Tuesday, November 9, 2010

teknik menjimatkan masa & tidak lambat ke tempat kerja

dulu aku pernah bekerja di sony emcs penang dimana department aku diketuai oleh orang jepun.. seperti yang semua orang tahu, orang jepun ni disiplin diorang dalam kerjaya sangat tinggi.. diorang juga sangat menepati masa dan struggle maut dalam melakukan sesuatu kerja.. sebab itu kita boleh lihat di dalam drama-drama jepun dimana ada menunjukkan perangai orang jepun yang bekerja sambil ikat kain tertulis "berusahalah" di kepala.. itu memang berlaku di jepun (bos aku yang cakap, aku tak pernah pergi jepun lagi)..


apa yang agak menyeksakan ialah aku perlu berada di tempat kerja pada pukul 5:30am.. hahaha.. mula-mula tu memang agak seksa, tapi lama-lama dah biasa.. aku perlu menguruskan dan menyiapkan kerja-kerja di data center sony sebelum pekerja lain datang ke tempat kerja, sebab itulah termasuk dikalangan orang yang paling awal sampai di tempat kerja.. kalau aku lambat ke tempat kerja, sudah pasti pekerja-pekerja lain tidak dapat menyiapkan kerja mereka kerana data center belum dikemaskini..

pernah sekali aku lambat ke tempat kerja kerana tayar moto aku pancit.. aku ingatkan bos aku boleh la terima alasan tu.. tapi rupanya dia tak boleh terima.. bos aku cakap "lepas ni kalau datang lambat lagi, berenti kerja terus ok?" wow!! memang super kejam statement bos aku.. tapi apa-apa pun, bos aku tu seorang yang baik.. cuma orangnya agak tegas dan mementingkan disiplin pekerjanya.. kali kedua aku lambat ke tempat kerja, dia tak buang aku kerja pun.. kah kah kah..

bukan aku nak ambil kesempatan dari peluang yang diberi oleh bos aku.. tapi memang aku ada alasan kukuh kenapa aku lambat sampai ke tempat kerja.. sepanjang aku kerja kat situ, dua kali ja lah aku lambat sampai ke tempat kerja.. kira ok la tu kan? ingat senang ka nak maintain datang 5:30am di tempat kerja setiap hari.. bagus tak aku? kah kah kah.. lepas ni sapa nak ambik aku jadi pekerja? cepat!! cepat!! sebelum ada orang lain 'beli' aku.. kah kah kah..

point aku sebenarnya nak cakap, kita patut contohi disiplin yang ditunjukkan oleh orang jepun ni.. walau lambat seminit, korang tetap dianggap LAMBAT!! kebanyakan orang kita ni pemalas.. datang lambat, lepas tu suruh kawan tolong punch attendant card.. kau ingat kawan-kawan kau suka ka tolong punch kan attendant untuk kau?? sapa sini seronok punch attendant untuk kawan sila angkat tangan! konfem takdak kan? kesian kat kawan-kawan yang baik hati tu bekerja keras datang awal, lepas tu kau nak suruh dia subahat.. nak jadi manusia super cepat? tengok video ni.. kah kah kah..

video : how to get ready in 5 minute
Related Posts with Thumbnails


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
58 Comments
Comments


58 comments:

encHIx laNDax said...

pasal dia x mandi~boleh le bro~hahahXD

crayon said...

hahahaha.. tu lah.. tapi semangat untuk 'cepat' tu kena ada.. cepat tapi pengotoQ la.. kah kah kah

AiN Z said...

oooo ni kerja awak crayon!! awat blog lg kat rumah tu? masuk kerja cepat! tahu tak dah pukul berapa ni?? nak kena potong gaji ke nak potong rambut? pilih2x . hahaha

crayon said...

potong rambut pun takpa ain.. dulu-dulu ya la, sayang nak potong rambut.. skarang ni tak kesah dah.. hahaha.. botak pun takpa..

Azrul Hisham said...

haha...mantap gak...

aku pernah tengok yg version satu lagi punya...yg mak dengan anak punya... :)

crayon said...

azrul : kalau jumpak, share ngan aku tau.. hahaha.. aku carik tak jumpak2.. tapi pernah tengok gak.. tak ingat kat mana..

SallOLosSai said...

hahaha.. suke2 video ni.. alu abang saye cam ni, dah lame kene sepok... pasal x samyang suboh..

Nerzhul said...

hahahaa jepun sejuk pepagi..takpayah mandi takpe..waakakaka

crayon said...

SallOLosSai : hahaha.. sebab tu dah pesan, amik yang baik ja la.. semangat untuk menepati masa cam orang jepun tu :P

LadyBird said...

org ckp kat jepun xde pun keadaan santai2, lepak2 mcm tempat kite ni.. masing2 berkejar2 tuk menjalankan tugas masing2.. teringin nak tengok sendiri.. jom gi jepun..

nadrah zainuddin said...

tubelawak dah matang lahh.... hihihi :D

AsYikHiNz said...

oowhh, nak soh contohi disiplin org jepun... ingatkan nak soh contohi disiplin tubelawak... kui3

GaDis CoMeL said...

seminggu sekali mesti aku lmbt 2,3 minit gak mai keja.hihi

KiN said...

huhu...de xmandi nak jimat air tu...haha

MsXeRoZ Nicole said...

ah terasa i. i setiap hari pun dikira lambat

Noor Faezah Mazli said...

moshi2. he2. bagus la kerja dgn org jepun. at least, belajar cara diorg n sgt berdisiplin.

Sufi Tshirt Printing said...

haha..gile sempoi video tu..
jepon ni mcm2 boleh..huhu

Dean winchester II said...

tapi orang malaysia follow satu benda. karaoke box! haha!

K I E R A said...

Workaholic, memang lah :)

crayon said...

msxerox : jangan amik ati ok.. hahaha.. berubah la.. lepas ni jadi orang yang punctual

noot faezah : paling best bila bagi bos aku isap rokok daun.. sampai muntah dia kena dengan aku.. kah kah kah.. aku balut 'kaw' punya tembakau

kiera : ya, orang jepun memang susah nak dapat tempat dalam pekerjaan kalau masa sekolah tak belajar rajin-rajin.. sebab tu ada setengah jadi 'mat komik' dan jadi 'pornstar' hahahaha.. bos aku yang cakap :D

NuR 'aQiLaH said...

sebab tu la wujud jam melayu. huhu

aisyah said...

aku terasa ! sbb tiap2 hari datang lewat time praktikal dulu. haha.

Marhaen Kacak said...

hekeleh...orang jepun tak semayang subuh leh la...hahaha....

bos jepun ko tu cakap jepun ke dengan ko?


Rancangan Akademi AlQuran dan Imam Muda Agenda Yahudi dan Freemason

crayon said...

nur 'aqilah : "janji melayu" lebih tepat.. haha

aisyah : lepas ni kena berubah!! ;( takmau lewat2 dah.. ok.. kalau dak tamau blanja gula-gula..

marhaen kacak : aku ada blajar gak jepun tapi ciput ja lah.. bos aku cakap english.. paham2 la.. bila jepun cakap english, dia jadi "engrish"

Peraih udang dari Zimbabwe said...

Dulu masa keje kat Denso Bangi, bos2 Jepun aku tu dah macam robot hidup jer aku tgk...

Semangat rajin macam ni eloklah untuk diikut, jangan lak ikut budaya diaorg kalau dah berputus asa atau malu yang teramat dengan membunuh diri (harakiri). Kamikaze pun x elok... he he he...

ariefew said...

blogwalking........

cikwanik said...

sonok je makcik makcik tu

Wahidah said...

kalo nk cepat pun biar selamat.

kalo wat keje lambat je tk produktif...:)

budakkecik said...

Woww....igt nak beli satu la...leh bawak gi keje...huhuhuhu, siap leh terbang lagi...

princeduyong said...

wah...memang ko tepati masa bro...tahniah...

She said...

Hello :)
Interesting post!

MiYOKO TACHIBANA said...

wooottt...woootttt....

kan best ada jet sendiri...sure tak lmbt dtg opis...

org jepun mmg punctual...tp, tak flexible...tak best aaa

nursarah puteri biru said...

kat jepun kan, meeting/event dia selalu start bukan dalam jam genap macam jam 8, 9 cam kita biasanya. dia start cam kul 7.51minit. sebab 1 minit pun dia berkira. haha!

wantie said...

pernah dengar org tabur paki kat penang bridge? My SIL tayar pancit 3 hari berturut turut. nak bagi reason apa kat bos? tak kan same reason hari hari?

bila mintak resit kat tukang tukar tayar on the road sebab nak tunjuk kat bos. dia ckp tak dak. then ada ka patut dia suruh my SIL ambik tayar dalam motorsikal tu tunjuk kat bos sebagai bukti.kahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Masa tu nak marah ka nak gelak?????

aimee said...

respek ngan japanese. =D

pN.rOs said...

jepun memang sangt bagus,,,,
kalau tak takkan la dorang boleh membangun after perang dunia yang menghancurkan hampir keseluruhan jepun
kan kan?

AngahSayang2314 said...

tempat kerja angah tak ada guna sistem puch card hehehe

crayon said...

angah : dulu sy pun pakai touch card ja.. hahaha.. tapi nak bagi mudah orang baca, sy tulis punch card..

Dark Half said...

jepun rajin tapi skema jalan laju2 p keje..keke

Mohamadazhan hjDesa said...

haha, kali ni orang jepun pulak. tpi jepun ni ramai yang gila, stress n tekanan kerja. nasib la tuan blog ni dah bhnti keja dgn jepun.hehe :P

yangbaik said...

bangun awal jer... jangan lengah2... nak ikut jepun plak...

Anzur Anuar said...

xyah mandi kot. haha..

Entry terbaru: Proton Inspira telah dilancar

NAJ HEBAT said...

erk? best ke keje ngan org jepon. tak mandi. tak mandi. lagi satu tak hensem!

al sebab itu~ gua saaaaayyyaaaang lelaki Malaysia.

kah kah kah.

erk.. ok tak statement?

any lelaki malaysia here?

lalala

miRa'e said...

hahaha..nape ek xleh nk tgk video??

syaza kelyza said...

hahaha , sempat lagi sarapan , haha :D

arrizz said...

wow bro keje kat sony ea?waa salute..hehe..aku hope nanti dah keje aku tak tergolong dalam kelompok datang keje lambat..aku nak jadi pekerja yang rajin dan berdedikasi..haha

Peraih udang dari Zimbabwe said...
This comment has been removed by the author.
生田MIZZA said...

blogwalking here~ neway, mmg respect r cara Japanese kerja. cara diorg lyn customer pn bagus cuz sgt hormat dgn customer. cni sgt r bbeza. lw kata g pkul 5.30, time 5.30 tu r bru nk siap2. hehee.. n de y lyn customer pn tah pape n ciap de y mrh2 customer g. contohi r cara kerja diorg y bagus tu ^__^

wan nurul hezrina abd halim said...

hehe kalau bleh den naek jetski mcm kat atas nuh lamadah den tak lewat g kerja..la nie ada anak selalu lambat..hehe..nnt pinjam jetski hang..btw,salam kenal n i follow youuuuu..

RaafikJahat said...

Kalau bab suruh punch car tu paling aku menyampah. Pernah sekali kawan aku selalu sangat suruh aku punch kan, bila aku jumpa dia, aku terus punch muka dia. Hahahaha.

velasrizal said...

kene pk lagi alasan pe nk bg kt bos..

Ramlah Ram Bertudung !

Ola said...

ni mesti mangsa 'kawan-yg-kena-suruh-tolong-punch-kad-orang-lain' ni kan?hehehehe

tp tabik spring la dgn ko...gila awal dtg kerja>.<

opss...lupa nk bgtau..usha2 blog ni jap..teehihihi:P

Nem0 o0h Nem0 said...

aku suka ngn cara org jepun keje.displin.kalo aku la keje ngn comny jepun,mati la..sbb aku ni sll lmbt msk keje..haha

keletahmeera said...

masa part-time saya selalu lewat tapi bersebab.pas tu balik lewat sebab ganti.lagi satu,tempat kerja tu ramai cina dan melayu.saya selalu usha punch card semua staff.ternyata,CINA=MELAYU....teringin nak kerja dengan orang jepun,amerika,rusia.pas tu buat perbandingan.hai crayon..blog best gler....

Rappi Darmawan said...

bagus-bagus, salam kenal

LinHerbal said...

lam kenal

miss el said...

hy! follow me back :)

masrina said...

sy keje ngan company jepon... org jepon mmg kuat disiplinnya, smpi sy sndiri terikut2... 5 minit sblm masa keje sume org da ada kt tmpt keje masing2... start keje pkol 8am tp 7.55am sume da standby... klau smpi ofis pkol 8.01 da kire lmbt, sure ujung bln nama masuk kt report "late comer" (aku ler person in charge coz aku org HR).. so klau nk keje ngan jepon, make sure kite bole ikot disiplin diorg dan mendisiplinkan diri sndiri...

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk