Tuesday, November 9, 2010

teknik menjimatkan masa & tidak lambat ke tempat kerja

teknik menjimatkan masa & tidak lambat ke tempat kerja

dulu aku pernah bekerja di sony emcs penang dimana department aku diketuai oleh orang jepun.. seperti yang semua orang tahu, orang jepun ni disiplin diorang dalam kerjaya sangat tinggi.. diorang juga sangat menepati masa dan struggle maut dalam melakukan sesuatu kerja.. sebab itu kita boleh lihat di dalam drama-drama jepun dimana ada menunjukkan perangai orang jepun yang bekerja sambil ikat kain tertulis "berusahalah" di kepala.. itu memang berlaku di jepun (bos aku yang cakap, aku tak pernah pergi jepun lagi)..


apa yang agak menyeksakan ialah aku perlu berada di tempat kerja pada pukul 5:30am.. hahaha.. mula-mula tu memang agak seksa, tapi lama-lama dah biasa.. aku perlu menguruskan dan menyiapkan kerja-kerja di data center sony sebelum pekerja lain datang ke tempat kerja, sebab itulah termasuk dikalangan orang yang paling awal sampai di tempat kerja.. kalau aku lambat ke tempat kerja, sudah pasti pekerja-pekerja lain tidak dapat menyiapkan kerja mereka kerana data center belum dikemaskini..

pernah sekali aku lambat ke tempat kerja kerana tayar moto aku pancit.. aku ingatkan bos aku boleh la terima alasan tu.. tapi rupanya dia tak boleh terima.. bos aku cakap "lepas ni kalau datang lambat lagi, berenti kerja terus ok?" wow!! memang super kejam statement bos aku.. tapi apa-apa pun, bos aku tu seorang yang baik.. cuma orangnya agak tegas dan mementingkan disiplin pekerjanya.. kali kedua aku lambat ke tempat kerja, dia tak buang aku kerja pun.. kah kah kah..

bukan aku nak ambil kesempatan dari peluang yang diberi oleh bos aku.. tapi memang aku ada alasan kukuh kenapa aku lambat sampai ke tempat kerja.. sepanjang aku kerja kat situ, dua kali ja lah aku lambat sampai ke tempat kerja.. kira ok la tu kan? ingat senang ka nak maintain datang 5:30am di tempat kerja setiap hari.. bagus tak aku? kah kah kah.. lepas ni sapa nak ambik aku jadi pekerja? cepat!! cepat!! sebelum ada orang lain 'beli' aku.. kah kah kah..

point aku sebenarnya nak cakap, kita patut contohi disiplin yang ditunjukkan oleh orang jepun ni.. walau lambat seminit, korang tetap dianggap LAMBAT!! kebanyakan orang kita ni pemalas.. datang lambat, lepas tu suruh kawan tolong punch attendant card.. kau ingat kawan-kawan kau suka ka tolong punch kan attendant untuk kau?? sapa sini seronok punch attendant untuk kawan sila angkat tangan! konfem takdak kan? kesian kat kawan-kawan yang baik hati tu bekerja keras datang awal, lepas tu kau nak suruh dia subahat.. nak jadi manusia super cepat? tengok video ni.. kah kah kah..

video : how to get ready in 5 minute
Related Posts with Thumbnails
Share This

58 comments:

  1. pasal dia x mandi~boleh le bro~hahahXD

    ReplyDelete
  2. hahahaha.. tu lah.. tapi semangat untuk 'cepat' tu kena ada.. cepat tapi pengotoQ la.. kah kah kah

    ReplyDelete
  3. oooo ni kerja awak crayon!! awat blog lg kat rumah tu? masuk kerja cepat! tahu tak dah pukul berapa ni?? nak kena potong gaji ke nak potong rambut? pilih2x . hahaha

    ReplyDelete
  4. potong rambut pun takpa ain.. dulu-dulu ya la, sayang nak potong rambut.. skarang ni tak kesah dah.. hahaha.. botak pun takpa..

    ReplyDelete
  5. haha...mantap gak...

    aku pernah tengok yg version satu lagi punya...yg mak dengan anak punya... :)

    ReplyDelete
  6. azrul : kalau jumpak, share ngan aku tau.. hahaha.. aku carik tak jumpak2.. tapi pernah tengok gak.. tak ingat kat mana..

    ReplyDelete
  7. hahaha.. suke2 video ni.. alu abang saye cam ni, dah lame kene sepok... pasal x samyang suboh..

    ReplyDelete
  8. hahahaa jepun sejuk pepagi..takpayah mandi takpe..waakakaka

    ReplyDelete
  9. SallOLosSai : hahaha.. sebab tu dah pesan, amik yang baik ja la.. semangat untuk menepati masa cam orang jepun tu :P

    ReplyDelete
  10. org ckp kat jepun xde pun keadaan santai2, lepak2 mcm tempat kite ni.. masing2 berkejar2 tuk menjalankan tugas masing2.. teringin nak tengok sendiri.. jom gi jepun..

    ReplyDelete
  11. tubelawak dah matang lahh.... hihihi :D

    ReplyDelete
  12. oowhh, nak soh contohi disiplin org jepun... ingatkan nak soh contohi disiplin tubelawak... kui3

    ReplyDelete
  13. seminggu sekali mesti aku lmbt 2,3 minit gak mai keja.hihi

    ReplyDelete
  14. huhu...de xmandi nak jimat air tu...haha

    ReplyDelete
  15. ah terasa i. i setiap hari pun dikira lambat

    ReplyDelete
  16. moshi2. he2. bagus la kerja dgn org jepun. at least, belajar cara diorg n sgt berdisiplin.

    ReplyDelete
  17. haha..gile sempoi video tu..
    jepon ni mcm2 boleh..huhu

    ReplyDelete
  18. tapi orang malaysia follow satu benda. karaoke box! haha!

    ReplyDelete
  19. msxerox : jangan amik ati ok.. hahaha.. berubah la.. lepas ni jadi orang yang punctual

    noot faezah : paling best bila bagi bos aku isap rokok daun.. sampai muntah dia kena dengan aku.. kah kah kah.. aku balut 'kaw' punya tembakau

    kiera : ya, orang jepun memang susah nak dapat tempat dalam pekerjaan kalau masa sekolah tak belajar rajin-rajin.. sebab tu ada setengah jadi 'mat komik' dan jadi 'pornstar' hahahaha.. bos aku yang cakap :D

    ReplyDelete
  20. sebab tu la wujud jam melayu. huhu

    ReplyDelete
  21. aku terasa ! sbb tiap2 hari datang lewat time praktikal dulu. haha.

    ReplyDelete
  22. hekeleh...orang jepun tak semayang subuh leh la...hahaha....

    bos jepun ko tu cakap jepun ke dengan ko?


    Rancangan Akademi AlQuran dan Imam Muda Agenda Yahudi dan Freemason

    ReplyDelete
  23. nur 'aqilah : "janji melayu" lebih tepat.. haha

    aisyah : lepas ni kena berubah!! ;( takmau lewat2 dah.. ok.. kalau dak tamau blanja gula-gula..

    marhaen kacak : aku ada blajar gak jepun tapi ciput ja lah.. bos aku cakap english.. paham2 la.. bila jepun cakap english, dia jadi "engrish"

    ReplyDelete
  24. Dulu masa keje kat Denso Bangi, bos2 Jepun aku tu dah macam robot hidup jer aku tgk...

    Semangat rajin macam ni eloklah untuk diikut, jangan lak ikut budaya diaorg kalau dah berputus asa atau malu yang teramat dengan membunuh diri (harakiri). Kamikaze pun x elok... he he he...

    ReplyDelete
  25. kalo nk cepat pun biar selamat.

    kalo wat keje lambat je tk produktif...:)

    ReplyDelete
  26. Woww....igt nak beli satu la...leh bawak gi keje...huhuhuhu, siap leh terbang lagi...

    ReplyDelete
  27. wah...memang ko tepati masa bro...tahniah...

    ReplyDelete
  28. wooottt...woootttt....

    kan best ada jet sendiri...sure tak lmbt dtg opis...

    org jepun mmg punctual...tp, tak flexible...tak best aaa

    ReplyDelete
  29. kat jepun kan, meeting/event dia selalu start bukan dalam jam genap macam jam 8, 9 cam kita biasanya. dia start cam kul 7.51minit. sebab 1 minit pun dia berkira. haha!

    ReplyDelete
  30. pernah dengar org tabur paki kat penang bridge? My SIL tayar pancit 3 hari berturut turut. nak bagi reason apa kat bos? tak kan same reason hari hari?

    bila mintak resit kat tukang tukar tayar on the road sebab nak tunjuk kat bos. dia ckp tak dak. then ada ka patut dia suruh my SIL ambik tayar dalam motorsikal tu tunjuk kat bos sebagai bukti.kahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

    Masa tu nak marah ka nak gelak?????

    ReplyDelete
  31. jepun memang sangt bagus,,,,
    kalau tak takkan la dorang boleh membangun after perang dunia yang menghancurkan hampir keseluruhan jepun
    kan kan?

    ReplyDelete
  32. tempat kerja angah tak ada guna sistem puch card hehehe

    ReplyDelete
  33. angah : dulu sy pun pakai touch card ja.. hahaha.. tapi nak bagi mudah orang baca, sy tulis punch card..

    ReplyDelete
  34. jepun rajin tapi skema jalan laju2 p keje..keke

    ReplyDelete
  35. haha, kali ni orang jepun pulak. tpi jepun ni ramai yang gila, stress n tekanan kerja. nasib la tuan blog ni dah bhnti keja dgn jepun.hehe :P

    ReplyDelete
  36. bangun awal jer... jangan lengah2... nak ikut jepun plak...

    ReplyDelete
  37. erk? best ke keje ngan org jepon. tak mandi. tak mandi. lagi satu tak hensem!

    al sebab itu~ gua saaaaayyyaaaang lelaki Malaysia.

    kah kah kah.

    erk.. ok tak statement?

    any lelaki malaysia here?

    lalala

    ReplyDelete
  38. hahaha..nape ek xleh nk tgk video??

    ReplyDelete
  39. hahaha , sempat lagi sarapan , haha :D

    ReplyDelete
  40. wow bro keje kat sony ea?waa salute..hehe..aku hope nanti dah keje aku tak tergolong dalam kelompok datang keje lambat..aku nak jadi pekerja yang rajin dan berdedikasi..haha

    ReplyDelete
  41. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  42. blogwalking here~ neway, mmg respect r cara Japanese kerja. cara diorg lyn customer pn bagus cuz sgt hormat dgn customer. cni sgt r bbeza. lw kata g pkul 5.30, time 5.30 tu r bru nk siap2. hehee.. n de y lyn customer pn tah pape n ciap de y mrh2 customer g. contohi r cara kerja diorg y bagus tu ^__^

    ReplyDelete
  43. hehe kalau bleh den naek jetski mcm kat atas nuh lamadah den tak lewat g kerja..la nie ada anak selalu lambat..hehe..nnt pinjam jetski hang..btw,salam kenal n i follow youuuuu..

    ReplyDelete
  44. Kalau bab suruh punch car tu paling aku menyampah. Pernah sekali kawan aku selalu sangat suruh aku punch kan, bila aku jumpa dia, aku terus punch muka dia. Hahahaha.

    ReplyDelete
  45. ni mesti mangsa 'kawan-yg-kena-suruh-tolong-punch-kad-orang-lain' ni kan?hehehehe

    tp tabik spring la dgn ko...gila awal dtg kerja>.<

    opss...lupa nk bgtau..usha2 blog ni jap..teehihihi:P

    ReplyDelete
  46. aku suka ngn cara org jepun keje.displin.kalo aku la keje ngn comny jepun,mati la..sbb aku ni sll lmbt msk keje..haha

    ReplyDelete
  47. masa part-time saya selalu lewat tapi bersebab.pas tu balik lewat sebab ganti.lagi satu,tempat kerja tu ramai cina dan melayu.saya selalu usha punch card semua staff.ternyata,CINA=MELAYU....teringin nak kerja dengan orang jepun,amerika,rusia.pas tu buat perbandingan.hai crayon..blog best gler....

    ReplyDelete
  48. sy keje ngan company jepon... org jepon mmg kuat disiplinnya, smpi sy sndiri terikut2... 5 minit sblm masa keje sume org da ada kt tmpt keje masing2... start keje pkol 8am tp 7.55am sume da standby... klau smpi ofis pkol 8.01 da kire lmbt, sure ujung bln nama masuk kt report "late comer" (aku ler person in charge coz aku org HR).. so klau nk keje ngan jepon, make sure kite bole ikot disiplin diorg dan mendisiplinkan diri sndiri...

    ReplyDelete

Designed By Blogger Templates