Tuesday, December 28, 2010

maybank2u hack : teknik phishing yang masih berlaku

semalam aku dapat email dari maybank2u kononnya akaun aku memerlukan personal information update (tapi kena request TAC).. ahaha.. memang agak kelakar benda ni kalau difikirkan balik usaha yang dilakukan oleh attacker tu yang menulis script semata-mata untuk menipu user di internet.. selain itu attacker juga telah menulis script spammer untuk menghantar email dari 'hacked host' agar jejak attacker tidak boleh dikesan.. ya.. cara ini (phishing) telah lama wujud di internet tetapi masih ramai yang terperangkap dengan jerat attacker seperti ini..


tekniknya mudah saja.. mula-mula attacker akan menghantar email kepada user untuk membuka laman login palsu ciptaaan attacker.. di sini, user yang terperangkap akan meletakkan valid username dan password mereka.. kemudian user akan dipaksa atau disuruh menekan butang request TAC pada laman palsu tersebut.. pada ketika ini, attacker telah memiliki kuada penuh terhadap akaun user itu kerana TAC boleh digunakan dalam tempoh 24 jam.. simple.. kan?


user buka email dan masuk ke login page palsu

user meletakkan username dan password pada page palsu
pada ketika ini attacker terus ke maybank2u
dan login sebagai user

user menekan butang request TAC pada page palsu
pada ketika ini, attacker membantu user menekan TAC
pada page asal maybank2u.. hahaha

apabila user mendapat reply dari maybank2u melalui telefon
bimbit, user meletakkan TAC pada page palsu
attacker menerima TAC dari user dan mungkin bercadang memindahkan
wang ke akaun lain (limit satu hari RM5000)


jadi, sekiranya anda mendapat email seperti dalam gambar tu sila lah berhati-hati ya! walaupun teknik ni macam bodoh, tapi percayalah ramai yang dah terkena dan mungkin korang jugak bakal terkena di masa hadapan.. kah kah kah.. woi attacker!! kalau dapat duit, bagi la kat aku sikit.. kah kah kah.. dari hack maybank2u, baik kau hack gadis-gadis cun.. boleh buat jadi bini.. kah kah kah..

video : teknik godam memikat wanita


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
28 Comments
Comments


28 comments:

Anonymous said...

apehal ngan gambar katy Perry tu? hahahah..XD

Anonymous said...

sempoi ja mamat tue.

Anonymous said...

alah..aku dah tahu...beri la info yang advanced lagi...cam budak sekolah

Mknace said...

:) :) :)
terbaeekkk!!!!

Anonymous said...

aku la attacker tersebut..cis
berani ko mendedahkan kemahiran ku!

joegrimjow said...

maybank2u tu ape?
lalala

Anonymous said...

entri hampeh ni nk cover post panas sebelum ni... takut ada cik bidadari kecik hati ngn 'partime model'tu =)

btol? tu yang sampai 2 post arini... cyberpunk la ni, da basi kes maybank2u.. tp mamat video tu den suke =)

Nadia H. said...

eh, baru dapat tadi.

phreak-id said...

Wa. tubelawak tak kena phishing, tapi kena attack dgn anon ke? lol

Terbaru > Blogger Big Gathering 2010 > Aku Suka Rina Salleh > Piala Suzuki AFF 2010

KayRool Graphyx said...

Whahahahxz , aku pun selalu ada email tuew dalam mailbox ku... aku ignore jew sebab aku takde account pun kat bank , berharap nak aku percaya >??? hahahahxz , nak tipu pun sembarangan

crayon said...

woi anon!! terajang kepala hampa semua baru tau..
kah kah kah.. ni tau dah ni.. mesti membe2 buat
kacau ni..

tentang dhila... said...

ishhh bahaya betol skrg.ramai benor yg cerdik it jd penipu n pencuri alaf baru

Ann said...

xnh klik link dlm emel....

Anonymous said...

nieh hacking ke freaking?

Dasattt... lalalalalal..

Hanis said...

skrg dorang nk phishing akaun facebook plak.

Nerzhul said...

baru je dapat semalam...terus report phishing website kat google

rainbowcloudy said...

crayon hacker!! :P

Ain Atika said...

ahahhaa...macam ni pon boleh gelak...kau ni kelakar ahh...ahaha

crayon said...

yes.. kelakar.. sebab ada orang desperate nak
curik duit orang.. walaupun pandai buat program..
baik dia buat system untuk kebun getah tokwan
aku.. dapat gak duit halal.. kah kah kah

eiela said...

uish, bahaya nih. dalam email pun berlambak suruh itu ini dari maybank2u. tapi mana ada akaun maybank..nampak sangat la penipunya.

Latest Entri :
Tumbang Di Tendang Kambing

BeauTiFuLGirL said...

:) selalu ada kat email saya...

http://beautifulgirl84.blogspot.com/2010/12/cool-menggodaku-dgn-penuh.html - ada entry pasal goda menggoda..hahaha!

pipoq said...

tapi apesal diorang suka guna maybank je ? awat tak guna bank yang lain ?

Anonymous said...

Brok...

Ini dipanggil phreaking bukan hacking..
Tapi nak phreak line telefon x mudah.. huahuahuahauhaua..

crayon said...

phreak? owh ok.. hang jgn phreak line tepon aku sudah la.. takut tau :( auwwww

lilacfla said...

ada la seploh sebelas kali aku dapat emel serupa tu.

the i was like..

"sejak bila aku ada akaun maybank oih?"

farhan said...

thanks........info yg berguna

Pemburuh Ilmu said...

Tumpang lalu..........

Anonymous said...

yang terkena ramai dan termasuk aku ....huhuhuh bodooolaaa....rasanya

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk