Monday, March 28, 2011

tudung hijab, gitar dan musik metal

tudung hijab, gitar dan musik metal

gadis bertudung dan musik metal.. apa lagi yang anda mahu? dah lama aku tunggu munculnya gadis bertudung yang boleh memainkan musik metal.. tapi tak muncul-muncul lagi sampai sekarang.. kenapa bila ada perempuan melayu islam yang memainkan musik metal, mesti tak pakai tudung? kenapa?? isu sekarang bukan isu tudung.. tapi isu utama ialah 'kenapa tiada gadis bertudung yang main musik metal?'.. itu adalah satu perkara yang 'sweet' bagi aku tau! 


dua tiga hari kebelakangan ini, aku agak ketagih untuk membuat editing bunyi menggunakan software musik studio.. apa yang best dengan software studio ni? dengan adanya software studio seperti sonar, guitar pro, cubase dan fruity loops ini kita tak perlu habiskan banyak duit untuk membeli instrument-instrument musik yang besar dan mahal.. lagipun ianya membantu dan memudahkan sesiapa saja yang nak belajar bermain alat muzik.. sesiapa pun boleh jadi penggubah lagu.. hehehe..

disebabkan aku takdak idea nak gubah lagu, aku telah membuang masa aku untuk merosakkan lagu orang lain.. selaras dengan penantian aku agar munculnya gadis bertudung main musik metal, aku telah memilih lagu yuna untuk dirosakkan.. dalam masa tak sampai setengah jam, aku berjaya mengubahsuai lagu yuna kepada versi metal.. hebat kan software studio ni? kepada peminat-peminat yuna, maafkan aku ya!


masih tak cukup dengan itu, aku telah membuat carian di youtube dan aku dipertemukan dengan video nyanyian daripada najwa latif (lebih dikenali sebagai gadis youtube dan juga seorang blogger).. pada mulanya aku tak tertarik pun dengan najwa latif ni (link blog).. tapi lepas aku edit sikit video dia, aku terus jatuh cinta tengok dia kerana menyanyikan lagu berlatarkan musik metal.. auwww!!


p/s : entry ini tiada motif.. aku teringin nak melihat wujudnya gadis bertudung yang bawak musik metal.. hehehehe.. by the way, kalau anda sampai ke entry ini kerana minat perempuan metal boleh klik sini untuk entry lama aku yang berkaitan..
Share This

65 comments:

  1. hehehehe, tak patut wanita bertudung seperti itu.

    ReplyDelete
  2. tak semesti main metal kena headbanging.. prisa
    (gitaris wanita indonesia) main metal tapi still
    nampak sopan ;)

    ReplyDelete
  3. x sesuaiii....kalau akak ada adik pakai tudung, tp terkinja2 dok goreng gitar lagu metal...mau akak lempang jer. Wakaka...kalau adik akak ler.

    ReplyDelete
  4. yana halim: kalo akak yg goreng gitar cmner plak?? adik akak rmai2 amik turn lompang akak plak....hahahahahaah

    Admin: ni apa edit2 yuna ni?? ni yg nk mrah ni~~ kita bako!! kita bako!!!!!

    *korg jgn plak amik serius, aku gurau jek...hehehe

    ReplyDelete
  5. izzy : hoho....x koserrr nak goreng2 gitar ye... so takde can! hahaha....

    ReplyDelete
  6. yana halim : baik goreng ayam untuk tubelawak kan?

    izzy : isk kome ni.. bako blog teman, teman nak merapu kat mana pulak :(

    ReplyDelete
  7. sesuai ker...............??? i dont think so.... tapi bley try kan??? sajes kat yuna la. he he.....

    ReplyDelete
  8. yana halim: hurrmm...blum try, blum tau kak...bezzz...hahahahaha

    admin: kome komen la kat blog teman ni9 yob...hahahahaha...http://izzyizzudin-bercerita.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. nampak swett yer.. lain org lain pandangannya kan..

    ReplyDelete
  10. no harm.. tp xsyesyuai terkinja2, head banging bagai.. kai tudung ke mana2 plak.. ;)

    ReplyDelete
  11. jenis pompuan yang duk naik la ni,

    1. pompuan pakai tudung + gitar
    2. pompuan reti belit shawl + blogger + segak + fashionista

    pastu hang buleh buat fan page dah :)

    ReplyDelete
  12. ada je gadis bertudung bermain gitar dan main musik metal. sila tgk band vermillion. klu tak salah ada di myspace/facebook. takde pun dia terkinja-kinja di mana-mana gig. cuma pandangan org saja,tp aku okayyyy =)

    ReplyDelete
  13. lu nak tgk pompan pakai tudung main metal lu suruh la prisa pakai tudung... kenalkan prisathecutedevil? haha

    ReplyDelete
  14. kang kuar plak isu lain...
    pandangan orang, susah nak tutup..
    walaupun dia berdiri steady...tapii

    ReplyDelete
  15. klu ada yg boley main..mmg la aku selute..tul ke aku eja???

    ReplyDelete
  16. tubelawak mmg suke tengok rr
    tapi mak kompom kata tak sesuai lerr..
    ..hehe..

    ReplyDelete
  17. lagu metal yuna best..
    blh send kat yuna.. suruh dia perform ikut rentak nih.. hehehhee

    ReplyDelete
  18. black metal tu tak salah pak abu, yg salahnya adalah tanggapan bahawa black metal tu salah, saboooo jela.
    hihihi.
    :p

    ReplyDelete
  19. rock diam2 cukup....tak perlu org tau.=)

    ReplyDelete
  20. pakai tudung? metal?

    hoi x kena lah!

    ReplyDelete
  21. tak cukup lagu tu..
    patot kau ejas sore die sekali kasi metal..
    macam cradle of fifth tu ke children of bodom tu ke..
    baru metal..
    sopan pakai tudung tapi metal..
    yeahh

    ReplyDelete
  22. kelaianan tuh ok gak ler..ngeh..ngeh..:p

    ReplyDelete
  23. bayangkan kalo lelaki nyanyi lagu dangdut.geli tak..geli tak?heheh

    ReplyDelete
  24. saya gadis bertudung. tak metal. tapi mental. ekekekeke

    ReplyDelete
  25. yeahh software tu senang gila. kwn aku slalu guna , kualiti dia mmg umphmm la kann , btw nice dan sbnrnya metal . hahaha

    ReplyDelete
  26. mungkin kes ni sama dengan tok imam menyanyi dangdut..xmasuk an ? ha ha

    ReplyDelete
  27. soutulmujahid : kan dah kata.. ni bukan isu tudung tak tutup tetek ka tudung tak labuh ka apa ka.. itu memang salah depa la tak pakai tudung yang proper.. isu sekarang takda ka perempuan bertudung nak main muzik metal? hehehehe

    ReplyDelete
  28. oo..sy bertudung dan saya pndai main rebana ubi
    yayik baby yg magik

    ReplyDelete
  29. ok..saya main muzik metal skrg guna guitar ni..
    dengar yer..

















    ok dak? ok dak? he he

    ReplyDelete
  30. gadis bertudung sibuk dgn kelas fardhu ain,kelas bahasa arab,kelas mengaji..tak dan nak gi kelas belajar muzik metal..hikhik...

    ReplyDelete
  31. aku pakai tudung, tak bawa muzik cuma layan metal dan gig goer

    ReplyDelete
  32. gadis bertudung bawa lagi metal?cam tak kena jer jiwa..huhu

    ReplyDelete
  33. naddia: owhhh....dasat ko...x penah aku dengar org main rebana ubi tu rock2 orgnyerr...hahahaha

    ReplyDelete
  34. Mantaf mantaf..
    hay hay....
    keren abis dah

    ReplyDelete
  35. as salam... tk sesuai kot... biarla...bertudung dgn peribadi dia yang sesuai...muzik bermesej dan lebih untuk spiritual... but what ever it is.. who am i to judge...;)

    ReplyDelete
  36. i want to be like that..but perception from society make me think twice..

    ReplyDelete
  37. sofware apa ko guna tuh,. nak installer dia.. uhukkk

    ReplyDelete
  38. howt ape minah tudung main metal. plg best kalo lyn black metal. mmg aku salute!!

    ReplyDelete
  39. Sama ada perempuan bertudung ker, tak bertudung ker..memang tidak boleh menyanyi pun huhu. Sb suara bagi perempuan tu aurat. Lebih2 lagi kalau seorang perempuan bertudung menyanyi, jatuh martabat wanita islam. Macam mana pandangan orang lain, terutamanya non muslim kalau perempuan bertudung ni terkinja kinja menyanyi? jangankan menyanyi melompat lompat atas pentas, perempuan memandu "ter"laju pun non muslim kritik :( ..sedih, mcmna lagi nak memartabatkan harga diri wanita ni kalau ada orang menyokong benda ni?

    "Martabatkanlah harga diri wanita muslim" kalau bukan kita, sapa lagi?

    ReplyDelete
  40. nasib aku takde sifu aja main gita, hahahaha

    ReplyDelete
  41. wahaha! eh tube, kite nak jadi penyanyi metal berhijab lah gini

    ReplyDelete
  42. eerrr hahahahha..i loikeee this entry ;)

    ReplyDelete
  43. selagi dlm lingkungan batas agama n kesopanan n kesusilaan terjaga..why not..kena bt program mencari gadis bertudung or berhijab main music matel..peace no war

    ReplyDelete
  44. agak2 ar bro nak cari gadis bertudung bawak lagu metal.. hahahaha... rock2 jugak..

    ReplyDelete
  45. june rasa perempuan bertudung ta elok bawa lagu metal . tu pandangan june la :)

    ReplyDelete
  46. salam, anda telah menjejaki blog saya maka dgn gembiranya nak jejak kaki di sini.
    ...gadis bertudung sememangnya manis dan nampak sopan ala2 gadis idaman maka jika si gadis bertudung bermain musik metal.....dunia nak kiamat kot.

    ReplyDelete
  47. adalah sangat tidak elok pabila seseorg yang bertudung berpelaku rock metal. tak manis la. serous. itu menunjukkan ketidak sopanan seseorg muslimah tu. tak salah kalau kita nak menyanyi. tapi ada cara dan melodi yang sesuai. lagu metal ni actually melambangkan melodi yang agak keras dan sebenarnya ia tidak langsung sesuai untuk minda dan jiwa kita. - :)

    ReplyDelete
  48. x sesuai la untuk org bertudung '___'

    ReplyDelete
  49. ttp utk suke2 sndrik ok je..
    cume yela...mate memandang....kureng la...

    ReplyDelete
  50. ak suke dgr muzik n then record suara.. tp tu la klau bolh nk gak merasa nyanyi dpn khalayk rmai nii.. tp tu la.. mslhnye kite kne jge nme baik islam.. kn x elok klau prmpuan menyanyi.. :) ~ thus, ak pn dpt melalak dlm bilik jela sorg2.. itu lbih baik
    ~ suara ak pn lbih kurg cam suara yuna~ he2 pasan

    ReplyDelete
  51. errkk??? x manis kot wanita bertudung mcm tu...

    ReplyDelete
  52. gitar xde la bro,tp bassist ada...
    kumpulan al farabi-evolusi

    ReplyDelete
  53. eh , aku tak tau plak kau layan heavy music ? your most favorite band is ?

    ReplyDelete

Designed By Blogger Templates