Friday, October 29, 2010

perubahan manusia - diri sendiri atau orang sekeliling?

dulu aku sangat meminati rancangan superhero seperti kamen rider, space sheriff gavan, dan power rangers.. kini mungkin kerana pemikiran aku sudah sedikit matang, walaupun aku menonton kembali episod-episod kegemaran aku di waktu kecil dahulu aku tidak boleh menerima dan merasai keseronokan seperti dulu.. aku sendiri tak sedar perubahan minat aku terhadap perkara-perkara seperti ini.. sama juga seperti tora, ding dang, dan jojo.. "kenapa aku tidak menyukainya seperti dulu" soal aku kepada diriku sendiri.. 


akan tetapi aku masih ada minat yang masih kekal sejak aku kecil sehinggalah sekarang.. aku sukakan internet.. kali pertama aku mendirikan laman web aku ialah ketika aku berumur 11 tahun (tahun 1997) dan minat itu masih kekal sehingga kini.. samalah seperti minat aku kepada wanita untuk dijadikan teman hidup.. waktu kecil dulu aku selalu berimaginasi hidup dengan wanita idaman dan aku terus berimaginasi sehingga aku menulis entry ini.. kah kah kah.. itu membuktikan aku seorang lelaki yang pervert..

musik? hurmm.. di zaman persekolahan aku, aku telah dipengaruhi oleh musik seperti punk, grunge, dan metal.. habis pecah jari-jemari aku kerana terlalu taksub untuk belajar goreng gitar dan membuatkan orang ramai impress terhadap aku.. kini? kini aku tidak lagi berusaha untuk menjadi 'raja' goreng gitar kerana hati aku tertambat dengan lagu-lagu rock kapak seperti steelheart, search, dan lain-lain.. aku lebih selesa membawa lagu-lagu seperti itu berbanding lagu yang aku mainkan ketika zaman persekolahan..

aku bersyukur kerana perubahan yang aku alami setakat ini, tidak memudaratkan diri aku.. dan aku bersyukur aku tidak terjebak dengan mana-mana perkara tidak elok seperti perubahan minat terhadap seks songsang, minat terhadap budaya sosial yang melampau-lampau, minat terhadap dadah dan semua perkara yang negatif.. aku selalu terfikir, kenapa ada manusia yang boleh berubah sampai macam tu sekali.. ada kawan aku masa sekolah rendah ni, sumpah samseng tak ingat dunia! tapi baru-baru ini aku terserempak dengan dia.. ya tuhaannn.. dah jadi bapuk.. siap promote untuk bagi service free kat aku.. kah kah kah


kepada korang semua yang nak berubah kepada perkara positif tu, walaupun sedikit.. berubahlah! memang orang akan mengata dan mengutuk korang.. contohnya dato siti nurhaliza.. kini dia bertudung tapi rambut dia masih kelihatan.. ramai yang kutuk.. ramai yang pertikai.. bagi aku, ini adalah perubahan ke arah kebaikan.. walaupun sikit, tapi lebih baik dari sebelumnya kan? sama juga dengan akhil hayy.. dari seorang penyanyi rock kepada orang yang suka menyampaikan kebaikan.. dia dah berubah kepada positif tu kira ok la tu..

video : dari jelita kepada kacak
video : dari tua kepada muda
** video lari tajuk.. kah kah kah
Related Posts with Thumbnails


SUKA DENGAN ENTRY INI?

suka dengan entry ini? dengan menekan butang like, anda berjaya mengurangkan satu urat kedut di wajah anda..
   
terima kasih kerana mengurangkan kedut di wajah sendiri :) semoga anda berada dalam keadaan babyface sentiasa
63 Comments
Comments


63 comments:

safiyyah osman said...

diri sendri....dan pengaruh org sekeliling..haha..kira dua dua la no..pakej..

weh..bosan la..

Abd.Rashid said...

dua-dua laa tuu tak payah berkelahi..teringat Giganto

crayon said...

saffiyah : dengaq ceramah menteri lagi busan

abd.rashid : mana ada berkelahi pun.. :(

najib said...

salam,lupa satu lagi keadaan.seperti kerja ker,peperangan lain-lain

NuR 'aQiLaH said...

uishhhhhhh.
kuat berimaginasi neh
bahaya bahaya.
kuikuikui

crayon said...

najib : perang tu pun boleh ubah mentaliti manusia gak.. sebab tu ada yang ekstrimis..

nur aqilah : imaginasi benda baik2 ja.. jgn pikiaQ bukan-bukan lak.. ahahahahha.. lupa plak.. tq link blog aku kat blog hang :) baru baca pagi tadi

mello said...

betol2.. perubahan itu perlu dalam kehidupan.. yg penting, berubah ke arah kebaikan.. walaupun tidak secara mendadak, tp biarlah ada perubahan tu..

tp, susah kan nak jadi seorang manusia yg btol2 baik? tu impian ak jgk tuh! huhu

p/s: bro, ak lg suka tgk perubahan ustaz Azmil Mustafa (Ali setan) berbanding Akhil Hayy..heee

AsYikHiNz said...

kalau kita nk berubah, boleh jugak kalo kita hipokrit dlu btui x?
trus2 nak brubah tu asanya mmg susah kot..
so pelan2 dengan hipokrit rasanya xsalah.
cth la..
dulu kita nih xsuka sangat aih menderma..tak rasa kesian pun tgk org dok mintak derma.
so nk la ubah..tp hipokrit dlu..
derma jgk la klo xikhlas pun.. asanya lama2 leh kot mai ikhlas tu..
ka xmai2 jugak.. kena cuba la bru tau..

THE LEKAT LEKIT STORY said...

bab siti tu.. memang dia ada perubahan & berjaya juga mengubah anak2 dara sekarang.. anak2 dara yg dulu bertudung kini berselendang.. taknak komen lebih2. kang org kata kat aku balik.. better dr free hair.. tp apa beza free hair dgn berselendang ala2 dato siti.. dua2 nampak aurat jugak

K I E R A said...

1. Rugi pempuan chun btukar jadi laki. Tapi sifat lemah lembut dia still ada & nampak.

2. Photoshop cs3 memang terbaek do -.-

3. Video Akhil Hayy - Aku tak percaya dia rupa tu dulu. HAHAHA :D Klaka kott.

Nismo BluebirD said...

tp,ust Akhil dari muda sampai skunk mmg still nampak muda gitu...ahahhaa

crayon said...

asyikhinz : hahaha.. sebab tu la tgn kanan memberi tangan kiri tidak mengetahui :)

lekat lekit : kan orang sekeliling ngan diri sendiri kena seiring.. apa2 pun kita takleh tuding jadi kat siti penyebab anak muda berselendang..

kiera : dulu aku ada post dah video klip akhil hayy masa muda-muda.. ahahaha.. memang cool abis.. sarung tangan sebelah macam micheal jackson..

suzie rahman said...

kecewa toi tgk pnyanyi nasib tu..woi der aku minat ko yg dulu r!

KiN said...

err...pic first tu betul ka?betul ke yg rmbut pjg tuh penyanyi saujana.tlg la kate tidak sbb kin minat lagu de dulu....huhu

AsYikHiNz said...

tula.. susah gak sbenarnya kalau tak mau bg tangan kiri tu tau..

NuR 'aQiLaH said...

sama2. cheq link pom bel0g cheq tetap maintain x naek x turon.
huwaaa.
tima kaseh daon pandan link nama penoh cheq tuu. ekekek

eykameow said...

gatai*** oh alrite.

11tahun? mesti men myspace la tuhhh.. hahaha

akuzle said...

err, khairul tuh bkn anggota Saujana ker dlu??

Edward said...

BORING!!! PREAACCCHHHEEERRRR.... baling botoi arak kat pala hang. AMIK!

ELYANA YAZMIN =) said...

aku terkejut tgk gmbr penyanyi nasyid tu.. aku ingt lagi aku kagum ngan dia pasal die nyanyi lagu sepohon kayu daunnya ribun bla2..

aik..first time tau pasal ni..
terus ak google..

info baru nmpknye..
keee aku yang lmbat sgt tau pasal ni??

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

suke p/s dari mello ! :D

zulkbo said...

Salam Saudara..
pandangan peribadi anda..
saya hormat..pada saya Datuk
CT memang ada hati nak bertudung
litup..sayang tiada galakan bersungguh
dari orang tercinta..apakan daya
isteri@wanita@kekasih adalah racun
buat lelaki yang alpa dan leka mahupun
lupa atau jahil..wallahulam..
(pandangan saya..)

hudhud said...

yang gambar -ve tu, dia tu penyanyi nasyid kan ?? ida kenapa skg? jadi lembut ke ?

Che Armster said...

ah.. perenggan pertama entry ni membuatkan aku rindu zaman suria perkasa hitam, space cop gaban, flashman, maskman, ultraman ace ~kotaro & minamiiiii~

aaaaaahh.. 80's childhood memang best!

weh jangan la mempermainkan hati dan perasaan aku dengan nama lisa surihani weh... berdebar hatiku ah ah tiap kali membacanya, terbakar pula bila klik dan redirect masuk page ko ahahahha

liyana aziz said...

muahahahahah! kamen rider! teringat sorang kawan, dia cakap sedih tengok satu episod kamen rider..

Ryoki said...

wau?? lisa surihani pandai goreng gitar?? hebat!!! hahaha

Wahidah said...

berubah jd lebih baik mmg baik..

tp perubahan kdg2 seiring ngan usia n environemnt sekitar gk..

chills..:)

yanti isa said...

cikgu yanti was here

Roxy zai said...

patut laa tubelawak guna nama lisasurihani..nk jadi lisa eh?hikhikhik!!kantoi~

ღ♥.:miZz.nANa:.♥ღ said...

=]

Fiq said...

saidina umar pernah pesan,

sekalipon orang tersebut adalah seorang pengemis, kita harus dengar suaranya/pendapatnya.

aku pesan..lain kali jangan cuba2 goda pakai nama lisasurihani...sensitip..!

nadey said...

mcm harem je gune name lisa hahahahahhahahahahah

azima said...

salamm.. tinggal jejak yer cik lisa :p

redbean said...

tula,,org cakap ak pn berubah dr xhensem ke hensem..ntah la..,

Fiq said...

redbean angkat bakul sendri..baguih betoi..haha

mr crayon..sejak kes fida aisyah..aku jadi makin sensirip tau! aii tak suka org tipu tipu nie..

kahkahkah!

naz said...

berubah ikut diri sendiri baik atau jahat sendiri tanggung:) harap lebih kepada kebaikan

Miz CanisTaL said...

x bleh belah tubelawak ni... lisa suriani la pla... haha

nabil_potter said...

diri sendiri dan org lain..

She is f.A.z.A said...

terlalu mengikut perasaan dan keinginan hati tanpa memikirkan kesan..(wah tetiber cam dato' fazilah kamsah)..

p/s: first time i hit ur blog..thats nice !!!

KITA said...

tepuk dada tanya soleroooo

aNiS tHe BumbleBee said...

aku dulu suka tgk mero attack.yg main bola tampaq tu...awat la depa tak ulang tah cita tu la ni?

tua2 camni pun,rasa nk gak layan cerita tu.muehehe!

mahirahnazlim said...

terbaekk entri anda :)

Dark Half said...

byk sebenarnya artis yg berubah.penyanyi rock melissa skang dah jadi imam

*video: awek yg buat jared leto transformation tu mmg talented tp jared leto versi ayu laa..haha..nice try

missamy said...

ehhh . betul ke gmbr 1st tuh ????

PinQib said...

kesian lar dia.. tsk... muga berubah

.b.e.d.d.y. said...

terkejut dowh dengan perubahan drastik macam tu

crayon said...

f.a.z.a : tq so much.. walopun 1st time anda singgah di blog saya, saya telah berlinangkan airmata

KITA : tepuk dada tanya iman juga

anis bumblebee : mero attack yang mana? yang SUMMERSAULT! tu ka? ahahaha.. yang tu zaman aku tadika..

dark half : try baca komen2 user kat youtube kat page video jared leto tu.. syok gak aku baca.. ada pempuan jatuh cinta kat dia.. ahahaha

** kepada semua : video dr khairul takleh upload kat youtube, nanti kena flag copyright :D ahehehe.. tapi memang betul..

スマイル fzdllh. said...

yang gambar -ve tu, dari audition IOAM kan. tu confirm ke dia.
kalau ye, sedih woo.

apapun, perubahan diri dipengaruhi dua-dua kot,
diri + orang sekeliling,

tapi diri sendiri kena la tau mana baik mana buruk,
bila diri tau menilai selalunya susah nak terpengaruh dengan orang sekeliling kan.

just my 2 cents. :)

Nurulbadiah Lai said...

my fav quote: If you're in a bad situation, don't worry it'll change. If you're in a good situation, don't worry it'll change.

persoalannye..nk or tidak..mybe sekeliling tu mempengaruhi..but still we owned our life..so atas diri sendiri..nk berubah or x..

kadang2 ade je org dikelilingi mnde2 yg xbaik..uang xelok sume..tp kalu diri sendiri xnak berubah ke arah xelok tu..mmg xakn jadi n vice versa..

yg penting..
klu nk berubah,,bia berubah ke arah kebaikan..xde sape sempurna.semua org yang baik2 kadang2 datang dari yg buruk dulu..kn encik crayon?
nurul pon dulu bukannye sgt baik, sgt segala sgt2..tp inisiatif tuk jadi org yg baik tu sentiasa ada.lama kelamaan..semakin matang berfikir..dapat menbezakan mana baik dan buruk..perubahan itu akan dtg dengan sendiri..

tp encik crayon ni baikkan?xperlu berubah dah kot..hahhaha






He who rejects change is the architect of decay. The only human institution which rejects progress is the cemetery. ~Harold Wilson

agaim..
If you don't like something change it; if you can't change it, change the way you think about it.

maisyara Pot! Pot! said...

pehhhhh! semat ar aweks tu makep jd pakwe kacak xD



but, knp video kedua tu tk dpt tgk? sedih... T____T

crayon said...

nurulbadiah : tubelawak masih seorang manusia.. takleh nak kata baik ka jahat.. hahahaha.. tq untuk komen yang panjang lebar.. tubelawak sangat sayangkan anda nurulbadiah..

mai prot prot : 2nd video ok ja.. still available.. kalau takleh tengok, try refresh.. kalau takleh gak, maybe ada masalah dengan broadband :D eheheh.. kalau streamyx or unify or selain broadband, insyaallah takdak problem.. broadband ja selalu problem nak view youtube

rainbowcloudy said...

hai~ orang alor setar heheh..
rain nyibuk je pun cni

tumpang lalu ;P

eiela said...

diri sendiri yang utama sebenarnya kalau nak buat perubahan nih. itu lagi afdhal,,lagi ikhlas.

shazat said...

sekali air bah, sekali pantai berubah

- zuriey - said...

kalau berubah kepada positis alhamdulillah..yang tak best berubah dgn ubah ciptaan tuhan

HonEyBuNNy said...

ya..berubah lah ke arah kebaikan...hehhe

Cik Su said...

suka entry nie

yangbaik said...

bawa lisasurihani jalan2 kat sini pulak weh... :-)

mye said...

itulah pntingnya pegangan & prinsip hidup..
huhuhu

velasrizal said...

xtau la nk ckp apa.. sendri mau igt la..

Reka Bentuk Dan Design Dalaman Proton Inspira 2010

Fuziani JSR said...

Kita kena sentiasa muhasabah diri dan berhijrah kerana pembalasan di akhirat itu benar...

izyansyazwani said...

sempena umur cik izyan yg baru je genap 2 hari yang lalu, cik izyan jugak nak berubah..tp dr negatif ke positif ler..silalah doakan ye ;)

MsXeRoZ Nicole said...

Happy Deepavali Holidays ^^

Post a Comment

Kedah Blogger Community Entertainment Humor Blogs
tubelawak.blogspot - hiburan seisi keluarga video,gambar,cerita,youtube,tube,lawak,kelakar,lucu,jenaka,gelak,video lawak,video kelakar,video lucu,video jenaka,lucah,seksi,rempit,awek,gambar lawak,gambar lucah,gambar seksi,gambar,lucah,myspace,seksi,facebook,lucah,awek,rempit,video,awek,lucah,melayu,3gp,seksi,artis,aku,lisa surihani,fasha sandha,gay,melayu,tips,trick,tutorial,blog,malaysia

rakan-rakan busuk