Tuesday, March 29, 2011

anda geek? anda programmer? anda suka java?

anda geek? anda programmer? anda suka java?

kali ini aku nak bercerita mengenai java pula.. apa itu java? java adalah bahasa pengaturcaraan komputer yang digunakan meluas dalam dunia.. tak kiralah aplikasi phone atau komputer, kebanyakan aplikasi yang ada diprogram-kan menggunakan java.. tapi sebelum itu, aku nak tegaskan bahawa java dan javascript bukanlah benda yang sama.. sekiranya anda mahir javascript, belum tentu anda mampu menguasai java.. aku menulis secara santai untuk bacaan semua termasuklah individu bukan 'mat komputer'..


sepanjang hidup aku, aku telah mengenali beberapa jenis language komputer untuk menulis program diantaranya ialah C, perl, python, dan lain-lain.. aku lebih selesa menggunakan language seperti C untuk menghasilkan executable file dan PHP untuk menghasilkan dynamic website.. tapi, bagi kawan aku lain pula.. dia lebih menyukai C# dan ASP.. pendapat orang IT ni pun tak sama sebenarnya..

aku tak suka menggunakan scripting language seperti ASP dan C# (atau apa-apa berkaitan dengan .NET framework) kerana ianya dibangunkan oleh microsoft.. kenapa? kerana kita perlu mengeluarkan wang untuk mendapatkannya.. wtf? benda free ada, kenapa nak pakai yang kena keluar duit? itulah puncanya kenapa sesetengah programmer ni hidup berpuak-puak..

tapi kini, java telah membangun dengan pesat mendahului language komputer yang ada dimuka bumi ini.. software handphone kebanyakannya menggunakan java.. nak bangunkan dynamic website pun boleh pakai java-server-page.. sistem tu pakai java, sistem ni pakai java.. pendek kata, hidup anda dikelilingi java lah! hahaha.. masa depan nanti mungkin semua programmer akan hidup bersatu padu menggunakan java.. jadi aku terpaksa belajar java untuk mengikuti peredaran zaman..


jujur aku katakan, sebenarnya aku benci gilababi dengan java.. sebab java ni sesuka hati buat term diorang sendiri (konsep teori ja.. yang lain-lain lebih kurang sama).. jadi proses untuk aku belajar java agak kucar kacir apabila term java ni tak boleh diterima oleh akal aku yang berasaskan teori language lain.. jadi bila kebosanan membuat program menggunakan java, mulalah nak buat kerja bodoh..

aku berjalan-jalan di youtube, dan membuat carian menggunakan keyword "awek java".. oh kelihatan banyak video berkaitan awek indonesia dan takda video yang menarik pun.. kemudian aku buat carian lagi menggunakan keyword "lady java" pulak.. ahahahahha.. akhirnya terjumpa juga video yang boleh mengurangkan stress dan mampu menambah minat aku terhadap java.. auwww


p/s : bagaimana dengan anda? language apa yang best? java juga? sila jangan bagi jawapan bodoh seperti "saya suka japanese language".. kah kah kah.. terajang satgi baru tau! kah kah kah
Share This

70 comments:

  1. Pendapat ambe, org yang gune .NET ni more kepada buil up career.. sbb byk company MSC bayar org ASP mahal giler kut.. giler ah..

    ReplyDelete
  2. Seyesly tak paham apa java semua benda ni.Hehhhh.haha

    ReplyDelete
  3. skang ni pun aku tgh belajar java untuk internet programming.servlet semua.sangat pening.tapi apakan daya.sabar je lah~

    ReplyDelete
  4. saya suka bahasa french. indah.

    ReplyDelete
  5. pakcoh : betul tu.. banyak company pakai .NET framework.. dulu FYP masa aku belajar dulu buat portal pakai ASP.net.. tapi aku tak suka style dia.. dah TERbiasa dengan open source punya gak.. hahahaha..

    ReplyDelete
  6. java. jawa. jawi.dejavu.dejamoss. aku tgh busan

    ReplyDelete
  7. java tu camni -> คุณกำลังดูด

    ReplyDelete
  8. aku belajar c, c++, java, html kat skola teknik dulu. aku suke c++ simple sket. bab java nih kureng bagi aku sebab susah sket. nasib baik asessment java tak banyak sangat. haa

    ReplyDelete
  9. C++,java & php..sbb tu je yg belajar setakat ni =p

    ReplyDelete
  10. laaaa.. java best kot!! mencabar kan ..bella study gak java c++ c asp phyton.. tp pning gak ar..ergh!!

    ReplyDelete
  11. Rasa nak menagis baca entry ni.. ahaha.. byk betoi word JAVA JAVA JAVA! Program program program! tetibe stress~ ahah..

    ReplyDelete
  12. Pada zaman dahulu terdapat Assembly Language, Fortran, Basic, Cobol dsb. Saya belajar the first three.

    ReplyDelete
  13. ala..tak bape lawaklah entri tubelawak malam nih..
    saya ingatkan java tu org jawa. kih kih kih...

    ReplyDelete
  14. org belajar java akan pening tgk c++ walopon konsep sama..sama macam aku.belajar java 3 tahun belajar. bile masuk sem 3 kena belajar c++ memg pening. aku belajar java script pon dekat blog.hehe.boleh lak kan.tpi nasib baik fyp kena buat dlm java, jsp.

    tpi kawan2 cakap bila da keje org byk pkai php.adoi =,=

    ReplyDelete
  15. kalau saya cakap saya bengap and taktau satu hapah haram jadah pasal java ni kena terajang gak tak ? ekekekeke

    ReplyDelete
  16. hahaha..JAVA JAVA JAVA..dari dulu dok belajar x pandai2 lg...ooo.pening pale ooi..sekarang ni kena blaja real time JAVA.haa,hambik...masak laa..

    ReplyDelete
  17. greenlava : assembly language tu low level language.. konfem kena ada sampai sekarang.. kat malaysia tak ramai power ASM.. aku stadi ASM dua tiga hari lepas tu dah malas.. hangat-hangat taik ayam ja... haha

    ReplyDelete
  18. tube lawak pun pandai scripting languange ni, gaya tulis cam programmer.. haha yang say tau java game je la..kuang2

    ReplyDelete
  19. meh2 blaja bahasa kuno sikit ...fortran..haha

    ReplyDelete
  20. aku guna ASP.NET..aku ok...hehe

    dulu pernah belajar java...tapi tak expert sgt la..

    ReplyDelete
  21. aku jd pening bc..mcm dh blaja kat kelas encik !@#$$%^&*...

    ReplyDelete
  22. saya suka japanese language

    ReplyDelete
  23. pemahamanku kurang jelas..obviously aku bukan mat komputer..hahaha...

    ReplyDelete
  24. saya suka web programming! love it! :)

    ReplyDelete
  25. belajar skit2 java ngan c++, sbb kos ambik skang gabung genetik/biologi ngan programming

    ReplyDelete
  26. saya suka body langguage!

    ReplyDelete
  27. typo lakz language*

    ReplyDelete
  28. ahahahhaa.. tak terfikir lak aku "body language"
    i likeeee.. auwwwww

    ReplyDelete
  29. Hang x tido lagi ka Crayon? Buat pa tu pagi2 ni...

    ReplyDelete
  30. dok buat program java.. HAHAHAHAHAHHAHA... tadak aih..
    aku memang batman.. siang hibernasi.. malam bejaga

    ReplyDelete
  31. PHP best. java okla. C++ memang tak suka.

    ReplyDelete
  32. tertekan bc entry kali nih...~_~ java oh java.. java is better than .Net kot. dlu sanggup blah dr kampeni yg menawarkan gaji yg lg tinggi (br 3bln kje) semata2 nk larikan diri drp .Net dan terjun ke kampeni java. hoho ape pun, belaja programming is d best! tp kje dlm dunia coding...ergghhh..stress..

    ReplyDelete
  33. sy blajar kos ni . hmm . byk keluhan .

    ReplyDelete
  34. natang gapo ni....greek je teman paham hahha

    ReplyDelete
  35. Hei, I'm javanis people. You talking about javanis girl or java HTML?? Sorry, I'm not understand with your Melayu languange....

    ReplyDelete
  36. tak suka java....lecturer ajar java lagi tak suka..hahaha...

    ReplyDelete
  37. sy stress dgn java. setereesss

    ReplyDelete
  38. tak faham. saya buta IT. ada siapa2 boleh wat analogi unttuk java dengan dunia harian kita?

    ReplyDelete
  39. skrg ni sy tgh buat asignment C. dh 2 minggu stuck. isk2!!!!!!!!!!!!!! memang tak leh telan langsung C nih!


    http://inilablogaku.blogspot.com/2011/03/furious.html

    ReplyDelete
  40. java??erk..dah lupa kot sikit2..kui3..

    kerja aku skang ni best je sebab aku sendiri decide nak guna coding apa buat web..wohoo!

    memandangkan aku tak reti asp jadi aku guna php dengan html dan sedikit javascript..hek3..

    heaven gile!takde nak stress2 kena ikut arahan orang..yippie!

    ReplyDelete
  41. sedap seh lagu lady gaga tu...


    http://pustakanuriman.blogspot.com/search/label/solusi

    ReplyDelete
  42. amender java nih? tak pahaaammmm..... op! oopp!! sila jgn terajang akak, ok?? hahaha.....

    ReplyDelete
  43. Pusing dah klo blajar java... -__-" Pernah blajar tp skrg berhenti. :D

    ReplyDelete
  44. Im a programmer and im proud to be one! :D
    *even masih student kan*,
    haha tak ramai perempuan minat programmer,
    actually,
    from my experience,
    semue language same je, kene ingat term,
    yang basic cemane nk buat tu,
    sume same je,
    tinggal tangan programmer yang nk buat program tu :D
    for me: i'd prefer c++,java ;)

    ReplyDelete
  45. c++ language susah :)

    Opah suke blaja PHP ng html je..
    hhehehe :P

    ReplyDelete
  46. saya bukan geek sya bukan programmer so saya tk amik tahu pesal java bole dak??? pakcik jayasegaran also i dont care..:P

    singgah ptg..:)

    ReplyDelete
  47. i learned java , so that makes me a geek huh ? im a proud geek then :)

    ReplyDelete
  48. sgt kagum dgn programmer. otak mantap!

    ReplyDelete
  49. huuoooo,,,
    ak bkn bdk programmer...
    tp bdk yg kne maen ngan tanah2-air-simen-agregate...civil engine lah..kui3
    n smpai skang ak xleh cerna n trime nape kne blaja menatang c++ ni..programing sbjc la kan?
    ade sappe2 leyh btau x????

    ReplyDelete
  50. pusing klw beljar dan membuat program pke java, algoritma and pemrogrman,,
    tapi tetp smngt untuk bisa beljara seperti itu semua,,,
    makash artikelnya,,,

    ReplyDelete
  51. hiya.


    idontskinnydipichunkydunk.blogspot.com

    ReplyDelete
  52. eja sem lepas blajar subjek c programning.pergh..punya susah..nasib baik lulus..

    ReplyDelete
  53. kadang2, java sering disalah guna ^_^

    ReplyDelete
  54. Fuhh banyak argument sebetulnya antara benda free dan tak. Contoh like you said la all .NET tu mesti keluarkan duit e.g. compiler. Dan mostly programmer underground support open source. Tapi kalau dari segi commercial plak kita tak boleh nafikan .NET framework is the future. Tapi macam awak cakap JAVA semakin kuat. Everywhere orang guna JAVA tanpa disadari. C++ yang aku belajar pun macam tak guna sudah(mostly orang sekarang guna OOP). Tapi kalau look at the future. Kita tengok android is strong so mostly JAVA akan banyak market. Wasalam. Tapi aku dengar Nokia nak compine dengan Microsoft

    ReplyDelete
  55. saya suka japanese language.....sebab saya bukan programmer...haha!

    ReplyDelete
  56. x suke gan java.. time kat kels paham la.. bile nk buat sendiri kat bilik ,.... mesti ade error kat mane2.. leceh...

    ReplyDelete
  57. setakat ni baru belajar basic c. languange lain jauh lagi.. huhu

    ReplyDelete
  58. Walawey.
    Aku pulak jumpa buku ni. Ape kehalnya eak?

    http://izhamwong.blogspot.com/2011/04/java-atau-jawa.html

    ReplyDelete
  59. Java programmer punya duit masyuuk kot...
    antara job yg highest paid..

    ReplyDelete
  60. for(int i = 0; i < infinity ; i++){
    System.out.println("I love Java");
    }

    ReplyDelete
  61. salam..

    gune java sgt best..ag2 ASP utk internet programming..senang je..

    dr java dgn c language, java ag senang..senag nk create and seng berfungsi ikt logik.. :)

    ReplyDelete
  62. heh.. kebanyakkan programmer kat malaysia xkreatif dan pemalas (termasuk yang komen nih) mirc banyak boleh dipelajari.. tapi nak bandingkan dgn kiter belajar dari cikgu.. kene ada minat.. bukan sekadar mempelajari atau hanya untuk mendapatkan sijil/diploma/ijazah hahahahahhaa... by the way.. aku suker style ko tubelawak. xkemut ilmu. alhamdulillah. salamX

    ReplyDelete
  63. for(int i = 0; i < infinity ; i++)
    {
    System.out.println("asik pning jek blaja programming!!");
    }

    ReplyDelete

Designed By Blogger Templates