Saturday, October 16, 2010

loghat utara : pala otak hang baQ hang!

wei! baru-baru ni ada orang kata aku tak bangga jadi oghang utagha baQ hang.. alasan dia keh aku dok tulih dalam blog loghat aku skema tak macam loghat utagha pon.. ni aku nak habaQ kat hampa semua ni, tobat aih aku bangga jadi oghang utagha.. tapi aku saja la tulih dalam loghat yang senang oghang dari negeri lain nak paham.. bukan pa, kadang-kadang bukan semua oghang buleh teghima loghat atau buleh paham loghat negeri lain dari depa..


aku nak bagi contoh sikit kat hampa awat aku tak tulih loghat utagha pekat dalam blog aku.. hampa baca baik-baik na.. bagi paham apa isi hati aku nak habaQ kat hampa semua.. dulu masa aku mai KL ni, susah aku nak carik 'memba' baQ hang.. aku cakap sepatah haram pa depa tak paham baQ hang.. chelaka tanah btoi! keh tu aku tepaksa ubah sikit loghat aku macam pekataan "awat" aku sebut "pasaipa" dan pekataan "menyeghok" aku sebut "breakfast" contohnya keh nak bagi mudah memba-memba aku nak paham loghat aku.. kah kah kah.. nnntoi dak?

kalau hampa semua tengok kat tv rancangan rajalawak, hampa boleh paham pasaipa aku tak tulih blog tubelawak ni pakai loghat utagha.. orang kelantan seronok tengok geng depa amir rajalawak dok buat lawak tapi bagi aku, menatang pa lawak pun aku tak paham baQ hang.. sama gak la ngan 'abang kasim' @ idlan rajalawak.. aku paham lawak dia tapi oghang negeri lain pulak tak paham..

hampa jangan la kata aku lupa tanah tumpah daghah aku na.. takkan la aku dok KL ni aku nak buat presentation pakai loghat utagha? camna client-client aku nak yakin dengan kehebatan dan kewibawaan aku dalam gheja yang aku buat? kah kah kah.. tobat depa semua penin pala dengaq presentation dalam loghat utagha baQ hang..

video : video ni lawak baQ hang! (bagi aku la)
video : lawak utara terbaik setakat ini
* baQ hang = wa cakap sama lu
Related Posts with Thumbnails


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
43 Comments
Comments


43 comments:

Nurul Chomot said...

haa , camni bru best ! bagus2 .. camni ah org utara sejati !

alinac lover said...

hahaha..laaa orang utara ka? geng lah!

hahhaha..tahniah anda tidak lupa tanah air! hahaha

Affan Ruslan said...

setakat ni ALhamdulillah blh kata utara, pantai timur, melaka, johor, sarawak aku faham.
Ramai kawan, bljr2 lah :)

cacing said...

uih... pening pala baca.....

Dark Half said...

kahkahkah...aku kalau dgr org kelantan ckp, aku tengok dgn muka blur je kalau x faham tapi kalau org utara bcakap, x faham pun aku bantai gelak sebab dengar loghat je dah rasa lawak.adoiii...sakit perut

wawan said...

Aku paham. Sumpah lawak!

CiK UnGu ViOLeT said...

1 Malaysia ~ *tetiba* :D

safiyyahosman said...

ahahahahahahaha...
weh agak agak la..
ahahahahaa..
dah macam mami jarum area penang dah hg ckp.mau duk tambah depan tue perkataan nih ja "apa"..hahaa..baru mami mari!!hahahahaaha...

cayalah!!hahahaa

aZr|n said...

yes, aku paham!

Azrul Hisham said...

setakat ni aku faham lagi loghat utara even aku orang pantai timur :)

avid gunner said...

hahaha...aku lg rela dengar org cakap utara dari tulis utara..jenuh nak baca..

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

amboi hang, tibai abes dah org2 kekwat tu ya?
biaq pi arr ngn depa...nanti buat tension aja.

-telordibasuh- said...

ate x di pelawe...hahaha

Shafique said...

macam mana pon tak pa asalkan orang paham dan memudahkan semua orang. Itu dah cukup. Utara atau tidak banyak lagi cara di ukur.

rainbowcloudy said...

tu diaaa aihhh!! :P

Ainismaira said...

ui..ternganga2 nak baca entry ni.. hehe

touya said...

kamus ! kamus ! kamus!

mishka ema said...

hehehe....aku suka entry hang...baguih2...

ZoOL said...

adeh.. kenak la kitak wat entri bhs kedak plak.. susah kamek mok paham.. nasib bait kamek ada kawan ngan org kedah, dpt la paham ckit pa nok ditulis ko ya.. haha..

kang dh ckp loghat s'wak plak.. video p.ramlee versi utara tu best la.. haha..

$h@h_Izn@n said...

bro gua sokong...gua org kelantan kadang2 depan membe luo gua kena cakap bahasa org len paham...bukan kacang lupa tanah tumpah tapi nak bagi org selesa...btoi doq?

kHuzai said...
This comment has been removed by the author.
kHuzai said...

aku suka betoi..bag hang. hahhaha~ cemperha nak mampoih.... sempoi2~ kalau org negeri len baca tobat nahom tegeliah lidah.. :D

miszlullaby said...

betoi2...depa mana nak gheti cakap bahasa kedah.Ml rasa ntah2 ramai yg xpernah pi kedah lg kan?hidup kedah!!huhu...

.Diyana Abd Rahman. said...

hehehe~
belajar bahasa baru ni.. :)

Anonymous said...

steady balik~
-apek-

cik 18 said...

nak kawin orang utara plez!! hehe

Nurulbadiah Lai said...

urm..
sy xreti ckp utara even da 4 tahun kat utara..
encik crayon..
tolong ajarkn boleh????boleh????

Hazirah Barakbah said...

cayalah baq hang. aku duk skudai baca blog ang rasa macam dok kat kedah jaa ni. dok kalut bahasa oghang len, papa pun, kedah gak syok baq hang. :)

HonEyBuNNy said...

hhhahah..meh cne org utaqa nak komen...yeahhh...cek faham....ila lau dk kl ka dk mana pun..memeg ckp kedah..depa xfhm biaq kt depa..hehhe

Solihin Zubir said...

ahaha.. depa tara tu dah la baq ang..
kegha nak kata kat oghang ja..
satgi kalau tak paham, depa jugak pening baq ang.. ahhaaha..
sumpah lawak!
orghang kedah memang sempoi!

trex kiut said...

wahh!! kedah mariii.. best2

Aien Beni said...

hahahaha , asyik gelak je baca entry ni ;D

mishka ema said...

walaupun aku dok sebeqhang laut...aku tetap cakap utaqa baq hang....kedah tetap di hati...

kiLaLaLa said...

adez..
btol2..
same mcm kwn kila..
ckp utara..
terpaner jap.
x paham..
ahhaha..
btw..
in luv pahangkedah..
auww~

RAWSHADE said...

saye pun tak berape pandai cakap utare laa..
Berbelit lidah saye nak bace ape yang awak tulis tadi... (^_^)

Muhong jaa.. Sama la kita oghang utara..
baguih entri ni.. Aku bangga jadi anak Kedah

mysoul said...

samala cm aku wari oi.
masa mula2 masuk matrik, sepatah apa pun org tak paham aku ckp apa.
tp entry hang kali ni mmg best. aku baca pun jenuh dok nyeja.

fiezaradzi said...

kalau tulih dalam loghat utaqa, oghang utaqa ja la leh baca.. hat lain tenung ja la.. hehee..

alkisah said...

saba be saba..kawe oghe kelate pun dok tulih post kawe dale loghat kelate, ghama dok pehe nati..saba be deh..kito jupo stadium kelate pulok be..kelate lawe kedoh..kelate gomo kedoh pulun..hehe

Fidalia said...

mmg loghat utara ssh nak ditinggalkan.. even dah menetap di kl dekat 10 tahun pun, loghat utara aku masih cam dulu gak...

Clausner said...

nakharommmmm

Teja Suraya said...

haha..haaaa...tudia....bok keluaq loghat utagha....hameekkkk

mau nak tulih dalam loghat utagha suma, pakat xmau baca blog hang lah....hahah...abeh cmna nak baca, sepatah haram pon xpaham...

btw, hi jiran, che oghang pegelih~bangga jugak jadi anak jati peghelih~

syaz rini said...

cek sokong hang baq mai...ahaha

Anonymous said...

aq oghang utagha jgak

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk