu, terbaik punye ajaran sesat..wakakaa..kesian..smoga dia kembali ke pangkal jalan...

    ReplyDelete
  7. ehhh...tubelawak ada entry tazkirah! wakakaka

    ps. ada citer dr kawan ak. org call. kakak dia angkat tipon.

    orang-hello, is this XXXXXX?
    kakak-no. (salah nombor)
    orang-then who are you?
    kakak-who am i? i'm spiderman...(gaya peter parker)

    time tu movie spiderman 1 baru keluar...hahaha

    ReplyDelete
  8. bru smlm org tnye aku "hg spe".. jwpn aku mudah sje.. kalau nk tnye aku spe.. tnyelh diri kau balik kau tu spe.. sbb kte semua sme... xde beza.. kalau nk pk pgkat, pddikan, rupa, prgai dan sgala2nye.. ksmua tu xmembawa pe2.. kalau org nk psoalkn kte spe.. ingtlh.. yg kte ialah kte...

    ReplyDelete
  9. siapa kau? sepak kang...
    like rosmah..lol

    ReplyDelete
  10. Salam Yob, soklan killer yg penah akak terima, "Are U happy?" Menung akak nak jawab.

    ReplyDelete
  11. Mummy pernah jugak kena tanya soklan camtuh..kau sapa nak menyibuk!!!! heheehe.. mummy jawab penyibuklah sapa lagi!

    ReplyDelete
  12. Banyak soalan killer yg ditujukan kepada SArah...erm but siapa kau? terpegun jugak nk jawab apa..

    ReplyDelete
  13. Bila awak tanya sebegitu, buntu jadinya. Nanti nak tanya jiran, waa sebenar Osama ke Obama , sat-sat ya arabia

    ReplyDelete
  14. macam banyak menda nak jawab..
    tapi bila nak suarakan..errr..nak cakap macam mana ye..

    ReplyDelete
  15. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Selamat Tahun Baru Dengan Azam Baru
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Wahai... Pemilik nyawaku
    Betapa lemah diriku ini
    Berat ujian dariMu
    Kupasrahkan semua padaMu

    Tuhan... Baru ku sadar
    Indah nikmat sehat itu
    Tak pandai aku bersyukur
    Kini kuharapkan cintaMu

    Kata-kata cinta terucap indah
    Mengalun berzikir di kidung doaku
    Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
    Butir-butir cinta air mataku
    Teringat semua yang Kau beri untukku
    Ampuni khilaf dan salah selama ini
    Ya ilahi....
    Muhasabah cintaku...

    Tuhan... Kuatkan aku
    Lindungiku dari putus asa
    Jika ku harus mati
    Pertemukan aku denganMu

    ReplyDelete
  16. oh mekasih kerana menyiarkan post ini. kejap lagi saya nak muhasabah lagi diri saya ni. mekasih ya.


    huhu.

    p/s : pndai ko cari video best2 kan?

    ReplyDelete
  17. interview mmg slalu tanya soklan cmtu ek ? oh mai jadi takot nak pegi interview :|

    ReplyDelete
  18. aku insan.
    yang sering terlupakan.
    melupakan dan dilupakan.

    ReplyDelete
  19. yang pasti hg bukan org yg main belakang...
    hg belagak mcm tu ja...

    wkakaka

    ReplyDelete
  20. hahaha.. jawapan killer untuk soalan killer

    interviewer : siapa kau?
    tubelawak : saya gay yang mencintai anda sepenuh hati

    (terus interviewer lari lintang pukang)

    ReplyDelete
  21. aku manusia..itupun nak tanya..

    ReplyDelete
  22. saya tak tahu siapa saya ni :( huhu

    ReplyDelete
  23. i can see the other side of u dalam entry ni. ;)

    ReplyDelete
  24. aku adalah aku...jika sampai waktu ku..ku mau tak seorang pun tau...tidak juga..
    :)

    http://adventurewithadam.blogspot.com/

    ReplyDelete
  25. aku menjawab "di masa hadapan, aku adalah orang yang berjaya mencapai segala impian aku"

    .....

    harap2 encik crayon sedang berjaya mencapai segala impiannya :)

    ReplyDelete

Designed By Blogger Templates