Tuesday, April 26, 2011

cara penyelesaian kalau ahli pekida atau 3 line buat hal

cara penyelesaian kalau ahli pekida atau 3 line buat hal

sebelum ada yang nak betulkan penyataan aku, sebenarnya 3 line dan pekida ni bukanlah pertubuhan yang sama.. tapi penerimaan masyarakat terhadap perkara ini telah dicampur aduk oleh penceritaan orang ramai.. tak kisah lah pekida ka, 3 line ka, geng salam kuih ka double seven ka apa ka semuanya ada organisasi tersendiri.. pendek kata yang berada di atas ataupun 'boss' lebih dikenali sebagai 'ayahnda' (semua orang pun tau).. jadi sekarang ni ramai yang secara tidak langsung terlibat ataupun diganggu oleh ahli organisasi yang disebutkan tadi..


kalau anda diganggu oleh mereka-mereka ini, pertama sekali buatlah laporan polis.. sekurang-kurangnya kalau terjadi apa-apa contohnya pertumpahan darah ka apa ka, anda tidak perlu gelabah di dalam mahkamah.. hahaha.. itu yang penting.. undang-undang kita kena tau.. tapi ramai yang kata "alahhh.. repot polis pun tak guna, polis pun 'geng' depa jugak".. anda salah! tak kiralah polis tu geng depa ka tak, polis perlu jalankan tugas jugak sebab nak tutup kes.. kalau ada yang 'suap' polis tu, belakang kira lah.. janji kita ada buat laporan polis..

kalau dah buat laporan polis pun masalah anda tak settle lagi, cuba selidik siapa 'abang' atau 'ayahnda' kepada ahli yang buat hal tu.. direct pergi jumpak mereka dan bagitau masalah anda kepada orang atas mereka.. jangan takut.. mereka juga manusia.. kalau abang dan ayahnda mereka adalah seorang yang tegas, insyaallah si pembuat hal tu akan dikenakan tindakan yang setimpal..

bila aku cakap macam ni, ada jugak yang akan cakap "alahh, brader dia ngan ayahnda dia tu pun perangai sama ja".. ok, kalau organisasi mereka itu korup, anda boleh melaporkan hal ini kepada brader-brader atau ayahnda dari kawasan lain ataupun yang anda kenali.. hal ini sama saja seperti hidup di kawasan kejiranan.. anak jiran anda kurang ajar, anda laporkan saja kepada ayahnya.. kalau anda ceritakan kepada orang lain, pasti si ayah akan berasa malu lalu mengambil tindakan terhadap anaknya.. ya tak?

isu ini kalau anda nak kata semua ahli itu bajet bagus dan bajet gengster pun tak boleh juga sebab kita hidup dalam komuniti.. dalam sepuluh pasti ada satu atau dua yang 'slack'.. jadi lepas ni kalau ada yang buat samseng dengan anda, cakap saja seperti zaman kanak-kanak dulu "aku repot ayah hang!! aku repot ayah hang!! boooooo.. booooooo"


p/s : adakah anda tahu, jiran pun termasuk dalam tanggung jawab kita.. sebab tu banyak video kantoi tangkap basah berlaku di utara.. sebab apa? sebab orang utara masih ambil peduli pasal kejiranan (kaver balik kampung halaman aku.. hehehe).. kat kl ni kalau kita hirau pasal jiran, orang akan kata kita busy body.. comolot tepi pavilion pun orang buat taktau ja.. fuck!
Share This

53 comments:

  1. HAHAHAXD
    gila kau!nenek tu kuat!!hahahahXD

    p/s: ya!kejiranan!key point!

    ReplyDelete
  2. haha,kelantan pon bgus...byk 3gp,prihatin gak 2

    ReplyDelete
  3. sebelah umah aku ade bapuk operate punya..bila bertemu aku angkat kening..so aku still amik berat pasal jiran aku hahhaa

    ReplyDelete
  4. Telor lepas tu bapuk tu muncung mulut mcm mulut itik mintak di kiss..

    Ayoo..hebat la tubelawak..nak bayar wang perlindungan dgn tubelawak utk jaga blog2 aku,hahah..

    ReplyDelete
  5. jadi jambu aku dulu.. comolot dan jalan pegang
    tangan depan orang ramai.. baru buleh..

    ReplyDelete
  6. urbanisasi banyak mengaburi mata kita.
    dosa pahala kau tanggung sendiri.
    hasilnya, orang kl mmg urban.

    ReplyDelete
  7. 3gp tu salah. membuka aib orang lagi teruk dari orang yg melakukan keaiban itu.

    ReplyDelete
  8. anonymous : undang-undang syariah kat malaysia ni kalau nak ceraikan isteri yang nusyuz, kena ada bukti.. selagi takda bukti selagi tu lelaki kena tanggung dan bayar nafkah kat isteri walaupun isteri tu nusyuz..

    kalau lelaki tu tak bayar nafkah walaupun isteri tu nusyuz (tanpa bukti), naik mahkamah la laki tu.. hahahahhaa..

    yang pasal mengaibkan orang tu belakang kira.. kita tatau situasi sebenar masalah, realiti atau niat merakamkan video tu.. kalau betul memang sengaja nak rakam 3gp, depa tanggung la dosa tu..

    ReplyDelete
  9. sempoi.. nice entri..

    ReplyDelete
  10. haha....nenek tu gangster siot...pekida pun lari haha..nice entry

    ReplyDelete
  11. lawak betl video tu..
    http://gudanghalfcut.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. Ingat?negara malaysia ada undang2 ok,salah tetap salah,jgn peduli e2 smua,dia pun mkn nasi gak,bukan mkn besi @ batu tol x,abih watpe nk takut? jln kan 2gas jer,dgn perintah undang yg ade.jgn main2 dgn undang2 ok...

    ReplyDelete
  13. good article izuariooow ;D

    semuanya datang dari diri kita,
    if kepimpinan bagus macam mana sekali pun,
    kalau kita gebang perasan gedang, hancur semua.
    salah langkah, silap jalan, semua sesat.

    abang abang guide lah adik adik,
    adik adik pulak tegur silap abang abang,
    jangan abang dengan adik 2 x 5 gebang,
    sekejap letup, dan dengan mudah terkubur.

    "lu belum kenal sapa gua, lu tunggu"

    xde manusia yang cukup kenal dengan diri sendiri,
    manusia sentiasa buat silap, dan belajar dari kesilapan.
    jika berkata sedemikian, ape tugas malaikat kiri kanan anda ?
    jika sudah cukup kenal diri sendiri, berjaga jagalah, malaikat dah get ready nak cabut nyawa anda.


    ;D

    ReplyDelete
  14. perh, macam dah page 999.hehehhe

    ReplyDelete
  15. blog ko ni dah macam harian metro..macam2 ada

    ReplyDelete
  16. skali skala tulis camni.. hehehehe.. bukan slalu..

    ReplyDelete
  17. yang comolot tepi pavi itu adalah bodoh!

    ReplyDelete
  18. jauhilah masalah.. kalau nak buat jugak masalah, sila pastikan anda power bersilat.. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pandai silat tapi tomoi power, mai t...0173085344

      Delete
  19. sapa nak join silat, mai kontek aku. kalo kene tibai, dapat tahankan diri.

    ReplyDelete
  20. setujuuuuu

    paling setuju tang p/s tu..

    haha

    ReplyDelete
  21. lalala .. anti sama depa :( ade half blagak sangat :( tunjuk sangat gensta depa :(

    ReplyDelete
  22. hish, kuat betul nenek tu, yg musykil nye...tak nampak muka nenek tu.....betul ke ia seorang nenek ek? apa2 pun.....ia tetap menghiburkan, still lawak.

    ReplyDelete
  23. Nenekda Tuhhh... Silap org Dio Nak Tibai...

    ReplyDelete
  24. teringat masa muda-muda dulu..haahaa

    ReplyDelete
  25. yang comolot kat pavi tu pun org kedah jugak! jgn salahkan org KL fully!

    ReplyDelete
  26. hmmm x smua teruk.. yg baru2 jer over acting... org tua2 zaman dulu2 x ngaku pun org 3 line ke hape ke even mmg diaorg join... ayahnda pun low profile jer..
    yg br ni jer, eksyen terlebih.. x kira la dr mana.. hmmmm....
    biarla diam tp lebih ilmu di dada...
    dulu bangsa asing tkut ngan melayu,sbb kita kuat. skang pndg sblh mata pun x nk..
    so, marilah kita bersatu..:))))

    ReplyDelete
  27. hang mai simpang mana (loghat utara)?
    heheheheh

    ReplyDelete
  28. kalau aku yg kena, aku report dkt Power Rangers, hahahaahahahahahahahahaa..

    ReplyDelete
  29. dasyat betul nenek tuh! terkejut aku dibuatnya! haha!

    ReplyDelete
  30. btol2..ade jgak yang slack sorang dua~~~ bukan sumer camtu...

    ReplyDelete
  31. Oh.. baru aku tau 3 line tu bukan benda sama ngan pekida...


    negeri sendri, mesti la mau kaver baiiik.. heheh


    Kalau ternampak manusia berperangai binatang kat tepi jalan ke aku dah boleh praktikkan ayat zaman budak² tu.. ;D

    ReplyDelete
  32. Pasal comolot nie,aku ade cerita nak share masa kat Midvlly mlm dlm lepas mghrib, ade budak melayu nie...nak balik so bajet nak berpisah balik umah la... siap comolot lg...aku lalu sebelah dgn mmber aku, dgn slumber aku ckp...baik lu ciom cipap dia,sama je bau der busuk jgk..lg syok ciom cipap dapat air lebih skit hahahahaha..mmber aku gelak besar,malu mamat n minah tu pandang serong je kat aku yg mulot Laser nie hahahaha....

    ReplyDelete
  33. oi!aku pun org utra!!yang buh lilin dalam baldi merah tu pekida ke 3 line?baca:Blogger Sombong?

    ReplyDelete
  34. owh,ok.. baru taw macam nak nak deal kalau ade prb dgn pekida / 3 line..

    ReplyDelete
  35. ada sorg 'membe lama' taksub btuii dgn 3 line..

    ada ke dgn awek sndiri pon nak ber'buah2'...
    adooiii

    ReplyDelete
  36. hang tak tau
    cium molot kat tepi jalan pavi tu adventure
    and stylo.trend muda mudi.
    die pilih klcc dowh
    hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kepale bpak tiri ko, ko da gile ke hape mgkok? Agak2 arh weyh. Nk kiss pown bia laa dlm kete ke tmpad trsembunyi, nih x, dpn owg rmai uwh, dpd ko kiss bek ko main tros. Lg syok dhoe. Nnti kitorg dpt tgok free show. Bole join skali. X pon amek vdeo post kt internet. Haa, kn lg free show. Kn best tuw. Stu dunia thu... X pon masukkn kt dlm berita tmpatan... Haa, lg trknal kn... Btol x? *memalukn sial! klw ak jd mk bpk ko dh lme ak tibai ko pkai samurai pnjg... Gile ah lu mat/minah, nk wt lain kali kt hotel. X mmpu nk byar, meh sini ak tlong byarkn... Tpi ad syaratnye, ak nk amek gamba/vdeo time ko main...

      Delete
  37. ske entry nik...
    bkn smua yg busuk...
    biase nye yg batak2 je yg act lebey...

    sal busybody 2, ssh nk kumin...
    klo busybody bnde yg ptt xpe...
    tp klo dh smpi duk bcite sn cni 2 dh x elok...
    mgaib kn org nm nye 2...

    ReplyDelete
  38. saya setuju.. semua organisasi ditubuh utk kebaikan.. setiap individu patut menunjukkan cth yg baik supaya x memburukkan nama organisasi.. B-)

    ReplyDelete
  39. assalamualaikum .. huhuhu ~
    tak berani nak komen kuat sangat pasal nie .. hehe ! :)

    p/s : check my latest entry :) :

    5 Sebab Kenape matapelajaran sejarah membosankan !

    Gempar !! Pocong melompat di KB Mall !

    ReplyDelete
  40. aik, citer pasal pekida, perenggan terakhir juga yang jadi isu. hikhik

    ReplyDelete
  41. hohohohohohohoho...suka baca entry nih~~~`

    ReplyDelete
  42. ari tu ade bdk kat kampung ak kena sepak x tentu psl ngan org tua bercincin bnyak..sian bdk tu..

    ReplyDelete

Designed By Blogger Templates