Thursday, June 10, 2010

rtm1 plagiat tahap dewa

sebenarnya dah lama aku nak cakap pasal benda ni.. banyak blogger dok sebok-sebok marah orang copy artikel atau media dari blog diorang.. aku taknak tuding mana-mana pihak sebab aku pun menulis blog berdasarkan video yang entah dari siapa pun aku taktau (kalau aku tau, aku mesti greet).. kadang-kadang tu entry lebih kurang sama pun orang dah cakap kena plagiat.. apa kes? sepatutnya korang berbangga la entry korang kena copy.. itu bermakna korang pandai menghasilkan penulisan..


dalam dunia internet ni, kalau korang taknak penulisan atau bahan-bahan media korang kena copy, jangan post langsung! itulah hakikat kalau nak hidup dalam dunia internet ni.. ada ka benda tak boleh ditiru atau diambil? kalau takleh ambil bulat-bulat, kita boleh ciplak atau tiru.. theme berbayar? template berbayar? system yang dipatternkan? kah kah kah.. pegi mampus.. takda benda yang tak boleh ditiru atau diambil dari internet ni..

walaupun dah hakikat kita takleh elak kecurian sumber atau bahan, apa-apa pun kita kena jaga adab.. janganlah kerana ciplak menciplak ni kita bergaduh.. nak ciplak seeloknya mintak permission dulu ataupun letak balik link asal kat mana kita ambil source tu.. macam nyanyian siti nurhaliza yang selalu kedengaran kat RTM1 "budi bahasa budaya kita".. ahaha..

sebut pasal RTM, kalau korang nak tau, RTM ni lagilah plagiat tahap dewa.. aku takkan cakap sesuatu perkara tu tanpa bukti.. aku pun heran, kenapa RTM ni dari dulu macam 'tak maju-maju'.. grafik buruk, impression pun membosankan, lighting pun suram ja dan macam-macam lagi.. jadi aku jarang menonton siaran RTM.. bukan setakat RTM, televisyen pun dah lama aku tak tonton.. setelah sekian lama tak menonton televisyen, semalam aku terdengar satu irama yang aku kenali dari RTM1 (ketika mak aku tengah tunggu rancangan forum perdana hal ehwal islam)

video : intro dialog khas RTM1

irama tu aku dengari dari rancangan "dialog khas RTM1" di mana, irama itu aku dah dengari berulang kali sewaktu aku masih bersekolah.. ahaha.. mujurlah berjaya menemui video sang plagiat dan video sang mangsa di internet.. jadi aku nak share kat sini.. bukti RTM1 plagiat tahap dewa.. ahahahaha.. kepada korang yang pernah marah artikel korang dicuri, boleh la ke pejabat RTM dan memarahi mereka kerana mereka juga mengambil bahan atau hasil nukilan orang lain tanpa kebenaran.. kah kah kah!! pi marah depa pi!!

video : final fantasy 8 BGM
Related Posts with Thumbnails


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
15 Comments
Comments


15 comments:

sukur sakder said...

bodo RTM!
boikot media arus perdana!

xtrastrange said...

haha...cilakak rtm...ptt xmaju...><

Sendra said...

rtm tu dalam berapa banyak punya siaran dalam tv tu yang terakhir akan aku pilih..bila aku tengok rtm aku asyik nak kutuk macam2 ada je point aku..grr..

gooseberries said...

hehe..seingat aku la rtm la paling byk iklan apollo. =D

Ikhwan said...

LOL.. lagu final fantasy dia rembat..

Khairi said...

haha. bukan rembat tapi tiru. rilek la.. haha. st12 pun nyanyi lagu isabella inikan pula kelas rtm.

Kazaztan Team said...

ehehehehehe...sian RTM...ahahahhahaha

hans said...

hahaha
RTM susah nak maju kalau tak ada orang muda ubah

Eza Rashid said...

RTM,,,korng tgk je la,,,dr ak knk2 smpai ak da beso gajah nie,,,yg bace berite nyer orng yg same,,,da ganyut la,,,,x seswai,,tgk tv3,,,huh,,,tuka2 jew,,,ehhhheh,,,nyebok kat cni,,,nang blek erk,,,

akuvision said...
This comment has been removed by the author.
akuvision said...

sebagai peminat dam pemain video game Final Fantasy VIII ni saya rasakan tidak patut perkaran seperti ini berlaku, RTM boleh membuat penjelasan akan hal ini kalau kita ramai - ramai buat petisyen, hehehehe. Amacam?, berhemah tak komen saya? heheheh, dah jangan gelak

Anonymous said...

RTM = Rasminye Takkan Maju...

-telordibasuh- said...

haha..rtm tu ape?hahaha...

crayon said...

rtm aku taktau.. rmt aku tau.. budak-budak sekolah yang dapat minum susu coklat pagi-pagi tu..

enyheartsdiamond said...

hahahahaa.. hebat lah kanda crayon ni :p

Post a Comment

Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk